AGROBIZNIS MAGAZIN / Februar 2016 / Godina V / Broj 60

ABM 60 Page 01

Poštovani čitaoci,

Već pet godina smo sa vama, šezdeset izdanja, oko tri hiljade šeststo tekstova, dva miliona pregleda na našoj internet stranici. Mi imamo kadrove, kvalitet i kontinuitet! Tu smo za vas da vam pružimo informacije u pravom trenutku. U narednim brojevima možete pročitati sve o sredstvima iz IPARD fondova, dajemo vam prave informacije o osnovnim preduslovima za korišćenje sredstava iz IPARD fondova.

Sredstva iz fondova u Republici Srbiji biće dostupna od sredine 2016. godine. Našoj zemlji biće dato na raspolaganje 175 miliona evra koji se mogu iskoristiti do kraja 2020. godine.

Sve više se obraća pažnja na kvalitet hrane koju koristimo. Razmislite da li je to vaš novi agrobiznis?

Ćureće meso je zdravstveno poželjno i čuva naše zdravlje. Ćurići se gaje na sličan način kao pilići, ali ipak postoje određene razlike koje treba istaći. Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu, pa im je zbog toga potrebno obezbediti 2-3 puta više podne površine, hranidbenog prostora, prostora na pojilici, pod grejačem nego za pile.

GLOBALG.A.P. standard predstavlja međunarodni trgovinski standard dobre poljoprivredne prakse i odnosi se na kontrolu svih aktivnosti u procesu primarne poljoprivredne proizvodnje, odnosno u procesu dobijanja poljoprivrednih proizvoda koji se koriste u svežem stanju, ali se ne koriste za industrijsku preradu.

Zašto i kako standardizovati proizvodnju, na stranama koje slede...

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina...

Iz sadržaja:

4. INTERVJU

U razgovoru sa Nebojšom Zelenovićem, gradonačelnikom Šapca

SVE JE VIŠE ZASADA JAGODE, A JAČAMO STOČARSTVO I PČELARSTVO

Polovina stanovništva Šapca je na seoskom području i bez ikakve predrasude kažemo da je Šabac poljoprivredni kraj. Svesni činjenice da je poljoprivreda naša najveća razvojna šansa, pomažemo proizvođačima da više zarade od posla kojim se bave, da im obezbedimo stabilno tržište i siguran plasman proizvoda, istakao je prilikom razgovora za Agrobiznis magazin Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca.

Razgovarao Goran Đaković

6. VESTI

Postavljena prva automatizovana protivgradna stanica u Srbiji

PROTIVGRADNA ZAŠTITA NA DALJINSKI

U okviru projekta osavremenjivanja sistema protivgradne zaštite u Srbiji, koji sprovodi Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za vanredne situacije, a zahvaljujući donaciji kompanije Generali osiguranje Srbija, vrednoj 2,4 miliona dinara, na teritoriji opštine Topola montirana je prva automatizovana protivgradna stanica u Evropi.

Piše A. M.

8. VOĆARSTVO

REZIDBA LESKE

U osnovi razlikujemo dva načina rezidbe: u periodu formiranja voćke i u periodu redovne eksploatacije. Ipak, pre nego što uzmemo makaze u ruke i krenemo, treba da imamo u vidu da je leska heliofitna voćka što znači da voli svetlost.

Piše Ninoslav Mladen 

10. VOĆARSTVO

POSTUPAK SA VOĆNIM SADNICAMA OD KUPOVINE DO SADNJE

Cilj voćnog rasadnika nije samo da proizvede i proda kvalitetne sadnice već da se one prime na posađenom mestu i da voćke budu produktivne. Da bi se u tome uspelo, kupci treba da znaju da zaštite sadnice u periodu od preuzimanja do sađenja.

Piše Radmila Koprivica

11. VOĆARSTVO

ORAH – DOBRA INVESTICIJA

U Srbiji nažalost malo ima zasada ove voćke iako joj među biljnim plodovima, po količini i sastavu hranljivih materija, nema premca. Visok sadržaj ulja, proteina, vitamina, mineralnih i drugih materija, orah čine izuzetno ukusnim plodom. Od velikog značaja za ljudski organizam je sadržaj joda u jezgru, što doprinosi dijetoprofilatičkoj vrednosti.

Piše Goran Đaković

12. STOČARSTVO

ISHRANA KRMAČA

Različite su potrebe u hranjivim materijama za različite kategorije svinja: krmače, prasad, nazimice, nerastove i tovne svinje. Te potrebe obično podmirujemo smešama hraniva odgovarajućeg sastava. U prethodnom broju smo pisali o ishrani krmača pre prašenja i posle, u periodu dojenja. U ovom broju možete pročitati kako treba da se hrane nazimice.

Piše Zoran Kozlina

14. STOČARSTVO

GAJENJE ĆURAKA – ISPLATIV POSAO

Sve više se obraća pažnja na kvalitet hrane koju koristimo. Meso ćurki je zdravstveno poželjno i čuva naše zdravlje. Ćurići se gaje na sličan način kao pilići ali ipak postoje određene razlike koje treba istaći. Ćurići su veći od pilića i znatno brže rastu pa im je zbog toga potrebno obezbediti 2-3 puta više podne površine, hranidbenog prostora, prostora na pojilici, pod grejačem nego za pile.

Piše Vesna Vuksanović   

16. IZ UGLA VETERINARA

NAJČEŠĆE BOLESTI OVACA

Parazitske bolesti ovaca dele se na spoljašnje i unutrašnje. Najčešće unutrašnje parazitarne bolesti ovaca su metiljavost ili fascioloza, pantljičare ili cestodoza, trihostrongilidoza, metastrongilidoza. Od spoljašnjih parazitskih bolesti najveće probleme predstavlja šuga ovaca i piroplazmoza. Zarazne bolesti u ovčarskoj proizvodnji najčešće su zarazna šepavost i enterotoksemija. Mogu se pojaviti i Q-groznica, enzootski pobačaj ovaca, bruceloza ovaca (melitokokoza)…

Piše prof. dr Dragana Crnomarković  

18. ZAŠTITA BILJA

ZIMSKO TRETIRANJE VOĆAKA I VINOVE LOZE

Poštovani voćari i vinogradari, u većini intenzivnih zasada otpočela je zimska rezidba, nakon koje će se obaviti zimsko tretiranje biljaka. Rezidbom uklanjamo stare, trule i polomljene grane i kao i višak grana u krošnji, čime ćemo omogućiti bolje prodiranje preparata do svih nadzemnih delova biljke. Dakle: kada, zašto i čime tretirati voćke i vinovu lozu?

Piše Dalibor Juras

20. MEĐUNARODNI STANDARDI

GLOBALG.A.P. STANDARD

GLOBALG.A.P. standard predstavlja međunarodni trgovinski standard dobre poljoprivredne prakse i odnosi se na kontrolu svih aktivnosti u procesu primarne poljoprivredne proizvodnje, odnosno u procesu dobijanja poljoprivrednih proizvoda koji se koriste u svežem stanju, ali se ne koriste za industrijsku preradu. Uvođenjem ovog standarda, proizvođači kupcima garantuju kvalitet svog proizvoda, pre svega zdravstvenu ispravnost, a time i bolju pregovaračku poziciju prilikom sklapanja ugovora.

Piše Stefan Kolašinac  

22. POVRTATRSTVO

CVEKLA – BILJKA HLADNIJIH PODRUČJA

Divlji oblik cvekle može se naći u oblastima oko Sredozemnog mora, a do danas je razvijeno mnogo varijeteta. Svi oni daju sočni, veliki, crveni koren. Lišće se kod nas, tradicionalno, ne koristi u ishrani, iako je bogato mineralima i može se bariti kao blitva ili spanać.

Piše Snežana Ognjenović 

23. PČELARSTVO

DODATI POGAČE PČELINJIM DRUŠTVIMA

Opšte je poznato da pčele tokom
zimskih meseci,
u svojim košnicama, prelaze u klupko koje rade oko
svojih prikupljenih zaliha za bespašno razdoblje. Na nižim temperaturama pčele su manje pokretne i izložene su opasnosti od raznih neprijatelja – miševa, osa, stršljena, koji žele da se zaslade pčelinjim proizvodima koje su spremale za ovo doba godine, isključivo za svoje potrebe…

Piše Danijel Munćan

24. EVROPSKI FONDOVI

ŠTA JE IPARD         

Zajednička poljoprivredna politika predstavlja jednu od najznačajnijih politika EU, a njen značaj ogleda se i u izdvajanjima iz budžeta EU za njeno sprovođenje. Prema budžetskom periodu 2007–2013. godine, 43 odsto ukupnog budžeta EU odlazi na ruralni razvoj i sprovođenje poljoprivredne politike EU.

Pripremio Stefan Kolašinac

30. MANIFESTACIJE: ZELENA NEDELJA U BERLINU

GRANICE I NAZIVI SU SE MENJALI, ALI SU KONCEPT I DUH OSTALI ISTI

Najveći agrobiznis forum u Evropi i svakako jedan od najznačajnijih u svetu, Zelena nedelja, održan je od 15. do 24. januara 2016. u Berlinu. Ova manifestacija, specifična po mnogo čemu, traje već 90 godina. Od tada do danas na njoj je izlagalo 85.000 izlagača, a posetilo ju je 32 miliona ljudi iz celog sveta. Sajam se održava od 1926. godine, ovo je 81. put, i od tada do danas učestvovalo je 120 država. Granice i nazivi su se menjali, ali su koncept i duh Zelene nedelje ostali isti: razgovara se o budućnosti proizvodnje hrane, predstavljaju ukusi iz celog sveta.

Piše Goran Đaković  

34. ZADRUGARSKE STRANE

Intervju sa Nikolom Mihailovićem, predsednikom Zadružnog saveza Srbije

UDRUŽIVANJE U ZADRUGE JE GARANT OPSTANKA

Krajem prošle godine Zadružni savez Srbije svečano je obeležio 120 godina postojanja i rada a Skupština Srbije usvojila je novi Zakon o zadrugama. O jubileju i novom zakonu razgovaramo sa Nikolom Mihailovićem predsednikom Zadružnog saveza Srbije.

Razgovarala Vesna Gajić

36. POVRTARSTVO

KUPASTI KUPUS IZAZIVA POSEBNO INTERSOVANJE

Botanički naziv ove sorte kupusa je Brassica oleracea "Early Jersey Wakefield". Kupasti kupus vodi poreklo od starije engleske sorte kupusa vejkfild (Wakefield) i pokazala se kao pouzdana. Gajena je u američkim vrtovima još 1840. godine, posebno u severnim delovima Sjedinjenih Američkih Država.

Piše Stefan Kolašinac  

38. INICIJATIVE

Agropress obezbedio poljoprivrednicima i novinarima savremen sajt

KORISNE INFORMACIJE O EU FONDOVIMA VEĆ SU NA RASPOLAGANJU ČITAOCIMA – NOVI SAJT AGROPRESSA

www.agropress.org.rs

Piše A. M.

40. LEKOVITO BILJE

DIVLJI ORIGANO - MAJORAN


Majoran je biljka koja, iako se najčešće koristi kao začin, ima izuzetno lekovito dejstvo na digestivni trakt, centralni nervni sistem i različite tipove rana. U starom Egiptu gajio se kao sveta biljka boga Ozirisa, a u grčko-rimsko doba bio je simbol sreće. U postojbini (u Sredozemlju), majoran je višegodišnja biljka, dok se u našim uslovima gaji kao jednogodišnja jer je osetljiva na niske temperature i ne može da prezimi.

Piše Svetlana Kovačević

42. INOVACIJE

UTVRĐIVANJE AUTENTIČNOSTI VINA ZA DESET MINUTA

Na 11. takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju za 2015. godine koje je organizovala Vlada Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Privredna komora Srbije, Zavod za zaštitu intelektualne svojine i RTS, drugu nagradu osvojio je Ivan Smajlović, iz Pančeva, koji je učestvovao zajedno sa Inovacionim centrom Hemijskog fakulteta. Oni su, kao tim "Analitičari", predstavili svoj "Izotopski analitički koncept za utvrđivanje autentičnosti vina i alkoholnih pića". U ovogodišnjem nadmetanju učestvovalo je 127 inovacija.

Piše Mirjana Marić Veličković  

45. DOGAĐAJI

DOBAR DAN, DOMAĆINE

Na Poljoprivrednom fakultetu održano je naučno-stručno savetovanje pod nazivom "Dobar dan, domaćine". Na skupu je učestvovalo oko hiljadu poljoprivrednih proizvođača.

Izvor: www.agroklub.rs

46. KAKO TO DRUGI RADE: IRSKA

SVETSKI LIDER U PROIZVODNJI HRANE

Republika Irska se na severoistoku graniči sa Ujedinjenim Kraljevstvom, odnosno sa Severnom Irskom, na istoku izlazi na Irsko more, na jugu na Keltsko more, a sa zapada je okružuje Atlantski okean. Poljoprivreda, čiji je udeo u BDP-u 1,6%, zapošljava 5% ukupnog stanovništva.

Piše Ranka Babić  

48. HORTIKULTURA - BAŠTA ZA PONOS

NAJLEPŠI CVET AMARILIS


Ima više vrsta amarilisa. Amaryllis vallota purpurea i Amaryllis robusta odlikuju se time što im lišće ne opada u jesen, već ga i zimi zadrže. Njih treba umereno zalivati i držati na svetlom i toplom mestu, pri temperaturi od 10 do 12°C, a kada se želi da cvetaju onda se stave na toplije mesto i češće zalivaju.

Piše Svetlana Kovačević 

50. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA

IMA LI NADE ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE

Selo Lokve, u opštini Alibunar, u Južnom Banatu, ime je dobilo po barama koje su nekad postojale na toj teritoriji. Datira iz 1404. godine, kada se pominje pod imenom Szentmihai, ili Sveti Mihajlo, koje se koristilo do 1922. godine. Izgradnjom kanala Dunav-Tisa-Dunav selo je bukvalno spaseno od velikih poplava sa kojima su se meštani, iz godine u godinu, borili, a koje su nekad uništavale i celu letinu. Prema popisu iz 2011. godine, u selu živi oko 1.700 stanovnika, koji se bave ratarsko-stočarskom proizvodnjom. Selo je poznato po veoma vrednim i marljivim ljudima, kod nas i u inostranstvu (gde veliki broj meštana radi sezonske poslove).

Piše Danijel Munćan  

52. KAKO SE PRAVI

PERSIJSKI TEPIH: OD BROJA ČVOROVA ZAVISI CENA

Istina o izradi ovih umetničkih dela se prenosi sa koleno na koleno kroz generacije majstora, dok dizajn i boje koje se koriste, kao i materijali za izradu najviše zavise od regiona u kome se radi tepih. Kao osnova pri izradi persijskih tepiha koristi se vuna, kašmir, pamuk ili svila, a u posebnim okolnostima koriste se zlatan ili srebreni konac. Broj čvorova varira od 100.000 do preko 1.500.000 po kvadratnom metru.

Piše Danijel Munćan 

53. NAJAVE

USKORO POČINJE VIII DRŽAVNI SAJAM PČELARSTVA

U organizaciji SPOS-a, 27. i 28. februara, u Hali 2 Beogradskog sajma, održaće se VIII Državni pčelarski sajam. Sajam ima izložbeni i prodajni karakter.

Piše Svetlana Kovačević

54. VESTI IZ SRBIJE

TOP PET IZVOZNIH PROIZVODA IZ SRBIJE

SRBIJA U 2015. IZVEZLA HRANE U VREDNOSTI 2,6 MILIJARDI EVRA

55. MEHANIZACIJA

TEHNIKA IZĐUBRAVANJA ČVRSTOG STAJNJAKA

Mobilna sredstva za čišćenje stočarskih objekata su u izvesnoj prednosti u odnosu na stacionirana, jer se jednim uređajem može opsluživati veći broj objekata.

Piše Željko Lazić

56. DOGAĐAJI

TRADICIONALNI SAJAM POLJOPRIVREDE U STOPANJI: SEME, RASAD, ZAŠTITA

U organizaciji Opštine Trstenik, Zadružnog saveza Srbije i Agencije Top Ivenss iz Beograda, u Stopanji kod Trstenika održan je 10. Sajam poljoprivrede "Seme, rasad, zaštita".

Piše Svetlana Kovačević

57. KUĆNI LJUBIMCI

GOLUBOVI: SRPSKI VISOKOLETAČ

Uzgoj golubova visokoletača u sportske svrhe veoma je rasprostranjen u Srbiji, pa se može reći da se najveći broj golubara u nas i bavi njima. Kod ovih golubova se ceni dužina i visina leta jer visokoletače odlikuje dug let u velikim visinama u koje se veoma brzo podižu.

Piše Dušan Marinović

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

PILETINA S KIKIRIKIJEM

Azijska kuhinja obuhvata indijsku, kinesku, japansku, tajlandsku hranu... Na našim prostorima postala je veoma popularna, što zbog brze pripreme, što zbog drugačijeg, prijatnog ukusa. Kineska se kuhinja smatra sofisticiranom umetnošću, zbog više različitih stilova pripreme hrane, pri čemu se uvek vodi računa da jelo bude savršenog izgleda i ukusa, ali i zdravo.

Pripremila Svetlana Kovačević

....... 

email ikona mala

Štampano izdanje: 180 RSD

Digitalno izdanje: 145 RSD