Štampani i digitalni broj
AGROBIZNIS MAGAZIN / avgust 2018 / Godina IX / Broj 90
Pred vama je jubilarno 90. izdanje Agrobiznis magazina koji već desetu godinu izlazi na kiscima.
Sa ponosom možemo reći da se ono o čemu pišemo uveliko primenjuje u poljima i na gazdistvima širom Srbije i regiona. Naš časopis za kratko vreme postao je najčitaniji časopis u oblasti koju pratimo, a često naša saznanja prenose i centralni mediji. Pored ovih dostignuća mi smo se našli i na zavidnom mestu među stranim medijima, jer nema važnijeg događaja ili prezentacije na koji nismo bili pozvani i koji nismo propratili. Jedan takav događaj je i kongres novinara koji prate poljoprivredu na kojem smo bili u Holandiji, ali i prezentaciju novih kombajna kompanije CASE tokom žetve u Nemačkoj na poljima u okolini Drezdena.
Imajući u vidu sve veće interesovanje sa ovčarstvo opredelili smo se da ovog puta govorimo o zanimljivim temama iz ovog sektora poljoprivrede. Međutim i vinogradarstvo je odavno u svom novom uzletu tako da ćemo se i na toj temi u novom broju posebno zadržati.
Takođe tokom ovih deset godina odnosno 90 izdanja pažnju posvećujemo Ženama u agrobiznisu, projektu koji sprovodimo zajedno sa AGROPRESS-om i uz podršku Ministarstva poljoprivrede i kompanije Dunav osiguranje. Za ovaj period posetili smo više stotina gazdinstva, a učestvovalo je više od 2.000 žena. U ovom broju predstavljamo mlade povratnike na selo u okolini Aranđelovca - Stojniku.
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina
Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik
Iz sadržaja broja 90:
4. DOGAĐAJI
„DAN KUPINE“ NA STAVAMA
Skoro dve decenije kupina se gaji u domaćinstvu vlajkovića. Prvu sadnicu „čačanske bestrne“ Srboljub je zasadio 1999. godine. Pre deset godina bio je republički rekorder po ostvarenim pri- nosima. i na ovogodišnjoj jedanaestoj manifestaciji „Dan kupine“ na Stavama, nagrađen je za najveći prinos i kvalitet plo- dova. Sa površine od 70 ari, ubere između 11 i 12 tona.
Piše Dejan Davidović
6. DOGAĐAJI
VII NLB ORGANIC KONKURS : MILION I PETSTO HILJADA DINARA ORGANSKIM PROIZVOĐAČIMA
NLB Banka Beograd je sa 1.500.000 dinara nagradila tri najbolja projekta organskih proizvođača na sedmom NLB Organic konkursu. Nagrade je uručio ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović.
8. PČELARSTVO
PROCVETAO BAGREM U AVGUSTU
U zavisnosti od položaja i vremenskih prilika, sastava zemljišta i osunčanosti, bagrem obično cveta najranije krajem aprila, a najkasnije u maju. međutim, ove godine zabeleženo je još jedno cvetanje bagrema, i to u avgustu.
Piše Dragana Petrović
10. RADIONICA
Održana šesta radionica u Stojniku kod Aranđelovca
OSIGURANJE NEOPHODNA AGROTEHNIČKA MERA
Kompanija „Dunav osiguranje“ i udruženje novinara za poljoprivredu Agropress, održali su u Stojniku, kod Aranđelovca, na gazdinstvu Snežane Birčanin i Aleksandra Bendića, šestu stručnu radionicu „Žene u agrobiznisu”.
Piše Dragana Petrović
12. AKCIJE
NIS BRINE O POLJOPRIVREDNICIMA
Sezona poljoprivrednih radova uveliko traje. iako vremenski uslovi ove godine ne idu na ruku poljoprivrednicima, podrška ne izostaje od ključnih privrednih subjekata kao što je NIS, koji već petu godinu zaredom pomaže poljoprivrednike, korisnike NIS Agro kartice. Podsticaj razvoju domaće poljoprivede jedan je od ključnih postulata na kojima se zasniva društveno odgovorno poslovanje kompanije.
13. AKTUELNO
Ogled u zasadima krušaka
PRIMENA KAOLINSKE GLINE U ZAŠTITI KRUŠAKA OD KRUŠKINE BUVE
Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede republike Srpske, realizovao je ogled sa kontrolom kruškine buve u zasadima krušaka, pomoću kaolinske gline. U zasadima ilije mijatovića iz Šušnjara, (1 ha), Aleksandra Bundala iz Drugovića (2,3 ha), nikole vukote, iz Trebovljana, i Dejana Popovića iz Palačkovaca (1,6 ha), radilo se na zaštiti krušaka od kruškine buve, najveće štetočine ove voćke.
Piše Bojan Kecman
14. ŠTA JEDEMO
KONTROLA HRANE – BOLJE JE SPREČITI NEGO LEČITI
Tokom letnjih meseci, naročito u vreme izuzetno visokih temperatura, neophodno je biti oprezan prilikom kupovine, načina čuvanja i obrade namirnica. Upotreba zdravstveno ispravnih i kvalitetnih namirnica, obezbeđuje ne samo potreban energetski unos za svakodnevne aktivnosti, već i štiti zdravlje. S druge strane, zagađenom, pokvarenom ili neispravnom hranom se prenose mnoge bolesti. zato bi o kontroli hrane svi trebalo da vodimo računa.
Piše Ivana Lilić
16. ŠTA JEDEMO
ISTINE I ZABLUDE O KVALITETU MESA NA SRPSKOJ TRPEZI
U Srbiji nema slavlja bez pečenja, roštilj nam je omiljena poslastica, a bilo koji obrok gotovo je nezamisliv bez mesa ili bar mesnih prerađevina. Čini se da jedemo više mesa nego bilo koji narod na svetu, ali statistički podaci govore potpuno drugačije.
Piše Dragana Petrović
18. ŠTA JEDEMO
Šta se nalazi na trpezi prosečnog Srbina?
SVE VIŠE JEDEMO KROMPIR, PARIZER I PIJEMO PIVO!
Kvalitet hrane koju jedemo često je tema brojnih istraživanja. Međutim, sa sve plićim džepom prosečnog Srbina, postavlja se pitanje šta uopšte možemo sebi da priuštimo?
Piše Dragana Petrović
20. STOČARSTVO
IZAZOVI OVČARSTVA: KAKO DO KVALITETNIJIH GRLA KROZ PRIPLOD?
Tokom uzgoja ovaca, posebno stočari koji tek započinju sa ovim poslom, sreću se sa brojnim pitanjima vezanim za priplod. U cilju pomoći stočarima koji se bave uzgojom ovaca Agrobiznis magazin daje odgovore bar na neka od najčešćih pitanja vezanih za korišćenje ovaca u priplodu.
22. STOČARSTVO
PREDNOSTI I MANE SAVREMENIH FARMI ZA KRAVE
Uzgoj i držanje krava u Srbiji ima dugu tradiciju. Nekada se smatralo da je bogato ono domaćinstvo koje ima kravu, jer kad ima mleka onda u toj kući uvek ima šta da se jede. Vremena su se menjala i danas je sve manje seoskih domaćinstava koje imaju dve do tri krave, već stočari koji se odluče za uzgoj goveda prave velike farme i bave se proizvodnjom mleka na veliko.
Piše Dragana Petrović
24. STOČARSTVO
BOLESTI ABDOMENA TOVNE JAGNJADI - KAKO IH PREPOZNATI?
Tokom uzgoja tovne jagnjadi, ovčari se sreću sa brojnim problemima. Agrobiznis magazin vam predstavlja neke od najčešćih bolesti abdomena i kako prepoznati simptome pojedinih bolesti.
Piše Dragana Petrović
26. STOČARSTVO
KAKO DA I VAŠE ŽIVOTINJE UŽIVAJU U LETU
Domaćim životinjama, baš kao i ljudima, visoke letnje temperature mogu da smetaju i utiču na njihove svakodnevne proizvodne procese. Ipak, uz malo truda i njima letnje sunce može da bude inspiracija. Profesorka dr Brana radenković Damjanović sa Fakulteta veterinarske medicine iz Beograda nam otkriva kako.
Piše Ivana Lilić
28. PITANJA ČITALACA
VI PITATE MAGAZIN AGROBIZNIS ODGOVARA
U ovoj broju bavimo se ovčarstvom. Stočari koji se bave držanjem i uzgojom ovaca imaju brojne dileme koje se tiču kvaliteta vune, klasiranja, skladištenja, čuvanja... Agrobiznis magazin pokušaće da da odgovor bar na neka vaša pitanja.
30. VINOGRADARSTVO
PODIZANJE VINOGRADA
Najpovoljnija ekspozicija terena za vinograd su blage kosine okrenute prema jugu i jugozapadu. jugoistočni položaji mogu se koristiti u povoljnijim klimatskim uslovima, a severni samo u izuzetno toplim područjima. za gajenje vinove loze, najpovoljniji su brežuljkasti tereni i blage padine okrenute prema jugu i jugoistoku, a manje povoljni su ravničarski i tereni sa izraženim reljefom. Naročito su nepovoljne depresije u kojima se zadržava voda, a u njima se sakupljaju i hladne vazdušne mase koje mogu dovesti do zamrzavanja loze.
Pišu Goran Đaković i Svetlana Kovačević
38. AGROBIZNIS
KOJI SU SRPSKI BRENDOVI I ZAŠTO IH VOLIMO
Da li ste ikada razmišljali o tome kako to u prodavnici dve stvari na prvi pogled izgle- daju identično, ali se njihove cene znatno razlikuju? Ukoliko jeste, sigurno ste ovoj pojavi posvetili pažnju i primetili da među njima ipak postoje razlike. Skuplji proizvod je obično u boljem pakovanju, dolazi sa nekog neobičnog geografskog područja i odlikuju ga zanimljive boje, ukusi ili mirisi. Ako on još na sebi ima i oznaku za brend, nikako nemojte žaliti novac za razliku u ceni.
Piše Ivana Lilić
40. MEHANIZACIJA
Novo na tržištima
PAMETNI KOMBAJN
Trend razvoja poljoprivredne indurstrije u svetu se nastavlja ubrzanim tempom, i globalna trka za kupcima poljoprivredne mehanizacije. Kada je reč o kombajnima, među velikim igračima je kompanija CASE, koja je novinarima iz celog sveta predstavila svoje inovacije na kombajnima koji su sada još lakši za upotrebu. Kako su nam rekli tokom žetve, ovi kombajni mogu biti povereni čak i nekome ko prvi put seda za volan. Naime, da bi upravljali kombajnom, danas vam je dovoljna jedna ručica, a veliki broj senzora radi posao samostalno, uz pomoć programiranog kompjutera.
Piše Goran Đaković
42. VINSKI PODRUM
PREDSTAVLJAMO VAM PORODICU STOJŠIĆ - NAJVEĆE VINARE VRŠAČKOG VINOGORJA
Na dodiru Karpata i Vršačkog gorja, zaklonjeno vinogradima i sačuvano od sveta, nalazi se lepo, bajkovito mesto pod imenom Gudurica. Ovo neobično planinsko selo u ravnom Banatu srce je i duša velikog vršačkog vinogorja koje se prostire na više od 2.000 hektara. Zato se nismo iznenadili što su naši domaćini, četvoročlana porodica Stojšić, svoj centar sveta odlučili da naprave baš ovde.
Piše Ivana Lilić
44. ZADRUGARSKE STRANE
KRKOBABIĆ U POSETI BLACU
Svaki uložen dinar u agrar, u poljoprivredna gazdinstva, u zadrugarstvo je najbolje uložen dinar. Višestruko se vraća u ekonomskom smislu, ali i onom širem, opštenarodnom i opštedržavnom, kroz opstanak i revitalizaciju sela Srbije, rekao je ministar Milan Krkobabić zadužen za regionalni razvoj prilikom posete zemljoradničkoj zadruzi „Blačka Blace“, jednoj od onih kojima su prošle godine dodeljena bespovratna sredstva republike Srbije namenjena zadrugama.
46. DOGAĐAJI
Fabrika za preradu mesa Srem Šid
PRIMER USPEŠNOG POSLOVANJA
Turska kompanija „ETCII halal meso“, koja je glavni uvoznik mesa u tu zemlju, planira ove godine iz Srbije da uveze do 6.000 tona goveđeg mesa, a sledeće godine 10.000 tona, izjavio je Tanjugu predstavnik kompanije Dželal Naz. U pitanju je kompanija koja je iz fabrike Srem Šid već izvezla 1.000 tona goveđeg mesa, a Naz kaže da su veoma zadovoljni kvalitetom goveđeg mesa u Srbiji i da planiraju sledeće godine da uvezu iz Srbije 10.000 tona mesa. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je fabriku za preradu mesa Srem Šid, kao primer uspešne privatizacije iz stečaja i firme kojoj su zahvaljujući novom Sporazumu o slobodnoj trgovini s Turskom, otvorena vrata za dobro tržište.
50. MANASTIRI
MANASTIR SVETOG ĐORĐA U TEMSKOJ
Naša lepa Srbija zemlja je sa mnogobrojnim velikim iznenađenjima! U koji god kutak da se zaputimo možemo da saznamo nešto novo, otkrijemo neverovatne prirodne lepote, čujemo mudre i poučne priče...
Piše Dragana Petrović
52. VODIMO VAS
LEPOTE STARE PLANINE
Pozivnica za odmor u netaknutoj prirodi
Piše Ivana Lilić
54. designLab
DIZAJN U SRBIJI IV
Četvrti nastavak - primeri uspešnog dizajna koji rade domaći dizajn studiji
Piše Dejan Vukelić
56. KUĆNI LJUBIMCI
GDE JE PSU MESTO U KUĆI?
Šta se podrazumeva pod kućnim vaspitanjem psa? Najkraće: to je sve ono što bi pas, koji živi zajedno sa nama u kući, morao da zna kako ne bismo „poludeli” ili čak postali njegovi - „robovi”.
Piše Dušan Marinović
57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
CRNA TRUBA
Crna truba (Craterellus cornucopoides) je gljiva koja ne liči na gljivu jer njeno plodno telo podseća na trubu ili fanfaru.
Piše Vladimir Janjić
58. KUVAMO S LJUBAVLJU
KNEDLE SA ŠLJIVAMA
Šta je potrebno od namirnica za ovaj poznati specijalitet i kako ga napraviti?
Piše Svetlana Kovačević
……..
Agrobiznis magazin (17.8.2018)