Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN / decembar 2019 / Godina X / Broj 106

ABM 106 3D page 01 velika

Decembar je, po starom dobrom pravilu, mesec kada sumiramo rezultate, nagrađujemo najbolje i planiramo narednu godinu. U ovom izdanju smo vam kroz brojne manifestacije doneli nekoliko zanimljivih priča o uspešnim mladim ljudima koji su se ipak odlučili da kažu NE gradu, odlasku u inostranstvu ali DA modernim tehnologijama i savremenom životu u seoskom okruženju. 

Podrška Zadrugama i ove godine nije izostala; potpisani su Ugovori i očekuje se da investicije budu završene do 1. aprila, a šta je to država podržala čitajte u našoj rubrici Zadrugarstvo. 

Godina koja 
je na izmaku je i godina jubileja Poljoprivrednog 
fakulteta u Beogradu. STO godina postojanja jednog od 
najstarijih fakulteta kod nas je za poštovanje ali tu je i 60 godina najmlađeg instituta na ovom fakultetu - Instituta za prehrambenu tehnologiju i biohemiju. 

Večite teme i dileme, kako naći novac za finansiranje proizvodnje, u šta ulagati i koliko i ovog puta okupiraju naše autore. Svakako treba i predahnuti, uživati i voleti ono što radite zato vam ostavljamo da po izboru čitate sve što vam je zaniljivo, a nadamo se i vašim sugestijama šta biste voleli da čitate u narednoj godini. Pišite nam na kontakte koje možete pronaći na drugoj strani. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina. Srećno u 2020. godini! 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 106:

4. DOGAĐAJI

NAJMLAĐI INSTITUT NA POLJOPRIVREDNOM FAKULTETU OBELEŽIO 60 GODINA POSTOJANJA 

Institut za prehrambenu tehnologiju i biohemiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu obeležava 60 godina postojanja i rada. Inače, ove godine i Poljoprivredni fakultet obeležava 100 godina postojanja. Tim povodom ustanovljeno je novo priznanje „zlatni indeks“ za studente koji su ovaj smer upisali davne 1959. godine. Generalni donator ove svečanosti bio je USAID a skup su podržale i brojne kompanije iz sektora prehrambene industrije. Zvanja inženjera prehrambene tehnologije na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu do sada je steklo 3.300 studenata, odbranjeno 105 magistarskih i 131 doktorski rad… 

Piše: Goran Đaković 

6. PČELARSTVO

SAVETI ZA USPEŠNO PČELARENJE 

RAZMNOŽAVANJE PČELA


Za uspešno bavljenje pčelarstvom neophodno je znanje i velika ljubav prema pčelama. Zato ne čudi što se košnice i pčelarsko iskustvo najčešće prenose s kolena na koleno, pa nije neobično da sin nasledi oca i da pčelarstvo postane porodični biznis. 

Piše: Dragana Petrović 

8. DOGAĐAJI

SVE VIŠE MLADIH SE UDRUŽUJE 

POLJOPRIVREDA KAO IZBOR I NAČIN ŽIVOTA


Mladi poljoprivrednici koji su pored toga što su mladi i ambiciozni pokazali su da su vredni i željni znanja. Oni su se, krajem novembra, okupili i u sardnji sa Opštinom Rekovac, AGROPRESS-om i uz medijsku podršku našeg časopisa održali niz predavanja u prepunom amfiteatru „Poljoprivredno-veterinarske škole“ u Rekovcu. Očigledno je da prepuna sala potvrđuje dobar odabir tema, predavača ali i predstavlja znak da mladi žele ipak da se bave poljoprivredom i pokažu svoje sposobnosti i preduzetnički duh. 

Piše: Tihomir Simić 

10. DOGAĐAJI

SAJAM FIERAGRICOLA U VERONI 

Verona će po 114. put biti domaćin sajma Fieragricola. Sajam se održava od 29. januara do 1. februara 2020. godine. Sajam je od svog osnivanja 1898. godine pa i danas usmeren na inovacije i internacionalizaciju. I ovog puta akcenat će biti na poljoprivrednoj mehanizaciji i zootehnici sa velikim fokusom na pokretanju svinjarstva. Nastavlja se nastup kompanija koje rade u sektorima vinogradarstva, voćarstva i specijalizovanim kulturama, a takođe će biti izlagača iz oblasti obnovljivih izvora energije i uslugama u oblasti poljoprivrede. Zemlja partner ovog izdanja Sajma je Hrvatska, a u fokusu će biti Afrika. 

Piše: Goran Đaković 

12. KAKO TO DRUGI RADE 

JAGODE PO STAROJ TEHNOLOGIJI – REDOVI KUPACA ČEKAJU 

Poljoprivrednici iz Valjeva i Vranja, njih 65, bili su u poseti Mađarskoj i Poljskoj kako bi se upoznali sa iskustvima tamošnjih proizvođača. Oni su put ove dve evropske zemlje otputovali o trošku grada, a među destinacijama bio je Muzej poljoprivrede u Budimpešti gde je postavka agrarne istorije. Bili su i u nekadašnjem rudniku soli Wieliczka kod Krakowa, danas muzeju koji poseti 1.700.000 turista! Svakako, posebno interesantna bila je sagovornica, vlasnica imanja u Poljskoj Stefanija Stanišeska iz sela Radlovice nedaleko od Wroclawa, koja je nasledila imanje od svoje majke. Suprug i ona obrađuju 275 hektara od čega je pod jagodama 20 hektara, a 28 hektara su šljive dok su na ostatku imanja žitarice, ribizle i ogrozd. 

Piše: Goran Đaković 

17. DOGAĐAJI

MATIČNI SOK OD MALINE 
- HRANI I LEČI ORGANIZAM 

Kada pomenete maline u Srbiji najpre će vam reći: a to je propast, stalno mitinguju i blokiraju ulice. Sa druge strane državni funkcioneri će reći da je to značajna stavka u našem izvozu. Međutim, malo ko će reći da se od nje živi i može lepo da se zaradi. Nekada je to bilo od izvoza smrznute maline, a danas se mora uložiti dodatni trud kako bi se probili na tržištu. Broj proizvođača se iz godine u godinu povećavao, cena padala, a malo ko je razmšiljao o tome kako se izboriti u takvim uslovima, da ne govorimo o planovima za naredni period. Međutim, ima i onih koji su shvatili da može drugačije…

Piše: Goran Đaković 

ABM 106 Page 01 velika

18. ORGANSKA POLJOPRIVREDA 

ODLIČAN METOD ZA ORGANSKU POLJOPRIVREDU 

MLEKO I SODA ZAŠTITILI ILIJINU BRESKVU


Drugu godinu, u ogledu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, na imanju Ilije Mijatovića u Šušnjarima kod Banjaluke, postignut je uspeh u zaštiti breskve pomoću mleka, sode bikarbone i jestivog ulja. Kako?...

Piše: Bojan Kecman

20. VOĆARSTO

JABUKE OD VIRTUELNE REALNOSTI DO TRŽIŠNE STVARNOSTI

Kako je saopšteno iz kompanije Delta Agrar oni u svojim voćnjacima, koji se prostiru na nekoliko stotina hektara u Srbiji, gaje između ostalog voća i klupske sorte jabuka. To su sorte nastale dugogodišnjim ukrštanjem i radom selekcionara zbog čega imaju tačno određene osobine: boju, čvrstinu, ukus i veličinu. Mogu ih uzgajati samo oni proizvođači koji dobiju dozvolu od nosioca licence. 

Piše: Goran Đaković

22. DOGAĐAJI

SAJAM ETNO HRANA I PIĆA 2019.

TURŠIJA OD BUNDEVE I ČVARCI U MLEKU, PRŠUTE I AJVARI 

I ove jeseni u Beogradu, od 23. do 26. novembra, održan je 14. Etno sajam hrane i pića. Pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Grada Beograda, pod kupolama hale tri beogradskog sajma, okupilo se više stotina proizvođača iz regiona. Posetiocima su ponudili pregršt proizvoda pripremljenih po tradicionalnoj recepturi, zaboravljene ukuse koji podsećaju na detinjstvo, ali i potpuno nove i neobične spojeve ukusa koji vam nikada ne bi pali napamet. Kako kažu, tržište je sve zahtevnije, potrošači probirljiviji pa je neophodno se izdvojiti od ostalih…. 

Piše: Dragana Petrović 

24. DOGAĐAJI

SAJAM ETNO HRANA I PIĆA 2019.


LEPA MARIJANA I NJEN UKUSNI AJVAR 

Priprema i prodaja zimnice postao je unosan posao od koga može lepo da se zaradi. Ko ima sopstveno voće i povrće, naravno, zarada može biti i veća… Jer mnoge domaćice danas nemaju vremena da prave zimnicu pa se odlučuju da je kupe… 

Piše: Svetlana Kovačević 

25. DOGAĐAJI

SAJAM ETNO HRANA I PIĆA 2019.


DUNJA IZ RALJE 

Na sajmu smo sreli Savu Žmurića iz Ralje kod Sopota koji se već prvog dana manifestacije zakitio diplomom za najlepši štand u okviru nastupa beogradskih poljoprivrednika. On se odlučio za uzgajanje dunja jer Šumadija ima pogodno tlo za ovu voćku…

Piše: Goran Đaković

26. HRANA I LEK 

KUKURUZ

Kukuruz (lat. Zea mays) je jedna od prvih žitarica koje je čovek počeo da uzgaja. Od zrelog zrna melje se brašno, dok se u ishrani najčešće koristi šećerac. Bere se kad nije sasvim dozreo, odnosno zrna nisu suva i tvrda što znači da proces transformacije šećera u skrob nije završen. Može se jesti kuvan, pečen, kao dodatak brojnim salatama ili prilog uz glavno jelo. Nekada, u Srbiji se najviše jela proja, odnosno hleb od kukuruznog brašna, dok je za doručak bio obavezan kačamak ili cicvara, takođe napravljeni od ovog brašna. 

Piše: Dragana Petrović

28. VOĆARSTVO

DRAGOJE DOJČINOVIĆ - PREDSEDNIK UDRUŽENJA VOĆARA REPUBLIKE SRPSKE 

Dragoje Dojčinović, predsednik Udruženja voćara Republike Srpske, prvi je voćar koji je daleke 1975. podigao privatnu plantažu jabuka. Kao i svaki pionir u svom poslu u početku mu nije bilo lako, ali zato nije imao nikav problem sa plasmanom jabuka. Desetak godina kasnije, po ugledu na njega, počele su da niču privatne plantaže u Potkozarju; voćari su učili jedni od drugih i danas se širom Republike Srpske ponosno šepure brojni voćnaci mahom jabuka, jer im odgovara klima.... 

Piše: Goran Đaković

30. STOČARSTVO

BILJANA BABIĆ IZ CRNE TRAVE UZGAJA MANGULICE 

SELO SA SAMO ČETVORO MEŠTANA

Crna Trava je opština Jablaničkog okruga na jugoistoku Srbije koja se na istoku graniči sa Bugarskom. Okolna sela razmeštena su na obroncima Čemernika, Ostrozuba, Tumbe, Plane i Vlasinske visoravni, dok je sama Crna Trava pritešnjena planinama sa svih strana i danas ima samo 800 stanovnika... 

Piše: Goran Đaković

32. MLADI POLJOPRIVREDNICI

STOJAN RISTIĆ MLADI POLJOPRIVREDNIK IZ SELA BRESNO POLJE

VEĆA ULAGANJA ALI VEĆA I DOBIT 

Pre ili kasnije je moralo doći do specijalizacije poljoprivredne proizvodnje, bilo da se radi o voćarstvu, povrtarstvu ili bilo kojoj drugoj grani poljoprivrede. Osnova toga je mogućnost proizvođača da izađe na tržište sa većom količinom i kvalitetom, gde će na osnovu količine dobiti i veću cenu… 

Piše: Miloš Stojanović 

ABM 106 str 33  

34. MLADI POLJOPRIVREDNICI

VUKAŠIN VUČIĆ 

BIOENERGANA NA ISTOKU SRBIJE

Svaka pomisao na istočnu Srbiju asocira na napuštena sela, mnogo hektara obradivog zemljišta zaraslog u korov… ali slučajevi, kao što je onaj Vukašina Vučića, mladog poljoprivrednika iz opštine Knjaževac, koji se bavi ratarstvom, a uz to je student ratarstva i povrtarstva - ulivaju nadu. 

Piše: Miloš Stojanović

36. DOGAĐAJI

DANI GREJANE U BUKOVICI


Bukovica i susedna sela su poznata po šljivicima i nije ovo samo voćarski kraj već i selo sa gotovo najvećim brojem proizvođača rakije. O svetkovinama, naročito zimi, neizostavno se u ovim krajevima spravlja grejana rakija, u narodu poznatija kao šumadijski čaj. Kako bi sačuvali tradiciju Bukovčani su osmislili manifestaciju Dani grejane rakije, koja je ove godine uknjižila 11. rođendan. Svake godine, krajem oktobra, ovde se okupi i staro i mlado da se druži... 

Piše: Sonja Cvetković 

40. AGROEKONOMIJA

ZAŠTO JE VAŽNI NAPRAVITI DOBAR POSLOVNI PLAN

FINANSIJSKI IZVEŠTAJ U CILJU PRIBAVLJANJA BESPOVRATNIH SREDSTAVA U POLJOPRIVREDI 

Za domaću poljoprivredu može se reći da spada u delatnosti koje ostvaruju dobru profitabilnost u poređenju sa drugim delatnostima i granama. Koliki je značaj poljoprivredne proizvodnje za državu pokazuje najnoviji budžet, usvojen za 2020. godinu, gde je za agrar izdvojen najveći procenat; od oko 95,8 milijardi ukupnih subvencija, poljoprivredi će pripasti više od 41 milijarde. Kada se na ovaj iznos dodaju i sredstva za Program IPARD II, koja obezbeđuje Evropska unija iz svog budžeta, dobija se zaista značajna suma koja će biti na raspolaganju za pomoć našim poljoprivrednicima sledeće godine. 

Pišu: Dragan Pejčić i Aleksandar Milinković

42. ZADRUGARSTVO

PODSTICAJI ZA ZADRUGE: ZA TRI GODINE DATO 1,7 MILIJARDI DINARA 

Ove godine, novac u ukupnom iznosu od 667,2 miliona dinara dobilo je 58 zadruga na teritoriji cele Srbije, od kojih je 21 na teritoriji Vojvodine. Dodela podsticaja zadrugama još je jedan korak u razvoju zadrugarstva, promovisanog od strane projekta „500 zadruga u 500 sela“ koji se, već treću godinu zaredom, uspešno realizuje - rečeno je na skupu u Palati Srbija. 

Piše: Goran Đaković

44. RADIONICA

UČITI I RADITI - TO JE DOBITNA KOMBINACIJA


Udruženje novinara za poljoprivredu AGROPRESS, uz podršku Kompanije „Dunav osiguranje“, organizovalo je radionicu za mlade poljoprivrednike u Poljoprivrednoj školi u Futogu, gde su učenici i njihovi drugovi sa sela imali priliku da čuju više o mogućnostima i značaju osiguranja u poljoprivredi. 

Piše: Goran Đaković

46. DIGITALNA POLJOPRIVREDA

SERTIFIKAT DOBRE POLJOPRIVREDNE PRAKSE I ULAZNICA NA SVETSKO TRŽIŠTE VOĆA I POVRĆA 

GLOBALG.A.P. STANDARD 

Krajem novembra u Beogradu je održana je radionica na temu GLOBALG.A.P. standarda, u organizaciji sertifikacionih kuća Bioagricert i Ecocert. Radionici su prisustvovali zainteresovani poljoprivredni proizvođači, nosioci individualnih poljoprivrednih gazdinstava i predstavnici firmi koje se bave otkupom i trgovinom voća i povrća iz Beograda i okoline. Predavač je bio Nikola Damljanović, zvanični GLOBALG.A.P. ocenjivač. 

Piše: Goran Đaković

48. HERBARIJUM

MIŠJI REPAK


U borbi sa korovima poljoprivrednici se sreću sa različitim biljkama koje mogu da ugroze prinose. Da bi se što uspešnije izborili sa korovima dobro je da znaju što više o samoj biljci i načinu kako je najuspešnije iskoreniti sa oranica a bez posledica po useve. Mišji repak (lat. Alopecurus myosuroides) ime je dobio po grčkoj reči miš i rep jer izgledom podseća na rep ove životinje… 

Piše: Dragana Petrović 

50. AGROBIZNIS U TURSKOJ

POLJOPRIVREDA TREBA DA DONESE TURSKOJ KOLIKO I TURIZAM

Tokom novembra meseca 35 poljoprivrednih novinara iz 21 zemlje posetilo je Korkuteli. To je opština koja se nalazi na 60 km udaljenosti od Antalije - turskog regiona koji se ističe po poljoprivrednoj proizvodnji ali i turizmu. Tokom posete opštini Korkuteli, koja se izdvaja među ostalim okruzima Antalije svojim specifičnim karakteristikama, uprkos udaljenosti od mora, razgovarali smo sa pokrajinskim guvernerom Omerom Cimsitaom, a upoznali smo i okružnog direktora za poljoprivredu i šumarstvo gospodina Selda Serta koji je pomogao da bolje razumemo značaj poljoprivrede za Tursku i region koji smo posetili. Kroz ovaj članak objasnićemo i šta za tursku ekonomiju znači koncept: turizam, trgovina i poljoprivreda. 

Piše: Goran Đaković

54. TRADICIJA

MANASTIR ĆELIJE U LELIĆU KOD VALJEVA

DUHOVNA PRESTONICA SRPSKOG NARODA 

U gustoj šumi sakriven od radoznalih pogleda, na levoj obali reke Gradac, nalazi se ženski manastir Ćelije. Smešten je na sedam kilometara od Valjeva u ataru sela Lelić. Zaštićen je okolnim brdima pa se velelepni manastir, crkva i konaci mogu spaziti tek kada uskim, strmim i kamenitim putem počnete da silazite u kotlinu… 

Piše: Dragana Petrović 

56. KUĆNI LJUBIMCI

MALE TAJNE DRESURE


Kao što sam ovde već pisao, u klasičnom slučaju, što znači da obuku počnemo da radimo sa zdravim psom, starim oko šest meseci i da dnevno, po dva puta, naše kratke vežbe poslušnosti ukupno ne traju, po sesiji, duže od 15-20 minuta, trebaće nam ukupno oko pola godine. Bajke da psa možemo da izdresiramo za tri-četiri nedelje zato zaboravimo - odmah! 

Piše: Dušan Marinović  

ABM 106 str 56

57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

ZAVODNICA 

Upoznavanje sa zavodnicom (Omphalotus Olearius) preporučujem svim ljubiteljima lisičarke jer su zabeležena trovanja ovom vrstom. Odnosno, dešavale su se neprijatne zamene ove gljive za dobro poznatu i omiljenu lisičarku. Dakle, savetujem ozbiljan oprez! 

Piše: Vladimir Janjić 

58. KUVAMO S LJUBAVLJU 

BOŽIĆNI KEKSIĆI

Ima ih raznih ali smo za ovu priliku izdvojili keks sa modlicama i onaj šareni na špric… Evo dva recepta. 

Piše: Svetlana Kovačević 

…..

Agrobiznis magazin (14.12.2019)