Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN / Mart 2017 / Godina VII / Broj 73

ABM 73 Page 01

Poštovani čitaoci

Prolećna sezona radova je na pragu. Neki su već obezbedili sve što je potrebno, dok ima onih koji zbog nedostatka sredstava ili neodlučnosti i vaganja šta sejati, još razmišljaju i razmatraju šta je to što će u godini pred nama doneti profit. Iz ekrana samo što ne iskoče promoteri da kažu kako je baš njihov hibrid najbolji.

Od promotera do voditelja kratak je put pa se tako neke firme umesto selekcijom bave TV i video produkcijom. Što naš narod rekao: videla žaba da se konji kuju pa i ona digla nogu!

Nećete pogrešiti samo ako budete sejali više različitih
kultura i hibrida, i to na taj način da njihova srazmera može uvek doneti plus u vašem poslovanju. Da se ja pitam, već sada bih razmišljao kako ću sejati pšenicu na jesen, budući da postoji tražnja za kvalitetnom pšenicom koju kupci plaćaju lepo i redovno. Problem je što je kod nas takve pšenice nedovoljno.

Ali nije, naravno, sve tako crno kao što nije ni ružičasto. Idemo u novu sezonu sa novim optimizmom, ali ne mogu da ne odreagujem na jednu od većih gluposti koju sam čuo u poslednje vreme: da Srbija nema stručnjake u sektoru poljoprivrede. Onima koji tako misle poručujem da ih ima, ali ih oni ne vide, i ne mogu ih pronaći jer za isti ili veći novac rade kod drugoga. Imajući u vidu da su angažovali kadrove po preporuci političara sa kojuma su se družili ili „družili čvršće” pa su njihove kadrove i „drage” angažovali na menadžerske pozicije za novac koji se ne nudi ni u mnogo razvijenijim i bogatijim zemljama. Nikom od nas „nestručnih” nije ni palo na pamet da za 2.000 evra idemo da radimo u zemlju gde rat samo što nije ili samo što jeste. Pitam se samo koji je to stručnjak smislio, pre nekoliko godina, da u samoj kampanji šećerne repe promeni ugovore – naravno na štetu seljaka. Školovali smo se da bismo radili u svojoj zemlji, a ako je neko otišao onda je otišao iz ličnih razloga i tamo gde mu je bolje, za tri puta više novca. Ima i onih koji su se zaljubili pa otišli, to je već druga stvar. Oni koji znaju svoj posao mogu da zarade mesečno u Srbiji ponuđeni novac bez problema i odlaska iz svoje zemlje. Mogu da rade i za manje, ali su svoji na svome i to im nije problem! Niti su kupili fabriku za evro niti su je preprodali strancima, nego pošteno i savesno rade i zarađuju. Ko plati više naravno dobije bolje, vazda bilo i ostalo.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina, a ni našeg magazina bez stručnjaka! 

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadražaja broja 73:

4. INTERVJU

Branislav Nadimović, ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine

LAKŠE DO SUBVENCIJA

Za dobar plan mladi poljoprivrednici mogu dobiti 1,2 miliona dinara 

Razgovarao Goran Đaković

6. KONKURSI

DOBAR PROJEKAT ORGANSKE POLJOPRIVREDE OSVAJA MILION DINARA!

NLB banka je u februaru raspisala konkurs za najbolje projekte iz oblasti proizvodnje i prerade organske hrane – NLB organic. Rok za prijave je 21. april, a pravo učešća imaju svi individualni poljoprivredni proizvođači sa registrovanim poljoprivrednim gazdinstvom, certifikovani ili u procesu certifikacije za organsku proizvodnju. Učešće je omogućeno i proizvođačima koji imaju grupni certfikat i ugovor sa organizatorom proizvodnje. 

8. PREDUZETNICE U AGROBIZNISU

PRAVO VREME ZA PRAVO OSIGURANJE PROIZVODNJE VREDNIH DOMAĆINA

Kompanija "Dunav osiguranje", u saradnji sa Udruženjem novinara za poljoprivredu Agropress, i 2017. godine nastavlja s realizacijom edukativnih radionica pod nazivom "Preduzetnice u agrobiznisu". Prva interaktivna radionica u novom ciklusu održana je u Kuzminu, u Sremu, pred pedesetak meštana, poljoprivrednih proizvođača i nosilaca poljoprivrednih gazdinstava. Predstavnici Glavne filijale Srem Kompanije "Dunav osiguranje" predstavili su ponudu Kompanije u oblasti osiguranja poljoprivrede – useva, plodova i stoke, kao i osiguranje imovine.

Piše Jugoslava Smiljković 

10. VOĆARSTVO

RADOVI U JAGODNJAKU
: UKLANJANJE STAROG LIŠĆA, REZIDBA BOKORA
 I PREHRANJIVANJE

Uklanjanje starog lišća kod jagode izvodi se u dva navrata – u proleće, pre početka vegetacije i posle berbe, tokom leta, za obnovu bokora.

Piše Suzana Jerkić 

12. VOĆARSTVO

RAZMNOŽAVANJE KUPINE OŽILJAVANJEM VRHOVA IZDANAKA


Ožiljavanje vrhova izdanaka je jedan od najvažnijih i najčešće primenjivanih načina razmnožavanja kupine

Piše Nebojša Mladenović 

13. PODRŠKA REGISTROVANIM POLJOPRIVREDNIM GAZDINSTVIMA

SPECIJALNA PONUDA BANCA INTESA ZA FINANSIRANJE PROLEĆNE SETVE

Banca Intesa kreirala je specijalnu ponudu kredita za ulaganja u obrtna sredstva kako bi registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima pomogla da obezbede adekvatnu finansijsku podršku za nastupajuće prolećne radove u poljoprivredi.

14. PČELARSTVO

NOZEMA


Nozema (pčelinji proliv) je invazivna zarazna parazitska bolestodraslih pčela koja se najčešće
 manifestuje u proleće, a zahvata organe za varenje medonosnih pčela. Najčešći prouzrokovač je jednoćelijska praživotinja (protozoa) Nosema apis i cerana. Preventiva je najvažniji metod borbe protiv ove bolesti.

Piše Srđan Zafirović 

15. PČELARSTVO 

USPEŠNI PROJEKTI - SAKUPLJANJE PČELINJEG OTROVA


Dva projekta vezana za sakupljanje pčelinjeg otrova, a koje sufinansira Razvojna agencija Srbije izuzetno dobro napreduju u realizaciji. Modeli za uređaj za humano skupljanje pčelinjeg otrova i specijalna podnjača za prihvatanje tog uređaja radi postizanja što većeg efekta skupljanja pčelinjeg otrova velike čistoće – praktično su završeni. Predstoje ispitivanja i finalna podešavanja.

Piše Hadži Zoran Jovanović 

16. STOČARSTVO

ISHRANA JARADI U PRVOJ NEDELJI ŽIVOTA


Poznato je da ishrana mladunaca u prvim, kritičnim danima života najviše utiče na normalan rast i razvoj. Otuda je za mladu jarad neophodno da se u potpunosti sprovede pravilan postupak ishrane u toku prve nedelje života. Odmah po rođenju, od velikog značaja je da jare posisa prvo majčino mleko poznato kao kolostrum.

Piše Igor Petrović 

18. POVRTARSTVO

KALEMLJENJE KRASTAVCA


Kalemljenjem dobijamo biljku sa bržim razvojem korenovog sistema, otpornu na neke značajne bolesti i zemljišne štetočine, smanjujemo uticaj suše, dobijamo raniju berbu, lepše plodove i veći prinos.

Piše Miloš Nikoletić 

20. RATARSTVO

KADA JE PRAVO VREME ZA SETVU KUKURUZA

Setvu kukuruza treba otpočeti kada se za to stvore povoljni vremenski uslovi: temperatura zemljišta trebalo bi da bude minimum 8–10°C u setvenom sloju, na dubini 4–6 cm. Ukoliko je zatvaranje brazde i predsetvena priprema obavljena na vreme i kvalitetno, setveni sloj neće oskudevati u vlazi potrebnoj za klijanje i nicanje, bez obzira na to da li je i koliko padavina bilo neposredno pre setve.

Piše  Miljan Milojić 

22. IZ UGLA VETERINARA

EHINOKOKOZA – PARAZITNA BOLEST


Ehinokokoza je parazitska bolest mesojeda izazvana pantljičarama iz roda Echinococcus i spada u najznačajnije zoonoze. Hidatidoza je infekcija sisara, uključujući ljude, izazvana larvenim oblikom ovih parazita. Ehinokokozu i hidatidozu prate nespecifični simptomi. Klinički znaci koji se zapažaju kod ljudi slični su onima kod tumora na jetri, plućima i mozgu. Hidatidoza domaćih životinja nanosi velike ekonomske štete usled odbacivanja organa zahvaćenih patološkim procesom.

Piše Robert Širtov, doktor veterinarske medicine sci 

24. ZAŠTITA BILJA

MERE KONTROLE PROTIV VOĆNE MUŠICE DROSOPHILA SUZUKII


Prema podacima Prognozno-izveštajne službe u zasadima kupina, malina, bresaka i vinove loze, od početka septembra 2016. godine, registrovano je prisustvo i rast broja ulovljenih jedinki voćne mušice (Drosophila suzukii). Tu je i kukuruzna (pamukova) sovica i kukuruzni plamenac.

Pišu Bojan Mijatović i Tamara Mihailović

26. DOGAĐAJI

SAJAM VINA I HRANE U AVIV PARKU: AL' SE KOD NAS DOBRO JELO BAŠ

Agrobiznis magazin, u saradnji sa Aviv parkom Zvezdara, a uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, organizovao je trodnevni sajam vina. Na sajmu su učestvovali izlagači iz različitih delova Srbije, sa svojim proizvodima, koje su uspešno prodavali. Bilo je i degustiranja različitih vrsta meda, sireva, raznovrsnih zimnica, slatkiša i veoma kvalitetnih vina i rakija. 

Piše Svetlana Kovačević 

29. VESTI

POKRAJINA BESPOVRATNO DAJE NOVAC ZA 60 ODSTO UKUPNE VREDNOSTI INVESTICIJE

Na konkursu za dodelu sredstava za sufinansiranje nabavke konstrukcija i opreme za biljnu proizvodnju u zaštićenom prostoru, koji je raspisao Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vojvođanskim poljoprivrednicima biće dodeljeno 80 miliona dinara. Pokrajina bespovratno daje novac za 60 odsto ukupne vrednosti investicije, a poljoprivrednici najviše mogu dobiti 1,8 milion dinara.

Piše Slađana Gluščević

30. RATARSTVO

ALTERNATIVNE ŽITARICE


Često čujemo izraz alternativne
 žitarice. Mini anketom "šta su alternativne žitarice" u svojoj okolini nisam dobio nijedan tačan odgovor. Zašto je to tako? Da li nas one malo interesuju ili je odgovor da uopšte nismo ni čuli za njih najtačniji i najčešći.

Piše Miloš Nikoletić

32. AGROBIZNIS NA SAJMU U PARIZU

BUDUĆNOST JE POČELA: TRAKTOR BEZ TRAKTORISTE


Na nedavno održanom sajmu poljoprivrede u Parizu, učestovalo je 1.740 izlagača sa pet kontinenata. Sajam je posetilo 240.000 profesionalaca u poljoprivredi, među kojima 23 odsto stranaca, objavljeno je nakon zatvaranja kapije sajma koji se tradicionalno održava u glavnom gradu Francuske, krajem februara, pod nazivom SIMA. 

Piše Goran Đaković

35. VESTI IZ SRBIJE

FERRERO TRAŽI JOŠ ZEMLJIŠTA ZA ZASADE LEŠNIKA

NEPOVOLJNA GODINA ZA CENU MALINA

Pripremila Svetlana Kovačević 

36. NOVO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA

PČELARSKI PODSETNIK

Saveti stručnjaka, iskustva najboljih pčelara, događaji, kalendar radova, zdravlje pčelinjih društava, privredni značaj pčela i još mnogo drugih tema važnih za pčelare

Piše A. M.

36. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA

Leskovice

OVČARSTVO KOD MILIVOJEVIĆA GLAVNI PROFIT

Leskovice su na južnom kraju prostrane Leskovičke visoravni. Selo ulazi duboko u pogranične planine ove oblasti, te je otuda i pravo planinsko selo i najviše naselje u ovoj oblasti. Kroz sredinu sela, u pravcu istoka, pruža se Magleš planina i onda deli selo na dva gotovo jednaka dela Donje i Gornje Leskovice. Smatraju se starim selom, jer se nalaze u spisku hajdučkih sela u Okrugu valjevskom iz 1737. godine kao Leskoviz, kao mesto sa 12 kuća, na tri sata hoda od Valjeva.

Piše Dejan Davidović 

38. MANASTIRI

RAJSKI VRTOVI MONAHA GRIŠE

Dokaz srpske kulture vrlo je vidljiv na Skadarskom jezeru, gdje je u 15. vijeku vladala porodica Đurđa Balšića čija je žena bila Jelena, kćer srpskog knjaza i kosovskog mučenika Lazara. Oni su na ostrvima Starčevo, Beška i Moračnik izgradili manastire, a na obalama još i manastire Kom i Vranjina, koje su u narodu prozvane Zetska Sveta gora.

Tekst i fotografije Vidosav Đurđević, Republika Srpska 

40. HORTIKULTURA

ZASNIVANJE TRAVNJAKA

Pri planiranju ili samo razmišljanju o lepoj okućnici, svako želi travnjak, pa makar to bila i mala travnata površina. Evo zbog toga nekih korisnih saveta. 

Pripremila Svetlana Kovačević 

42. SAVETI NUTRICIONISTE

Prolećna ishrana

OČISTITE ORGANIZAM


Mart je mesec kada treba početi da se razmišlja o promeni ishrane, treba napuniti baterije i osloboditi telo od otrova i ponekog suvišnog kilograma. Odličan je period da naše telo prođe kroz proces detoksikacije ili eliminacije otrova, koje smo nakupili tokom zime.

Piše Jasmina Ristivojević Stojanović, strukovni nutricionista dijetetičar 

47. LEKOVITO BILJE

BETONIKA - ČELIČNA METLA

Betonika (klas, gusar, čistač, bukvica) raširena je po celoj Evropi, a nalazi se na vlažnim livadama, svetlim prozračnim šumama, na suvim šumskim livadama, sunčanim obroncima i brdskim livadama. Za lek se sakupljaju listovi i koren u vreme cvetanja. Suši se na senovitom i prozračnom mestu. 

Pripremila Svetlana Kovačević  

48. KAKO TO DRUGI RADE

ŠPANCI  - SVETSKI ASOVI U NAVODNJAVANJU ZALIVAJU I VOJVOĐANSKE NJIVE

Firma "Chamsa" i novosadski "Agromondo" postavili trideset pivota – u Perlezu, Staparu, Somboru, Bačkom Brestovcu...

Piše Slađana Gluščević 

50. SAVETI

VREME DAVANJA KABASTE HRANE

ŠTA RADITI KAD SE POJAVI ŠUGA

KOJE SU PODLOGE NAJBOLJE ZA TREŠNJU

DOBRO NEGOVAN RASAD PARADAJZA

KORISNE SEMENKE BUNDEVE 

Pripremila Svetlana Kovačević   

52. KAKO SE PRAVI

Saša i Marina Jovanović iz Svrljiga

OD SUVENIRA DO BIZNISA

Zahvaljujući povećanju broja turista suveniri su počeli da se prodaju sve više. Ranije su bili najpopularniji autentični proizvodi, ručno rađeni, kao što su opančići, liciderska srca, grnčarija, frulica, a danas je veća potražnja za magnetima, privescima, majicama, čokanjima s rakijom, džemom... 

Piše Svetlana Kovačević 

53. KUĆNI LJUBIMCI

DOBERMAN

Masovna upotreba u policijskoj službi donela je svojevremeno dobermanu i nadimak "žandarski pas".
 No, on je i više od toga...

Piše Dušan Marinović 

54. DOGAĐAJI

Sa 9. Međunarodnog sajMa pčelarstva

JEDNA KOŠNICA NA ŠEST STANOVNIKA

Na beogradskom sajmu, 4. i 5. marta održan je deveti međunarodni pčelarski sajam na kojem se predstavilo 114 izlagača. Kao i svake godine, i ove je bilo kao u košnici. Veliki broj posetilaca i pčelari iz raznih krajeva Srbije došli su da posetie sajam, da kupuju i da se druže. Osim opreme, na sajmu se tradicionalno mogao kupiti med - bagremov, livadski, šumski i lipov, melemi, čajevi, kreme na bazi bilja, sapuni. 

Piše Svetlana Kovačević 

56. TRADICIJA I OBIČAJI

BROJANICE SE NE MOLE SAME OD SEBE

Brojanice se ne mole same od sebe – one su važno tradicionalno pomoćno sredstvo za molitvu, posebno za svakodnevno molitveno pravilo.

Piše Svetlana Kovačević 

57. VESTI

PIROĆANCI ZAŠTITILI KAČKAVALJ

Pirot je zaštitio geografsko poreklo pirotskog kačkavalja, jer je to proizvod sa dugom tradicijom i specifičnim načinom izrade.

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

ARGENTINSKI ĆEVAP

Sastojci i kako ga pripremiti…

Pripremila Svetlana Kovačević