AGROBIZNIS MAGAZIN / April 2016 / Godina VI / Broj 62

ABM 62 Page 01

Poštovani čitaoci,

Upros našim nastojanima i nastojanjima  poverenika za informacije od javnog značaja, i dan danas je ostala nepozvanica koliko i za šta prima novac državni sekretar u Danilo Golubović, u Institutu za Ratarstvo i povrtarstvo u  Novim  Sadu. U međuvremenu je stiglo rešenje o korišćenje mere iz nadležnosti Vlade  Srbije,  a naplaćene su i dve kazne Institutu u iznosu od 200.000 dinara.

Nadamo se da će Golubović poštovati zakonske norme, zato što one važe za sve građane pa i za državne sekretare. Agrobiznis magazin očekuje da se oglasi Agencija za borbu protiv korupcije, u vezi ovog slučaja. Nadamo se da će na kraju ipak pravna država pobediti i da ćemo saznati šta to tako važno piše u Ugovoru pa gospodin Golubović i Institut za ratarstvo ne žele da ga podele sa javnošću.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadržaja: 

4. AKTUELNOSTI

OSNOVANA POLJOPRIVREDNA ZADRUGA "KONOPLJA"

Novi Zakon o zadrugama stimuliše osnivanje zadruga i daje priliku da i zadruge nađu svoje mesto u privrednom životu Srbije. Svuda u svetu država stimuliše udruživanje zadrugara koji na taj način ostvaruju svoja prava.

Piše dr Maja Timotijević direktorka Poljoprivredne zadruge "Konoplja"

7. POLJOPRIVREDNI KREDITI AIK BANKE

KREDITI ZA PRAVE DOMAĆINE

Poljoprivrednici kreću intenzivno da rade na poljima, ali kako bi finansirali proizvodnju potrebno je da blagovremeno obezbede novac. Na bankarskom tržištu postoji
nekoliko ponuda. Međutim, ono po čemu se AIK Banka izdvojila jesu revolving krediti.

8. INTERVJU: PROF. DR MILADIN ŠEVARLIĆ

POSAO ZA 3.500 NEZAPOSLENIH POLJOPRIVREDNIH INŽENJERA, MAGISTARA I DOKTORA NAUKA

Zalagaću se za zabranu prodaje prirodnih resursa inostranim investitorima – posebno poljoprivrednog zemljišta i vodnih resursa, kao što je to uradila susedna Mađarska – iako je punopravna članica EU. Iniciraćemo preispitavanje poslovanja Robnih rezervi, Agencije za privatizaciju, Siepa i Fonda za razvoj, posebno u oblasti poslovanja na štetu agroprivrede srbije. 

Piše Goran Đaković

10. VOĆARSTVO  

ODRŽAVANJE ZEMLJIŠTA U MALINJAKU

Visokointenzivna proizvodnja u zasnovanim komercijalnim zasadima voćaka zahteva i složeni sistem agrotehničkih mera i postupaka radi povećanja prinosa, dobijanja kvalitetnijih plodova i veće rentabilnosti proizvodnje. One moraju biti usaglašene sa biološkim osobinama gajenih vrsta voćaka, odnosno ekološkim uslovima za njihovo gajenje.

Piše Branko Tanasković

11. ORGANSKA PROIZVODNJA

TREBA ZAVRŠITI SADNJU LUKA, GRAŠKA, BLITVE, SPANAĆA

Ukoliko ste se ovog proleća od-učili da zasnujete bio-baštu, treba znati da će neke vaše aktivnosti zavisiti od strukture zemljišta i njene plodnosti: ukoliko je zemljište u bašti glinovito, sabijeno, sa malim procentom humusa, potrebno je primenjivati agro- tehničke mere koje će, kroz duži vremenski period, doprineti poboljšanju strukturnog svojstva zemljišta.

Piše Snežana Ognjenović

12. VOĆARSTVO

VALJEVSKI KRAJ VRATIO SE NA VINOGRADARSKU MAPU SRBIJE

Da je valjevski kraj najjača šljivarska oblast u svetu potvrđeno se još u prvoj deceniji XX veka. Trgovci iz ovog dela Srbije izvoze suve šljivu, pekmez i rakiju i prodaju zemljama srednje evrope kao "delikatesnu" hranu i piće. Njihova roba stiže i do Rusije i Engleske, a u proizvodnju uvode najsavremenije agrotehničke metode toga doba. Nakon jednog veka, usled ekonomskog i privrednog posrnuća svega što su stvarali decenijama, poljoprivredna slika drastično se menja: od nekada vodećih proizvođača maline i izvoznika junećeg mesa, valjevski poljoprivrednici ponovo traže svoje mesto na domaćem i svetskom tržištu.

Piše Dejan Davidović

14. PČELARSTVO

PČELARSKA MUKA ZVANA VOSAK

U pčelarenju ima nekoliko poslova koje svaki pčelar želi nekako da izbegne. Jedan od takvih je svakako i topljenje potamnelog voska (saća) sa izrezivanjem iz okvira ili bez toga…

Piše Aleksandar Bikar

16. PRIČA JEDNOG PČELARA

PČELAR U DUŠI

Priča o Slobodanu Jevtiću, jednom od pčelara koji je ozbiljno odlučio da nam se predstavi, tako što će da nas čuje i da priča sa nama, da zna za nas, pčelare Srbije, Bosne, Makedonije, Crne Gore i šire, otvoren za komunikaciju, pokazujući sebe, ne štedeći i ne razvlačeći... hrabro... on će otvoreno stati ispred nas, on će reći: "Ja sam Slobodan Jevtić, pčelar iz Kostolca, ja mislim o tome tako i tako... a vi izvolite, stojim pred vama, a vi izvolite... komentarišite, pitajte šta god želite".

Piše Slobodan Jevtić 

18. STOČARSTVO

DOMAĆE RASE I SOJEVI OVACA

U našoj zemlji najviše je rasprostranjen tip ovaca trojnih proizvodnih sposobnosti. Za razliku od Vojvodine gde se prvenstveno gaji cigaja, u centralnoj Srbiji imamo različite rase i genotipove ovaca. Osim svrljiške pramenke (istočna i jugoistočna Srbija) koja je u najvećem broju zastupljena u brdsko-planinskom regionu, pirotske oplemenjene koja se kao čista rasa nalazi u maloj populaciji, sjeničke oplemenjene koja je još zajedno sa svrljiškom pramenkom zastupljena u najvećem broju (zapadna Srbija), najveći broj ovaca proizvodnije populacije koji se gaji u Srbiji su melezi domaće pramenke sa virtembergom.

Piše Biljana Aleksić  

20. POVRTARSTVO

LJUTA PAPRIKA – MOĆAN ANTISEPTIK I DIURETIK

Paprika (Capsicum annuum L.) vodi poreklo iz južnog Meksika, srednje Amerike i tropskog dela južne Amerike. Prvi čovek koji je preneo papriku iz Amerike u Evropu bio je Kristifor kolumbo, Đenovljanin koji je otkrio Ameriku. U Srbiju je stigla u 17. veku, iz Turske.

Piše Stefan Kolašinac  

22. EVROPSKI FONDOVI

SPISAK DOKUMENATA KOJI SU U HRVATSKOJ BILI POTREBNI ZA ISPLATU SREDSTAVA IZ IPARD PROGRAMA

(Nastavak u sledećem broju)

Pripremio Stefan Kolašinac

28. MEHANIZACIJA  

NEW HOLLAND T5 TIER 4B I NEW HOLLAND T6

Redakcija Agrobiznis magazina, ekskluzivno iz Liona, prenosi utiske o novim modelima traktora New Holland. Događaju su prisustvovali novinari iz pedeset zemalja. Predstavnici kompanije New Holand izrazili su optimizam povodom kretanja na tržištu poljoprivredne mehanizacije na kojem je zabeležen pad u prošloj godini, a trenutno stagnira.

Piše Goran Đaković

30. RATARSTVO

ŠTA SE SVE MOŽE NAPRAVITI OD ULJANE REPICE


Pogače i sačme uljane repice, slama, silaža, seno, sirovina za pripremu supstrata za proizvodnju bukovače, med, biodizel… samo su neke stvari koje se mogu dobiti od ove ratarske kulture

Piše Stefan Kolašinac

32. ZAŠTITA BILJA

ZAŠTITA JABUČASTIH VOĆNIH VRSTA: JABUKA, KRUŠKA, DUNJA, MUŠMULA

Naredni period je vrlo značajan u zaštiti svih voćnih vrsta. U njemu se prvenstveno štite tek formirani plodovi.

Piše Piljo Dakić

35. DOGAĐAJI

USKORO POČINJE POLJOPRIVREDNI SAJAM U NOVOM SADU

Međunarodni poljoprivredni sajam, najznačajnija priredba Novosadskog sajma iz godine u godinu potvrđuje reputaciju jednog od najvažnijih poslovnih događaja u oblasti agrara u ovom delu Evrope. Broj izlagača i posetilaca, promocija proizvoda i usluga iz šezdeset zemalja, kao i ostvareni poslovni rezultati, doprinose da se Poljoprivredni sajam u Novom Sadu nalazi među deset najznačajnijih sajmova poljoprivrede u Evropi. 

36. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA

Slavko Arsović poručuje:

UVEK SE VRATI TAMO ODAKLE SI POŠAO

Pre dvadeset i više godina, trbuhom za kruhom, naš sagovornik Slavko Lićo Arsović krenuo je put Italije, jer ni posle završenih visokih škola, nije mogao da nađe posao u Srbiji. Arsovski brijeg je brdašce kod Raške, staro koliko i rod Arsovića. Bili smo u poseti pre više od dve godine, vratili smo se ponovo da vidimo, šta ima novo kod našeg domaćina.

Piše Svetlana Kovačević  

38. AGROEKONOMIJA

KOJE POGODNOSTI NAM DONOSI KOMASACIJA

Pod komasacijom zemljišta podrazumeva se agrarno-tehnička operacija čija je osnovna svrha sakupljanje razbacanih poseda na kojima ista pravna osoba vrši poljoprivrednu proizvodnju, a koja istovremeno ima i pravo raspolaganja, u jednu ili barem u nekoliko zaokruženih celina.

Piše Biljana Janjić

39. DOGAĐAJI

KLIMATSKE PROMENE – IZAZOVI U POLJOPRIVREDI

U Pančevu, na imanju "Stari Tamiš“, održana je konferencija "Promena klime - izazovi u poljoprivredi“, u organizaciji emisije Radio-televizije Srbije "Znanje imanje". Na konferenciji su o tom problemu govorili stručnjaci sa Poljoprivrednog, Rudarsko-geološkog i Šumarskog fakulteta i Hidrometeorološkog zavoda, članovi udruženja poljoprivrednika iz Pančeva, predstavnici Novosadske berze i Privredne komore Srbije.

Piše Danijel Munćan

40. LEKOVITE BILJKE  

GINKO – KINESKO ZLATNO DRVO ŽIVOTA

Drvo ginko (lat. Gingko biloba), poreklom iz Azije, tačnije iz Kine, gde je poznat i kao kinesko zlatno drvo života, mandarinsko drvo, drvo dedova i unuka, srebrna kajsija, belo voće... postoji više od 280 miliona godina. U skorijoj prošlosti ovo drvo jedino je preživelo atomsku bombu u Hirošimi, gde je stablo bilo udaljeno samo jedan kilometar od udara. Zbog svoje otpornosti i veličine ginko je nazvan poslednjim "živim fosilom" na planeti. 

Piše Danijel Munćan

42. ZADUGARSKE STRANE

PRIMENA ZAKONA O ZADRUGAMA

Sredinom marta 2016. godine Ministarstvo privrede je formiralo radnu grupu za praćenje primene Zakona o zadrugama, čime jasno ukazuje da želi dosledno da primeni ovaj zakonski akt. Članovi radne grupe su predstavnici ministarstava i predstavnici Zadružnog saveza Srbije, Zadružnog saveza Vojvodine, kao i predstavnici stambenog i omladinskog zadrugarstva Republike Srbije.

Piše Nikola Mihailović

46. ZAČINSKO BILJE

BIBER - NEZAOBILAZAN ZAČIN U SVIM KUHINJAMA SVETA


Potiče iz tropskih delova Indije i jugoistočne Azije, pripada porodici Piperaceae, biber (Piper nigrum) je nezaobilazan začin u svim kuhinjama i restoranima širom planete

Piše Danijel Munćan

47. HORTIKULTURA

Biljka somotskih listova

AFRIČKA LJUBIČICA

Afričke ljubičice vole temperaturu i vlažnost vazduha koja odgovara i ljudima

Piše Danijel Munćan

48. KAKO TO DRUGI RADE: UJEDINJENO KRALJEVSTVO

VISKI - NAJVREDNIJI BRITANSKI IZVOZNI ARTIKAL


Ujedinjeno kraljevstvo Velike Britanije i Severne Irske je zapadnoevropska ostrvska država koju čine ostrva Velika Britanija i severni deo Irske, kao i veći broj manjih ostrva. UK čine četiri države: Engleska, Škotska, Vels (koji čine Veliku Britaniju) i Severna Irska. Ime škotski viski ili skoč može da nosi samo viski spravljen u destileriji u Škotskoj, isključivo od ječmenog slada i vode, sa ne više od 40% alkohola, koji je odležao u hrastovim bačvama najmanje tri godine.

Piše Nemanja Nišavić

50. DOKTOR U KUĆI

MED ČUVAR ZDRAVLJA U TRUDNOĆI

Trudnoća jeste fiziološko, normalno stanje ali ipak i izmenjeno "drugo stanje". Danas preovladava mišljenje da žena treba da se hrani pravilno šest meseci pre začeća, a posebno tokom trudnoće, kako bi sačuvala svoje zdravlje i rodila zdravo potomstvo. Med ima jako antimikrobno, antivirusno, antimikotičko, antiseptično i antialergijsko dejstvo. Ne sadrži bakterije, zato što one u medu ne mogu da opstanu. 

Piše Živka Vlajković, nutricionista

52. DOGAĐAJI

VIKEND DOBROG UKUSA U SUBOTICI I KRAGUJEVCU

Agrobiznis magazin, u saradnji sa RODOM, a uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, organizovao je dvodnevni sajam Vikend dobrog ukusa u Subotici i Kragujevcu. Bila je to osma manifestacija održana u RODA objektima. Iz meseca u mesec putujemo po gradovima Srbije i predstavljamo vam naše izlagače koji promovišu svoje proizvode – sireve, med, bombone, zimnicu, rakiju, vino, sokove, ručne radove...  

Ekipa Agrobiznis magazina 

54. OSIGURANJE U POLJOPRIVREDI

POLJOPRIVREDNICI RETKO OSIGURANI, IAKO SE OSIGURANJE ISPLATI

Interesovanje građana za osiguranje useva, objekata, zaliha i životinja od elementarnih nepogoda nije poraslo ni nakon iskustva sa katastrofalnim poplavama iz 2014. i uprkos tome što su iskustva osiguranih poljoprivreda pokazala da se to isplati.

Piše Jugoslava Smiljković

56. KAKO SE PRAVI

ŠARENI USKRS: NOVE IDEJE ZA FARBANJE USKRŠNJIH JAJA

Bilo da se jaja farbaju prirodnim ili veštačkim bojama, domaćice se uvek trude da nekim novim motivima ili nijansama ukrase uskršnja jaja. Pored tradicionalnih recepata za farbanje u lukovini sa listovima deteline, peršuna ili raznih drugih načina, predstavljamo vam još nekoliko interesantnih primera farbanja jaja, za izvrsnu dekoraciju vaše uskršnje trpeze.

Pripremio Danijel Munćan

57. KUĆNI LJUBIMCI

ČITANJE POKRETA PASA

Psi su u stanju da čitaju pokrete našeg tela kao što mi čitamo reči. Oni žive u vizuelnom svetu i u stanju su da uoče i najmanji naš pokret ili mimiku. Zato bi, osim na njihovo, trebalo da obratimo pažnju i na svoje ponašanje prema njima.

Piše Dušan Marinović 

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

RIBLJA ČORBA

Vaskršnji post je uveliko u toku, pa
 ako ste se odlučili da postite, možete sebi priuštiti veoma ukusnu riblju čorbu spremljenu po kombinovanom receptu starih alasa 
i jednog 
zaljubljenika 
u ovo jelo. Preporučujemo kuvanje u prirodi, u kotliću i u dobrom društvu.

Pripremio Danijel Munćan

......

email ikona mala

Štampano izdanje: 180 RSD

Digitalno izdanje: 145 RSD