Štampani i digitalni broj
AGROBIZNIS MAGAZIN / septembar 2018 / Godina IX / Broj 91
Brojne manifestacije i ovog leta ulepšale su srpska sela i varoši, pa su se i mladi i stari i domaći i gastarbajteri seli da popričaju o svojim uspesima i problemima. Radosnim i teškim trenucima koje ipak čine život svakog od nas. Mi smo sa nekoliko manifestacija preneli utiske kako je bilo, ko se proslavio nagradama, a ko se najlepše proveo.
Ovih dana razmišljao sam i o tome kako se tradicija i običaji menjaju u duhu sa vremenom u kom živimo pa sa tim u vezi i pečenje, pa i torte više se ne spremaju kao nekada. Kakvo meso jedemo, ponovo je u žiži interesvanja javnosti, bilo sredinom avgusta, nakon zaplene 23 tone odrezaka junećeg mesa, kojem je istekao rok trajanja, i koje je iz Brazila nelegalnim putem stiglo u Srbiju. Ovakvi odresci junećeg mesa, obično se koriste za izradu mesnih prerađevina – salama, viršli...
Iz novog broja preporučujemo da pročitate kako se pravi dobro vino, kako se transportuje stono grožđe, koji su najbolji uslovi za gajenje koza i brojne druge teme.
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina
Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik
Iz sadržaja broja 91:
4. AKCIJE
NIS POMAŽE JESENJU SETVU
5. DOGAĐAJI
ŽETVOM KROMPIRA DO DIPLOME
Kroz edukativnu platformu "Chipsy Agro Akademija", žetvom krompira na njivama u Magliću, završen je višemesečni edukativni program kompanije Marbo Product - Chipsy Agro akademija, koji je bio namenjen studentima Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu
6. MLADI POLJOPRIVREDNICI
PROIZVOĐAČI IZ NOVOG PAZARA, SJENICE, TUTINA, UŽICA I VALJEVA FORMIRAJU UNIJU ODGAJIVAČA ŠIPURKA
U VALJEVO PO PELCER ZA DIVLJU RUŽU
Kada se Aleksandar Prodanović, pre šest godina, odlučio za plantažno gajenje divlje ruže ili šipurka, nije se osvrtao na komentare da gaji korov. Govorio je svima da je to lekovita biljka od koje može i da se zaradi. Prvi i za sada jedini uzgajivač ovog voća u valjevskom i kolubarskom kraju, danas može da se pohvali uspešnom proizvodnjom…
Piše Svetlana Kovačević
8. MLADI POLJOPRIVREDNICI
U STOJNIKU KOD ARANĐELOVCA: SADNJA PO VRHUNSKIM STANDARDIMA
U Stojniku, selu kod Aranđelovca, posetili smo domaćinstva porodica Bendić i Birčanin, čija je primarna delatnost proizvodnja jagoda
Piše Svetlana Kovačević
10. RADIONICA
ŽENE U AGROBIZNISU: SIGURAN POLJOPRIVREDNIK JE SAMO OSIGURAN POLJOPRIVREDNIK
Kompanija "Dunav osiguranje" organizovala je u Gradiški, sedmu edukativnu radionicu "Žene u agrobiznisu", na kojoj je bilo reči o značaju osiguranja poljopri- vredne proizvodnje, a predstavljene su i brojne pogodnosti osiguranja uopšte
Piše Goran Đaković
12. RATARSTVO
KAKO POSTUPATI SA PRAZNOM AMBALAŽOM
Opšte je poznato da sredstva za zaštitu bilja mogu biti veoma štetna po čoveka i životnu sredinu. Zakonskom regulativom je propisano šta treba raditi sa praznom ambalažom i kako njome manipulisati. Međutim, u stvarnosti smo svi svedoci nedovoljnog poznavanja ove problematike ili odsustva svesti, gde treba da završi prazna boca upotrebljenog hemijskog sredstva.
13. ODRŽAN 28. EKONOMSKI FORUM U POLJSKOJ
EKOLOŠKA BEZBEDNOST I BEZBEDNOST HRANE - PERSPEKTIVE I IZAZOVI
Od 4. do 6. septembra u gradu Krinjica-Zdruj, na jugu Poljske, održan je tradicionalni 28. ekonomski forum na kom je učestvovalo oko 4.000 političara, intelektualaca i poslovnih ljudi iz istočne Evrope, ali i sa Zapada, kao i iz Afrike, Azije i Amerike. Na Forumu je bilo više od 200 rasprava o najvažnijim pitanjima i izazovima u ekonomiji i politici sa kojima će se Evropa suočavati i u budućnosti. Na panelu "Ekološka bezbednost i bezbednost hrane – perspektive i izazovi" učestvovao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.
14. HRANA NA TRPEZI
NEODOLJIVI UKUSI I MIRISI JESENI KOJI DONOSE ZDRAVLJE
Od septembra do novembra, jesenja berba širom Srbije donose pregršt mirisnih i sočnih plodova, koji su bogomdani saveznici dobrog zdravlja. Dolaskom hladnijih dana, dolazi do pada imuniteta, pa je veoma važno da znamo kako da ga ojačamo. Najbolji način za to je da obogatimo ishranu zdravim namirnicama, koje su ovih dana svuda oko nas. Da biste dobili najbolje od onoga što se nudi na bogatim, šarenim jesenjim pijacama, napravili smo za vas listu najkvalitetnijih i najlekovitijih proizvoda u septembru.
Piše Ivana Lilić
16. ŠTA JEDEMO
ISPRAVNOST MESA KOJE JEDEMO I KAKO SPREČITI ŠVERC?
Ovo pitanje ponovo je u žiži interesovanja javnosti bilo sredinom avgusta, nakon zaplene 23 tone odrezaka junećeg mesa, kojem je istekao rok trajanja, i koje je iz Brazila nelegalnim putem stiglo u Srbiju. Ovakvi odresci junećeg mesa, obično se koriste za izradu mesnih prerađevina – salama, viršli...
Piše Dragana Petrović
18. ŠTA JEDEMO
NEMA SLAVLJA BEZ DOBROG PEČENJA
Promena načina života nije zahvatila samo gradove, već i sela Srbije. Sa ukidanjem obaveznog služenja vojnog roka, venčanja i punoletstva su dobili na značaju. Sve ovo dobro su primetili vispreni ugostitelji, koji su ponudili svoje usluge srećnim mladencima odnosno mladićima i devojkama, koji proslavljaju punoletstvo. Poklone su zamenile koverte i u njima novčanice, uglavnom u evrima, a veselja se organizuju u salama namenjenim za ovakve događaje. Ovakvo slavlje, naročito u Šumadiji, teško se može zamisliti bez dobrog pečenja…
Piše Goran Đaković
20. ŠTA JEDEMO
DA LI I KOLIKO PESTICIDI UTIČU NA HRANU KOJU JEDEMO?
Poslednjih godina u Srbiji se vode polemike o upotrebi i štetnosti pesticida koji su postali „dežurni krivci“ za mnoge navodne bolesti, od kancera do neplodnosti muškaraca i degenerativnih bolesti. Razne hemikalije koje se koriste u zaštiti voća i povrća od korovskih biljaka, insekata ili drugih štetočina su, tvrde stručnjaci, neophodne, jer bi u suprotnom proizvodnja hrane bila za trećinu manja.
Da li su i koliko pesticidi zaista štetni za ljudsko zdravlje, zavisi od toga koga pitate. Jedni tvrde da je upotreba pesticida u Srbiji dostigla zabrinjavajući nivo i da se nedovoljno kontroliše, dok drugi kažu da je sve uredno ispitano i da nema opasnosti po zdravlje ljudi. Gde je istina?
Piše Dragana Petrović
22. POVRTARSTVO
SVE ŠTO NISTE ZNALI O PROIZVODNJI PARADAJZA
Po velikim letnjim vrućinama, paradajz je sigurno jedna od osnovnih namirnica u ishrani ljudi u našoj zemlji. Ujedno, ovo je i nezamenljiva povrtarska kultura, kada je reč o predstojećem pripremanju zimnice. Na kraju, ovo je biljka, koju je svako od nas nekada probao da gaji u svojoj bašti ili želi da se oproba u tome. Detaljnije smo se upoznali sa proizvodnjom paradajza u Srbiji i razgovarali sa Ivanom Petrović, doktorantom na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na katedri za agrohemiju i fiziologiju biljaka. Tema njene doktorske disertacije je "Fenotipska kara- kterizacija otpornosti različitih genotipova paradajza na stres suše", pa je odlično znala odgovore na sva naša pitanja.
Piše Ivana Lilić
24. POVRTARSTVO
BATAT "SLATKI ROĐAK" KROMPIRA
Posle kukuruza, pšenice i pirinča, krompir je najrasprostranjenija namirnica u svetu. Koristi se na različite načine širom Planete, a jedna je od omiljenih namirnica i kod Srba.
Piše Dragana Petrović
26. VOĆARSTVO
SAVETI DOBRICE JEVREMOVIĆA IZ DESPOTOVCA
KAKO DO DOBRE RAKIJE
O Dobrici Jevremoviću iz Despotovca, pišemo po ko zna koji put; stočar, pčelar, voćar i pravi poljoprivrednik. Nije samo na papiru, nego je stvarno tako. Sezona berbe šljiva je pri kraju i, kako je istakao naš sagovornik, šljiva je dobro rodila. Dobrica poseduje 700 stabala šljive, sorta crvena ranka je najzastupljenija, a ima i čačansku rodnu, i sve ide za rakiju. Ove godine kako ističe, rodilo mu je oko 20 tona…
Piše Svetlana Kovačević
27. STOČASRTVO
USLOVI ZA GAJENJE KOZA
Staja treba biti suva, prostrana, dobro osvetljena i bez promaje, a pod ravan ili minimalno nagnut (ne više od 1%), napravljen od dasaka ili cigle. Objekti za koze se grade u područjima gde postoje određene prednosti za gajenje koza u odnosu na gajenje drugih vrsta domaćih životinja.
Piše Branislav Radovanović
28. PITANJA ČITALACA
VAŽNOST SIRILA
PROIZVODNJA TVRDOG SIRA
SIR NIKAKO NE ZAMRZAVATI
Piše Dragana Petrović
30. VINOGRADARSTVO
TEHNOLOGIJA PROIZVODNJE VINA
Na kvalitet grožđa i prerađevine od grožđa, utiču brojni faktori. Sorta, lozna podloga, zemljišni uslovi, sistem gajenja, primenjene agro-tehničke mere, zdravstveno stanje grožđa, stepen zrelosti... Kriterijumi za kvalitet grožđa, razlikuju se kada su u pitanju stone i vinske sorte. Kod vinskih sorti, osnovni parametri kvaliteta su sadržaj šećera i ukupnih kiselina u grožđanom soku, sadržaj aromatičnih materija. Grožđe koje je namenjeno proizvodnji vrhunskih vina, treba brati kada sadrži 25 posto šećera. Za stona vina, sadržaj šećera treba da bude 18 posto.
Pišu Goran Đaković i Svetlana Kovačević
38. VINOGRADARSTVO
PRAVILAN TRANSPORT STONOG GROŽĐA
Uspeh transportovanja grožđa uslovljen je većim brojem faktora i zavisi od ela- stičnosti i čvrstoće pokožice i mesa, prisustva pepeljka na bobicama, stepena zre- losti grožđa, kao i pedoklimatskih uslova gajenja vinove loze i primenjene agro i ampelotehnike.
Piše Svetlana Kovačević
40. DOGAĐAJI
SVE BROJNIJE POLJOPRIVREDNE MANIFESTACIJE U SRBIJI
OD VINSKOG BALA NA JUGU DO SUSRETA OVČARA U BANATU
U Srbiji su se od davnina organizovale razne manifestacije i vašari, najčešće za velike crkvene praznike, kada se nije radilo u njivi. Ta lepa tradicija zadržala se do danas a najviše se priređuju krajem leta i početkom jeseni.
Piše Dragana Petrović
44. MEHANIZACIJA
SAVETI ZA PRAVILNO ORANJE
U praksi se uglavnom ore na dva načina: na razor i slog
Željko Lazić
45. DOGAĐAJI
ODRŽANI DANI POLJA KUKURUZA U PSS MLADENOVAC
Piše Miloš Nikoletić
46. ZADRUGARSKE STRANE
KRKOBABIĆ VRAĆA OPTIMIZAM MEĐU ZADRUGARE
Prošle (eksperimentalne) 2017. godine zadrugama je bespovratno dodeljeno 196 miliona dinara (1,7 miliona evra), ove 2018. zadruge će biti pomognute sa 825 miliona dinara (oko 7 mil. evra), što je četiri puta više, a za sledeću godinu kreator misije "500 zadruga u 500 sela", ministar Milan Krkobabić, očekuje da će ta suma iznositi čak 25 miliona evra!
Piše Željko Lazić
50. ZANIMLJIVOSTI
KAKO JE NASTAO KROASAN?
PECIVO U OBLIKU POLUMESECA
Kroasan (franc. croissant - polumesec) najpoznatije je francusko pecivo napravljeno od lisnatog testa. Ali, kroasan nisu izmislili Francuzi već Austrijanci!
Piše Ivana Lilić
52. MANASTIRI
TRESIJE - SRCE KOSMAJSKE SVETE GORE
U severozapadnom delu vrhova Kosmaja, nalazi se potok čija je voda bistra kao suza i studena i u najtoplijim danima žarkih leta. Pored tog potoka po imenu Tresije, nalazi se muški manastir posvećen Saboru Svetih Arhangela, u narodu poznat pod imenom Tresije.
Piše Dragana Petrović
54. designLAB
DIZAJN U SRBIJI V
Peti nastavak - uspešan dizajn iz Srbije
Piše Dejan Vukelić
56. KUĆNI LJUBIMCI
KAKO NAUČITI PSA DA NE SME DA LEŽI NA TROSEDU
Ukoliko ne obratimo pažnju, naš mlad pas će, malo po malo, imitirajući ono što radimo, početi da "osvaja prostor" i da se penje na nameštaj. Jer, kao što će se i sam uveriti, mnogo je ugodnije popeti se na udoban trosed ili u fotelju i tu - dremnuti posle igre ili obroka. Šta činiti?
Piše Dušan Marinović
57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
RUDNJAČA, PEČURKA ILI ŠAMPINJON
Rudnjača, pečurka ili šampinjom (Agaricus campestris) je jedna od najpoznatijih i najkonzumiranijih vrsta, ali svakako kao uzgajana i konzumna vrsta, koju najčešće srećemo na tržnicama u ovom ili u nekom od selekcionisanih varijeteta
Piše Vladimir Janjić
58. KUVAMO S LJUBAVLJU
FLEKICE SA KUPUSOM
Evo recepta za ovo poznato jelo
Piše Svetlana Kovačević
……..
Agrobiznis magazin (17.9.2018)