Štampano i digitalno izdanje

AGROBIZNIS MAGAZIN /April 2017 / Godina VII / Broj 74

ABM 74 Page 01

NOVI FORMAT NIŽA CENA

Poštovani čitaoci

Kao što ste mogli da vidite na naslovnoj strani, promenili smo cenu časopisa, ali i štampaski papir. Želeli smo da smanjimo cenu kako bi časopis stigao do većeg broja čitalaca - od obog broja prodavaće se na 3.000 kioska. Nadamo se se da ćete biti zadovoljni.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je pravilnik o podsticajima za mlade poljoprivrednike. To uključuje podršku investicijama u razvoj i unapređenje primarne biljne proizvodnje i pripreme poljoprivrednih proizvoda za tržište, za razvoj i unapređenje primarne stočarske proizvodnje, prerade mleka, povrća i voća na poljoprivrednim gazdinstvima mladih poljoprivrednika od 18 do 40 godina. 

Usvojen je i novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Pitali smo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine koje su to ključne izmene, šta mi kao potrošači dobijamo novim pravilnikom, i koliko artikala će biti obuhvaćeno izmenama. Odgovore možete pročitati na stranama ovog broja. Ostaje nam, izgleda, da dobro otvorimo oči kada nešto kupujemo.

Lepo vreme iskoristili su i poljoprivrednici, pa se na našim poljima moglo videti mnoštvo traktora koji užurbano obavljaju setvu. Na primer, suncokret se kod nas seje na 150 do 180 hiljada hektara. Svoj značaj potvrđuje samim površinama i stalnom zainteresovanošću poljoprivrednika za njegovu proizvodnju. Niko ne treba da ih ubeđuje da ga seju. Obično dolazi u plodored posle strnina i ne treba da se vraća na istu parcelu bar 4-5 godina. I, što je još važnije, poljoprivrednici su zadovoljni prihodom.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Iz sadražaja broja 74:

4. AKTUELNO

Podsticaj mladima

MLAĐIMA DO 40 GODINA DO DESET HILJADA EVRA

Nov program subvencionisanja mladih poljoprivrednika, koji je najavio ministar Branislav Nedimović, stupio je na snagu 27. marta, objavljivanjem u Službenom glasniku. Na podsticaje mogu da računaju punoletni mladi poljoprivrednici – nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstva i mladi preduzetnici koji na dan podnošenja prijave na konkurs imaju navršenih 18, a najviše 40 godina. Oni koji ispune uslove, dobiće od države do 1.200.000 dinara.

5. AKTUELNO

BIO-DIZEL EKONOMSKA ISPLATIVOST

Bio-dizel je tečno gorivo proizvedeno iz biljnih ulja ili iz korišćenih ulja i masti, veoma čisto sagoreva i podseća na standardni dizel. Proizvodi se od ulja koje se dobija od suncokreta, soje ili uljane repice pomoću metanola i katalizatora.

Piše Željko Lazić

6. AKTUELNO

Usvojen novi Pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane

PAZITE ŠTA KUPUJETE, OTVORITE ČETVORE OČIJU

Usvojen je novi pravilnik o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane. Pitali smo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine koje su to ključne izmene, šta mi kao potrošači dobijamo novim pravilnikom, i koliko artikala će biti obuhvaćeno izmenama.

8. BANKARSTVO

PROFIT NLB GRUPE U 2016. ZA PETINU VEĆI NEGO PRETHODNE GODINE

NLB Grupa nastavila je kontinuirani profitabilni rast iz prethodnog perioda i poslovnu 2016. godinu završila sa profitom od 110 miliona evra, 20 odsto više nego u prethodnoj godini. Dobrim rezultatima Grupe doprinele su sve banke članice, uključujući i NLB Banku Beograd, koja je u 2016. godini ojačala kapacitete i ostvarila dobit od 2,2 miliona evra.

9. AKTUELNO

POLJOPRIVREDNI SAJAM - AGROBIZNIS CENTAR REGIONA

Ove godine, Međunarodni poljoprivredni sajam biće održan 84. put, od 13. do 19. maja. Zemlja partner je Bosna i Hercegovina, koja će kolektivnim nastupom firmi, kompanija i komora predstaviti ponudu i dostignuća u oblasti agrobiznisa.

10. VOĆARSTVO

NEPRAVEDNO ZAPOSTAVLJENA - RIBIZLA

Ribizla je u našoj zemlji nepravedno zapostavljena vrsta voća iako postoji tražnja na tržištu i povoljni agroekološki uslovi za njeno gajenje na području Srbije. Sporadično gajenje na relativno malim površinama, sa proizvodnjom koja zaostaje za jagodom, malinom i kupinom ne zadovoljava potrebe zemlje.

Piše Radmila Koprivica

12. UDRUŽENJA

Udruženje voćara Požarevac

UDRUŽIVANJEM DO BOLJE POZICIJE NA TRŽIŠTU

Udruženje voćara Požarevac organizovalo je u martu predavanje na temu voćarstva. Tom prilikom smo saznali da je udruženje formirano 2008. godine. Na samom početku se, kažu, „lutalo“, dok se 2016. godine nisu ponovo pokrenuli, počeli da rade na edukaciji poljoprivrednih proizvođača, posebno kad je reč o podizanju i održavanju zasada.

Piše Goran Đaković

13. VESTI

NOVAC ZA PROTIVGRADNE MREŽE

NEDOSTATAK HUMUSA

GRAD BEOGRAD POMAŽE POLJOPRIVREDNICIMA DA KUPE 199 TRAKTORA

Pripremila Svetlana Kovačević

14. PČELARSTVO

UPOTREBA LEKOVA U PČELARSTVU

Upotreba lekova i medicinskih sredstava u Srbiji regulisan je Zakonom o lekovima i medicinskim sredstvima, objavljenim u Službenom glasniku RS, br. 30/2010.

Piše Spec. DVM Snežana Milosavljević

16. PČELARSTVO

KAKO DODAVATI NASTAVKE

Postavljanjem matične rešetke, postavljamo branu između medišta i plodišta i smanjujemo protok pčela

17. NOVO IZDANJA AGROBIZNIS MAGAZINA

PČELARSKI PODSETNIK

18. POVRTARSTVO

Idealna za plastenike

HIDROPONIKA

Hidroponika
– kada to
napišem ili se povede rasprava
u razgovoru ili diskusija posle predavanja. I
uvek mi iznova postavljaju isto pitanje: „Kako to biljka može da živi, stoji uspravno i donese plod, a sve to bez zemlje?“

Piše Miloš Nikoletić

20. RATARSTVO

VREME JE ZA SETVU SUNCOKRETA

Suncokret se kod nas seje na površini od 150 do 180 hiljada hektara. Svoj značaj potvrđuje samim površinama i stalnom zainteresovanošću poljoprivrednika za njegovu proizvodnju. Niko ne treba da ih ubeđuje da ga seju. Obično dolazi u plodored posle strnina i ne treba da se vraća na istu parcelu bar 4-5 godina. i, što je još važnije, poljoprivrednici su zadovoljni prihodom.

Piše Miloš Nikoletić

22. STOČARSTVO

Vodeća rasa koza za proizvodnju mleka u Španiji

MURSIJSKO-GRANADSKA RASA KOZA

Procenjuje se da danas u Španiji ima oko 500.000 koza ove rase, od kojih je 125.000 upisano u genealošku knjigu. Skoro celokupna količina mleka koju daju ove koze koristi se za proizvodnju sira.

24. ZAŠTITA BILJA

Tuta absoluta

MOLJAC PARADAJZA

Na području Srbije, moljac paradajza se putem feromonskih klopki i vizuelnih osmatranja prati na pedeset lokacija. Registrovan je na trideset pet. Na području koje pokriva PSSS Mladenovac registrovan je u plasteničkoj proizvodnji paradajza na teritoriji opština Mladenovac (sela Velika Krsna, Međulužje i Rabrovac) i na području opštine Barajevo (Baćevac i okolina). Predstavlja značajnu ekonomsku štetočinu, koja ugrožava rentabilnu proizvodnju paradajza.

Piše Bojan Mijatović

26. DOGAĐAJI

Sajam hrane i vina

DOMAĆINSKI, NEMA ŠALE!

Agrobiznis magazin, u saradnji sa Aviv Parkom Zvezdara, organizovao je 2. sajam „Domaćinski, nema šale“, na kojem su predstavljeni proizvodi vrhunskog kvaliteta iz raznih krajeva Srbije.

Piše Svetlana Kovačević

28. STOČARSTVO

SVINJETINA NA PARČE

Meso i proizvodi od mesa predstavljaju visokokvalitetnu hranu, imaju izražena hranljiva i biološka svojstva. Svinjsko meso je najzastupljenije i ima veoma veliki značaj u ishrani ljudi, odlikuje se posebnim karakteristikama jer se klanjem, osim mesa dobija i svinjska mast koja je nekad i bila glavni proizvod svinja.

Piše Srđan Zafirović

30. DOGAĐAJI

Ponovo radi mlin

BRAŠNO IZ BIH OSVAJA TURSKU

U Prijedoru je svečano puštena u rad mlinska industrija "Žitoprodukt", tako da je sada dnevna proizvodnja mlinova u Banjaluci i Prijedoru 225 tona. Uz angažovanje još dva mlina iz ove regije, koja rade uslužno mlevenje za "Žitoprodukt", dnevna proizvodnja je 400 tona.

Piše Goran Đaković 

32. RATARSTVO

UTICAJ ĐUBRENJA NA PRINOS SOJE

Predsetvena primena manjih doza azotnih đubriva doprinosi povećanju prinosa, a količine azota veće od 50 kg po hektaru dovode do smanjenja prinosa.

Piše Violeta Veličković

34. DOGAĐAJI

Dunav osiguranje

RADIONICA NA VALJEVSKOM SAJMU

Kompanija "Dunav osiguranje" je, u okviru dvodnevnog sajma voćarstva,  organizovalo treću edukativnu radionicu "Žene u agrobiznisu“ na kojoj su predstavljene brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike.

Piše Goran Đaković

35. VALJEVSKI KRAJ

VELIKE VOĆARSKE MOGUĆNOSTI

Prvi Sajam voćarstva u Valjevu održan je 17. i 18. marta na prostoru Poljoprivredne škole "Valjevo", u organizaciji Grada, uz podršku JP "Agrorazvoj – valjevske doline", Poljoprivredne škole sa domom učenika "Valjevo" i Poljoprivredne stručne službe Valjevo.

Piše Goran Đaković

36. STOČARSTVO

Boža Divnić iz Beomuževića

OČEKUJE PETSTO LITARA MLEKA DNEVNO

Trenutnom proizvodnjom su zadovoljni, a kada okončaju sve radove na novoizgrađenom objektu za smeštaj muznih krava, Divnići kažu – biće još zadovoljniji

Piše Dejan Davidović

37. VESTI

Gornji Milanovac

PEDESET MILIONA DINARA ZA POLJOPRIVREDU

Opština Gornji Milanovac poljoprivredu postavlja visoko na listi prioriteta. Poslove opštinske uprave Opštine Gornji Milanovac iz oblasti poljoprivrede od 21. septembra 2016. godine obavlja kancelarija za poljoprivredu, prenosi Glas Srbije.

Izvor: Glas zapadne Srbije 

38. ALTERNATIVNE BILJNE VRSTE

Proizvodnja konoplje u Srbiji – nove mogućnosti

NA NAŠA POLJA VRAĆA SE INDUSTRIJSKA KONOPLJA

Krajem marta Udruženje proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta "Konoplja" održalo je panel skup na temu "Proizvodnja konoplje u Srbiji - nove mogućnosti“.

40. HORTIKULTURA

Mirišljave lopte u proleće

NEŽNA GRUDVA ĐUL

Postoji oko 150 vrsta biljke iz roda Vuburnum, poznate i pod imenom hudika, udika, udikovina ili đul. Zajednički naziv ‘đul’ odnosi se na holandsku provinciju Gelderland, gde je popularna sorta i odakle potiče. Drugi nazivi koji se još koriste za ovaj cvet su grudva drvo, kora drveta, evropska brusnica drvo, iako ova biljka nije blisko povezana sa brusnicom, a kod nas je najpoznatiji pod nazivom nežna lopta.

Piše Milica Mutavdžić

42. ZADRUŽNE STRANE

OTVOREN ZADRUŽNI DUĆAN

Dućan poziva na saradnju sve zadruge koje imaju finalni proizvod sa deklaracijom da se jave radi saradnje

Piše Nikola Mihailović

41. ZAČINSKO BILJE

KORIJANDER

Za uspešnu proizvodnju zahteva plodored, najbolji predusevi su ozima i jara strna žita, okopavine i zrnene mahunjače. Odličan je predusev za ozima strna žita.

Piše Miloš Nikoletić

44. SELO MOJE LEPŠE OD PARIZA

Gazdinstvo Vasić u Beloinju

SEOSKI TURIZAM I UZGOJ SVRLJIŠKIH OVACA

Svljiška oblast predstavlja geografsku celinu u istočnoj Srbiji, u kojoj centralni deo zauzima Svrljiška kotlina. Njeno područje nalazi se u prvoj polovini toka Svrljiškog Timoka i omeđeno je sa svih strana visokim planinskim vrhovima Svrljiških planina, kalafata i Tresibabe. Zato su ovde ovce preko celog leta na ispaši, a zimi na jaslama, tri do pet meseci, u zavisnosti od vremenskih uslova.

Piše Svetlana Kovačević

46. SAVETI NUTRICIONISTE

BOLEST ŠTITNE ŽLEZDE - DIJETOTERAPIJA

Smanjenu funkciju štitne žlezde (hipotireoza) prati povećanje telesne mase i nizak bazalni metabolizam, dok povišenu funkciju (hipertireoza) prati gubitak telesne mase i povišen bazalni metabolizam.

Piše Ana Todorović, nutricionista

48. OSIGURANJE

JEDAN OD NAJBOLJIH VIDOVA ZAŠTITE POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE

Poljoprivredni proizvodni proces se odvija na otvorenom i nezaštićenom prostoru. U takvim uslovima poljoprivredna proizvodnja je izložena raznim prirodnim nepogodama. Svake godine iste se javljaju sa većim ili manjim intenzitetom, a veoma često i sa katastrofalnim posledicama. Svakako da je jedan od najboljih vidova zaštite poljoprivredne delatnosti, pre svega preventivnog karaktera, osiguravajuća zaštita poljoprivrednih gazdinstava.

Piše Svetlana Kovačević

50. SAVETI

BILJKE MOGU DA POMOGNU

ŠTA TREBA ZNATI PRE SADNJE CRNOG LUKA

VREME JE ZA SETVU I SADNJU

PROREĐIVANJE MAJSKIH BUKETIĆA KOD TREŠNJE

Pripremila: Svetlana Kovačević

52. TRADICIJA I OBIČAJI

Praznik koji donosi dobro zdravlje i plodnost useva

ĐURĐEVDAN - NARODNA VEROVANJA I OBIČAJI

Đurđevdan je veliki pravoslavni praznik, koji je po broju slava drugi u Srbiji (odmah nakon Svetog Nikole). Slavi se 6. maja, odnosno 23. aprila po julijanskom kalendaru, čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa.

Piše Milica Mutavdžić

53. KUĆNI LJUBIMCI

DOBERMAN PLEMENITA RASA

Pre nego što se odlučite za kupovinu dobermana treba da znate da je on veoma jak i neustrašiv pas i da je u stanju da zaštiti ne samo sebe već i vas i vaše ukućane.

Piše Dušan Marinović

56. KAKO SE PRAVI

LJILJINA VURDA – PRSTE DA POLIŽEŠ

Jedinstveni lokalni specijalitet u babušničkom kraju – vurda, koja se spravlja od mleka, mogla bi da bude pravi gastronomski hit.

Piše Svetlana Kovačević

57. ISTORIJA

MOST PREKO DRINE U VIŠEGRADU

Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, čuvenu ćupriju na Drini, u Istočnoj Bosni i Hercegovini krajem 16. veka, izgradio je carski arhitekta Mimar Kodža Sinan. Od 1544. godine Višegrad je pao pod tursku vlast i ostao pod otomanskom upravom do Berlinskog kongresa 1878. godine, kada Bosna potpada pod austro-ugarsku vlast.

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

UŠTIPCI OD KROMPIRA

Evo recepta kako pripremiti ove uštipke i koje su nam sve namirnice potrebno za ovaj specijalitet

Pripremila Svetlana Kovačević