Baner Novosadski sajam 85MPS 750x90

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / jul 2018 / Godina IX / Broj 89

ABM 89 3D Page 01 velika

Svaka godina, pa i tako i 2018, ima svoje specifičnosti koje se mogu odraziti i pozitivno i negativno na proizvodnju. Zahvaljujući obilnim padavinama kukuruz izuzetno dobro napreduje kao i druge ratarske kulture, ali su veliki problem za žeteoce koji nikako ne uspevaju da požnju useve pšenice čiji kvalitet, iz dana u dan, opada. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ohrabruje poljoprivrednike da za poljoprivredu stižu sredstva iz EU, pa je tako podelio informaciju da je prvih deset projekata odobreno. 

Kada je reč o voćarskoj proizvodnji situacija je značajno različita, bilo da je reč o vrsti voćaka ili regionu u kom
 se proizvodi. Sve u svemu, po starom dobrom običaju, svi kukaju, a i dalje rade po starom. 

U ovom broju prenosimo vam iskustva proizvođača iz Republike Srpske, vodimo vas kod uglednih domaćina, prenosimo njihova iskustva i dajemo korisne savete kako
da unapredite proizvodnju mleka, orežete lozu na okućnici, a predstavljamo i finaliste NLB BANKE na konkursu za projekte organske poljoprivrede. Ukoliko se niste prijavili na ovaj, ne propustite konkurs BANCA INTESA koji je u toku. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 89:

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / jun 2018 / Godina IX / Broj 88 

ABM 88 3D Page 01

Kao što kaže ona narodna, kole sreće se okreće; dok su prošle godine, jagodari bili prezadovoljni, ove godine se nisu usrećili. S druge strane, bagrem je zlata vredeo pčelarima. Žetva jarih useva je u toku, i očekuje se dobar rod, i povrća će biti u izobilju. 

Ostaje da se vidi kako će se sve odraziti na novčanike domaćina. Uspešno je završen i 85. Međunarodni sajam poljoprivrede, na kojem smo počastili posetioce sa 20.000 primeraka Agrobiznis magazina. 

Nedavno je potpisan ugovor o kupovini IMT-a, nije mrtvo slovo na papiru, već nova realnost, tako da možemo, ako je suditi po najavama iz Vlade, očekivati nove modele, već početkom naredne godine. 

Kada je o struci reč pripremili smo, vam puno zanimljivih tema, kao što su podizanje zasada brusnice, kako unaprediti ishranu mlečnih goveda, đubrenje u organskoj proizvodnji. Posetili smo Belo Blato, Ohrid.... 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 88:

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / maj 2018 / Godina IX / Broj 87 

AMB 3D 87 Page 01 

U ovom izdanju vodimo vas na peštersku visoravan i u njene opštine, Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, sa kojih vam donosimo priče o ljudima koji su uprkos, ponekad surovim uslovima, uspeli da naprave svoj zemaljski raj, ali i proizvode o kojima se priča, ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego i u svetu. 

Probali smo sudžuk, sjenički sir, šetali sa jaganjcima, uživali u kajmaku bivolice i sve to proživeli iz prelepog ambijenta hotela Borovi, gde smo odseli. 

Siguran sam da ćete posle prvih redova poželeti da odete u Sjenicu ali, pre toga, vidimo se svi zajedno na međunarodnoj smotri agrara, 85. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Posetite nas u hali 2 gde ćemo predstaviti novo izdanje i razgovarati o tome kako da svi budemo bolji i uspešniji. 

Agrobiznis magazin značajnu pažnju posvećuje ženama na selu, pa smo vam ovog puta predstavili "ženu zmaja". 

Tov jagnjadi je sve interesantniji biznis. Zato smo se odlučili da vam pojasnimo nekoliko zanimljivih momenata u ovoj proizvodnji. Bili smo i u Nemačkoj, u Severnoj Rajni i zapadnoj Vestfaliji, gde smo, sa tri uzorna poljoprivrednika, razgovarali o modelima proizvodnje jagode i borovnice. Tamo smo saznali da su oni veoma zainteresovani ne samo za našu radnu snagu već i za naše borovnice koje stižu na rod kod nas mesec i po dana ranije. 

Uz zahvalnost što ste naši verni čitaoci, pozivamo vas da pogledate i katalog naših partnera Agro24.rs 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 87:

 

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / april 2018 / Godina IX / Broj 86

ABM 86 3D Page 01

Sezona poljoprivrednih radova je počela, a sa njom i nova era u proizvodnji traktora. Uz malo volje i dosta rada, već naredne godine, ponovo ćemo kupovati IMT traktore. Istina, neće biti 100 posto srpski, ali su barem naši i indijski. Saradnja sa ovom dalekom, ali i najmnogoljudnijom zemlji na planeti, razvija se punom parom, neće proći mnogo vremena, dok put „majke Indije" kreću srpske jabuke, kruške, maline, i drugo voće. 

Za sve to nije loše da primenimo znanje o novim tehnologijama, jer pametni telefon, nije dobio ime što je pametan, već zato što ga možemo pametno iskoristitu, za navodnjavanje, prihranu, nadgledanje poseda i mnoge druge poslove. 

Da bismo imali šta da nadgledamo valja nešto i proizvesti. U ovom izdanju, na desetine saveta o proizvodnji kukuruza, soje, suncokreta. 

Šipurak, poznatiji kao šipak ili divlja ruža, jedna je od biljaka koje su u našoj zemlji poslednjih godina sve popularnije, i to ne slučajno. Naime, ova kultura se veoma lako gaji, ulaganja u zasad nisu velika, a njeni plodovi su na tržištu više nego traženi. Da je tako, uverili smo se na imanju mladog bračnog para Marković iz Kuršumlije. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 86:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / mart 2018 / Godina IX / Broj 85

ABM 85 3D Page 01

Ako je suditi prema aktivnostima pojedinih ministara iz Vlade Srbije, Međunarodni Dan žena bio je u znaku žena na selu. To je tema kojom se AGROPRESS bavi od svog osnivanja, dakle 13 godina. Mada nismo uključeni u projekte koje najavljuju ministri i premijerka Ana Brnabić pozdravljamo svaku inicijativu koja će osnažiti žene na selu. AGROPRESS je od svog osnivanja do danas, kroz različitete vidove obuka i afirmaciju ženskog preduzetništva, podržao više od 1.000 žena iz svih krajeva Srbije. Neke od njih su danas predsednice Udruženja poljoprivrednika, uspešni proizvođači, članice zadruga ili aktivisti stranaka.

Završen je prvi poziv za finansiranje poljoprivrede iz IPARD fonda EU. Prijavilo se 458 projekta što je, ako se uporedi sa Hrvatskom, višestruko jer se kod naših komšija na prvi poziv javilo svega 70 gazdinstava. Kvalitet prijava tek treba da se utvrdi, ali posmatrano u brojevima za očekivati je da ovi projekti povuku investicije veće od 10 miliona evra.

Kada je reč o novom izdanju pripremili smo vam najaktuelnije teme za ovo doba godine, a preporučujemo posebno da obratite pažnju na tekst o ishrani jaradi u prvim danima života. Najveće negativne posledice koje mogu biti i trajnog karaktera su uzrokovane neodgovarajućom ishranom u najranijem periodu uzrasta jaradi. Prva hrana tek rođenog jareta je kolostrum, koji je bogat izvor hranljivih materija, deluje laksativno. Kolostrum, dakle, ima ulogu da zaštiti jarad u prvim danima života od različitih obolenja i infekcija. Ali kako nastaviti ishranu narednih dana savetuju naši stručnjaci.

Zaštita bilja često je veliki izazov, posebno za organsku poljoprivredu. Stručnjaci PSS iz Valjeva obradili su ovu temu za vas.

Na početku smo nove vegetacije, stvaramo nove vrednosti i neka nam je sa srećom!

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 85:

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / febraur 2018 / Godina IX / Broj 84

ABM 84 3D Page 01

Srpska poljoprivreda je na prekretnici razvoja, mogućnost korišćenja podsticajnih sredstava EU iz IPARD fonda, nešto veći agrarni budžet i podrška mladima, samo su neke od tema koje smo, ovim povodom, razmatrali sa ministrom Branislavom Nedimovićem. Otvaranje Nacionalne referentne laboratorije, za koju se mislilo da je otvorena (više ministara, više puta najavljivalo je i obećavalo da će to učiniti ili su navodno otvarali), skromno i bez ikakve pompe, počela je sa radom. Uzorci mleka se već analiziraju.

Sa druge strane treba se prilagođavati, primenjivati nova znanja, stečena u zemlji i inostranstvu. U ovom broju značajna pažnja posvećena je svim sektorima i aktuelnim radovima. Od toga, kako da prepoznate polni žar i steonost goveda, do proizvodnje leske, jabuke, dunje i drugih voćaka.

Posebnu pažnju skrećem vam na temu solitarnih pčela, o kojima se malo zna, a mogu biti izuzetno korisne, naročito u voćarskoj proizvodnji. Za kvalitetno oprašivanje 1 ha voćnjaka pod jabukama, potrebno je 3 - 5 košnica sa oko 60.000 do 100.000 radilica medonosne pčele. Poznato je da biljke oprašuju insekti, neke druge životinje i vetar. Oko 80 odsto biljaka oprašuju razne vrste insekata. Među njima, najefkasniji oprašivač je dobro poznata medonosna pčela - Apis mellifera. Takođe, postoje i brojne druge vrste tzv. solitarnih divljih pčela, zatim bumbari, mnogi leptiri, muve i druge vrste, koje posećuju cvetove biljaka i vrše oprašivanje. Opširnije na stranama koje slede.

Malina je zahtevna voćna vrsta i poslednjih godina izraženo je neplansko, pa čak i „stihijsko“ povećanje proizvodnih površina. Često se sadi na lokalitetima koji ne zadovoljavaju njene zahteve po pitanju agro-ekoloških, tehničko-organizacionih i socio-ekonomskih činilaca. Planiraju se i podižu zasadi na neadekvatnim tipovima zemljišta, nepovoljnoj nadmorskoj visini i ekspoziciji. Konstantno je prisutan i problem sadnica iz rodnih zasada, koje su neproverenog zdravstvenog stanja. O ovoj temi razgovarali smo sa prvim čovekom Instituta za voćarstvo u Čačku.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik 

Iz sadržaja broja 84:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / januar 2018 / Godina IX / Broj 83

ABM 83 3D Page 01

Još jedna godina je za nama. Tokom praznika, svako je na svoj način sumirao rezultate. Bilo kakav zbir da je na kraju, svi smo u nekom plusu, jer ćemo i ove godine živeti i raditi.

Redakcija Agrobiznis magazina i ovog puta se potrudila, da vam obezbedi najkorisnije savete iz svih oblasti poljoprivrede, a naročito vam skrećemo pažnju na temu đubrenje vinograda, kao i tekstove namenjene proizvođačima povrća. Ovoga puta, govorimo o proizvodnji zelene salate i tikvica. Koliko nauka ide napred, možete videti iz tekstova prof. dr Brane Radenković, čiji serijal o nanočesticama nastavljamo i u ovom izdanju.

Prvi put, kako bi neki rekli u „novijoj istoriji“, mladi poljoprivrednici dobili
 su podsticaj od države, njih čak 80 odsto od ukupnog broja, koliko se prijavilo na konkurs. Najviše se novca tražilo za sisteme za navodnjavanje, plastenike i priključne mašine. Efekti ove mere koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mogu se očekivati
već tokom predstojeće sezone, a da li će sa ovakvom praksom nastaviti, saznaćemo uskoro, kada ministar Nedimović bude saopštio kako planira
da utroši budžet namenjen poljoprivredi za 2018. godinu.

Da poljoprivreda postaje sve atraktivnija i zanimljivija, čak i onima koji su se potvrdili u nekim drugim vodama, pokazuju i primeri porodica poznatih pevača, sportista, glumaca... Kako su se u ovome snašli i da li su uspešni čitajte na stranicama vašeg omiljenog časopisa za poljoprivredu i selo, jer znate i sami...

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 83:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  /decembar 2017 / Godina VIII / Broj 82

ABM 82 3D Page 01

Možda su malo duže čekali nego što su očekivali ali ipak mladi poljoprivrednici po prvi put dobijaju subvencije od države za unapređenje rada njihovih gazdinstava. Tu vest sam dobio dok sam boravio u Češkoj Republici i video kako se nekoliko mladih Valjevaca obradovalo ovoj informaciji. Neko će kupiti tanjiraču, neko sušaru, ali je svima isti cilj da povećaju i unaprede svoje proizvođačke kapacitete, a državi da obezbedi što više kvalitetne hrane kako za domaće potrebe tako i za izvoz.

AGROPRESS je obeležio 13. godina rada. Tim povodom, okupili smo se sa kolegama, prijateljima i saradnicima kako bismo razmenili mišljenja o godini na izmaku, ali i pohvalili najbolje.

Kada sam već pomenuo Valjevce i Češku, zanimljivo iskustvo koje smo imali sa grupom proizvođača koji su zahvaljujući podršci lokalne samouprave – Grada Valjeva,  odnosno javnog preduzeća JP Agrorazvoj boravili u Češkoj Republici, gde su imali priliku da vide kako funkcioniše najveća farma koza i ovaca u ovoj zemlji, koja ima status bio farme, a posetili smo i Institut za voćarstvo, jedini u ovoj zemlji.

U proteklom mesecu, bio je i sajam Etno hrane i pića, po mom mišljenju najbolji do sada, bar kada je reč o ponudi i načinu prezentacije od strane izlagača, ali svakako vreme je došlo da ova manifestacija izraste u još nešto veće, da dobije i veći prostor, ali i značaj ne samo za poljoprivredu i proizvođače hrane, već i za Beograd gde se održava, kao i za državu u celini.

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 82:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /novembar 2017 / Godina VIII / Broj 81

ABM 81 3D Page 01

Srbija i Indija ubrzanim tempom nastaviće da razvijaju saradnju, naročito u oblasti poljoprivrede. Agrobiznis magazin ekskluzivno za svoje čitaoce prenosi kako je bilo na prvom međunarodnom sajmu hrane u Nju Delhiju, na kojem smo učestvovali zahvaljujući podršci Ambasade Indije u Beogradu i Privrednoj komori Srbije, za realizaciju učešća na ovom skupu. Tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje, reflektovaće se i na saradnju u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane. Koliko je ovo bio značajan skup, govori i to da su se na njemu obratili predsednik, premijer Indije i čak tri ministra najmnogoljudnije zemlje na planeti.

Naravno, nismo zapostavili ni teme iz domaćeg agrobiznisa. Tako preporučujemo da na našim stranicama pročitate o pripremi zemljišta, kao i sadnji dunje i lešnike. Prenosimo utiske sa izložbe ovaca iz okoline Valjeva. Upoznajemo vas i sa dobitnicama Intesa Farmer, a pčelarima preporučujemo tekst o ishrani pčela.

Za one koje se bave organskom poljoprivredom, pripremili smo savete o gajenju višnje, ali i o proizvodnji komposta. Pred samo zatvaranje ovog broja, dobili smo i lepu vest, da se nudle proizvedene u Rumi u fabrici „Wai Wai“ već nalaze na policima marketa brojnih zemalja. Tako smo dobili još jedan izvozni proizvod, a nadamo se da ćemo vas uskoro informisati i o značajnijem izvozu našeg voća u Indiju, o čemu se razgovaralo tokom posete ministra Nedimovića.

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 81:

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /oktobar 2017 / Godina VIII / Broj 80

ABM 80 3D Page 01

Poljoprivrednim proizvođačima nije nikada lako, a naročito u godinama kakva je 2017. Nije ih mimoišla ni poplava, grad, a ni suša. Uprkos svemu, i svima, oni i dalje nekako opstaju, a za mnoge se može reći i napreduju u svojoj proizvodnji. Takvi su recimo proizvođači trešanja, jabuka, pojedini povrtari, kao i pčelari, ovčari i kozari. Ipak, nije lako ni nama novinarima. Naročito ako radite u zemlji kao što je Srbija, gde se svi prave pametni, a malo ko radi svoj posao i gde većina živi u teorijama zavere. Istina je uvek negde između, ali je ovog puta, barem što se tiče toga kakvu hranu jedemo, i zašto ministar Trivan misli da je hrana uzročnik steriliteta, nećemo otkriti. Naizgled prost i jednostavan razlog je to što šumarski inženjer, novopečeni ministar Goran Trivan, odbio da odgovori na pitanja Agrobiznis magazina, jer je tobož zauzet ranije preuzetim obavezama, mada nam nije rekao kojim.

Bilo kako bilo, sto dana njegovog mandata je prošlo, a on je, za to vreme, stigao da putuje u Ameriku, Grčku, a i u Crnu Goru. Dade ministar intervju i Večernjim novostima, i za svu ekološku štetu, našao je glavni razlog – poljoprivreda! Samo je ministar zaboravio da ono što govori mora i da potkrepi činjenicama iza kojih stoje relevantne institucije, a za svoje reči i rad mora da polaže račun građanima, na to ga obavezuje Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Dok se ministar organizuje i odgovori na pitanja, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić za naš magazin je rekao da je uveren da se hrana u Srbiji ne može dovesti u pitanje i da on ne bi izgledao tako kako izgleda, da se u Srbiji jede loše i malo.

O svemu tome šta jedemo, kako proizvodimo i o odličnim proizvodima naših domaćina, na ostalih 58 strana, a o Trivanu ni reč više. Svako čudo tri ili sto dana... 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 80:

SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

Lekovito bilje 3D naslovna

SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA. PRIRUČNIK ZA ONE KOJI VOLE ZDRAVIJI I UKUSNIJI ŽIVOT, FORMAT A4, 166 STRANA, BEOGRAD, JULI 2017.

• Gajenje i sakupljanje lekovitog i začinskog bilja • Lekovitost i osobine biljaka • Priprema biljnih preparata • Melemi • Čajevi • Obloge • Kreme • Ulja • Recepti narodne medicine • Kako koristiti začine • Saveti stručnjaka • Iskustva uspešnih u gajenju lekovitog i začinskog bilja • Dostupno samo u digitalnoj formi, preuzimanjem (daunloudom) ili na CD-u • Digitalna knjiga se čita na svim računarima, laptopovima, tabletima i pametnim telefonima

Cena za kupce iz Srbije: 600 RSD za preuzimanje cele eKnjige putem linka (daunloud) na Vaš hard-disk, odnosno 860 RSD ukoliko se eKnjiga isporučuje na CD-u (uračunati troškovi preporučenog slanja), plaćanje preko poštanske Postnet uputnice u svakoj srpskoj pošti ili na naš žiro račun.

Cena za kupce iz inostranstva: 8 evra za preuzimanje cele eKnjige putem linka (daunloud) na Vaš hard-disk, odnosno 14 evra ukoliko se eKnjiga isporučuje na CD-u (uračunati troškovi preporučenog slanja), plaćanje preko 2CO odnosno PayPal-a.

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) knjigu NE MOGU platiti preko 2CO, odnosno PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

Više informacija:

Goran Đaković

Mob +381 (0)60 071 2350

Tel +381 (0)11 405 2117

magazin@agrobiznis.rs

Uputstvo za naručivanje eKnjige za kupce iz Srbije i one iz inostranstva, kao i pregled sadržaja specijalnog digitalnog izdanja "LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE" pogledajte niže, u nastavku teksta.

DRUGO DOPUNJENO SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA

PČELARSKI PODSETNIK

II Pcelarski podsetnik 3D Cover

DRUGO DOPUNJENO SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA. PRIRUČNIK ZA PČELARE, FORMAT A4, 240 STRANA, BEOGRAD, MAJ 2018.

• Kalendar radova u pčelinjaku • Saveti stručnjaka • Iskustva uspešnih pčelara • Bolesti pčela i terapija • Pčelinja društva i košnice • Matice i pčele • Med, mleč, propolis i polen  • Recepti • Dostupno samo u digitalnoj formi, preuzimanjem (daunloudom) ili na CD-u • Digitalna knjiga se čita na svim računarima, laptopovima, tabletima i pametnim telefonima

Cena za kupce iz Srbije: 700 RSD za preuzimanje cele eKnjige putem linka (daunloud) na Vaš hard-disk, odnosno 960 RSD ukoliko se eKnjiga isporučuje na CD-u (uračunati troškovi preporučenog slanja), plaćanje preko poštanske Postnet uputnice u svakoj srpskoj pošti ili na naš žiro račun.

Cena za kupce iz inostranstva: 9.00 € za preuzimanje cele eKnjige putem linka (daunloud) na Vaš hard-disk, odnosno 14.00 € ukoliko se eKnjiga isporučuje na CD-u (uračunati troškovi preporučenog slanja), plaćanje preko 2CO odnosno PayPal-a.

Važna napomena: kupci iz Srbije (rezidenti Srbije) knjigu NE MOGU platiti preko 2CO, odnosno PayPal-a zbog postojećeg Zakona o deviznom poslovanju Republike Srbije.

Više informacija:

Goran Đaković

Mob +381 (0)60 071 2350

Tel +381 (0)11 405 2117

magazin@agrobiznis.rs

Dušan Marinović

+ 381 (0)11 3099 630 i + 381 (0)63 254 738

magazin@agrobiznis.rs

Uputstvo za naručivanje eKnjige za kupce iz Srbije i one iz inostranstva, kao i pregled sadržaja specijalnog digitalnog izdanja "Pčelarski podsetnik" pogledajte niže, u nastavku teksta.