Štampano i digitalno izdanje
AGROBIZNIS MAGAZIN / Januar 2017 / Godina VI / Broj 71
Poštovani čitaoci
Završili smo još jednu kalendarsku godinu, ali se sa proizvodnjom u poljoprivredi nikada ne prestaje, trebalo bi ponešto novo naučiti i saznati. Zimski period je odlično vreme, za ovu vrstu aktivnosti, zbog toga smo se potrudili da vam i u ovom broju, pružimo što više kvalitetnih saveta, ali i da izvestimo sa brojnih događaja, koji su organizovani krajem prošle godine.
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović na konferenciji za novinare, poslednjoj u 2016. godini, najavio je brojne aktivnosti Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, među kojima je najveću pažnju privukla ona koja se odnosi na podršku mladim poljoprivrednicima. Pokušali smo da vam ovom prilikom iznesemo što detaljnije kako da dođete do podrške države.
Zlatibor je naša značajna turistička destinacija, ali se na njemu odvija i značajna poljoprivredna proizvodnja. Posetili smo nekoliko interesantnih domaćina i sa njima razgovarali o tome kako da spojimo turizam i poljoprivredu.
Ohrabruje činjenica da je sve više mladih uključeno u proizvodnju, zbog toga smo njima i posvetili nekoliko strana u našem časopisu.
Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina
Iz sadražaja broja 71:
4. AKTUELNO
NOVI TREND U TRGOVINI DUVANOM NA CRNO
Krijumčari duvana našli su novi način da prošire nelegalne aktivnosti i sve više se fokusiraju na tzv. jevtine bele cigarete koje predstavljaju još jedan izazov za evropske regulatore i Europol. Reč je o cigaretama koje se legalno proizvode a zatim se krijumčare i nelegalno prodaju. Glavni izvor „jevtinih belih cigareta” u Evropi je Belorusija koja nema propise o sledljivosti lanca isporuke. Istovremeno, kriminalci koriste i tradicionalne načine krijumčarenja cigareta, ali i inovativne, kakva je upotreba dronova za prebacivanje robe preko granice.
Izvor: EurActiv.rs
6. DOGAĐAJI
PODRŠKA MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA DO 10.000 EVRA
Srbija teži da postigne evropske standarde u agraru, naglasio je Branislav Nedimović na prvoj zvaničnoj konferenciji za novinare ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine. Za postizanje tog cilja, kako je istakao, postoji puna podrška svih, što potvrđuje i budžet Ministarstva za narednu godinu koji je za 8,2 odsto veći od ovogodišnjeg, odnosno za 3,32 milijarde dinara.
8. VOĆARSTVO
Za dužu trajnost ubranih plodova važni su uslovi njihove nege i čuvanja
ZIMSKI UKUS SVEŽEG VOĆA
Pre iznošenja na tržište, plodovi jabuke mogu se čuvati u svežem stanju kraće ili duže vreme. To je posebno važno i neophodno kod plodova zimskih sorti koji svoju potpunu zrelost, uglavnom, ne mogu postići na stablu do vremena berbe, pa se moraju čuvati do sazrevanja.
Piše Branko Tanasković
10. SEOSKI TURIZAM: AGROBIZNIS NA ZLATIBORU
DACOVIĆA KONACI – KAFA I RAKIJA GRATIS
Dacovića konaci nalaze se u jednom od najlepših zlatiborskih sela – Ljubišu – na samo 20 km od centra Zlatibora. Selo Ljubiš na Zlatiboru krasi prelepa priroda, cvrkut ptica, mir i tišina. Nalazi se pored magistralnog puta Zlatibor – Nova Varoš. Ukoliko želite da odmor provedete daleko od buke, ovo je idealno mesto.
Piše Goran Đaković
12. AGROBIZNIS NA ZLATIBORU
Maja Javorac iz Ljubiša
BOROVINA U SLUŽBI ZDRAVLJA
Preparat od borovih iglica je izvanredno prirodno sredstvo za jačanje imuniteta. Upotrebljava se protiv svih vrsta prehlada, nazeba, kašlja i drugih oboljenja disajnih organa.
Piše Goran Đaković
13. AGROBIZNIS NA ZLATIBORU
SVE SE MOŽE KAD SE HOĆE
Zlatiborski kraj je planinska oblast, a meštani u selima pretežno žive od stočarstva. Čuvajući vekovnu tradiciju odevanja, jedna od glav- nih prirodnih sirovina za preradu je vuna.
Piše Goran Đaković
14. AGROBIZNIS NA ZLATIBORU
Pčelar Željko Javorac
TEŠKA GODINA ALI SE NE TREBA PREDAVATI
U pčelarstvu je, kako nam je rekao Željko, prva godina najteža, kasnije je sve lakše. Pčelarstvom se bave ljudi koji to stvarno vole, ističe Željko, i nada se da nikada neće odustati.
Piše Goran Đaković
15. PČELARSTVO
DUBOKE ĆELIJE SAĆA – VEĆI PROCENAT VODE U MEDU
Pre nekoliko godina autor ovih redova bio je u prilici da čuje, u najmanju ruku, čudno pripovedanje jednog niškog pčelara, gospodina Čedomira Jovanovića. Priča je bila čudna jer je nije potvrđivala meni dostupna literatura. Javila mi se ideja da to jednog dana i proverim, kao što proveravam sva nova saznanja do kojih dolazim. Nažalost, to se do danas nije dogodilo iz opravdanih razloga. O čemu je za- pravo reč!?
Piše Rodoljub Živadinović
16. PČELARSTVO
NUKLEUS - MALA KOŠNICA
Svaki pčelar pristupa pčelarenju prema mogućnostima i željama, a tehnologiju pčelarenja bira prema finansijama, znanju i uslovima paše. Ne postoje pravila kako se mora pristupiti pčelarstvu i kako treba pčelariti. Ali zakonitosti razvoja pčelinjeg društva moraju se poštovati. Nukleusi su idealne male košnice za sve koji se počinju baviti pčelarstvom.
Piše Slobodan Jevtić
18. KRMNO BILJE
MEDONOSNA BILJKA FACELIJA
Facelija (Phacelia tanacetifolia) je biljka o kojoj se često govori, mnogo je onih koji smatraju da sigurnog pčelarstva bez nje nema, neki je koriste kao krmu, a neki i za odlično zelenišno đubrivo. Uglavnom, priče ima dosta, ali površine na kojima se seje nikako da se značajno povećaju, iako je mnogo razloga za to.
Miloš Nikoletić
20. RATARSTVO
KWS U STAROJ PAZOVI OTVORIO ISTRAŽIVAČKO-RAZVOJNI CENTAR
Kompanija KWS svečano je otvorila u Staroj Pazovi razvojno-istraživački centar i postala prva strana kompanija u oblasti semenarstva koja ima potpuni lanac stvaranja hibrida u Srbiji.
Piše Goran Đaković
21. POVRTARSTVO
SUPERIOR Velika Plana
ONO ŠTO JE MERCEDES MEĐU AUTOMOBILIMA, TO JE LAMONEDA MEĐU PARADAJZOM
Selekciji nikad kraja... Tako je 2015. godine priznat visoki hibrid paradajza „Superioru Velika Plana” pod imenom lamoneda, što u prevodu sa španskog znači moneta. Odmah je izazvao veliku pažnju proizvođača koji već dugi niz godina gaje kazanovu, maraton, uragan i fantom.
Dr Ivo Đinović
22. STOČARSTVO
PRIHVAT I NEGA JAGNJADI
Iako se ovce lako jagnje, gubici pri jagnjenju na našim gazdinstvima su do dvadeset pa i više procenta, a uspeh ovčarske proizvodnje u mnogome zavisi i od uspešnosti zimskog jagnjenja. Da bismo imali bolji uspeh u tome neophodno je da, uz pripreme, veću pažnju posvetimo prihvatu i nezi jagnjadi.
Piše Srđan Zafirović
24. OVČARSTVO
OSNOVNE KARAKTERISTIKE VUNENIH VLAKANA
Ovčarstvo je jedna od stabilnijih grana stočarske proizvodnje u Srbiji: glavni proizvod ovčarske proizvodnje – meso – proteklih pet godina ima dosta stabilnu cenu, sa manjim oscilacijama nego kod drugih stočarskih proizvoda. Naša zemlja obiluje travnatim padinama pa zbog toga predstavlja idealnu sredinu za uzgoj ovaca, koja na paši provodi i do devet meseci, što veoma utiče na ekonomičnost same ovčarske proizvodnje.
Piše Srđan Zafirović
26. RATARSTVO
OSNOVNOM OBRADOM ZEMLJIŠTA DO KVALITETNE PROLEĆNE SETVE
Blagovremena i kvalitetna prolećna setva zavisi u prvom redu od osnovne obrade tj. dubokog oranja. Zato je potrebno da u toku jeseni i zime pristupimo što ranije ovoj agrotehničkoj meri. Preporučuje se čak i oranje po snegu. Ukoliko je snežni pokrivač mali, nekoliko centimetara, i ako zemljište nije smrzlo dublje od 5-6 cm.
Piše Valentina Aleksić
27. NOVO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA
PČELARSKI PODSETNIK
Saveti stručnjaka, iskustva najboljih pčelara, događaji, kalendar radova, zdravlje pčelinjih društava, privredni značaj pčela i još mnogo drugih tema važnih za pčelare
Piše A. M.
28. VESTI
CRNOGORCI ZAŠTITILI NJEGUŠKI PRŠUT
Njeguški pršut prvi je crnogorski proizvod koji je nacionalnim zakonodavstvom zaštićen kao oznaka kvaliteta. Zašto treba zaštititi oznaku geografskog porekla i koji sve proizvodi mogu da nose takvu oznaku?
30. POVRTARSTVO
PLAVI PATLIDŽAN – U NAŠIM USLOVIMA ISKLJUČIVO IZ RASADA
Za ranu proizvodnju, seje se u tople leje (ili staklenik) krajem januara ili početkom februara. Za kasnu njivsku proizvodnju, seje se prvih dana marta direktnom setvom semena (bez pikiranja) u tople leje, plastenik ili staklenik.
Piše Jasmina Stojadinović
32. AKTUELNO
PLATIŠ JEDAN, OZAKONIŠ SVE POMOĆNE OBJEKTE NA GAZDINSTVU
U novembru je istekao rok za prijavljivanje nezakonito izgrađenih objekata, shodno Zakonu o ozakonjenju ali će se pomoćni i ekonomski objekti, poput kokošinjaca, štala, ambara, pušnica, popisivati u januaru. Taksa je 5.000 dinara, bez obzira na to da li se u katastar upisuje sušara u koju staje meso dve svinje ili staja od 100 kvadrata.
Piše Slađana Gluščević
34. OSIGURANJE
DA LI SU BROKERI DOBRI U POLJOPRIVREDI?
Iako toga često nismo svesni, svima nam je potrebno osiguranje. Bez obzira na to da li je ono za naš posao, našu imovinu ili za sebe lično, ne možemo bez toga. Ali to je takođe jedna od onih stvari koje uglavnom kupujemo jer moramo, a ne nužno zato što želimo, ujedno ne shvatajući njegov značaj i zbog toga, teško da će osiguranje biti nešto oko čega ćemo biti previše oduševljeni. Ali, pitanje osiguranja i posedovanja pravog osiguravajućeg pokrića u slučaju štetnog događaja jeste od vitalnog značaja.
36. VINOGRADARSTVO
PATRIJARŠIJSKI PODRUM U SREMSKIM KARLOVCIMA
Sremski Karlovci, grad severoistočno od osnovnog masiva Fruške gore nedaleko od Dunava, mesto je sa važnom istorijskom tradicijom i bogatim kulturnim i duhovnim nasleđem. Zbog svog geografskog položaja – nalazi se na putu od Srednje ka Jugoistočnoj Evropi, od Beča ka Carigradu – imali su važno mesto u svakom stoleću novovekovne srpske istorije. U njemu je bilo smešteno administrativno sedište Karlovačke mitropolije, crkvene jedinice koja je okupljala Srbe u Habzburškoj monarhiji (Austro-Ugarskoj).
Pripremio Goran Đaković
39. LEKOVITA PRIRODA
TAHEBO
Tahebo je indijanski naziv za dve varijante jedne biljne vrste – ipe roxo (Tabebuia Avellanedae) i pau d’arco (Tabebuia Altisima). Obe imaju ekstremno duboke žile i rastu na mestima bogatim ozonom. Ipe roxo je privlačnih ljubičastih, a pau d’arco crvenih cvetova. To su mesožderke (hrane se insektima), a u njihovoj kori naučnici su pronašli sastojke izuzetno otporne na gljivice i spore.
Piše Svetlana Kovačević
40. SAVETI NUTRICIONISTE
KAFA ILI ČAJ?
Dugotrajna upotreba velikih količina kafe izaziva blagu zavisnost a apstinencija blaže nervne i psihičke smetnje. Upotrebom prevelikih količina kafe smanjuje se apsorpcija vitamina i minerala, otežava varenje i može dovesti do pojave gorušice. Kafa može biti uzročnik ubrzanog rada srca i glavobolje. Čaj može biti odlična alternativa kafi.
Piše Ana Todorović, nutricionista
42. HORTIKULTURA
UKRASNA BILJKA ERIKA
Ukrasne biljke su neprikosnovene dekoracija svakom prostoru. Erika je baštensko cveće ali je sve više možemo videti na balkonima i kao sobno cveće. Rod Erica ima više od 800 vrsta. Ova zimzelena biljka, čije ime na latinskom jeziku znači – metla, potiče iz Sredozemlja i s juga Afrike.
Piše Svetlana Kovačević
44. ZADRUGARSKE STRANE
Zadrugarstvo u svetu
VELIKI DELOVI POPULACIJE SU ČLANOVI ZADRUGA - ZADRUGARI
Piše Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije
46. KAKO TO DRUGI RADE
ŠKOTSKI PROIZVOĐAČI VISKIJA TRLJAJU RUKE ZBOG PADA FUNTE
Većina Škota glasala je za ostanak u EU, a premijerka te zemlje Nikola Sterdžon je, predstavljajući plan za Škotsku nakon Bregzita, 20. decembra ponovila da smatra da je najbolje da dobije nezavisnost od Velike Britanije i ostane članica Evropske unije. Proizvođači viskija, međutim, diskretno dižu čašu u čast jedne od posledica Bregzita – pada vrednosti britanske funte koji je podstakao izvoz ovog cenjenog pića.
Izvor: AFP
48. BOGATSTVO SRBIJE
MOZAIK NACIONALNIH MANJINA
Povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, koji je ove godine u Srbiji posvećen nacionalnim manjinama, u Beogradu je prvi put održan Sajam nacionalnih manjina, pod sloganom „Mozaik Srbije”. Sajam je organizovala Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Predstavnici 15 nacionalnih manjina predstavili su kulturnu baštinu, gastronomske specijalitete i stare zanate. U Srbiji živi 26 nacionalnih manjina, od kojih 21 ima svoj nacionalni savet.
Piše Goran Đaković
50. SAVETI
• KOJE MESO JE NAJBOLJE ZA ROŠTILJ
• PRIMETITE POREMEĆAJ PONAŠANJA GOVEDA
• NAJBOLJE SORTE BRESKVE ZA NAŠE USLOVE
• MATICA VAN KOŠNICE
• KAD JE NAJBOLJE VREME ZA REZIDBU VOĆA
Pripremila Svetlana Kovačević
52. KAKO SE PRAVI
SVE OD SVRLJIŠKE OVCE
Na sajmu etno-hrane upoznali smo i Snežanu Ranđelović, predstavnicu Udruženja za očuvanje tradicije kožarsko-ćurčijskog zanata „G i S” iz Svrljiga. Kao i svi sa svrljiškog štanda i ona je bila srdačna, vesela i raspoložena za priču. Prvo što me je privuklo na njenom štandu bile su vunene i kožne papuče za hladne dane. Jedne sam dobila i na poklon, i mogu vam reći – odlične su.
Piše Svetlana Kovačević
53. VESTI IZ SRBIJE
• VINJAK PRODAT, ŠAMPANJAC NE
• KO IMA NAJBOLJU SRPSKU KOBASICU
• OTVORENREN SUPERMARKET „TRLIĆ“
• KOMPLETNA DEZINFEKCIONA SREDSTVA ZA SVAKU FARMU
54. KUĆNI LJUBIMCI
Obuka lovačkih pasa (2)
NOS I STIL TRAŽENJA PTIČARA
Uzgojna i radna vrednost svakog lovačkog psa zasnovana je na kvalitetu njegovog čula mirisa, odnosno, kako se to kolokvijalno kaže - nosa.
Piše Dušan Marinović
56. TRADICIJA
MANASTIR DOBRUN
Manastir Dobrun, u izvorima poznat kao Kruševo, nalazi se u živopisnom planinskom kraju na putu Višegrad –Užice, 12 km od Višegrada u klisuri reke Rzav. Posvećen je Blagoveštenju a podigli su ga župan Pribil i njegovi sinovi Stefan i Petar 1343. godine. Ovaj poslednji je 1383. godine, kao monah Jovan, sazidao i živopisao pripratu.
Piše Goran Đaković
58. KUVAMO S LJUBAVLJU
HLEB OD KUKURUZNOG BRAŠNA
Sastojci i kako ga pripremiti
Piše Svetlana Kovačević