Štampani i digitalni broj
AGROBIZNIS MAGAZIN / mart 2020 / Godina XI / Broj 109
Kao što sam u prošlom broju najavio kampanja je počela i već su političari krenuli da posećuju ugledne domaćine. Međutim, kao grom iz vedra neba odjeknula je vest da je Aleksandar Vučić izabrao da nosilac liste bude Branislav Nedimović, aktuelni ministar poljoprivrede. Odmah su analitičari krenuli da objasne ovo čudo rečima neukaljan, fin čovek, pristojan do predsednika koji reče mlad i vredan. I dok je u Srbiji doskora bilo nezamislivo da se takvi ljudi „proguraju“ sada to polako postaje zamislivo i lepo, a doći će vreme kada će to biti poželjno i obavezno. Nekadašnja negativna selekcija kadrova odvela nas je na niske grane kako ekonomije, tako i samopoštovanja. Najbolje je bilo objašnjenje da je to bilo kompromisno rešenje, moram priznati da sam se slatko nasmejao. Pa neka je i kompromisno, ali je barem zasluženo.
Da se prisetimo ko je broj jedan vladajuće stranke. Rođen u Sremskoj Mitrovici, dva puta biran za gradonačelnika, igrao fudbal, završio Pravni fakultet i ima tek 42 godine. Ukratko smo vam prepričali biografiju ovog „neukaljanog“ ministra SNS-a, a za mene pre svega ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Da li je imao sreće, ili pameti, ali za razliku od većine svojih 12 prethodnika izgurao je pun mandat i nije optužen za bilo koje loše delo. Poljoprivrednik će uvek reći da je malo subvencija, ako tako gledamo uvek je malo, bilo bi malo i da su onakakve kakve su u Švajcarskoj. Šta je zatekao u svom resoru? Setite se pre njega je tu bila Snežana Bogosavljević Bošković, koja bolje da nije ni dolazila na posao. Imali smo problem sa IPARD-om i opasnost da i pre nego počnemo da ga koristimo izgubimo deo sredstava. Takođe, stalni problemi su bili na relaciji sa Ruskom Federacijom oko reeksporta iz EU.
Danas ovaj pristojni ili kako god već Branislav Nedimović može da ostavi svom nasledniku nekoliko zatvorenih i veći broj otvorenih konkursa za IPARD, otvorenu i aktivnu laboratoriju za kontrolu mleka, organizovanu podršku mladima na selu sa 5.500 prijava u trećoj godini od pokretanja aktivnosti, pravilnike koji olakšavaju prodaju domaćinskih sa takozvanim minimumom tehničkih uslova. Može biti i zanimljvo uporediti izvoz poljoprivrede u 2016. kada je preuzeo resor bio je 3,2 milijarde dolara, a u 2019. smo imali 4,9 milijardi dolara. Ukupna vrednost prodaje i otkupa proizvoda poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u Republici Srbiji u četvrtom tromesečju 2019, u odnosu na isti period prethodne godine, izražena u tekućim cenama, veća je za 19,1%. Ukupna vrednost prometa poljoprivrednih proizvoda na pijacama u Republici Srbiji u 2019. godini, u odnosu na isti period 2018. godine, veća je u tekućim cenama za 9,2%. Bez namere da učestvujem u kampanji, treba reći onako kako jeste.
Nedimović, ili kako ja u šali volim da kažem broj 1 se nije mnogo hvalio rezultatima i sa kime je sve razgovarao, ni šta dogovorio poput svog kolege recimo Gorana Trivana, ministra zaštite životne sredine, koji ni sam ne zna koliko je konferencija otvorio i sa koliko ambasadora je razgovarao, pa potom o tome slao saopštenja. Rezultat vidite sami kada izađete napolje i da ga već pomenuti predsednik javno pita da li je živ...
Toliko o izborima i ministrima, uživajte u struci na više od 50 strana!
Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina.
Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik
Iz sadržaja broja 109:
4. AKTUELNO
BLAŽ BRODNJAK PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA NOVE LJUBLJANSKE BANKE:
NLB – KOMERCIJALNA BANKA BIĆE PARTNER SRPSKOM AGROBIZNISU
Ovogodišnji Kopaonik biznis Forum bio je u znaku digitalizacije. Poljoprivreda i prehrambena industrija, u tom smislu, bile su zastupljene na odvojenim panelima, ali je bilo reči o ovim sektorima i na panelu gde su tema bile banke. Naravno da je i bilo razloga za to imajući u vidu da je NLB Banka, pre nekoliko dana, zaključila ugovor o kupovini Komercijalne banke. Možda se to u prvi mah nije videlo ali za agrobiznis sektor ova transakcija znači da ćemo na tržištu imati banku sa najvećim brojem klijenata iz sektora poljoprivrede što je imala Komercijalna banka, a sa druge strane NLB Banka je odobrila najviše subvencionisanih kredita...
Autor: Goran Đaković
6. POVRTARSTVO
PROIZVODNJA RASADA I PRAVILAN ODABIR HIBRIDA BILJNE VRSTE
Prilikom kupovine rasada velika opasnost preti od širenja štetnih insekata i bolesti. Kupovni rasada, bilo da je iz uvoza ili ne, dolazi najčešće iz velikih rasadnika, gde imamo česte slučajeve, da iako imamo veliki broj hemijskih tretmana ipak dolazi do pojave bolesti…
Autor: Miloš Stojanović
8. DOGAĐAJI
TURIJA PONOVO U GINISU
Prvog dana 36. Kobasicijade, koja je svečano otvorena u Turiji, predstavljena je kobasica od dva kilometra i 36 metara koja je za sedam metara nadmašila turijsku kobasicu upisanu u Ginisovu knjigu rekorda 2013. godine. Kobasicijada je najveći gastronomski događaj u Srbiji posvećen nadaleko poznatom turijskom delikatesu, a ove godine okupila je oko 170 izlagača prvenstveno mesnih prerađevina, ali i vina i rakije, navedeno je u saopštenju Vlade Vojvodine.
Izvor: Tanjug
10. ORGANSKA PROIZVODNJA
KOLIKO JE ZASTUPLJENA ORGANSKA PROIZVODNJA U SVETU
Istraživački institut za organsku poljoprivredu (FiBL) i IFOAM - Organics International predstavio je najnovije svetske podatke o organskoj poljoprivredi širom sveta na vodećem svetskom sajmu organske hrane, BIOFAH u Nirnbergu u Nemačkoj. Prema raspoloživim podacima 2018. godina je bila još jedna rekordna godina za globalnu organsku poljoprivredu. Najnovije istraživanje FiBL-a o organskoj poljoprivredi širom sveta, ukazuje da je organsko poljoprivredno zemljište povećano za 2,0 miliona hektara, a organska maloprodajna prodaja je takođe nastavila rast, dostigavši još jedan maksimum, što pokazuju i podaci iz 186 zemalja…
Autor: Goran Đaković
12. HORTIKULTURA
CVETNA OAZA KOD JOKOVIĆA
Nikola Joković iz Musine reke, školovao se, kao i njegov brat Nenad, za potpuno drugi poziv. Međutim nakon pet godina lutanja u poslovanju vratio se imperiji koju su stvarali 13 godina roditelji Olivera i Goran. Ovaj mlad momak tvrdi da ga cvećarstvo ispunjava i da tek kada steknemo neko životno iskustvo možemo govoriti o našim uspelim i neuspelim ambicijama. Uspeh ili neuspeh roditelja često za potomke može biti motiv ili opterećenje…
Autor: Sonja Cvetković
15. POLJOPRIVREDNA GAZDINSTVA
DRAGIŠA FILIPOVIĆ IZ PARAĆINA
ŠTA JE NAJVAŽNIJE ZA DOBAR AJVAR
Dragiša Filipović iz Paraćina 19 godina ima poljoprivredno gazdinstvo. Sve je počelo kada je Živka Filipović, Dragišina majka, izgubila posao 2000. godine. Prvo je počela da pravi sitne kolače, a kasnije da pravi džemove, slatko, sokove od voća, a potom i izvanredan domaći ajvar. Kako nam kaže Dragiša, ovo je porodični posao, međutim, kada je sezona unajme i po dvadesetak radnika...
Piše: Svetlana Kovačević
16. RADIONICA
VELIKO INTERESOVANJE ZA SUBVENCIJE I OSIGURANJE U POLJOPRIVREDI
Prva ovogodišnja radionica „Preduzetništvo u agrobiznisu“, na kojoj je stotinak poljoprivrednika bilo u prilici da više čuje o aktuelnim subvencijama kao i o ponudama osiguranja, održana je u zgradi opštine u Gornjem Milanovcu. Radionica je bila prilika da poljoprivrednici ovog kraja, iz prve ruke, dobiju informacije o subvencijama kako republičkim tako i opštinskim, o potrebi i povoljnostima u osiguranju, o čemu su sa njima razgovarali organizatori radionice predstavnici Dunav osiguranja, Agropress-a, Udruženja mladih poljoprivrednika Srbije i Gornjeg Milanovca.
Autor: Goran Đaković
18. VINSKI PODRUM
VINARIJA SMILJKOVIĆ IZ DRENČE
SUDBINA I VIHOR VRHUNSKOG KVALITETA
Porodica Smiljković se nekoliko generacija unazad bavi uzgojem vinove loze i spravljenjem vina. Vinarija se nalazi u sela Drenča kod Aleksandrovca, a Župa je danas poznata po vinogradima i vrednim vinogradarima koji pronose slavu ovog kraja jer su geografski, klimatski i pedološki uslovi sigurno među najboljima u Srbiji za gajenje vinove loze...
Autor: Svetlana Kovačević
20. MLADI POLJOPRIVREDNICI
PROIZVODNJA NETIPIČNA ZA NAŠE PODNEBLJE
PROIZVODNJA LJUTIH PAPRIKA
Jedna veoma interesantna i specifična proizvodnja, čak možemo da kažemo - netipična za naše podneblje. Andrija Nikolić je marljivo skupljao semena retkih sorti najljućih paprika, i tako započeo svoju proizvodnju....
Autor: Miloš Stojanović
22. ZAŠTITA BILJA
ŠTETOČINA MALINE KOJA SMANJUJE PRINOS MORATE PAŽLJIVO PRATITI
Nedavno je na Agronomskom fakultetu u Čačku odbranjen interesantan diplomski rad koji se tiče proizvodnje maline. Njegov autor je Nemanja Jovančič koji nam je rekao da među štetnim insektima, prisutnim u zasadima maline širom Evrope, sve veći značaj dobijaju štetočine iz familije Cecidomyiidae. Familija Cecidomyiidae, poznata pod nazivom mušice galice, jedna je od brojnijih familija iz reda dvokrilaca (Diptera). Obuhvata 6.203 različite vrste od kojih su tri četvrtine fitofagne, to jest svojom aktivnošću uzrokuju pojavu galikolnih tvorevina u narodu poznate kao guke…
Piše: Goran Đaković
25. DOGAĐAJI
ODRŽANO DEVETO SAVETOVANJE VOĆARA U GRUŽI
AKTUELNOSTI IZ VOĆARSKE PROIZVODNJE I NAUKE
Deveto savetovanje voćara u Gruži okupilo je i ovoga puta elitu u znanju, struci ali i proizvodnji. Poslednjih godina u knićkom kraju intenzivno se širi voćarska proizvodnja, što je i najveći uspeh ovog skupa, smatraju organizatori i predavači. Pretopao februarski dan, kuvalo na 20 u plusu, uz novitete opreme i mehanizacije, ali i u sali od ključnih tema. Razmena iskustva i predavanja o novim tehnologijama proizvodnje zainteresovalo je, pored iskusnih voćara, i mlade ljude koji tek počinju da se bave ovom proizvodnjom.
Autor: Sonja Cvetković
28. STOČARSTVO I TRGOVINA
ČUVAJU GA KAO MALO DETE
KAKO SE U ŠVAJCARSKOJ PROMOVIŠE I PRODAJE DOMAĆI SIR?
Švajcarska, pored Podsticaja, značajnu pažnju posvećuje i promociji svojih poljoprivrednih proizvoda, kako na domaćem tako i na inostranim tržištima. Pored države u ove poslove često ulaze i sami trgovci koji, u želji da zadovolje potrebe kupaca, formiraju posebne odeljke sa domaćim proizvodima koje Švajcarci mnogo češće i radije biraju od stranih. Razlog tome nisu ni cena ni kvalitet već to što je proizvod iz Švajcarske koja, inače, uvozi oko polovinu potreba za hranom tokom godine…
Piše: Goran Đaković
30. ŠTA JEDEMO?
POLEMIKE
DA LI JESTI MED U VREME POSTA?
Već hiljadama godina med se koristi u ljudskoj ishrani i kao lekovito sredstvo. Vekovima se med koristio i u raznim religijskim obredima, a čak 61 put se pominje u Bibliji, odmah posle vina. koje simbolizuje Hristovu krv. i hleba koje predstavlja njegovo telo. Međutim, u poslednje vreme vode se polemike da li med može da se koristiti tokom posta? Kako je u toku veliki Vaskršnji post, koji traje do 19. aprila, odgovor na ovo pitanje potražili smo među spisima Srpske pravoslavne crkve, ali i pčelarima...
Piše: Dragana Petrović
32. VOĆARSTVO
ZAŠTO JE VAŽNO PROREĐIVANJE CVETOVA I PLODOVA JABUKE
Sa dolaskom proleća ima sve više posla u voćnjacima. Mnoge voćne vrste cvetaju veoma obilno, a čak i posle loših vremenskih uslova u vreme oprašivanja zameću veliki broj plodova koje stablo nije u stanju da nosi. Voće ima razvijen mehanizam odbacivanja plodova koji su manji i zakržljali (tzv. junsko opadanje plodova), ali kod jabuka to nije dovoljno, pa je neophodno dodatno proređivanje da bi se poboljšao kvalitet roda. Osim toga, prevelik broj plodova na stablu utiče i na loš kvalitet i slabije formiranje rodnih pupoljka naredne godine…
Pišu: Dragana Petrović i Goran Đaković
36. ZAŠTITA BILJA
ALTERNATIVNE MOGUĆNOSTI SUZBIJANJA MONILINIE NA VIŠNJI I ŠLJIVI
Svedoci smo situacije u kojoj se veliki broj aktivnih materija, a sa njima i preparata, povlači iz upotrebe i gubi dozvolu za primenu. Druge pak, usled rezistencije patogena su izgubile dejstvo, te nam stoga ostaje sve manji broj registrovanih pesticida za primenu u biljnoj proizvodnji. Ovaj trend se odrazio i kod primene preparata za suzbijanje jedne od ekonomski najvažnijih bolesti koštičavog voća - Monilinie sp. Osvrnućemo se pre svega na Monilinia laxa – parazita koji prouzrokuje sušenje cvetova, grančica i mrke truleži plodova koštičavog voća a posebnu pažnju posvetićemo zaštiti višnje i šljive...
Piše: Mast. inž. polj. za zaštitu bilja Dušan Stojanović
38. BASF
MOBILNIM TELEFONOM DO DIGITALNOG SELA
XarvioTM predstavlja nove funkcije programa pod nazivom Menadžer polja (Field manager) za 2020. godinu…
40. KAKO TO DRUGI RADE
KAKO ŽIVI I RADI ŠVAJCARAC NA SELU
Posetili smo gazdinstvo bračnog para Ernst i Esther Luthu iz Ramilensburga kod Bazela. Njih dvoje imaju četvoro dece od kojih je troje završilo fakultet a četvrto je pri kraju. Svako od njih ima dva radna dana na imanju i zato prima platu. Gospođa Luthu je zadužena za prodavnicu, a Ernst za zasade voća u kojima se nalaze kruške, jabuke, šljive, breskve, borovnice, jagode i kajsije. Njihovo imanje se nalazi 20 kilometara od granice Francuske i Nemačke. Kada su uvideli da će više zaraditi ukoliko proizvode budu prodavali sami odlučili su se da sagrade prodavnicu i kuću na svom posedu koji se nalazi na veoma prometnom putu gde dnevno prođe više od deset hiljada vozila…
Piše: Goran Đaković
42. ZADRUGARSTVO
ZNAČAJNA ULAGANJA ZA FINANSIRANJE ZADRUGA
Vlada Srbije će i ove godine obezbediti bespovratna sredstva za finansiranje zadruga rečeno je na konferenciji „Podsticaji za zadruge u 2020. godini na republičkom i pokrajinskom nivou“ održanoj u Novom Sadu. Kako smo saznali za ove namene opredeljeno je nešto manje od 600 miliona dinara, a ministar Krkobabić očekuje da će sredstva dobiti 50 do 60 zadruga...
Autor: Svetlana Kovačević
43. ZADRUGARSKE STRANE
SA NAUČNE KONFERENCIJE U KNIĆU
KAKO BI TREBALO DA FUNKCIONIŠE ZADRUGARSTVO
Drugu godinu za redom, opština Knić je domaćin Naučne konferencije savremeno zadrugarstvo u Srbiji, koju organizuju lokalna samouprava, Pravni, Ekonomski fakultet i Agronomski fakultet Univerziteta u Kragujevcu. Skupu u Kniću odazvao se veliki broj eminentnih stručnjaka, predstavnika Ministarstva poljoprivrede, Zadružnog saveza Srbije, Regionalne privredne komore i Šumadijskog i Pomoravskog okruga.
Izvor: RT KRAGUJEVAC
44. DOGAĐAJI
AGROBIZNIS MAGAZIN NA PRVOM FESTIVALU TESTA, TESTENINE I HLEBA
KRALJEVSKA TESTENINA I POGAČA CREPULJA
Poznata beogradska četvrt Dorćol mirisala je, poslednjeg dana februara, na sveže pecivo, hleb i druge đakonije od testa koje su predstavljene na Prvom Festivalu testa, testenine i hleba TESTIVAL 2020. Tokom dva dana ove manifestacije, koja je održana 29. februara i 1. marta u Dorćol placu, više od hiljadu ljudi je uživalo u ukusu nekih gotovo zaboravljenih jela kao što je pogača crepulja pečena ispod sača. Ovo je bila prilika da se probaju i novi ukusu kao što su pita sa dunjama, posne žir pogačice, testenina sa čokoladom ali i neobične, holandske mini palačinke koje su novina na našem tržištu i apsolutni hit na ovom festivalu...
Autor: Dragana Petrović
46. PROPISI
ŠTA DONOSI NOVI PRAVILNOK O PROIZVODNJI I PROMETU HRANE BILJNOG POREKLA?
Od 1. marta 2020. počeo je sa primenom pravilnik o proizvodnji i prometu malih količina hrane biljnog porekla. Novim pravilima poljoprivrednim gazdinstvima biće omogućeno da legalno prerađuju voće i povrće, narodski rečeno da prave turšiju, džem, slatko, sokove i to legalno prodaju. Uslov je da budu registrovani kao preduzetnici, pa će imati pravo i na određene benefite. Pravilnikom koji je propisalo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede jasno je definisano ko su mali proizvođači, na koji način se radi, čak i higijenski uslovi koje moraju da ispunjavaju kada je u pitanju proizvodnja...
Piše: Dragana Petrović
49. ORGANSKA PROIZVODNJA
PORODICA TRUŽINSKI
LIDER U ORGANSKOJ PROIZVODNJI
U selu Njegoševo, tačnije salašu, na Bečejskom putu, kod Bačke Topole, nalazi se farma porodice Tružinski. Gazdinstvo se bavi organskom poljoprivredom, gaje autohtone sorte pšenice, speltu, pir jednozrnac, pir dvozrnac i stado Podolskog goveda…
Autor: Svetlana Kovačević
50. HORTIKULTURA
LOBELIJA IDEALNA ZA TERASE
OČARAVAJUĆI PLAVI CVETOVI
Zima, bar kalendarski, odbrojava poslednje dane, a sa dolaskom proleća počinje i sadnja cveća. Nije lako odabrati pravu biljku koja će vam ulepšati baštu, dvorište ili terasu. U želji da pomognemo u odabiru Agrobiznis magazin će od ovog broja predstaviti razne vrste cveća, njihove osobenosti i način uzgoja, ali i ponuditi stručne savete za uzgoj. Na vama je samo da odaberete ono što vam najviše odgovara…
Piše: Dragana Petrović
52. HRANA I LEK
TIKVICE I PATLIDŽAN
Tikvice i patlidžan spadaju u vrstu hrane koju ljudi ili obožavaju ili ne mogu očima da vide. Pripremaju se na sličan način i najčešće služe kao dodatak mesu. Međutim, malo se zna o lekovitim svojstvima ovog povrća koje pomaže u prevenciji i lečenju mnogih bolesti. Kada se uporede, patlidžan je za nijansu bolji, dok se tikvice u savremenoj kuhinji sve više koriste kao zdrava zamena za testeninu...
Piše: Dragana Petrović
54. TRADICIJA
MANASTIR PANTOKRATOR KRAJ ATINE
MESTO GDE SE ČUDA DOGAĐAJU
U oktobru 1998. godine Vasilije je oboleo od raka creva. Smešten je u dečiju bolnicu „PEDON“ u Atini gde je ostao do aprila 1999. godine. Sedam meseci je Vasilije primao hemioterapiju. Krajem aprila lekari su se odlučili da Vasilija operišu jer terapija nije pomagala. Njegova kuma M. K. posetila je manastir Pantokrator odakle je donela ulje iz kandila svetih otaca. Pomolivši se za Vasilija rekla mu je da se i on pomoli ocima pre ulaska u operacionu salu. Nakon nekoliko sati lekari su izašli iz operacione sale i u čudu rekli da se rak povukao i da je ostalo samo zapaljenje slepog creva. Ovo je samo jedno od svedočanstava posetilaca manastira Pantokrator koji se nalazi nedaleko od Atine…
Piše: Goran Đaković
56. KUĆNI LJUBIMCI
KAKO NAUČITI PSA DA IDE UZ LEVU NOGU?
Naredni korak jeste da naučite svog psa da na povodniku veselo ide uz vašu levu nogu tako da desna plaćka psa bude paralelna sa vašim levim kolenom. Ovakva prisna pratnja mora biti i pri raznim brzinama hoda i pri okretima i to na potpuno labavom povodniku. Ali, tome ga nećete brzo i lako naučiti. Kako se pas uči tome?...
Piše: Dušan Marinović
57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA
ĐURĐEVAČA
Đurđevača (Tricholoma Georgi) jedna je od retkih vrsta koju treba tražiti u dubokoj travi. Veoma interesantna prolećna vrsta koju, kada jednom pronađete, možete brati na istom mestu godinama. Đurđevača je i jedna od najboljih vrsta gljiva za kombinovanje sa mesom, kao i za čorbe.
Piše: Vladimir Janjić
58. KUVAMO S LJUBAVLJU
SALČIĆI
Evo recepta za salčiće kojima je teško odoleti…
Piše: Svetlana Kovačević
......
Agrobiznis magazin (15.3.2020)