Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / Mart 2019 / Godina X / Broj 97

ABM 97 3D Page 01 velika nova

Uprava za agrarna plaćanja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede radi na ubrzanim isplatama svih subvencija i očekuje se da do kraja marta većina poljoprivrednika dobije novac na račune, rekao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović tokom obraćanja poslanicima u Skupštni Srbije. 

I sezona radova u poljoprivredi se zahuktava, jagodari imaju pune ruke posla, a i svi drugi voćari. Ratarima pored prihrane predstoji setva, dok stočari mogu da rade mirno isto što i svakog dana - rad, rad i samo rad. 

Mi smo se potrudili da vam, u ovom izdanju, damo zanimljive savete i obavestimo vas o najzanimljivijim događajima između dva izdanja Agrobiznis magazina, koji ove godine obeležava 10 godina postojanja. Naime, pre tačno jednu deceniju započeli smo projekat našeg časopisa koji je, u početku, bio dostupan samo na internetu, a samo godinu dana
kasnije i u štampanom izdanju.

Ovom prilikom želim da vam ukažem na
 novine koje se tiču proizvodnje maline i mogućnosti da se nezavidna situacija, u kojoj se proizvođači nalaze, koliko toliko ublaži. Takođe, ne treba zaboraviti da nijedan problem nije nastao tek tako već da je to splet okolnosti koje se nižu. Nameće se pitanje šta smo uradili da se ne dođe do lošeg položaja? 

Bili smo, između ostalog, i na gazdinstvu porodice Glišić, u selu Šume, u okolini Topole gde su kompanija "Dunav osiguranje" i Udruženje novinara "Agropress" održali radionicu na temu osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Akcenat je stavljen na osiguranje mlađih poljoprivrednih proizvođača i nosilaca gazdinstava. Domaćin radionice i nosilac poljoprivrednog gazdinstva Aleksandar Glišić je sa kompanijom "Dunav osiguranje", na drugoj ovogodišnjoj radionici, zaključio polisu osiguranja u vrednosti oko 300.000 dinara kojom će, u narednih godinu dana, biti osigurana njihova proizvodnja jabuka i šljiva na površini od dva hektara. Čestitamo im na hrabroj i razumnoj odluci ali i prinovi u porodici jer je stigla ćerka odnosno unuka i praunuka Kasija Glišić, kojoj se najviše obradovao njen brat Strahinja. 

Neka je srećna i rodna godina pred nama! 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 97:

 

4. RATARSTVO

PROIZVODNJA RASADA DUVANA

Zašto i kako kontrolisati mikroklimu u plasteniku? 

6. POVRTARSTVO

POVRĆE PO SVETSKIM STANDARDIMA

Proizvodnja salate gotovo da nije ista pre petnaest godina i danas. Ne samo što se tiče načina proizvodnje već i sortimenta. Prošle godine kompanija La Linea Verde investirala je deset miliona evra u fabriku za pakovanje različitih salata i zaposlila sedamdeset radnika. Celokupan program ove kompanije proizvodi se u plastenicima koji se prostiru na 18 ha i na otvorenom polju na skoro 80 hektara. 

Piše Goran Đaković 

8. AKTUELNO

AKTUELNO O IPARD-U


Na 10. konferenciji o agrobiznisu pod nazivom "Inovacije u poljoprivrednoj proizvodnji" u Šapcu, održana je panel diskusija u kojoj su učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, iz Uprave za agrarna plaćanja, pomoćnici direktora Boško Umetić i Marina Živanović. Vladalo je veliko interesovanje poljoprivrednika za subvencije - zanimalo ih je kako do njih mogu doći brže i lakše. Najviše ih zanimalo kako do sredstava iz IPARD programa. 

Piše Svetlana Kovačević

10. RADIONICA

NA GAZDINSTVU PORODICE GLIŠIĆ


PROIZVODNJA VOĆA SIGURNA SAMO KADA JE OSIGURANA 

Na gazdinstvu porodice Glišić, u selu Šume, u okolini Topole, Kompanija "Dunav osiguranje" i Udruženje novinara "Agropress" održali su radionicu na temu osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Akcenat je stavljen na osiguranje mlađih poljoprivrednih proizvođača i nosilaca gazdinstava. Domaćin radionice i nosilac poljoprivrednog gazdinstva Glišić je sa Kompanijom "Dunav osiguranje" , na drugoj ovogodišnjoj radionici, zaključio polisu osiguranja, u vrednosti oko 300.000 dinara, kojom će u narednih godinu dana biti osigurana njihova proizvodnja jabuka i šljiva na površini od dva hektara. 

Piše Goran Đaković

14. VINOGRADARSTVO

NIKAD NIJE KASNO ZA NOVE IZAZOVE


- Posle dugog niza godina ovo je osveženje. Izuzetno volim svoju matičnu struku, ali ovo je jedan novi izazov - ovako o poslu vinogradara i vinara, u koji je uplovio nakon penzionisanja, govori arhitekta Branimir Ranković. 

Piše Dejan Davidović 

ABM 97 Page 01 velika nova

16. SVINJARSTVO

MERE I KONTROLA PROTIV POJAVE AFRIČKE KUGE SVINJA


U Srbiji nije zabeležena pojava slučajeva afričke kuge svinja, a intenzivno se sprovode sve preventivne mere kako bi se izbeglo širenje bolesti iz susednih zemalja, rečeno je Tanjugu u Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede. 

Izvor: Tanjug

18. POVRTARSTVO

KROMPIR SA RAJCA 

Kada je donosio krompir u Srbiju, Dositej Obradović sigurno nije ni slutio kakav će značaj imati krompir, ne samo za poljoprivredu već i za ekonomiju uopšte. Poput većine poslova u poljoprivredi i proizvodnja krompira zavisi od mnogo faktora. Na kraju svake sezone krompir treba prodati, a cena, kao što je to u svim tržišnim privredama, nikad se ne zna. 

Piše Goran Đaković

20. VOĆARSTVO

ENROSADIRA® - NOVA SORTA MALINE

Većina proizvođača i pre nego okopni sneg počne sa debatom o ceni maline u berbi i ako za to nema dovoljno argumenata. Niti se zna koliki je rod kod nas, niti kako se završila sezona na ostalim tržištima, a pre svega se ne zna kakva će biti tražnja za malinom na svetskom tržištu. Umesto da se smanji zavisnost od izvoza i poradi na promociji konzumiranja maline na domaćem tržištu, naši proizvođači očekuju da će dobra cena da se formira sama od sebe. Dobra vest je da neće ma kako vam se to činilo loše. Morate uraditi nešto pre svega na imidžu proizvodnje na domaćem tržištu jer svi sada malinu doživljavaju kao neku tužnu priču, a ko voli tužne priče??? 

Piše Goran Đaković

22. VOĆARSTO

PREDSTAVLJAMO VAM NAJČISTIJI KLON NAJRASPROSTRANJENIJE SORTE MALINE KOD NAS 

Willamette je trenutno najrasprostranjenija sorta maline u Srbiji, otporna, prinosna, srednje krupnih plodova odličnog ukusa, koji su veoma traženi za zamrzavanje. 

Piše Goran Đaković

24. VOĆARSTO

ŠUMADINKA - SORTA VIŠNJE ZA KONZUM 


Odabir sorte ima veoma važnu ulogu u svakoj voćarskoj proizvodnji, skoro kao i izbor samog voća koje ćete proizvoditi. Zašto? Nisu sve sorte na svežu upotrebu ali ni preradu. Neke je relativno lako gajiti, neke treže specifične vidove nege. 

Piše Goran Đaković

25. AKTUELNO

MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA SUBVENCIJE I U 2019. GODINI

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović zajedno sa pokrajinskim sekretarom poljoprivrede Vukom Radojevićem i predstavnicima lo- kalne samouprave, obišao je poljoprivredna gazdinstva na teritoriji opštine Novi Bečej. Tom prilikom ministar je razgovarao sa poljoprivrednicima o aktuelnim problemima sa kojima se susreću i najavio da je Ministarstvo poljoprivrede za ovu godinu izdvojilo mnogo veći budžet za pomoć poljoprivrednicima nego ikada ranije. 

26. ORGANSKA POLJOPRIVREDA

ORGANSKA POLJOPRIVREDA U ISTORIJSKOM RASTU

Najnovije globalne podatke o organskoj poljoprivredi širom sveta predstavio je Institut za organsku poljoprivredu (FiBL) na vodećem svetskom sajmu organske hrane u Nirnbergu, u Nemačkoj. Stati- stički godišnjak "Svijet organske poljoprivrede" konstatuje da je bila još jedna rekordna godina za organsku poljoprivredu. Prema najnovijem istraživanju FiBL-a o organskoj poljoprivredi širom sveta, organska poljoprivredna proizvodnja se značajno povećala, a broj organskih proizvođača i organske maloprodaje je takođe nastavio da raste, dostigavši još jedan najviši nivo, kako pokazuju podaci iz 181 zemlje (podaci od kraja 2017). 

Piše Snežana Birčanin 

28. PČELARSTVO

NAJMLAĐI PČELAR LAZAR PAVLOVIĆ IZ JOŠANICE

Pčelarstvo je grana poljoprivrede koja je u našoj zemlji poslednjih desetak godina u ekspanziji i usponu. Rad sa pčelama iziskuje znanje, stručnost, predanost i godine. Biti u svetu pčela iz perspektive jednog trinaestogodišnjaka je svakako retkost. Lazar Pavlović, živi u selu Jošanica u opštini Leposavić. Dete a u stvari veliki čovek. 


Piše Svetlana Kovačević

30. DOGAĐAJ

11. DRŽAVNI PČELARSKI SAJAM U BEOGRADU

Zima je period kada pčelari imaju nešto manje posla oko košnica, pa je to i vreme za brojne sajmove i kupovinu neophodne opreme za narednu sezonu. Zato i ne čudi što su se na 11. Državnom pčelarskom sajmu, 9. i 10. februara, okupili pčelari i proizvođači opreme iz cele Srbije. Organizator ove manifestacije je Savez pčelarskih organizacija Srbije, a pod kupolama hale 2 Beogradskog sajma. 

Piše Dragana Petrović

32. PREDUZETNIŠTVO U AGROBIZNISU

GREENY ZAKLJUČIO SA DUNAVOM POLISU OSIGURANJA ZA 15 HEKTARA POD ZASADOM JABUKE 

Kompanija "Dunav osiguranje" je sa "Greeny d.o.o." u Orašcu, kod Aranđelovca, na prvoj ovogodišnjoj radionici zaključila polisu osiguranja u vrednosti od 1,7 miliona dinara kojom će u narednih godinu dana od brojnih nepogoda i rizika biti osigurana proizvodnja jabuka na površini od 15 hektara. 

34. PČELARSTVO

PRIMENA APITERAPIJE
 - KAKO TO RADE RUSI?

Med je jedina namirnica koja nema rok trajanja i ne može da se pokvari. Nikad. O blagodetima meda, polena, propolisa i drugih proizvoda od meda za ljudsko zdravlje zna se već vekovima. Ali, da li ste znali da se za lečenje koristi i pčelinji otrov? 

Piše Dragana Petrović

36. AKTUELNO

JOŠ JEDNA AFERA SA IZVOZOM
 PREPAKOVANOG VOĆA U RUSIJU 

Posle još jedne afere sa izvozom prepakovanog voća u Rusiju država najavljuje konačni obračun sa prevarantima. Uprava carina uvodi aplikaciju za naknadno praćenje porekla robe. I dok se čeka da država potpiše sporazum o bescarinskom izvozu u Evroazijsku uniju voćari pozivaju nadležne da uvedu red da njih ne bi sitna zarada preprodavaca, preskupo koštala. 

Izvor: RTS Dnevnik, Marija Miladinović - Lisov 

38. BILJNA APOTEKA

ORAH VOĆKA ČUDNOVATA 
- I HRANA I LEK ZA MNOGE BOLJKE 

Čuveni narodni učitelj i lekar Vasa Pelagić govorio je da su"biljke i hrana i lek". Veruje se da svaki organ u čovekom telu ima svoj pandan u prirodi. Tako pasulj liči na bubrege, paradajz na srce, a orah na mozak. Ima dve polovile kao i čovekov mozak, levu i desnu hemisferu, nabori podsećaju na moždane vijuge, a nauka je potvrdila da orah stvara neuronske prenositelje moždanih funkcija. 

Piše Dragana Petrović

40. AKTUELNO

OD 1. MARTA 2019. SUBVENCIJE NA DIZEL GORIVO

Isplata osnovnih podsticaja u biljnoj proizvodnji i sredstava za kupovinu goriva počela je 7. marta, a novac je dobila 21.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede Srbije. 

42. LEKOVITO BILJE

LUK KAO HRANA I LEK


Ni jedno jelo u Srbiji ne može da se zamisli bez luka. Bez obzira da li se koristi kao začin prilikom pripreme jela ili konzumira kao salata, luk je nezamenljiv deo ishrane i obavezno se sadi u svakoj bašti. Međutim, nije zgoreg podsetiti i na lekovita dejstva ove biljke. 

Piše Dragana Petrović

44. ZADRUGARSTVO

KNIĆ: ODRŽANA PRVA NAUČNA KONFERENCIJA 

SAVREMENO ZADRUGARSTVO U SRBIJI


Prvu naučnu konferenciju na temu savremenog zadrugarstva organizovala je opština Knić u saradnji sa pravnim, ekonomskim i agronomskim fakultetom Univerziteta u Kragujevcu. Kako su ocenili predstavnici akademske zajednice i državnih organa, po broju učesnika, odabiru tema i renomeu predavača, konferencija se svrstala u red najznačajnijih naučnih skupova u Srbiji. 

Piše Nikola Mihailović

46. ZAŠTITA BILJA

FITOHORMONI - REGULATORI RASTA


Fitohormoni su mali organski molekuli koji nemaju hranljivu vrednost, a koji u malim količinama utiču na rast i razvitak biljke. Oni se još nazivaju i "regulatori rasta". To su u stvari posrednici u prenošenju signala između spoljašne sredine i ćelija ili između samih ćelija.

Piše Ninoslav Stevanović 

48. DOGAĐAJI

INOVACIJE U POLJOPRIVREDI 

NAVODNJAVANJE SA POKRETNE PLATFOME, PRINOS MALINE
 18 TONA PO HEKTARU 

Stručnjaci iz različitih branši okupili su se u Šapcu gde je organizovana 10. jubilarna konferencija Udruženja novinara za poljoprivredu AGROPRESS, posvećena inovacijama u poljoprivredi. Bilo je njih koji su eksperti za organsku poljoprivredu, zadruge, investicije ali i za robotiku. 

Pišu: Svetlana Kovačević i Nemanja Popović 

52. VINOGRADARSTVO

VINSKA MANIFESTACIJA U PARAĆINU

U Paraćinu je održan "Salona vina" na kome je svoje proizvode izlagalo više od 70 vinarija iz Srbije, Makedonije, Bugarske i Republike Srpske. Direktor Turističke organizacije Paraćina, Aljoša Gligorijević, rekao je na otvaranju da je ta manifestacija značajna za razvoj vinskog turizma u Paraćinu i okolini. 

ZANIMLJIVA ISTORIJA VINA 

53. AKTUELNO

VUČIĆ: SUBVENCIJE ŽIVINARSTVU 


Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posetio je preduzeće "Mikros Union" u Selevcu koje je jedan od najvećih proizvođača jaja u zemlji. Tom prilikom on je rekao da će država pomoći razvoj živinarske industrije u Srbiji i da će se time, u narednom periodu, pozabaviti ministarstva za poljoprivredu i finansije. 

54. SAVETI NUTRICIONISTE 


KRIŠKA HLEBA S MAŠĆU ZDRAVIJA NEGO MILKA ČOKOLADA 

Zdrava ishrana oduvek je bila preporučljiva i važna ali čini se da nikada, u svojoj istoriji, čovek nije toliko vodio računa šta jede kao danas. Hraniti se zdravo postao je trend, saveti pljušte sa svih strana, pa je teško snaći se u moru takvih informacija kojima smo zatrpani svakodnevno. 

Piše Milka Raičević 

56. KUĆNI LJUBIMCI  

ŠTA JE POTREBNO
 OD OPREME ZA OBUKU PSA?

Pre početka bilo kakve obuke psa potrebno je imati ogrlicu i povodac. Nije loše imati u džepu i neku nagradicu (poslasticu ili granuliranu hranu) za ljubimca ali bilo kakvu šibu ili slične "rekvizite" za kažnjavanje psa - odmah zaboravite. 

Piše Dušan Marinović


57. GLJIVE NAŠIH KRAJEVA

JUDINO UVO

Na osnovu slika početnici bi zaključili da judino uvo (Auricularia Auricula-Judae) i nije gljiva. Međutim, ovo je samo dokaz raznorodnosti sveta gljiva. Postoji veliki broj pihtijastih vrsta od kojih neke žive na zemljia, a neke, kao ovde opisana, na otpalim granama i grančicama. Opis gljive veoma odudara od standardnog...

Piše Vladimir Janjić


58. KUVAMO S LJUBAVLJU 


UŠTIPCI "TANKA GLISTA" 

Piše Svetlana Kovačević

……

Agrobiznis magazin 13. 3. 2019.