Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Maj 2017 / Godina VII / Broj 75

ABM 75 page 01

Poštovani čitaoci,

Pred vama je još jedan broj Agrobiznis magazina. Nadamo se da je naš prethodni broj stigao do svih, koji su želeli da uživaju u našem časopisu, i to od sad po nižoj ceni. Imamo tu čast da Vas pozovemo na 84. Međunarodni sajam poljoprivrede u Novom Sadu, na kojem će se između ostalog održati i vrlo zanimljiva konferencija pod nazivom „Uloga zadruga u razvoju poljoprivrede Srbije” 18. maja u 11 časova. Takođe, biće nam zadovoljstvo da posetite i naš štand, koji će se nalaziti u hali 2 Novosadskog sajma.

Iznenadićete se činjenicom koliko Srbija uvozi mineralnog đubriva i 
pesticida. Šokiraće vas saznanje, da je procenat uvoza đubriva i pesticide,veći za 15% odnosno 10% u odnosu na ranije godine. Samim tim, izvoz pesticida je značajno manji od tržišta uvezenih.

U prethodnom broju, imali ste prilike da se informišete o setvi suncokreta, sada nakon toga, moći ćete da saznate nešo više o prihrani, odnosno đubrenju. Naučićete zašto je đubrenje zapravo toliko bitno, i zašto moramo znati pravilno da đubrimo, ali i kako ono utiče na razvijanje i rast biljke?

Između ostalog, prenosimo vam i utiske sa 43. Sajma hrane u Budvi. Imali smo prilike da uživamo u izvrsnim proizvodima od masline, kao i sira. Posebnu pažnju privuklo nam je preduzeće Dramini iz Priboja, koje je došlo na ideju, da napravi bife točak za čuvanje i posluženje rakije.

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina 

Iz sadržaja broja 75:

4. AKTUELNO

NOVINE KOJE JE DONEO ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU

Cilj usvajanja ovog zakona bio je postizanje bolje koordinacije i usklađivanje inspekcijskog nadzora, koji vrše različite inspekcije, kao i ujednačavanje postupka inspekcijskog nadzora.

6. ZAŠTITA BILJA

RASTE UVOZ MINERALNIH ĐUBRIVA I PESTICIDA: SVE VIŠE PRSKAMO


Ovoga puta, za „Agrobiznis magazin“, kompanija CUBE, lider u oblasti poslovnih informacija, pripremio je zanimljivu analizu. Reč je o kompaniji, koja je zvanični partner Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova za obradu podataka o novoregistrovanim vozilima i koja informacijama snabdeva mnoge kompanije različitih sektora poput banaka, osiguranja, transportne i FMCG industrije, telekomunikacija.

8. VOĆARSTVO

Primer za poljoprivrednike

SADNJA PODLOGE I KALEMLJENJE U VOĆNJAKU

Sav rod jabuka Stevan Kugli plasira na tržište Rusije, gde se traže plodovi ovog voća. Za kupovinu hladnjače Stevan je izdvojio oko 65.000 evra i sam kaže da je imao pomoć prijatelja i proizvođača, koji su ga sačekali za određen deo novca, pa nije morao da podiže kredite.

Piše Goran Đaković

10. VOĆARSTVO

VRATIMO RIBIZLE U NAŠE VOĆNJAKE

Kao što smo obećali, ovog puta imaćete prilike da se nešto više informišete o sor- timentu ribizle. U prethodnom broju smo napomenuli i objasnili da je ribizla za- ista nepravedno zapostavljena, s obzirom na to da su početna ulaganja vrlo niska, a brzo se stupa na rod, redovno je plodonošenje i lako održavanje. Naime, ono što bi proizvođače pre svega privuklo da se odluče da gaje ovu nadasve interesantnu biljku jeste visoka cena u otkupu

Piše Radmila Koprivica

13. RATARSTVO

ĐUBRENJE SUNCOKRETA

Da bi ostvarili dobar prinos, morate obratiti pažnju na pravilno đubrenje zemljišta

Piše Milica Mutavdžić

14. BLAGO:

ORGANOMINERALNA ĐUBRIVA

Kompleksna tečna organomineralna visoko koncentrisana đubriva
serije “Blago” proizvedena od prirodnih sirovina - sapropela.

16. PČELARSTVO

UMNOŽAVANJE PČELINJIH ZAJEDNICA

Prvi poslovi, početkom juna, vezani su za oduzimanje meda, njegovo vrcanje i pravilno skladištenje. Desetak dana nakon prestanka paše, med je dovoljno zreo za oduzimanje iz košnica. Najmanje dve trećine saća sa medom trebalo bi da su zatvorene voštanim poklopcima. Takav med sadrži 18 do 20% vode. Nezreo med nije dobro oduzimati, jer će sa njim pčelar imati mnogo problema, a na kraju, se može i ukiseliti. Zreo med se pakuje u odgovarajuću ambalažu, koju bi trebalo hermetički zatvoriti, kako bi se eliminisala mogućnost upijanja vlage. Posude sa medom se skladište u suvoj i čistoj prostoriji, u kojoj temperatura ne prelazi +15°C. To je veoma važno, jer sa rastom temperature u skladištu, ubrzano se povećava količina HMF-a (hidroksimetil-furfurol) u medu, što utiče na njegov kvalitet.

17. NOVO IZDANJA AGROBIZNIS MAGAZINA

PČELARSKI PODSETNIK

18. PČELARSTVO

ŠEĆER - PČELINJA KAZNA


Posebno je važno znati da kod pčela važi pravilo da za recimo 20% morfološki i ziološki nekvalitetnija pčela ne donosi samo 20% manje meda, već i do 50% manje!

Piše Rodoljub Živadinović

20. RATARSTVO

HIBRID KUKURUZA VISOKIH I STABILNIH PRINOSA U VARIJABILNIM USLOVIMA BL 43


Hibrid kukuruza BL 43 je, uz adekvatnu primenu optimalnog sklopa biljaka i drugih agrotehničkih mera, ostvarivao prinose preko 9 t/ha u sušnim godinama

22. ŽIVINARSTVO

KOLIKO JE RAZVIJENO ŽIVINARSTVO U NAŠOJ ZEMLJI

Na velikim farmama, u industrijskoj proizvodnji, ima blizu 4,5 miliona koka nosilja, a procenjuje se da je godišnja proizvodnja oko 1,5 milijardi konzumnih jaja. Podaci govore da ima 800 registrovanih farmi za proizvodnju konzumnih jaja i preko 200 farmi za tov pilića i ćuraka.

Piše Dejan Davidović

24. VINOGRADARSTVO

REZIDBA VINOGRADA

U narodu je poznata izreka „Vinograd traži slugu, a ne gospodara“, koja je posebno opravdana na proleće sa pojavom prvih toplih dana. Počinje sezona agrotehničkih mera, zaštita i prihrana vinove loze, prekraćivanje lastara.

Piše Milica Lukić

25. RATARSTVO

Nebojša Tubić se već 14 godina bavi uzgojem duvana

NEGA DUVANA U ZAŠTIĆENOM PROSTORU I PRIPREME ZA SADNJU

Kako pravilno pripremiti biljku duvana za rasad i sadnju, za Agrobiznis magazin piše Dušan Jankov, diplomirani magistar poljoprivrednih nauka

Piše Dušan Jankov

26. ZAŠTITA BILJA

OPASNOST ZA VOĆARSTVO

Na više lokaliteta u Srbiji (Zrenjanin, Kikinda, Vrbas, Kruševac, Jagodina, Smederevo, Požarevac, Pirot, Leskovac, Niš, Sombor, Novi Sad, Ruma itd) u voćnjacima i vinogradima registrovano je prisustvo Drosophile suzukii u narodu poznate kao voćna mušica, azijskog je porekla.

Piše Nenad Ilić

28. MEHANIZACIJA

BEZBEDNOST TRAKTORISTA U POLJOPRIVREDI 


Osnovna preporuka za prevoz tereta, koji se kipuje, je da je najpouzdanije kipovanje na zadnju stranu

Piše Željko Lazić 

29. DOGAĐAJI

POLA VEKA "POLJOINDUSTRIJE”

Uprostorijama PKB-a u Padinskoj Skeli obeleženo je 50 godina od izlaska prvog broja lista "Poljoindustrija”. Tom prilikom smo saznali da je prvi broj "Poljoindustrije” izašao 27. marta 1967. godine, na Dan Udruženja novinara Srbije, i simbolično, na dan kada su u Beču prvi put štampane novine na srpskom jeziku. Takođe, list je u početku izlazio samo jednom mesečno, da bi kasnije izlazio jednom u 15 dana, a kako je kolektiv rastao i jednom nedeljno.

Piše Svetlana Kovačević

30. DOGAĐAJI

SAJAM HRANE I PIĆA

Agrobiznis magazin u saradnji sa Aviv Parkom Zvezdara organizovao je 3. Sajam pod nazivom "U susret uranku”, na kome su predstavljeni proizvodi za koje se slobodno može reći da su vrhunskog kvaliteta.

Pišu Svetlana Kovačević i Milica Lukić

34. KAKO TO DRUGI RADE

MOŽE LI SO DA BUDE ORGANSKA?

Novinari iz Srbije, među kojima i Agrobiznis magazina, boravili su u trodnevnoj poseti Sloveniji i upoznali se sa opštim uslovima rada poljoprivrednika ove bivše republike u sastavu SFRJ, a danas punopravne članice Evropske Unije, za koju važi da je u značajnoj meri iskoristila fondove koje EU daje za razvoj i unapređenje poljoprivrede. Uprkos svim ovim činjenicama, ni Sloveniju nije mimoišla kriza sa cenom sirovog mleka, viškovima na tržištu, ali ne nepoštena praksa, koja se u takvoj situaciji dešava.

Piše Goran Đaković

36. DOGAĐAJI

NA 43. SAJMU HRANE U BUDVI

Na Sajmu su prisustvovali izlagači iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje, prehrambene industrije, maslinovog ulja i mediteranskih kultura, pčelarstva i medarstva, vinarstva i vinogradarstva, kao i alkoholnih i bezalkoholnih pića

Piše Goran Đaković

38. VELETRŽNICE

"Agrosmart" na "Merkamadridu" u Madridu, jednoj od najvećih veletržnica

PIJAČNA TEZGA U ZAKUP NA 50 GODINA I MIRNE TRI GENERACIJE POLJOPRIVREDNIKA

Kada poljoprivrednik uzme u zakup prodajni prostor u vlasništvu države na pedeset godina, to govori o najmanje dve stvari – da je njegova proizvodnja predvidiva i strateški osmišljena i da ga država vidi kao ozbiljnog partnera. Naravno, i o tome da je reč o uređenom sistemu, u kojem može da se razmišlja i ide ne korak unapred, već vizionarski, onako kako zahteva preduzetništvo, da bi bilo uspešno.

Piše Slađana Gluščević 

40. VESTI

PIJACA "KALENIĆ" NAKON 50 GODINA DOBIJA NOVE TEZGE 


Na najstarijoj i najposećenijoj beogradskoj pijaci "Kalenić“, nakon 50 godina, koliko u nju nije ulagano, počelo je dopremanje i postavljanje prvog kontigenta novih tezgi. Obaviće se i reorganizacija pijačnog platoa, kojom će se postići bolja preglednost pijace, prodavcima olakšati rad, a posetiocima kretanje i kupovina na pijaci.

Pripremila Milica Lukić

41. HORTIKULTURA

AKVILEGIJA JAPANSKA

Akvilegija japanska (Aquilegia japonica) ili kod nas kandilica pripada familiji Ranunculaceae, sadrži oko 70 vrsta i spada u višegodišnje biljke. Ime joj vodi poreklo od latinske reči (aquila) odnosno orao, jer joj je oblik latica takav da se kaže da liči na orlove kandže. Vodi poreklo iz Japana, međutim i na našim prostorima je jako popularna. Kod nas se pored kandilice naziva još i pakujac.

Milica Mutavdžić

42. ZADRUGARSKE STRANE

Oživljavanje sela i zadruga

PROLEĆNO OKUPLJANJE ZADRUGARA 


Na skupu, koji je održan 12. aprila 2017. godine u Palati Srbije, pod nazivom "Prolećni skup zadrugara”, ministar bez portfelja Milan Krkobabić, najavio je obnavljanje zadruga, uz obećanje da će u naredne tri godine u 500 velikih sela u Srbiji biti formirano 500 zadruga.

Pišu Svetlana Kovačević i Milica Mutavdžić

44. LEKOVITO BILJE

KONOPLJUŠA


Protiv virusnih i drugih infekcija. Vreme cvetanja je zastupljeno u periodu od aprila do jula meseca kad se i beru njeni cvetići.

Piše Milica Lukić

46. LEKOVITO BILJE

ŽALFIJA 
- PRIRODNI ANTIBIOTIK

Žalfija je biljka koja je u zvaničnoj i narodnoj medicini poznata još od starih Grka. Ja sam uvek primao sa rezervom priče starijih ljudi o lekovitosti žalfije, ali sve moje neverice su nestale od trenutka kada sam pročitao da su se stari Rimljani čudili "kako uopšte može neko da umre ako ima žalfiju u dvorištu". Njen naziv salvia preveden na naš jezik znači "spasiti". Deluje antibakterijski, antivirusno i antifugicidno.

Piše Miloš Nikoletić

48. SAVETI NUTRICIONISTE

ISHRANA KOD BOLESTI BUBREGA

Ishrana je ključ dobrog zdravlja kod svih, a posebno kod ljudi sa hroničnom bolešću bubrega. Kod ljudi koji imaju hroničnu bubrežnu insuficijenciju ishrana ima veliku ulogu i može delovati terapeutski. Ona je za svakog pacijenta individualna. O njoj bi trebalo da odlučuju lekar i nutricionista. Dijetetski režim zavisi od stepena bubrežne insuficijencije, od telesne mase, uzrasta i individualnih potreba pojedinca. Dobro koncipirana dijeta može značajno usporiti bolest, dok kod pacijenata na dijalizi može u velikoj meri smanjiti nagomilavanje toksina u krvi između dve dijalize i u velikoj meri olakšati tretmane.

Piše Ana Todorović, nutrucionista

50. SAVETI

KADA SELITI PČELE

KAKO ČUVATI PLOD JAGODE

LEKOVITO BILJE KAO IZVOR ZARADE

NAJBOLJI NAČINI ZA ODRŽAVANJE TRAVNJAKA

Pripremila Milica Lukić

52. TRADICIJA I OBIČAJI

SVETE TROJICE

Svete Trojice ili Duhovi su praznik koji se obeležava pedeseti dan nakon Vaskrsenja Hris- tovog, u spomen na silazak Duha Svetoga na apostole, i samim tim uvek pada u nedelju. Međutim, iako se reč "trojstvо" ne pominje u Bibliji, verovanje u Svetu Trojicu je odlika većine hrišćanskih crkava.

Pripremila Milica Mutavdžić

53. MANASTIRI

SVETI NIKOLA KOD PETROVA

Kada se iz Doboja, preko planine Ozren, uputite prema Zavidovićima i prođete lepo planinsko mesto po imenu Petrovo, penjući se uz prekrasnu planinu, ugledaćete kompleks manastira Svetog Nikole. Na velikoj površini, uređeno sa mnogo ukusa i lepote, pred vama će se ukazati crkva, zvonici, prekrasni krstovi, koji blistaju, konaci, česme, kapije, sve to u hladovini.

Piše Vidosav Đurđević

54. RUČNO PRAVLJE SAKSIJE

KAMEN DIZAJN 


Jednostavan način da ambijent postane prijatnije mesto za boravak.

Pripremila Milica Lukić

55. VESTI

LOŠE VREME ODNELO ROD

MAĐARSKI KITE OTVORIO ZASTUPNIŠTVO ZA JOHN DEERE U SRBIJI

56. KUĆNI LJUBIMCI

Na licu mesta: Fauntin Hils

ZABAVIŠTE I TERETANA ZA PSE

U srcu ovog gradića američkih bogatih ljudi, blizu Finiksa u Arizoni, nedavno smo posetili ovo zanimljivo i neobično mesto...

Piše Dušan Marinović

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

PITA SA JABUKAMA I PLAZMOM

Recept podseća šta nam je potrebno od namirnica i kako da napravimo ovu divnu poslasticu.

Pripremila Milica Lukić