Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / jun 2018 / Godina IX / Broj 88 

ABM 88 3D Page 01

Kao što kaže ona narodna, kole sreće se okreće; dok su prošle godine, jagodari bili prezadovoljni, ove godine se nisu usrećili. S druge strane, bagrem je zlata vredeo pčelarima. Žetva jarih useva je u toku, i očekuje se dobar rod, i povrća će biti u izobilju. 

Ostaje da se vidi kako će se sve odraziti na novčanike domaćina. Uspešno je završen i 85. Međunarodni sajam poljoprivrede, na kojem smo počastili posetioce sa 20.000 primeraka Agrobiznis magazina. 

Nedavno je potpisan ugovor o kupovini IMT-a, nije mrtvo slovo na papiru, već nova realnost, tako da možemo, ako je suditi po najavama iz Vlade, očekivati nove modele, već početkom naredne godine. 

Kada je o struci reč pripremili smo, vam puno zanimljivih tema, kao što su podizanje zasada brusnice, kako unaprediti ishranu mlečnih goveda, đubrenje u organskoj proizvodnji. Posetili smo Belo Blato, Ohrid.... 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 88:

  

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / Januar 2019 / Godina X / Broj 95

ABM 95 3D Page 01 velika

Početak nove godine obeležile su primene novih pravilnika i uredbi koje stupaju na snagu od prvog januara. Među njima je i ona koja se odnosi na mleko o čemu smo ranije pisali. Ovome treba dodati novi pravilnik koji se odnosi na subvencionisanje tova. Uprkos činjenici da postoje svega dve registrovane farme činčile u Srbiji pažnja koju su pokazali mediji u Srbiji pretvorila je ovu perifernu temu u "sudbonosnu". Eh, gde bismo bili kada bismo se ovako temeljno edukovali kao o farmama činčila. 

U ovom broju mi se, ipak, bavimo važnijim temama kao što su uništavanje korova uz pomoć vrele vode i smanjenje upotrebe pesticida u poljoprivredi. Za vas smo istražili kakva su iskustva proizvođača oraha, na primer kod turske sorte ČENDLER. Predstavljamo vam, ovom prilikom, mlado ali ambiciozno gazdinstvo VOŽDOVE JAGODE, iz Stojnika kod Aranđelovca. 

I u ovom izdanju čitajte savete našeg stručnjaka Ninoslava Stevanovića, iz oblasti navodnjavanja. Predstavljamo i dobitnike nagrada Intesa Farmer za 2018. godinu. Za prvo izdanje Agrobiznis magazina u 2019. godini govori i potpredsednik Delta agrara sa kojim smo razgovarali na skupu Hrana za Evropu.

Nadamo se da ste lepo proveli praznike i da se polako pripremate za narednu sezonu. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 95:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / Decembar 2018 / Godina IX / Broj 94

ABM 94 3D Page 01 velika

Dragi naši čitaoci, završavamo još jednu kalendarsku godinu i, naravno, nadamo se da je godina za nama svakome donela uspeh, a još više se nadamo uspešnoj narednoj godini. 

Ako je suditi prema budžetu koji je predviđen za poljoprivredu, može se očekivati da ćemo imati značajnije investicije države u naš sektor. Tov junadi postao je glavna tema ovih dana, kako zbog toga što su iz Ministarstva poljoprivrede najavili povećanje subvencija, tako i zbog povećanja kvota za izvoz u Tursku. Ukoliko niste zainteresovani za stočarsku proizvodnju, povrtarstvo i voćarstvo svakako zaslužuju pažnju, naročito jer je sve više investitora u prerađivačke kapacitete. 

Pored brojnih saveta kako da unapredite proizvodnju, nastavljamo i sa našim tekstovima o navodnjavanju i predstavljamo inovaciju u poljoprivrednoj proizvodnji. 

Da bismo osetili kako radi konkurencija treba se sa njom i porediti
i zbog toga vam donosimo iskustva u proizvodnji iz Italije i Holandije. 

Ovom prilikom čestitamo i pobednicima konkursa INTESA FARMER koji su nagrađeni sa ukupno 20.000 evra. Ova tri gazdinstva detaljno ćemo vam predstaviti u narednom izdanju. 

I, za kraj, onako kako to i dolikuje, želimo vam dobro zdravlje i sreću u narednoj godini i da beležite svaki vaš uspeh u kalendaru za 2019. godinu koji vam poklanjamo u saradnji sa NLB bankom, bankom koja je odobrila najviše sredstava kroz subvencionisane kredite namenjene poljoprivredi. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 94:

 

 Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / Novembar 2018 / Godina IX / Broj 93

ABM 93 3D Page 01

Kao i svi proizvođači i poljoprivrednici se sreću sa izazovom - kako formirati cenu proizvoda koji prodaju? Iako izgleda lako, odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Ukoliko potcene svoj proizvod mogu imati gubitke, a opet ako ga precene nastaje problem kako robu plasirati na tržište, odnosno kako je prodati? Prilikom određivanja cene trebalo bi da poznajete potencijalne kupce, odnosno one kojima nudite svoj proizvod i koliko su oni spremni ili u mogućnosti da plate. 

Poslednjih godina u poljoprivrednoj proizvodnji sve više se primenjuju dostignuća novih tehnologija. Kako poljoprivrednu proizvodnju učiniti profitabilnom da ljudi, koji se njome bave, mogu od toga i lepo da žive, odgovore može pružiti precizna poljoprivreda. O tome šta je precizna poljoprivreda (PP) razgovarali smo sa profesorom Milošem Pajićem sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i direktorom Instituta za poljoprivrednu tehniku. 

Više od četrdeset valjevskih poljoprivrednika, prilikom studijske posete Italiji i Sloveniji, imali su priliku da se upoznaju sa iskustvima proizvođača iz ovih evropskih zemalja. Posetu su započeli na Sajmu poljoprivredne mehanizacije EIMA koji se ove godine održao od 7. do 11. novembra u Bolonji. Među 1.900 izlagača iz 40 zemalja sveta, na 385.000 kvadratnih metara izložbenog prostora predstavile su se i dve kompanije iz Srbije "Peštan" iz Aranđelovca i "Agromehanika" Boljevac. 

Spremili smo vam još puno zanimljivih tema iz oblasti stočarstva, ratarstva, lekovitog bilja... 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 93:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / Oktobar 2018 / Godina IX / Broj 92

ABM 92 3D Page 01

Neposredno pre zatvaranja oktobarskog izdanja koje vam predstavljamo, dobili smo informaciju iz Izraela, kojom se najavljuju investicije izraelskih kompanija u Srbiji. Prema rečima resornog ministra Branislava Nedimovića, reč je o investicijama u sektorima voćarstva, cvećarstava i stočarstva. Naš ministar boravio je i u Kazahstanu, a dočekao je i potpredsednika Indije, sa kojom smo potpisali važan sporazum u oblasti fitosanitarne kontrole, a koji treba da omogući da u što skorije vreme, naše voće krene put najmnogoljudnije zemlje Indije. Ovo će posebno dobro doći u trenutku kada postoje problemi sa našim izvozom na rusko tržište, zbog čega je cena jabuke u drastičnom padu. 

U ovom broju čitajte i o tome kako da izbegnete greške prilikom rezidbe leske. Savetujemo vas i o tome kako da pripremite pčelinjak za zimski period. 

Brojni čitaoci su nas kontaktirali jer imaju problem sa šimširom, te vam preporučujemo, ukoliko i vi imate šimširovog moljca da pročitate naše savete. 

Jesen je i vreme kada se okupljamo na brojnim manifestacijama tako da vas, slikom i rečju, vodimo u Valjevski kraj na jagnjijadu i čvarkijadu. 

Od ovog izdanja moći ćete da čitate korisne savete o navodnjavanju. Naš stručni saradnik Ninoslav Stevanović, iz svog iskustva, daće vam korisne savete, kako da vaš sistem za navodnjavanje bude funkcionalan. Kako stara narodna kaže „Na greškama se uči“, upravo u ovom izdanju pojasnićemo gde se najčešće greši prilikom postavljanja sistema za navodnjavanje. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 92:

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /oktobar 2017 / Godina VIII / Broj 80

ABM 80 3D Page 01

Poljoprivrednim proizvođačima nije nikada lako, a naročito u godinama kakva je 2017. Nije ih mimoišla ni poplava, grad, a ni suša. Uprkos svemu, i svima, oni i dalje nekako opstaju, a za mnoge se može reći i napreduju u svojoj proizvodnji. Takvi su recimo proizvođači trešanja, jabuka, pojedini povrtari, kao i pčelari, ovčari i kozari. Ipak, nije lako ni nama novinarima. Naročito ako radite u zemlji kao što je Srbija, gde se svi prave pametni, a malo ko radi svoj posao i gde većina živi u teorijama zavere. Istina je uvek negde između, ali je ovog puta, barem što se tiče toga kakvu hranu jedemo, i zašto ministar Trivan misli da je hrana uzročnik steriliteta, nećemo otkriti. Naizgled prost i jednostavan razlog je to što šumarski inženjer, novopečeni ministar Goran Trivan, odbio da odgovori na pitanja Agrobiznis magazina, jer je tobož zauzet ranije preuzetim obavezama, mada nam nije rekao kojim.

Bilo kako bilo, sto dana njegovog mandata je prošlo, a on je, za to vreme, stigao da putuje u Ameriku, Grčku, a i u Crnu Goru. Dade ministar intervju i Večernjim novostima, i za svu ekološku štetu, našao je glavni razlog – poljoprivreda! Samo je ministar zaboravio da ono što govori mora i da potkrepi činjenicama iza kojih stoje relevantne institucije, a za svoje reči i rad mora da polaže račun građanima, na to ga obavezuje Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Dok se ministar organizuje i odgovori na pitanja, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić za naš magazin je rekao da je uveren da se hrana u Srbiji ne može dovesti u pitanje i da on ne bi izgledao tako kako izgleda, da se u Srbiji jede loše i malo.

O svemu tome šta jedemo, kako proizvodimo i o odličnim proizvodima naših domaćina, na ostalih 58 strana, a o Trivanu ni reč više. Svako čudo tri ili sto dana... 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 80:

  

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / septembar 2018 / Godina IX / Broj 91

ABM 91 3D Page 01

Brojne manifestacije i ovog leta ulepšale su srpska sela i varoši, pa su se i mladi i stari i domaći i gastarbajteri seli da popričaju o svojim uspesima i problemima. Radosnim i teškim trenucima koje ipak čine život svakog od nas. Mi smo sa nekoliko manifestacija preneli utiske kako je bilo, ko se proslavio nagradama, a ko se najlepše proveo. 

Ovih dana razmišljao sam i o tome kako se tradicija i
običaji menjaju u duhu sa vremenom u kom živimo pa
sa tim u vezi i pečenje, pa i torte više se ne spremaju kao nekada. Kakvo meso jedemo, ponovo je u žiži interesvanja javnosti, bilo sredinom avgusta, nakon zaplene 23 tone odrezaka junećeg mesa, kojem je istekao rok trajanja, i
koje je iz Brazila nelegalnim putem stiglo u Srbiju. Ovakvi odresci junećeg mesa, obično se koriste za izradu mesnih prerađevina – salama, viršli... 

Iz novog broja preporučujemo da pročitate kako se pravi dobro vino, kako se transportuje stono grožđe, koji su najbolji uslovi za gajenje koza i brojne druge teme. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 91:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / avgust 2018 / Godina IX / Broj 90

ABM 90 3D Page 01 velika

Pred vama je jubilarno 90. izdanje Agrobiznis magazina koji već desetu godinu izlazi na kiscima.

Sa ponosom možemo reći da se ono o čemu pišemo uveliko primenjuje u poljima i na gazdistvima širom Srbije i regiona. Naš časopis za kratko vreme postao je najčitaniji časopis u oblasti koju pratimo, a često naša saznanja prenose i centralni mediji. Pored ovih dostignuća mi smo se našli i na zavidnom mestu među stranim medijima, jer nema važnijeg događaja ili prezentacije na koji nismo bili pozvani i koji nismo propratili. Jedan takav događaj je i kongres novinara koji prate poljoprivredu na kojem smo bili u Holandiji, ali i prezentaciju novih kombajna kompanije CASE tokom žetve u Nemačkoj na poljima u okolini Drezdena. 

Imajući u vidu sve veće interesovanje sa ovčarstvo opredelili smo se da ovog puta govorimo o zanimljivim temama iz ovog sektora poljoprivrede. Međutim i vinogradarstvo je odavno u svom novom uzletu tako da ćemo se i na toj temi u novom broju posebno zadržati. 

Takođe tokom ovih deset godina odnosno 90 izdanja pažnju posvećujemo Ženama u agrobiznisu, projektu koji sprovodimo zajedno sa AGROPRESS-om i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i kompanije Dunav osiguranje. Za ovaj period posetili smo više stotina gazdinstva, a učestvovalo je više od 2.000 žena. U ovom broju predstavljamo mlade povratnike na selo u okolini Aranđelovca - Stojniku. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 90:

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / jul 2018 / Godina IX / Broj 89

ABM 89 3D Page 01 velika

Svaka godina, pa i tako i 2018, ima svoje specifičnosti koje se mogu odraziti i pozitivno i negativno na proizvodnju. Zahvaljujući obilnim padavinama kukuruz izuzetno dobro napreduje kao i druge ratarske kulture, ali su veliki problem za žeteoce koji nikako ne uspevaju da požnju useve pšenice čiji kvalitet, iz dana u dan, opada. 

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ohrabruje poljoprivrednike da za poljoprivredu stižu sredstva iz EU, pa je tako podelio informaciju da je prvih deset projekata odobreno. 

Kada je reč o voćarskoj proizvodnji situacija je značajno različita, bilo da je reč o vrsti voćaka ili regionu u kom
 se proizvodi. Sve u svemu, po starom dobrom običaju, svi kukaju, a i dalje rade po starom. 

U ovom broju prenosimo vam iskustva proizvođača iz Republike Srpske, vodimo vas kod uglednih domaćina, prenosimo njihova iskustva i dajemo korisne savete kako
da unapredite proizvodnju mleka, orežete lozu na okućnici, a predstavljamo i finaliste NLB BANKE na konkursu za projekte organske poljoprivrede. Ukoliko se niste prijavili na ovaj, ne propustite konkurs BANCA INTESA koji je u toku. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 89:

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / maj 2018 / Godina IX / Broj 87 

AMB 3D 87 Page 01 

U ovom izdanju vodimo vas na peštersku visoravan i u njene opštine, Novi Pazar, Sjenicu i Tutin, sa kojih vam donosimo priče o ljudima koji su uprkos, ponekad surovim uslovima, uspeli da naprave svoj zemaljski raj, ali i proizvode o kojima se priča, ne samo u bivšoj Jugoslaviji nego i u svetu. 

Probali smo sudžuk, sjenički sir, šetali sa jaganjcima, uživali u kajmaku bivolice i sve to proživeli iz prelepog ambijenta hotela Borovi, gde smo odseli. 

Siguran sam da ćete posle prvih redova poželeti da odete u Sjenicu ali, pre toga, vidimo se svi zajedno na međunarodnoj smotri agrara, 85. Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu. Posetite nas u hali 2 gde ćemo predstaviti novo izdanje i razgovarati o tome kako da svi budemo bolji i uspešniji. 

Agrobiznis magazin značajnu pažnju posvećuje ženama na selu, pa smo vam ovog puta predstavili "ženu zmaja". 

Tov jagnjadi je sve interesantniji biznis. Zato smo se odlučili da vam pojasnimo nekoliko zanimljivih momenata u ovoj proizvodnji. Bili smo i u Nemačkoj, u Severnoj Rajni i zapadnoj Vestfaliji, gde smo, sa tri uzorna poljoprivrednika, razgovarali o modelima proizvodnje jagode i borovnice. Tamo smo saznali da su oni veoma zainteresovani ne samo za našu radnu snagu već i za naše borovnice koje stižu na rod kod nas mesec i po dana ranije. 

Uz zahvalnost što ste naši verni čitaoci, pozivamo vas da pogledate i katalog naših partnera Agro24.rs 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 87:

 

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / april 2018 / Godina IX / Broj 86

ABM 86 3D Page 01

Sezona poljoprivrednih radova je počela, a sa njom i nova era u proizvodnji traktora. Uz malo volje i dosta rada, već naredne godine, ponovo ćemo kupovati IMT traktore. Istina, neće biti 100 posto srpski, ali su barem naši i indijski. Saradnja sa ovom dalekom, ali i najmnogoljudnijom zemlji na planeti, razvija se punom parom, neće proći mnogo vremena, dok put „majke Indije" kreću srpske jabuke, kruške, maline, i drugo voće. 

Za sve to nije loše da primenimo znanje o novim tehnologijama, jer pametni telefon, nije dobio ime što je pametan, već zato što ga možemo pametno iskoristitu, za navodnjavanje, prihranu, nadgledanje poseda i mnoge druge poslove. 

Da bismo imali šta da nadgledamo valja nešto i proizvesti. U ovom izdanju, na desetine saveta o proizvodnji kukuruza, soje, suncokreta. 

Šipurak, poznatiji kao šipak ili divlja ruža, jedna je od biljaka koje su u našoj zemlji poslednjih godina sve popularnije, i to ne slučajno. Naime, ova kultura se veoma lako gaji, ulaganja u zasad nisu velika, a njeni plodovi su na tržištu više nego traženi. Da je tako, uverili smo se na imanju mladog bračnog para Marković iz Kuršumlije. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 86:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / mart 2018 / Godina IX / Broj 85

ABM 85 3D Page 01

Ako je suditi prema aktivnostima pojedinih ministara iz Vlade Srbije, Međunarodni Dan žena bio je u znaku žena na selu. To je tema kojom se AGROPRESS bavi od svog osnivanja, dakle 13 godina. Mada nismo uključeni u projekte koje najavljuju ministri i premijerka Ana Brnabić pozdravljamo svaku inicijativu koja će osnažiti žene na selu. AGROPRESS je od svog osnivanja do danas, kroz različitete vidove obuka i afirmaciju ženskog preduzetništva, podržao više od 1.000 žena iz svih krajeva Srbije. Neke od njih su danas predsednice Udruženja poljoprivrednika, uspešni proizvođači, članice zadruga ili aktivisti stranaka.

Završen je prvi poziv za finansiranje poljoprivrede iz IPARD fonda EU. Prijavilo se 458 projekta što je, ako se uporedi sa Hrvatskom, višestruko jer se kod naših komšija na prvi poziv javilo svega 70 gazdinstava. Kvalitet prijava tek treba da se utvrdi, ali posmatrano u brojevima za očekivati je da ovi projekti povuku investicije veće od 10 miliona evra.

Kada je reč o novom izdanju pripremili smo vam najaktuelnije teme za ovo doba godine, a preporučujemo posebno da obratite pažnju na tekst o ishrani jaradi u prvim danima života. Najveće negativne posledice koje mogu biti i trajnog karaktera su uzrokovane neodgovarajućom ishranom u najranijem periodu uzrasta jaradi. Prva hrana tek rođenog jareta je kolostrum, koji je bogat izvor hranljivih materija, deluje laksativno. Kolostrum, dakle, ima ulogu da zaštiti jarad u prvim danima života od različitih obolenja i infekcija. Ali kako nastaviti ishranu narednih dana savetuju naši stručnjaci.

Zaštita bilja često je veliki izazov, posebno za organsku poljoprivredu. Stručnjaci PSS iz Valjeva obradili su ovu temu za vas.

Na početku smo nove vegetacije, stvaramo nove vrednosti i neka nam je sa srećom!

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 85:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Jul 2017 / Godina VII / Broj 77

Agrobiznis magazin broj 77, jul 2017. 

Dok je za većinu leto period kada se razmišlja o tome gde će se otići na more, za većinu proizvođača u poljoprivredi o tome nema ni govora do septembra. Uprkos činjenici da nas čeka jedna od sušnijih godina i da se može desiti da prinosi ratarskih kultura ne ostvare očekivani rezultat, neki ipak i ove godine imaju razloga za zadovoljstvo, naročito oni koji se bave proizvodnjom jagode i borovnice. Na našoj facebook stranici Agrobzinis magazin Srbija, objavili smo priču kolega sa B92 o Šapčanima, koji su zahvaljujući prihodu od jagode, počastili svoje porodice automobilima jednog poznatog brenda. Nadamo se da su već ranije sagradili hladnjače i da neće dozvoliti sebi da dospeju u istu poziciju poput malinara, koji su novac iz godina, kada im je lepo išlo, ulagali u kuće, stanove i automobile. A sada, nekoliko godina kasnije, muku muče sa cenom. Kada smo već kod digitalnih medija, ovom prilikom najavljujemo naše novo digitalno izdanje „Lekovito i začinsko bilje“ koje je u prodaji, o čemu možete čitati na strani 40 našeg časopisa. Podsećamo vas i da smo ranije izdali digitalno izdanje „Pčelarski podsetnik”. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 77:

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / febraur 2018 / Godina IX / Broj 84

ABM 84 3D Page 01

Srpska poljoprivreda je na prekretnici razvoja, mogućnost korišćenja podsticajnih sredstava EU iz IPARD fonda, nešto veći agrarni budžet i podrška mladima, samo su neke od tema koje smo, ovim povodom, razmatrali sa ministrom Branislavom Nedimovićem. Otvaranje Nacionalne referentne laboratorije, za koju se mislilo da je otvorena (više ministara, više puta najavljivalo je i obećavalo da će to učiniti ili su navodno otvarali), skromno i bez ikakve pompe, počela je sa radom. Uzorci mleka se već analiziraju.

Sa druge strane treba se prilagođavati, primenjivati nova znanja, stečena u zemlji i inostranstvu. U ovom broju značajna pažnja posvećena je svim sektorima i aktuelnim radovima. Od toga, kako da prepoznate polni žar i steonost goveda, do proizvodnje leske, jabuke, dunje i drugih voćaka.

Posebnu pažnju skrećem vam na temu solitarnih pčela, o kojima se malo zna, a mogu biti izuzetno korisne, naročito u voćarskoj proizvodnji. Za kvalitetno oprašivanje 1 ha voćnjaka pod jabukama, potrebno je 3 - 5 košnica sa oko 60.000 do 100.000 radilica medonosne pčele. Poznato je da biljke oprašuju insekti, neke druge životinje i vetar. Oko 80 odsto biljaka oprašuju razne vrste insekata. Među njima, najefkasniji oprašivač je dobro poznata medonosna pčela - Apis mellifera. Takođe, postoje i brojne druge vrste tzv. solitarnih divljih pčela, zatim bumbari, mnogi leptiri, muve i druge vrste, koje posećuju cvetove biljaka i vrše oprašivanje. Opširnije na stranama koje slede.

Malina je zahtevna voćna vrsta i poslednjih godina izraženo je neplansko, pa čak i „stihijsko“ povećanje proizvodnih površina. Često se sadi na lokalitetima koji ne zadovoljavaju njene zahteve po pitanju agro-ekoloških, tehničko-organizacionih i socio-ekonomskih činilaca. Planiraju se i podižu zasadi na neadekvatnim tipovima zemljišta, nepovoljnoj nadmorskoj visini i ekspoziciji. Konstantno je prisutan i problem sadnica iz rodnih zasada, koje su neproverenog zdravstvenog stanja. O ovoj temi razgovarali smo sa prvim čovekom Instituta za voćarstvo u Čačku.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik 

Iz sadržaja broja 84:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / januar 2018 / Godina IX / Broj 83

ABM 83 3D Page 01

Još jedna godina je za nama. Tokom praznika, svako je na svoj način sumirao rezultate. Bilo kakav zbir da je na kraju, svi smo u nekom plusu, jer ćemo i ove godine živeti i raditi.

Redakcija Agrobiznis magazina i ovog puta se potrudila, da vam obezbedi najkorisnije savete iz svih oblasti poljoprivrede, a naročito vam skrećemo pažnju na temu đubrenje vinograda, kao i tekstove namenjene proizvođačima povrća. Ovoga puta, govorimo o proizvodnji zelene salate i tikvica. Koliko nauka ide napred, možete videti iz tekstova prof. dr Brane Radenković, čiji serijal o nanočesticama nastavljamo i u ovom izdanju.

Prvi put, kako bi neki rekli u „novijoj istoriji“, mladi poljoprivrednici dobili
 su podsticaj od države, njih čak 80 odsto od ukupnog broja, koliko se prijavilo na konkurs. Najviše se novca tražilo za sisteme za navodnjavanje, plastenike i priključne mašine. Efekti ove mere koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mogu se očekivati
već tokom predstojeće sezone, a da li će sa ovakvom praksom nastaviti, saznaćemo uskoro, kada ministar Nedimović bude saopštio kako planira
da utroši budžet namenjen poljoprivredi za 2018. godinu.

Da poljoprivreda postaje sve atraktivnija i zanimljivija, čak i onima koji su se potvrdili u nekim drugim vodama, pokazuju i primeri porodica poznatih pevača, sportista, glumaca... Kako su se u ovome snašli i da li su uspešni čitajte na stranicama vašeg omiljenog časopisa za poljoprivredu i selo, jer znate i sami...

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 83:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  /decembar 2017 / Godina VIII / Broj 82

ABM 82 3D Page 01

Možda su malo duže čekali nego što su očekivali ali ipak mladi poljoprivrednici po prvi put dobijaju subvencije od države za unapređenje rada njihovih gazdinstava. Tu vest sam dobio dok sam boravio u Češkoj Republici i video kako se nekoliko mladih Valjevaca obradovalo ovoj informaciji. Neko će kupiti tanjiraču, neko sušaru, ali je svima isti cilj da povećaju i unaprede svoje proizvođačke kapacitete, a državi da obezbedi što više kvalitetne hrane kako za domaće potrebe tako i za izvoz.

AGROPRESS je obeležio 13. godina rada. Tim povodom, okupili smo se sa kolegama, prijateljima i saradnicima kako bismo razmenili mišljenja o godini na izmaku, ali i pohvalili najbolje.

Kada sam već pomenuo Valjevce i Češku, zanimljivo iskustvo koje smo imali sa grupom proizvođača koji su zahvaljujući podršci lokalne samouprave – Grada Valjeva,  odnosno javnog preduzeća JP Agrorazvoj boravili u Češkoj Republici, gde su imali priliku da vide kako funkcioniše najveća farma koza i ovaca u ovoj zemlji, koja ima status bio farme, a posetili smo i Institut za voćarstvo, jedini u ovoj zemlji.

U proteklom mesecu, bio je i sajam Etno hrane i pića, po mom mišljenju najbolji do sada, bar kada je reč o ponudi i načinu prezentacije od strane izlagača, ali svakako vreme je došlo da ova manifestacija izraste u još nešto veće, da dobije i veći prostor, ali i značaj ne samo za poljoprivredu i proizvođače hrane, već i za Beograd gde se održava, kao i za državu u celini.

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 82:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /novembar 2017 / Godina VIII / Broj 81

ABM 81 3D Page 01

Srbija i Indija ubrzanim tempom nastaviće da razvijaju saradnju, naročito u oblasti poljoprivrede. Agrobiznis magazin ekskluzivno za svoje čitaoce prenosi kako je bilo na prvom međunarodnom sajmu hrane u Nju Delhiju, na kojem smo učestvovali zahvaljujući podršci Ambasade Indije u Beogradu i Privrednoj komori Srbije, za realizaciju učešća na ovom skupu. Tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje, reflektovaće se i na saradnju u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane. Koliko je ovo bio značajan skup, govori i to da su se na njemu obratili predsednik, premijer Indije i čak tri ministra najmnogoljudnije zemlje na planeti.

Naravno, nismo zapostavili ni teme iz domaćeg agrobiznisa. Tako preporučujemo da na našim stranicama pročitate o pripremi zemljišta, kao i sadnji dunje i lešnike. Prenosimo utiske sa izložbe ovaca iz okoline Valjeva. Upoznajemo vas i sa dobitnicama Intesa Farmer, a pčelarima preporučujemo tekst o ishrani pčela.

Za one koje se bave organskom poljoprivredom, pripremili smo savete o gajenju višnje, ali i o proizvodnji komposta. Pred samo zatvaranje ovog broja, dobili smo i lepu vest, da se nudle proizvedene u Rumi u fabrici „Wai Wai“ već nalaze na policima marketa brojnih zemalja. Tako smo dobili još jedan izvozni proizvod, a nadamo se da ćemo vas uskoro informisati i o značajnijem izvozu našeg voća u Indiju, o čemu se razgovaralo tokom posete ministra Nedimovića.

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 81:

 

Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN / Mart 2017 / Godina VII / Broj 73

ABM 73 Page 01

Poštovani čitaoci

Prolećna sezona radova je na pragu. Neki su već obezbedili sve što je potrebno, dok ima onih koji zbog nedostatka sredstava ili neodlučnosti i vaganja šta sejati, još razmišljaju i razmatraju šta je to što će u godini pred nama doneti profit. Iz ekrana samo što ne iskoče promoteri da kažu kako je baš njihov hibrid najbolji.

Od promotera do voditelja kratak je put pa se tako neke firme umesto selekcijom bave TV i video produkcijom. Što naš narod rekao: videla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu!

Nećete pogrešiti samo ako budete sejali više različitih
kultura i hibrida, i to na taj način da njihova srazmera može uvek doneti plus u vašem poslovanju. Da se ja pitam, već sada bih razmišljao kako ću sejati pšenicu na jesen, budući da postoji tražnja za kvalitetnom pšenicom koju kupci plaćaju lepo i redovno. Problem je što je kod nas takve pšenice nedovoljno.

Ali nije, naravno, sve tako crno kao što nije ni ružičasto. Idemo u novu sezonu sa novim optimizmom, ali ne mogu da ne odreagujem na jednu od većih gluposti koju sam čuo u poslednje vreme: da Srbija nema stručnjake u sektoru poljoprivrede. Onima koji tako misle poručujem da ih ima, ali ih oni ne vide, i ne mogu ih pronaći jer za isti ili veći novac rade kod drugoga. Imajući u vidu da su angažovali kadrove po preporuci političara sa kojuma su se družili ili „družili čvršće” pa su njihove kadrove i „drage” angažovali na menadžerske pozicije za novac koji se ne nudi ni u mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama. Nikom od nas „nestručnih” nije ni palo na pamet da za 2.000 evra idemo da radimo u zemlju gde rat samo što nije ili samo što jeste. Pitam se samo koji je to stručnjak smislio, pre nekoliko godina, da u samoj kampanji šećerne repe promeni ugovore – naravno na štetu seljaka. Školovali smo se da bismo radili u svojoj zemlji, a ako je neko otišao onda je otišao iz ličnih razloga i tamo gde mu je bolje, za tri puta više novca. Ima i onih koji su se zaljubili pa otišli, to je već druga stvar. Oni koji znaju svoj posao mogu da zarade mesečno u Srbiji ponuđeni novac bez problema i odlaska iz svoje zemlje. Mogu da rade i za manje, ali su svoji na svome i to im nije problem! Niti su kupili fabriku za evro niti su je preprodali strancima, nego pošteno i savesno rade i zarađuju. Ko plati više naravno dobije bolje, vazda bilo i ostalo.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina, a ni našeg magazina bez stručnjaka! 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadražaja broja 73:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /septembar 2017 / Godina VIII / Broj 79

Agrobiznis magazin broj 79, septembar 2017.

Stiče se utisak da najviše posledica od suše doživljava takozvani BDP (bruto nacionalni dohodak). Kao da su svi zaboravili, da zapravo najveću štetu od suše imaju poljoprivredni proizvođači i da su oni stvarni gubitnici aktuelnih klimatskih promena, koje nam nekad idu, a nekad ne idu na ruku. Već sada se zna, da ćemo ubrati za 30% manje grožđa, ali ako je za utehu, obračun kvaliteta biće upola manje suncokreta, soje, a ni kukuruz neće bolje proći. Ali šta je tu je, živeti se mora, pa mora se voditi računa i u šta se ulaže. Valjda je sada svima jasno da nije sve u setvi kukuruza, da se bez osiguranja, protivgradnih mreža i navodnjavanja, ne može očekivati ni dobar rod, a ni zarada.

Ipak
 nije sve ni tako crno i kao što je u životu nekad lepo, nekad naiđu iskušenja, tako i u našem agrobiznis sektoru. Lepa stvar za našu privredu, posebno kragujevačku, je otvaranje velikog pogona hleba i peciva, poznatog proizvođača „Don Don“. Nadajmo se da će to doprineti da se kroz njihove proizvode, domaća pšenica plasira ne samo u regionu, nego i šire. Eto i povoda da se dobro pripremimo za jesenju setvu i druge poslove koji nas čekaju. A vi znate našu staru... 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 79:

 

Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /avgust 2017 / Godina VII / Broj 78

ABM 78 Page 01

Gori more, tope se planine, ali ne od lepote i blizine već, od "Luciferove vreline", kako su ne baš tako domišljate kolege nazvale, pojavu suše, u sred leta, kao da se to do sada nije dešavalo. S druge strane, domišljate komšije, nastavljaju tradicionalne odnose po principu da komšiji crkne krava. Pa je tako Hrvatska donela odluku da dodatno optereti uvoz proizvoda od komšija, koje su se pobunile, i odmah detaljno počele za uzvrat da pregledaju, hrvatsku robu. Usijali žabar samo što nije proključao, što će naravno ostalima u Evropi dobro doći, jer odavno je poznata ona stara narodna "zavadi pa vladaj". Ali ako se od te uzavrele atmosfere izmaknemo, i zasučemo rukave, bićemo kao i Vesna Bogosavljević iz Mrčajevaca, porodica Ognjanović iz Zablaća kod Čačka, kao i Dragan Fišćag iz Dolova, ali i generacije pčelara Despotović, koji su primeri opstanka kako sela, tako i poljoprivrede, na ovim prostorima. Ugledajmo se i na porodicu Tomić, iz sela Bašenovo kod Sremske Mitrovice. Nadamo se da ćemo, u narednim godinama, imati više ukinutih nameta, i navodnjavanih površina, a manje gorućih tema. 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 78:

 

Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Jun 2017 / Godina VII / Broj 76

ABM 76 Page 01

I bi Sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Veseli i razdragani mališani sa svojim roditeljima, drugog dana uživali su u tradicionalnom ambijentu Novosadskog sajma. Toga dana Sajam je bio najposećeniji. Raduje nas što su i naši čitaoci i posetioci, došli i do našeg štanda u hali 2. Hvala vam na ogromnom interesovanju i poverenju, koje ste nam ukazali.

U ovom izdanju za sve one, koji nisu bili u mogućnosti da posete Sajam, donosimo interesantne detalje, koje smo za ovaj put probrali u mnoštvu događaja, koji su obeležili prethodni mesec.

Svakako preporučujemo i naše stalne rubrike, u kojima savetujemo voćare, kako se čuvaju
plodovi jagode. Takođe, iz sveta nauke, donosimo informaciju da je tim stručnjaka proizveo kozu pauka. Neverovatna činjenica da je paučina u mleku, svakako će i kod
nas pokrenuti različite polemike. Naša zemlja ima dovoljno površina pod pašnjacima.
Ovakav vid ishrane goveda je dosta jefiniji u poređenju sa drugim načinima proizvodnje stočne hrane. Osim što obezbeđuje dovoljne količine hrane, pašnjačka ishrana podmiruje sve zahteve, koje goveda imaju za hranljivim elementima.

Za naš časopis, eksluzivno govori i Nj. E. Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela koja je u Srbiju došla nakon Argentine, Francuske i Španije. Sa njom smo razgovarali o dosadašnjim iskustvima, ali i mogućnostima saradnje. Naravno i ovaj put visoka predstavnica Izraela naglasila je da nema ništa od priznanja nezavisnosti Kosova*.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 76: