Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / Juli 2019 / Godina X / Broj 101

ABM 101 3D Page 01 velika 

Kao što smo i očekivali rod pšenice je niži nego 
što je uobičajeno u poslednje vreme. Ipak, dovoljno će biti kako za naše potrebe, tako i za izvoz. Uz probleme u otkupu nastavlja se i voćarska proizvodnja. Konačno
je kajsija dobro rodila, a očekuje se da će biti i šljiva uprkos očekivanjima da će nakon prošlogodišnjeg velikog roda ovogodišnja proizvodnja podbaciti. 

Stočari koji su očekivali subvencije i u međuvremenu su isplaćeni. U Мinistarstvu kažu da još nekoliko njih treba da dopuni svoje zahteve kako bi i oni bili isplaćeni. U međuvremenu je raspisan konkurs za podsticaje stočarske proizvodnje. Detaljnije, na našim stranama, možete čitati i o tome šta muči poljoprivredu
 Bosne i Hercegovine, koje su to aktivnosti resornog ministra od značaja za proizvođače, ali i savete stručnjaka. 

Za vas smo 
izdvojili priču o tome kako da sprečite povređivanje stoke, istražujemo da li i kakav uticaj imaju GMO organizmi a posetili smo i brojne domaćine, među kojima izdvajamo pčelarku Srbijanku Rafailović, mladog poljoprivrednika Mihajla Đokića iz Pocerine koji se bavi mešovitom proizvоdnjom, a planira da širi proizvodnju jagoda. Išli smo u Sekurič kod Mladena Minića, predsednika udruženja mladih poljoprivrednika a istraživali smo i kako da nove tehnologije nađu primenu u ovčarstvu. 

Izveštavamo sa brojnih manifestacija i događaja, a kada već pomenusmo kajsije naša Nadica Kolarević pripremila je recept sa ovim voćem.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 101:

 

4. REGION

BOSNA I HERCEGOVINA PATI ZBOG „LAŽNIH POLJOPRIVREDNIKA“

Dok se poljoprivrednici koji žive od uzgoja stoke, setve pšenice, krompira, luka, berbe malina... bore da prežive, u BiH je više od 50 posto lažnih poljoprivrednika, koji „šakom i kapom“ ubiru podsticaje, a nemaju zasejanu gredicu luka. Tvrdi to Vladimir Usorac, predsednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mlekara RS, a prenosi BLIC. 

5. VESTI

OTVORENO I TRŽIŠTE NR KINE ZA SVINJSKO MESO I MLEČNE PROIZVODE

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović i zamenik ministra Generalne uprave carina NR Кine Žang Jiven, potpisali su u Beogradu ugovore koji će omogućiti izvoz svinjskog mesa i mlečnih proizvoda na kinesko tržište. 

6. INTERVJU: MILINKO VELIČKOVIĆ, SEKRETAR ZA PRIVREDU GRADA BEOGRADA 

POLJOPRIVREDA - RAZVOJNA ŠANSA BEOGRADA

Poljoprivreda je velika razvojna šansa Srbije i Beograda. Poslednjih godina grad Beograd ulaže značajna finansijska sredstva za razvoj poljoprivrede u ruralnim područjima. Finansijska sredstva namenjena su pre svega za unapređenje stočarske, voćarske i povrtarske proizvodnje, nabavku mehanizacije, kao i za pčelarstvo, uređenje seoskih puteva, održavanje izložbi, edukacija, kao i davanja zemlje u zakup. 

Aktivnosti vezane za unapređenje poljoprivredne proizvodnje, grad sprovodi preko Sekretarijata za privredu grada Beograda. O tome, za koje namene i koliko novca grad planira da uloži ove godine, razgovaramo sa Milinkom Veličkovićem, gradskim sekretarom za privredu. 

Piše Vesna Gajić 

8. TRŽIŠTE

RASTE CENA MESA, ŽITA A PADA CENA MLEKA I PRERAĐEVINA 

Prema analizi stručnjaka niže cene mlečnih proizvoda i biljnih ulja više su nego nadoknadile povećanje cena žitarica, šećera i mesa u svetu, završetak gotovo pet meseci neprekidnog povećanja ukupne cene. Rast Indeksa cena žitarica FAO je u junu u proseku iznosio 173,2 poena, što je više za 6,7% (skoro 11 poena) u odnosu na maj i 3,8% više nego u junu 2018. godine. Poslednje povećanje vrednosti indeksa rezultat je naglog porasta izvozne cene kukuruza. 

Piše Goran Đaković 

10. VINOGRADARSTVO

FORMIRAN SAVEZ VINARA I VINOGRADARA

Uz podršku Vlade Republike Srbije, osnovan je Savez vinara i vinogradara Srbije, što je zapravo istorijski trenutak za jednu od najživljih i najperspektivnijih grana domaće privrede. Savez je u startu obelodanio da ima ambiciozne planove a kao glavni cilj, u početku, ističe se izrada strategije razvoja vinskog sektora u Srbiji, kroz razvoj vinogradarstva i vinarstva, razvoj vinskog turizma, razvoj i promocija vinskih regija, te promocija srpskih vina u zemlji i inostranstvu. 

Piše Goran Đaković 

12. VOĆARSTVO

PROBLEMI VOĆARA I SA NEBA I SA ZEMLJE

Ove godine voćari se suočavaju sa brojnim problemima. „Udarci“ stižu sa svih strana i sa neba i sa zemlje. Kišno proleće sa velikom količinom padavina, grad i kasni mraz kad mu vreme nije, desetkovao je rane sorte voća i uticao na prinose i kvalitet. Kao da to nije dovoljno, muku muče i sa otkupnom cenom, svađaju se sa hladnjačarima i pokušavaju da spasu šta se spasiti može, od ionako prepolovljenog roda. Najglasniji su, kao i obično, malinari koji se žale na sve od prinosa, do otkupne cene, koja im nije po volji. Ali, ne odustaju od namere da za „crveno zlato“ dobiju cenu za koju smatraju da im je jedino isplativa. 

Piše Dragana Petrović 

14. VOĆARSTVO

NOVI ZAMAH U GAJENJU BOROVNICE U SRBIJI 

SRPSKO PLAVO ZLATO SVE SKUPLJE I SVE TRAŽENIJE

Borovnica ili srpsko plavo zlato, kako je još zovu, sve je traženiji i skuplji proizvod po kome naša zemlja može da postane prepoznatljivija u svetu. Poslednjih godina zasadi borovnice niču širom Srbije, čak i u Arilju, koje je poznato po proizvodnji maline. Zašto je srpska borovnica tražena? Zato što za razliku od ostalih zemalja, kao što je recimo Poljska, naša borovnica zbog povoljnih klimatskih uslova stiže nešto ranije, već u junu. 

Piše Dragana Petrović

16. ORGANSKA PROIZVODNJA

NECTAR POKREĆE ORGANSKU PROIZVODNJU JABUKA NA 114 HEKTARA 

Kompanija Nectar, lider u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova u Srbiji i u regionu, otvorila je u Vladičinom Hanu najveću organsku plantažu u Srbiji od ukupno 114 hektara što je još jedan veliki korak u dugogodišnjem opredeljenju kompanije da proizvodi zdrave proizvode sa dodatom vrednošću za svoje potrošače i u Srbiji i širom sveta. 

ABM 101 Page 01 velika

18. SAVETI

KAKO SPREČITI POVREĐIVANJE KRAVA I JUNICA 

Smeštaj i udobnost za krave najznačajniji su tokom procesa teljenja smatra dr Reuben Nevsome vodeći veterinar i klinički istraživač iz Sinergi Farm-a. Prema istraživanjima i iskustvu koje je ovaj stručnjak predstavio od vitalnog značaja za smanjenje pojave čireva i krvarenja je hormone relaksni - prirodni hormoni koji olakšavaju prolaz teleta tokom porođaja krave. Međutim, ovi hormoni utiču takođe na to da „omekšavaju“ noge krava u periodu teljenja. Ovo se dešava zbog toga što hormon relaksin razbija kolagen u telu krave. Iako ovo olakšava teljenje, znači da je životinja više sklona povredama… 

Piše Nemanja Popović 

20. RATARSTVO

DELTA AGRAR PREDSTAVIO SORTE PŠENICE I JEČMA NA DANIMA POLJA 

Kompanija Delta Agrar organizovala je Dan polja ozimih strnina na imanju "Napredak" u Staroj Pazovi. Brojnim domaćim partnerima predstavila je novitete a i već poznate sorte pšenice i ječma za koje je Delta Agrar ekskluzivni zastupnik... 

22. RATARSTVO

ŠANSA ZA IZVOZ NAŠE SOJE


Lugovo Srbija je jedan od lidera u Evropi u proizvodnji soje i sojinih proizvoda i kroz Dunav Soja sertifikaciju ima veliki izvozni potencijal na tržištima širom Evrope, istaknuto je na tradicionalnom, šestom po redu, Dunav soja Danu polja. 

24. DOGAĐAJI

IZGRADNJA 25 AUTOMATSKIH PROTIVGRADNIH STANICA ZA DODATNU ZAŠTITU PODRUČJA ZAPADNE SRBIJE 

Ministar poljoprivrede, šumarstva i 
vodoprivrede Branislav Nedimović i ministar poljoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić potpisali su u Beogradu memorandum kojim je predviđeno da Srbija finansira izgradnju 25 automatskih protivgradnih stanica u podrinjskom delu Republike Srpske… 

26. PČELARSTVO

IMA LI GMO UTICAJA NA PČELE I MED? 

Genetski modifikovani organizmi, ili GMO odavno izazivaju polemiku u javnosti, ne samo u Srbiji već širom sveta. Ljudi se pitaju kako oni utiču na njihovo zdravlje, na zdravlje životinja, da li će biti posledica po čoveka i okolinu u budućnosti. Tako se i naš čitalac, Pera Milovanović, javio sa zanimljivim pitanjem. Kako GMO utiče na pčele, šta se dešava ako pčela posećuje takve biljke, da li to utiče na nju, na med, kakav je polenov prah. Može li se to dokazati? 

28. DOGAĐAJI

ORILO SE OD PESME KOSAČA, TRUBAČA, ZDRAVIČARA, VODONOŠA... 

KOSIDBA NA RAJCU

Srbija je bogata pašnjacima, pa se tra- va sa livada vekovima koristila kao glavna hrana za stoku. S proleća, kada sve ozeleni životinje su se izvodile na pašu, a za čuvanje su najčešće bila zadužena deca. Osim toga trava se kosila, plastila i čuvala za hladne dane, kako bi stoka imala šta da jede zimi. Iako se već decenijama koriste razne vrste stočne hrane, trava je tradicionalno najprirodniji i najzdraviji način ishrane krupne i sitne stoke… 

Piše Dragana Petrović 

30. AKTUELNOSTI

POSLEDICE POPLAVA, NEPOGODA I GRADA U SRPSKIM SELIMA

Posle sušne zime sa nedovoljna snega usledilo je kišno proleće sa gotovo dva meseca padavina. U pojedinim delovima Vojvodine, Šumadije i Pomoravlja palo je i do 100 litara kiše po metru kvadratnom za samo sat i po! Ratari, povrtari i voćari širom Srbije hvatali su se za glavu ne znajući kako da se uhvate u koštac sa nepogodama koje su ih zadesile. Ko je imao sreće da ga zaobiđu poplave njega je dotukao grad koji je desetkovao voće i tek izniklo povrće. Zato i ne čudi što je u Ivanjici, Čačku i još nekim delovima Srbije proglašeno vanredno stanje, koje je bilo na snazi više od mesec dana... 

33. ZAŠTITA BILJA

PRIRODNI NEPRIJATELJI U STAKLENICIMA

Najčešće štetočine u staklenicima su trips, bela leptirasta vaš, biljne vaši, grinje. U ovom članku govorićemo o šteti koje pomenuti insekti nanose u staklenicima... 

34. ZAŠTITA BILJA

ZAŠTITA BILJA SA ASPEKTA POLJOPRIVREDNIKA, POTROŠAČA I DRŽAVE

Količina sredstava za zaštitu bilja koja se koristi na našoj teritoriji varira od godine do godine i prvenstveno zavisi od klimatskih uslova, kao i pojave pojedinih bolesti i štetočina. U godini kao što je ova, sa visokim temperaturama i velikim količinama padavina, očekuje se veća upotreba sredstava za zaštitu bilja u odnosu na prethodne godine… 

Piše Goran Đaković 

36. MLADI POLJOPRIVREDNICI

MALA VRANJSKA KOD ŠAPCA


MIHAJLO ĐOKIĆ JEDVA DA IMA VIŠE GODINA NEGO HEKTARA KOJE OBRAĐUJE 

Ima svega 16 godina a već je iskusan poljoprivredni proizvođač. On sa porodicom obrađuje 15 hekatara zemlje. Od toga zasejao je ove godine 3,3 ha uljane repice, 3,5 ha pšenice, 6 ha kukuruza, 2 ha trave. Od prošle godine Mihajlo Đokić, mladi poljoprivrednik iz Male Vranjske ima i jagode na površini od 30 ari… 

38. PREDUZETNIŠTVO U AGROBIZNISU 

RAST BROJA OSIGURANIH POVRŠINA U POMORAVSKOM I LEVAČKOM KRAJU

Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS organizovalo je u Sekuriču kod Rekovca radionicu pod nazivom PREDUZETNIŠTVO U AGROBIZNISU u saradnji sa Udruženjem mladih poljoprivrednika Srbije, kompanijom DUNAV OSIGURANJE a uz podršku resornog Ministarstva. Udruženje ovaj projekat sprovodi više od 10 godina. Do sada je na njemu uzelo učešća više od 10.000 učesnika širom Srbije. Akcenat u 2019. godini biće na mladim poljoprivrednicima, kažu u AGROPRESS-u. 

40. NAUKA I TEHNOLOGIJA

REŠENJE ZA SPREČAVANJE KRAĐE ŽIVOTINJA I ALATA SA DOMAĆINSTAVA

KAKO TEHNOLOGIJA POMAŽE POLJOPRIVREDNICIMA U SUZBIJANJU KRAĐA OVACA 

Prema najnovijim podacima krađa ovaca prošle godine engleske farmere je koštala 2,4 miliona funti odnosno 2,8 miliona evra! Kako javljaju novinari, pored stoke koja je jedan od najvećih ciljeva kradljivaca, na drugom mestu su mašine i alati a zatim krađa vozila. Sada je tehnologija toliko napredovala da je jedan policajac osmislio novi sistem praćenja stoke. Naime, on se dosetio da se ubuduće stoka obeležava forenzičkim mikrodotovima (malim česticama koje se lako vide ispod mikroskopa). Pokazalo se da ovo deluje kao sredstvo odvraćanja i pomaže farmerima da dođu do ukradenih grla… 

Piše Nemanja Popović 

42. ZADRUGARSKE STRANE

FORMIRAN NACIONALNI TIM ZA PREPOROD SELA

To je rekao glumac Nenad Jezdić, na konstitutivnoj sednici povodom formiranja Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. 

U selima danas ima 260.000 neoženjenih muškaraca između 40-50 godina i oko 100.000 neudatih žena iste dobi, koji nisu zasnovali svoje porodice. 

Jezdić, koji se bavi poljoprivredom, ukazao je na značaj oporavka srpskog sela, i naveo da su „iza nas“ brojni pokušaji vekovnih osvajača da unište srpski narod i tragove njegovog postojanja na ovim prostorima, ali iako je to sada iza nas, nešto drugo preti sadašnjosti i budućnosti srpskog i svih naroda koji odvajkada žive zajedno na ovim prostorima - bela kuga. 

44. AKTUELNO

OBRATITE PAŽNJU NA MESO, MLEKO I MLEČNE PROIZVODE TOKOM LETA

Tokom letnjeg perioda češće su razne crevne infekcije koje izazivaju bakterije i virusi iz pokvarene hrane i prljave vode. Simptomi trovanja hranom su malaksalost, mučnina, povraćanje, dijareja, povišena telesna temperatura, pa je važno što pre se javiti lekaru kako bi se odredio uzrok i prepisala adekvatna terapija. Visoke temperature vazduha utiču na brže kvarenje pojedinih namirnica, pa je rizik od mogućeg trovanja posebno izražen kod mleka, jaja, ribe, mesa i mesnih prerađevina. 

Piše Dragana Petrović 

46. PČELARSTVO

UMETNOST PČELARENJA

Porodica Rafajilović na svom imanju u selu Tulež kod Aranđelovca ima tridesetak pčelinjih društava. Ono što ih razlikuje od ostalih je to što svaka košnica oslikana rukom Srbijanke Rafajilović. Ona sa svojim suprugom i sinom održava imanje i pčelinjak. „Kod nas su se svi nekako srodili. I ove kokoške koje šetaju dvorištem pa i pčelinjakom nisu problem. Što se tiče košnica ideja da ih oslikam potekla je iz činjenice da svaka pčela ima svoju košnicu i potrebno je da je pronađe kada se vraća u nju. Sada kada su košnice oslikane sigurna sam da im je lakše da se snađu“, kaže za Agrobiznis Srbijanka. 

48. SUBVENCIJE

NABAVKA NOVIH MAŠINA I OPREME ZA UNAPREĐENJE DIGITALIZACIJE STOČARSKE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE 

Krajem juna 2019. godine objavljen je Pravilnik kojim se bliže propisuju podsticaji za investicije u fizičku imovinu poljoprivrednog gazdinstva, za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje digitalizacije stočarske poljoprivredne proizvodnje, kao i uslovi i način ostvarivanja prava na podsticaje. Koji su uslovi za dobijanje ovih subvencija?

Piše Svetlana Kovačević 

50. HRANA I LEK

PARADAJZ ČUVAR MLADOSTI I ZDRAVLJA

Sok od paradajza preporučuje se kod premora jer krepi i čisti organizam, dobar je prirodni lek protiv prevremenog starenja, kašlja, plućnih i bolesti mokraćnih organa, alergije, anemije, artritisa, astme, bolesti usta, zuba i ždrela, ekcema... 

Piše Dragana Petrović 

52. SOLIDARNOST

LJUDSKOST NA DELU 

POLJOPRIVREDNIKU OBOLELOM OD KANCERA POMOĆ OD KOLEGA

Kod nas poljoprivrednici retko kada pričaju o svom zdravlju, kriju kada im nije dobro. Ne žele da ih neko žali, niti da oni pokažu da im je loše. Tako je kod naših domaćina, ne žele da drugi brinu. Međutim, nije to dobra navika, naročito u vremenu kada sve češće teška oboljenja „kose“ i mlado i staro. Prenosimo vam tekst koji je objavljen u Engleskoj, o jednom farmeru koji je oboleo od kancera. Kada se to saznalo organizovana je akcija i prikupljenje novca za lečenje. Nadamo se da će uspeh lečenja biti 100 posto, a ovo može da bude primer svima, kada se neko nađe u sličnoj situaciji. 

Piše Goran Đaković 

54. TRADICIJA

CRKVA SVETOG ĐORĐA NA OPLENCU 

ZADUŽBINA KRALJA ZA PONOS SRPSKOM NARODU

Posle više od sedam decenija 23. oktobra. 2016. godine začula su se zvona na oplenačkoj crkvi Svetog Đorđa oglašavajući kraljevsko venčanje. Tog sunčanog, jesenjeg dana princ Mihailo, najmlađi sin princa Tomislava Karađorđevića i princeze Linde, oženio je Ljubicu Ljubisavljević. Godinu dana kasnije na istom mestu ponovo su se začula svadbena zvona. Ovog puta venčali su se princ Đorđe Karađorđević i njegova izabranica Felon Rajman, a ovog proleća na Oplencu sudbonosno „da“ izgovorili su i princ Dušan i njegova izabranica Valerija Demuzio. Nisu srpski prinčevi slučajno odabrali baš zadužbinu svog pradede kralja Petara I Karađorđevića. Crkva Svetog Đorđa na Oplencu jedna je od najlepših u Srbiji i bez daha je ostavila ugledne zvanice iz celog sveta koji su bili gosti na venčanju srpskih prinčeva. 

Pišu Dragana Petrović i Goran Đaković 

56. KUĆNI LJUBIMCI

NAGRADA JE UVEK BOLJA OD KAZNE 

U obuci pasa je mnogo celishodnije, takozvanim pozitivnim pojačanjem, odnosno hvaljenjem i nagrađivanjem psa (kada nešto sam dobro uradi) doći do njenog cilja nego to isto postizati kažnjavanjem. Iako je svaki pas jedinka za sebe za sve njih je zajedničko da vole da budu nagrađeni za svoju pokornost i lojalnost. To može biti lepa reč, pohvala, maženje po glavi ili po plećki, neka poslastica, bodrenje, za-jednička šetnja posle uspešno odrađene vežbe... 

Piše Dušan Marinović 

57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA


OBIČNA (OSETLJIVA) UVIJAČA 

Obična ili osetljiva uvijača (Paxillus involutus) je otrovna gljiva! Moguća je njena zamena sa pojedinim vrstama mlečnica, ali ni sa jednom gljivom interesantnom za konzumiranje. Inače, ova vrsta je česta i obilno rađa pa je šteta što nije za upotrebu...

Piše Vladimir Janjić 

58. KUVAMO S LJUBAVLJU 

KOLAČ SA KAJSIJAMA 

Evo recepta za ovu ukusnu poslasticu…

Piše Nadica Kolarević

…..

Agrobiznis magazin (19.7.2019)