Štampani i digitalni broj
AGROBIZNIS MAGAZIN /novembar 2017 / Godina VIII / Broj 81
Srbija i Indija ubrzanim tempom nastaviće da razvijaju saradnju, naročito u oblasti poljoprivrede. Agrobiznis magazin ekskluzivno za svoje čitaoce prenosi kako je bilo na prvom međunarodnom sajmu hrane u Nju Delhiju, na kojem smo učestvovali zahvaljujući podršci Ambasade Indije u Beogradu i Privrednoj komori Srbije, za realizaciju učešća na ovom skupu. Tradicionalno prijateljski odnosi dve zemlje, reflektovaće se i na saradnju u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane. Koliko je ovo bio značajan skup, govori i to da su se na njemu obratili predsednik, premijer Indije i čak tri ministra najmnogoljudnije zemlje na planeti.
Naravno, nismo zapostavili ni teme iz domaćeg agrobiznisa. Tako preporučujemo da na našim stranicama pročitate o pripremi zemljišta, kao i sadnji dunje i lešnike. Prenosimo utiske sa izložbe ovaca iz okoline Valjeva. Upoznajemo vas i sa dobitnicama Intesa Farmer, a pčelarima preporučujemo tekst o ishrani pčela.
Za one koje se bave organskom poljoprivredom, pripremili smo savete o gajenju višnje, ali i o proizvodnji komposta. Pred samo zatvaranje ovog broja, dobili smo i lepu vest, da se nudle proizvedene u Rumi u fabrici „Wai Wai“ već nalaze na policima marketa brojnih zemalja. Tako smo dobili još jedan izvozni proizvod, a nadamo se da ćemo vas uskoro informisati i o značajnijem izvozu našeg voća u Indiju, o čemu se razgovaralo tokom posete ministra Nedimovića.
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina
Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik
Iz sadržaja broja 81:
4. DOGAĐAJ
BANCA INTESA: NAGRAĐENI NAJBOLJI POLJOPRIVREDNICI U 2017. GODINI
Banca Intesa proglasila je pobednika takmičenja za najuspešnije poljoprivredne proizvođače Intesa Farmer 2017. godine, na svečanoj ceremoniji kojoj su prisustvovali Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, kao i najviši predstavnici banke. Nakon proglašenja najuspešnijeg poljoprivrednika u 2017. godini, otvorena je panel diskusija na temu “Poljoprivreda – gde smo i gde možemo biti?”. Koliko je poljoprivreda sektor koji igra važnu ulogu u srpskoj privredi, govori i činjenica da je ovogodišnja suša uticala na prognoze rasta ekonomije.
8. VESTI
POVUČENO 4,3 TONE ČOKOLADE
9. VESTI
LAŽNI MED U EVROPSKOJ UNIJI
10. VOĆARSTVO
PODIZANJE ZASADA: KAKO PRAVILNO DA POSADITE DUNJU?
Priprema zemljišta za sađenje voćnih sadnica obuhvata niz mera, gde se na prvom mestu nalazi čišćenje od kamenja, panjeva, žila, šumskog drveća ili starih voćaka. Kako je navela prof. dr Evica Mratinić, u jednom od priručnika, koji se odnosi na tehnologiju proizvodnje dunje, pri podizanju voćnjaka, veoma je važna podela zemljišne teritorije. Neophodno je podeliti voćnjak na parcele. Kroz sredinu voćnjaka, u pravcu koji je najprometniji (na strmijim nagibima po kosi), treba obeležiti put. Takođe, kroz sredinu voćnjaka, mora se ostaviti razmak od 10 do 20 m.
Piše Milica Lukić
12. VOĆARSTVO
PODIZANJE ZASADA LESKE: PRIPREMA ZEMLJIŠTA
Kvalitetnom obradom zemljišta, stvaraju se pogodni uslovi za voćke, koje će prvih godina brzo razviti svoj uzgojni oblik i kasnije podneti planirani rod. U nizu mera koje sačinjavaju pripremu zemljišta za sadnju sadnica, pre svega treba izvršiti čišćenje od kamenja, panjeva, žila i dotrajalih voćaka. Nakon toga, nadovezuje se nivelacija zemljišta. U nekim slučajevima, za podizanje zasada leske, mogu se koristiti i livade, koje prethodno treba razorati na dubinu od 30 do 40 cm, a zatim dve godine gajiti ratarske kulture.
14. MEHANIZACIJA
AGRILEVANTE - SAJAM MEHANIZACIJE U ITALIJI
Agrilevante u Bariju je jedna od najznačajnijih manifestacija u Italiji. Ove godine, sredinom oktobra meseca, održala se pedeseti put po redu. Na sajmu je čak 40 fabrika izložilo svoju poljoprivrednu mehanizaciju. Svakako najznačajnije mesto i najveći štand je New Holland-ov, dok se SANO predstavio sa svoja tri nova modela traktora.
Piše Goran Đaković
16. VINOGRADARSTVO
VINOGRAD POSLE BERBE: JESENJE ĐUBRENJE I REZIDBA
Kako bismo pravilno planirali i u pravo vreme obavljali agrotehničke mere i mere zaštite, neophodno je poznavanje biološkog ciklusa vinove loze. Iako se biološki ciklus završava zrenjem i berbom grožđa, to ne znači da radovi u vinogradu prestaju. Izreka „da vinograd traži slugu, a ne gospodara“ potvrđuje svoju tačnost činjenicom da ni posle berbe za vinogradare nema odmora.
Piše Radmila Koprivica
18. RATARSTVO
OZIMI STOČNI GRAŠAK I GRAHORICA: JEFTINA I KVALITETNA STOČNA HRANA
Ozimi stočni grašak i ozima obična grahorica su poreklom iz umerenog klimatskog pojasa Evrope i Azije. Obe vrste se uglavnom koriste u obliku zelene krme, mada je moguće i spravljanje sena i silaže. Zbog kvalitetnog hemijskog sastava suve materije (visok sadržaj sirovih proteina i stimulirajućih materija poput vitamina C), predstavljaju veoma vrednu komponentu u ishrani svih vrsta i kategorija domaćih životinja.
Piše Olivera Gavrilović
20. OVČARSTVO
REGIONALNA IZLOŽBA OVČARSTVA: JAGNJETINA IZ PRIČEVIĆA
Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice apsolutni je šampion 11. Ovčarske izložbe u Pričeviću, koja je okupila nekoliko hiljada posetilaca. Smotra ovčarstva, koja se posle dve godine pauze sa valjevske stočne pijace preselila u selo Pričević, opravdala je sva očekivanja organizatora, domaćina, učesnika, ali i onih koji su u predivnom i sunčanom oktobarskom danu uživali u prigodnom programu.
Piše Snežana Birčanin
22. POVRTARSTVO
KARFIOL: BELA UKUSNA CVAST
Karfiol je kupusnjača koja je nastala redukcijom cvetnih izdanaka. Zavisno od sorte, karfiol može biti jednogodišnja ili višegodišnja biljka. Bela ukusna cvast, odnosno „ruža“, koristi se za ljudsku ishranu. „Ruža“ ima lep ukus i hranljivu vrednost. Najčešće se koristi kuvana, pohovana ili ukiseljena, a može se konzumirati i u svežem stanju. Bogata je vitaminima, proteinima i mineralnim materijama.
Piše Milica Lukić
24. DOGAĐAJ
DIWALI: FESTIVAL SVETLOSTI
Prvi Diwali festivalu u Srbiji, koji je organizovala Ambasada Indije u Srbiji, u saradnji sa AVIV PARK-om, a uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu AGROPRESS, održao se krajem oktobra meseca u TC AVIV. Divali je petodnevni festival svetlosti, koji tradicionalno slave hindusi, Siki i Jains, i jedan je od najznačajnijih festivala u indijskoj kulturi. Reč Divali znači „red upaljenih lampi”i označava festival svetla, jer se tada kuće i radnje ukrašavaju šarenim svetlima. Ovaj čin pokazuje pobedu svetlosti nad tamom i dobra nad zlom.
26. AGROBIZNIS U SVETU
WORLD FOOD INDIA FAIR: SRBIJA PLANIRA DA POVEĆA TRGOVINU SA INDIJOM
Državno-privredna delegacija Srbije, početkom novembra meseca, posetila je Indiju, i predstavila se na najznačajnijem događaju u pogledu proizvodnje hrane i poljoprivrede WORLD FOOD INDIA FAIR, koji se održao po prvi put u Nju Delhiju. Delegaciju je predvodio ministar poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. Inače, koliko je ovaj događaj veliki, potvrđuje i činjenica da ga je otvorio premijer Indije Narendra Damodardas Modi, a na završnoj konferenciji govorio je Predsednik Indije Ram Nath Koving.
30. ŠVAJCARSKA
EMENTALER: SIR IZ PEĆINE
Ekipa Agrobiznis magazina bila je u prilici da se nađe u jednoj od najvrednijih pećina pod nazivom Kalbah, koje se nalaze u Švajcarskoj konfederaciji, i generalno u svetu najznačajnijih za proizvodnju sira. Ovo je pećina u kojoj se proizvodi čuveni Ementaler sir. Zbog rasta potreba i sve većeg udela na tržištu, originalna veličina pećine je proširena, tako da su iskopani novi tuneli 1991. godine, a potom i 2010. godine.
Piše Goran Đaković
33. ŠVAJCARSKA
U SELU HASLE: KOZJI SLADOLED
U Švajcarskom selu Hasle, koje se nalazi u regionu Entlebuch, posetili smo porodicu Ziegenhof. Naši domaćini bili su Rita i Beat. Njih dvoje, sa četiri sina i supruginim roditeljima, obrađuju 20 ha zemlje. Imanje se nalazi na 1.200 m nadmorske visine. Gde god se okrenete od njihove kuće, može se videti prelep pogled, koji vas podseća na razglednice iz Švajcarske i priču o Hajdi. Na prostranim zelenim pašnjacima, pase njihovih stotinu koza, među kojima se nalazi četiri rase. Svakako ćete odmah prepoznati Sansku kozu, kao i Alpinu.
Piše Goran Đaković
34. ARONIJA
NOVI BANOVCI: UDRUŽENJE PROIZVOĐAČA ARONIJE
Krajem oktobra meseca, u Novim Banovcima, okupili su se poljoprivredni proizvođači iz svih krajeva Srbije, koji se bave proizvodnjom aronije, i započeli procedure osnivanja Udruženja proizvođača aronije. Udruženje novinara za poljoprivredu „AGROPRESS” i redakcija Agrobiznis magazina četitala im je na ovoj mudroj odluci i želi im uspeh u radu.
38. USPEŠNI POLJOPRIVREDNICI
PO TRADICIONALNIM RECEPTIMA: KOGI DŽEM
Tek kada sam probala poslastice o kojima su mi mnogi pričali, a onda i videla kako se prave, shvatila sam zbog čega Gordana Damnjanović iz Bogatića, pravi ukusne džemove, koji putuju i van granica naše zemlje. Po tradicionalnoj recepturi kuvanja srpskog pekmeza na šporetu na drva i to na tihoj vatri, a zatim „krčkanja u rerni, za samo godinu dana, vredna domaćica Goca, vaspitačica po profesiji, u kuhinji stvara džem, koji se samo kod nje može kupiti, i koji je novitet na našem tržištu.
Piše Milica Lukić
39. KUĆNI LJUBIMCI
PONAŠANJE PASA
Ponašanje pasa određeno je brojnim faktorima ali i činjenicom da je svaki pas - ličnost. Međutim, svi psi se ponašaju i međusobno komuniciraju na osnovu svog mentaliteta čopora. Ustvari, kao i druge Canidae, oni komuniciraјu koristeći - govor svog tela. S druge strane, pošto su u prvobitnoj domestifikaciji odgaјani da budu čuvari, pratioci čoveka i njegovi vredni pomagači u lovu, bez obzira što je to bilo davno, i ta karakteristika utiče na ponašanje današnjih pasa.
Piše Dušan Marinović
42. ZADRUGARSKE STRANE
MESTO DOBRE ENERGIJE: UDRUŽENJE "ŽENE NA PREKRETNICI"
Kada u pedesetoj godini ostanete bez posla i čini vam se da su vam sve lađe potonule, Udruženje “Žene na prekretnici” bodre vas, i svojim predanim angažovanjem pomažu da naučite kako nema bezizlaznih situacija.
44. ORGANSKA PROIZVODNJA
ODABIR SORTE: ORGANSKA VIŠNJA
U voćnjaku u kome se primenjuje organska proizvodnja, plodored ne podrazumeva promenu osnovne ekonomske kulture (višnje), nego diverzifikaciju vegetacije, koja raste uz osnovnu gajenu kulturu u samom voćnjaku. Naučno je dokazano da ova praksa gajenja pokrovnih useva, pozitivno utiče na očuvanje populacije korisnih insekata, vezivanje azota, čuvanje vlage u zemljištu, ostvarivanje dobrog vodno-vazdušnog režima i slično.
Pišu Mimica Kostić – Đorđević i Srđan Vidanović
45. ORGANSKA PROIZVODNJA
KOMPOST: ORGANSKO ĐUBRIVO
Svake jeseni, na hiljade tona organskog materijala, u vidu raznih biljnih i životinjskih ostataka, završi na gradskim deponijama. Kontejneri su prepuni opalog lišća i grančica, pokošene trave, ostataka baštenskih biljaka i cveća, kuhinjskog i drugog otpada, biljnog i životinjskog porekla. Pravilnim postupanjem, od njega može da se proizvede prirodno đubrivo. Na taj način se osim finansijskih gubitaka, sprečava i čitav niz „nevidljivih“ štetnih uticaja na životnu sredinu.
Pišu Mimica Kostić – Đorđević i Srđan Vidanović
46. LEKOVITO BILJE
PERUANSKA JAGODA - BOBIČASTO VOĆE
Peruanska jagoda ili kineski fenjer je grm na kojem raste bobičasto voće. Može da naraste do visine od jednog metra, pa je pogodna za balkone, koji su na južnoj ili zapadnoj strani. Cveta od proleća do jeseni. Od belih cvetova nastaju zeleni lampioni, koji krajem avgusta dobijaju bež boju.
Piše Milica Lukić
47. LEKOVITO BILJE
RICINUS - LEKOVITA I OTROVNA BILJKA
Ricinus je jednogodišnja, a negde i višegodišnja zeljasta biljka. Poreklom je iz tropskih krajeva i odgovara mu toplo vreme, kao i dosta vlage. Ima atraktivne listove i cvetove. Ogromni listovi i plodovi u jesen pocrvene. Plodovi podsećaju na plod kestena i čine ovu biljku pravim ukrasom vrta. Cveta sitnim belim cvetovima, koji su grupisani u cvasti. Ova biljka se gaji kako za ukras, tako i za sirovinu za proizvodnju, veoma cenjenog i traženog ricinusovog ulja.
Piše Milica Lukić
48. NOVA IZDANJA AGROBIZNIS MAGAZINA
LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE
49. HORTIKULTURA
KLIVIJA - SOBNA BILJKA
Klivija je jednogodišnja biljka, vrlo zahvalna za održavanje, koja se kod nas gaji kao sobna biljka. Cveta krajem zime, u februaru i martu mesecu, ima narandžaste i crvene cvetove u vidu trubica, koji su formirani u cvasti, na dugim cvetnim drškama. Ova biljka raste do pola metra visine. Nakon cvetanja, neophodno je odstraniti cvetnu dršku, jer se tako neće formirati seme, koje biljci oduzima hranljive materije.
Piše Milica Lukić
50. SAVETI
PRIPREMA OVČARNIKA ZA ZIMSKO JAGNJENJE
SUZBIJANJE GLODARA U OZIMIM USEVIMA I VOĆNJACIMA
Piše Milica Lukić
51. SAVETI
NEGOVANJE BURADI ZA ČUVANJE I DOZREVANJE VOĆNIH RAKIJA
SKLADIŠTENJE I ČUVANJE PLODOVA JABUKE
Piše Milica Lukić
52. PČELARSTVO
ISKUSTVO PČELARA: ISHRANA PČELINJEG DRUŠTVA
Zdrave i jake zajednice sa dovoljno hrane u plodištu su bez ikakve sumnje, osnovno i zlatno pravilo uspešnog pčelarenja. Priznajem, iako je to bila prva lekcija, koja mi je servirana u pčelarstvu, jedno je bilo kada mi to neko govori ili dok čitam u literaturi, a sasvim drugo, kada sam spoznao i uverio se u značaj tog pravila. Peta godina mog pčelarenja mi je u praksi potvrdila, kako izgleda kada su plodišta puna tokom cele godine, a bez prihrane.
Piše Željko Pavlović
55. KAKO SE PRAVI
MAGIČNI SVET DRVETA - VRDNIK RADIONICA
„Vrdnik drvo” je mala radionica, koja se nalazi u srcu Fruške gore. Bavi se dizajnom i proizvodnjom predmeta od drveta, sa ciljem da oplemeni prostor i unese “dašak” umetnosti u svakodnevne upotrebne predmete. Proizvodni program „Vrdnik radionice”, sastoji se od dasaka i poslužavnika za sečenje hrane, pepeljara, stolova, šankova, noževa i sličnih predmeta, koji su deo kuhinjskog i ugostiteljskog inventara.
Piše Milica Lukić
56. TRADICIJA I OBIČAJI
MRATINDAN: SVETI MRATA SNEG DO VRATA
Srpska pravoslavna crkva i vernici, 24. novembra slave krsnu slavu, Svetog mučenika Stefana Dečanskog, u narodu poznatiji kao Mratindan ili Sveti Mrata. Sveti mučenik Stefan Dečanski bio je srpski kralj, sin kralja Milutina i otac cara Dušana. Dani od Đurđica do Mratindana se nazivaju mratinci,odnosno vučji dani, zato što je Sveti Mrata bio zaštitnik vukova. Prema verovanju, Mrata saziva sve vukove i određuje im gde će i koliko ovaca pojesti. On gleda koliko ko radi, a onda veća s vukovima i usmeri ih čije ovce da podave.
Piše Milica Lukić
57. MALI OGLASI
58. KUVAMO S LJUBAVLJU
RECELJ - TRADICIONALNA POSLASTICA OD BUNDEVE
Recept kako spremiti ovaj specijalitet.
.......
Agrobiznis magazin (13.11.2017)