Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / septembar 2018 / Godina IX / Broj 91

ABM 91 3D Page 01

Brojne manifestacije i ovog leta ulepšale su srpska sela i varoši, pa su se i mladi i stari i domaći i gastarbajteri seli da popričaju o svojim uspesima i problemima. Radosnim i teškim trenucima koje ipak čine život svakog od nas. Mi smo sa nekoliko manifestacija preneli utiske kako je bilo, ko se proslavio nagradama, a ko se najlepše proveo. 

Ovih dana razmišljao sam i o tome kako se tradicija i
običaji menjaju u duhu sa vremenom u kom živimo pa
sa tim u vezi i pečenje, pa i torte više se ne spremaju kao nekada. Kakvo meso jedemo, ponovo je u žiži interesvanja javnosti, bilo sredinom avgusta, nakon zaplene 23 tone odrezaka junećeg mesa, kojem je istekao rok trajanja, i
koje je iz Brazila nelegalnim putem stiglo u Srbiju. Ovakvi odresci junećeg mesa, obično se koriste za izradu mesnih prerađevina – salama, viršli... 

Iz novog broja preporučujemo da pročitate kako se pravi dobro vino, kako se transportuje stono grožđe, koji su najbolji uslovi za gajenje koza i brojne druge teme. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 91:

 

4. AKCIJE

NIS POMAŽE JESENJU SETVU 


5. DOGAĐAJI

ŽETVOM KROMPIRA DO DIPLOME 


Kroz edukativnu platformu "Chipsy Agro Akademija", žetvom krompira na njivama u Magliću, završen je višemesečni edukativni program kompanije Marbo Product - Chipsy Agro akademija, koji je bio namenjen studentima Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu

6. MLADI POLJOPRIVREDNICI

PROIZVOĐAČI IZ NOVOG PAZARA, SJENICE, TUTINA, UŽICA I VALJEVA FORMIRAJU UNIJU ODGAJIVAČA ŠIPURKA 

U VALJEVO PO PELCER ZA DIVLJU RUŽU 


Kada se Aleksandar Prodanović, pre šest godina, odlučio za plantažno gajenje divlje ruže ili šipurka, nije se osvrtao na komentare da gaji korov. Govorio je svima da je to lekovita biljka od koje može i da se zaradi. Prvi i za sada jedini uzgajivač ovog voća u valjevskom i kolubarskom kraju, danas može da se pohvali uspešnom proizvodnjom…

Piše Svetlana Kovačević

8. MLADI POLJOPRIVREDNICI

U STOJNIKU KOD ARANĐELOVCA: SADNJA PO VRHUNSKIM STANDARDIMA 

U Stojniku, selu kod Aranđelovca, posetili smo domaćinstva porodica Bendić i Birčanin, čija je primarna delatnost proizvodnja jagoda 

Piše Svetlana Kovačević

10. RADIONICA

ŽENE U AGROBIZNISU: SIGURAN POLJOPRIVREDNIK JE SAMO OSIGURAN POLJOPRIVREDNIK 

Kompanija "Dunav osiguranje" organizovala je u Gradiški, sedmu edukativnu radionicu "Žene u agrobiznisu", na kojoj je bilo reči o značaju osiguranja poljopri- vredne proizvodnje, a predstavljene su i brojne pogodnosti osiguranja uopšte 

Piše Goran Đaković

12. RATARSTVO

KAKO POSTUPATI SA PRAZNOM AMBALAŽOM 


Opšte je poznato da sredstva za zaštitu bilja mogu biti veoma štetna po čoveka i životnu sredinu. Zakonskom regulativom je propisano šta treba raditi sa praznom ambalažom i kako njome manipulisati. Međutim, u stvarnosti smo svi svedoci nedovoljnog poznavanja ove problematike ili odsustva svesti, gde treba da završi prazna boca upotrebljenog hemijskog sredstva. 

13. ODRŽAN 28. EKONOMSKI FORUM U POLJSKOJ

EKOLOŠKA BEZBEDNOST I BEZBEDNOST HRANE - PERSPEKTIVE I IZAZOVI 

Od 4. do 6. septembra u gradu Krinjica-Zdruj, na jugu Poljske, održan je tradicionalni 28. ekonomski forum na kom je učestvovalo oko 4.000 političara, intelektualaca i poslovnih ljudi iz istočne Evrope, ali i sa Zapada, kao i iz Afrike, Azije i Amerike. Na Forumu je bilo više od 200 rasprava o najvažnijim pitanjima i izazovima u ekonomiji i politici sa kojima će se Evropa suočavati i u budućnosti. Na panelu "Ekološka bezbednost i bezbednost hrane – perspektive i izazovi" učestvovao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. 

14. HRANA NA TRPEZI

NEODOLJIVI UKUSI I MIRISI JESENI KOJI DONOSE ZDRAVLJE

Od septembra do novembra, jesenja berba širom Srbije donose pregršt mirisnih i sočnih plodova, koji su bogomdani saveznici dobrog zdravlja. Dolaskom hladnijih dana, dolazi do pada imuniteta, pa je veoma važno da znamo kako da ga ojačamo. Najbolji način za to je da obogatimo ishranu zdravim namirnicama, koje su ovih dana svuda oko nas. Da biste dobili najbolje od onoga što se nudi na bogatim, šarenim jesenjim pijacama, napravili smo za vas listu najkvalitetnijih i najlekovitijih proizvoda u septembru. 

Piše Ivana Lilić 


ABM 91 Page 01 velika

16. ŠTA JEDEMO

ISPRAVNOST MESA KOJE JEDEMO I KAKO SPREČITI ŠVERC? 

Ovo pitanje ponovo je u žiži interesovanja javnosti bilo sredinom avgusta, nakon zaplene 23 tone odrezaka junećeg mesa, kojem je istekao rok trajanja, i koje je iz Brazila nelegalnim putem stiglo u Srbiju. Ovakvi odresci junećeg mesa, obično se koriste za izradu mesnih prerađevina – salama, viršli... 

Piše Dragana Petrović

18. ŠTA JEDEMO

NEMA SLAVLJA BEZ DOBROG PEČENJA

Promena načina života nije zahvatila samo gradove, već i sela Srbije. Sa ukidanjem obaveznog služenja vojnog roka, venčanja i punoletstva su dobili na značaju. Sve ovo dobro su primetili vispreni ugostitelji, koji su ponudili svoje usluge srećnim mladencima odnosno mladićima i devojkama, koji proslavljaju punoletstvo. Poklone su zamenile koverte i u njima novčanice, uglavnom u evrima, a veselja se organizuju u salama namenjenim za ovakve događaje. Ovakvo slavlje, naročito u Šumadiji, teško se može zamisliti bez dobrog pečenja… 

Piše Goran Đaković

20. ŠTA JEDEMO

DA LI I KOLIKO PESTICIDI UTIČU NA HRANU KOJU JEDEMO? 

Poslednjih godina u Srbiji se vode polemike o upotrebi i štetnosti pesticida koji su postali „dežurni krivci“ za mnoge navodne bolesti, od kancera do neplodnosti muškaraca i degenerativnih bolesti. Razne hemikalije koje se koriste u zaštiti voća i povrća od korovskih biljaka, insekata ili drugih štetočina su, tvrde stručnjaci, neophodne, jer bi u suprotnom proizvodnja hrane bila za trećinu manja. 

Da li su i koliko pesticidi zaista štetni za ljudsko zdravlje, zavisi od toga koga pitate. Jedni tvrde da je upotreba pesticida u Srbiji dostigla zabrinjavajući nivo i da se nedovoljno kontroliše, dok drugi kažu da je sve uredno ispitano i da nema opasnosti po zdravlje ljudi. Gde je istina? 

Piše Dragana Petrović

22. POVRTARSTVO

SVE ŠTO NISTE ZNALI O PROIZVODNJI PARADAJZA 

Po velikim letnjim vrućinama, paradajz je sigurno jedna od osnovnih namirnica u ishrani ljudi u našoj zemlji. Ujedno, ovo je i nezamenljiva povrtarska kultura, kada je reč o predstojećem pripremanju zimnice. Na kraju, ovo je biljka, koju je svako od nas nekada probao da gaji u svojoj bašti ili želi da se oproba u tome. Detaljnije smo se upoznali sa proizvodnjom paradajza u Srbiji i razgovarali sa Ivanom Petrović, doktorantom na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za agrohemiju i fiziologiju biljaka. Tema njene doktorske disertacije je "Fenotipska kara- kterizacija otpornosti različitih genotipova paradajza na stres suše", pa je odlično znala odgovore na sva naša pitanja. 

Piše Ivana Lilić

24. POVRTARSTVO

BATAT "SLATKI ROĐAK" KROMPIRA

Posle kukuruza, pšenice i pirinča, krompir je najrasprostranjenija namirnica u svetu. Koristi se na različite načine širom Planete, a jedna je od omiljenih namirnica i kod Srba. 

Piše Dragana Petrović

26. VOĆARSTVO

SAVETI DOBRICE JEVREMOVIĆA IZ DESPOTOVCA 

KAKO DO DOBRE RAKIJE


O Dobrici Jevremoviću iz Despotovca, pišemo po ko zna koji put; stočar, pčelar, voćar i pravi poljoprivrednik. Nije samo na papiru, nego je stvarno tako. Sezona berbe šljiva je pri kraju i, kako je istakao naš sagovornik, šljiva je dobro rodila. Dobrica poseduje 700 stabala šljive, sorta crvena ranka je najzastupljenija, a ima i čačansku rodnu, i sve ide za rakiju. Ove godine kako ističe, rodilo mu je oko 20 tona… 

Piše Svetlana Kovačević

27. STOČASRTVO

USLOVI ZA GAJENJE KOZA

Staja treba biti suva, prostrana, dobro osvetljena i bez promaje, a pod ravan ili minimalno nagnut (ne više od 1%), napravljen od dasaka ili cigle. Objekti za koze se grade u područjima gde postoje određene prednosti za gajenje koza u odnosu na gajenje drugih vrsta domaćih životinja. 

Piše Branislav Radovanović


28. PITANJA ČITALACA

VAŽNOST SIRILA 

PROIZVODNJA TVRDOG SIRA 

SIR NIKAKO NE ZAMRZAVATI 

Piše Dragana Petrović

30. VINOGRADARSTVO

TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE VINA

Na kvalitet grožđa i prerađevine od grožđa, utiču brojni faktori. Sorta, lozna podloga, zemljišni uslovi, sistem gajenja, primenjene agro-tehničke mere, zdravstveno stanje grožđa, stepen zrelosti... Kriterijumi za kvalitet grožđa, razlikuju se kada su u pitanju stone i vinske sorte. Kod vinskih sorti, osnovni parametri kvaliteta su sadržaj šećera i ukupnih kiselina u grožđanom soku, sadržaj aromatičnih materija. Grožđe koje je namenjeno proizvodnji vrhunskih vina, treba brati kada sadrži 25 posto šećera. Za stona vina, sadržaj šećera treba da bude 18 posto. 

Pišu Goran Đaković i Svetlana Kovačević 

38. VINOGRADARSTVO

PRAVILAN TRANSPORT STONOG GROŽĐA


Uspeh transportovanja grožđa uslovljen je većim brojem faktora i zavisi od ela- stičnosti i čvrstoće pokožice i mesa, prisustva pepeljka na bobicama, stepena zre- losti grožđa, kao i pedoklimatskih uslova gajenja vinove loze i primenjene agro i ampelotehnike. 

Piše Svetlana Kovačević

40. DOGAĐAJI

SVE BROJNIJE POLJOPRIVREDNE MANIFESTACIJE U SRBIJI 

OD VINSKOG BALA NA JUGU DO SUSRETA OVČARA U BANATU 

U Srbiji su se od davnina organizovale razne manifestacije i vašari, najčešće za velike crkvene praznike, kada se nije radilo u njivi. Ta lepa tradicija zadržala se do danas a najviše se priređuju krajem leta i početkom jeseni. 

Piše Dragana Petrović

44. MEHANIZACIJA

SAVETI ZA PRAVILNO ORANJE

U praksi se uglavnom ore na dva načina: na razor i slog 

Željko Lazić 


45. DOGAĐAJI

ODRŽANI DANI POLJA KUKURUZA U PSS MLADENOVAC

Piše Miloš Nikoletić 

46. ZADRUGARSKE STRANE

KRKOBABIĆ VRAĆA OPTIMIZAM MEĐU ZADRUGARE 

Prošle (eksperimentalne) 2017. godine zadrugama je bespovratno dodeljeno 196 miliona dinara (1,7 miliona evra), ove 2018. zadruge će biti pomognute sa 825 miliona dinara (oko 7 mil. evra), što je četiri puta više, a za sledeću godinu kreator misije "500 zadruga u 500 sela", ministar Milan Krkobabić, očekuje da će ta suma iznositi čak 25 miliona evra! 

Piše Željko Lazić 

50. ZANIMLJIVOSTI

KAKO JE NASTAO KROASAN?

PECIVO U OBLIKU POLUMESECA 

Kroasan (franc. croissant - polumesec) najpoznatije je francusko pecivo napravljeno od lisnatog testa. Ali, kroasan nisu izmislili Francuzi već Austrijanci! 

Piše Ivana Lilić


52. MANASTIRI

TRESIJE - SRCE KOSMAJSKE SVETE GORE 

U severozapadnom delu vrhova Kosmaja, nalazi se potok čija je voda bistra kao suza i studena i u najtoplijim danima žarkih leta. Pored tog potoka po imenu Tresije, nalazi se muški manastir posvećen Saboru Svetih Arhangela, u narodu poznat pod imenom Tresije. 

Piše Dragana Petrović

54. designLAB

DIZAJN U SRBIJI V 

Peti nastavak - uspešan dizajn iz Srbije

Piše Dejan Vukelić

56. KUĆNI LJUBIMCI 

KAKO NAUČITI PSA DA NE SME DA LEŽI NA TROSEDU 

Ukoliko ne obratimo pažnju, naš mlad pas će, malo po malo, imitirajući ono što radimo, početi da "osvaja prostor" i da se penje na nameštaj. Jer, kao što će se i sam uveriti, mnogo je ugodnije popeti se na udoban trosed ili u fotelju i tu - dremnuti posle igre ili obroka. Šta činiti?

Piše Dušan Marinović


57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

RUDNJAČA, PEČURKA ILI ŠAMPINJON 

Rudnjača, pečurka ili šampinjom (Agaricus campestris) je jedna od najpoznatijih i najkonzumiranijih vrsta, ali svakako kao uzgajana i konzumna vrsta, koju najčešće srećemo na tržnicama u ovom ili u nekom od selekcionisanih varijeteta 

Piše Vladimir Janjić

58. KUVAMO S LJUBAVLJU 

FLEKICE SA KUPUSOM

Evo recepta za ovo poznato jelo

Piše Svetlana Kovačević

……..

Agrobiznis magazin (17.9.2018)