Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Jun 2017 / Godina VII / Broj 76

ABM 76 Page 01

I bi Sajam poljoprivrede u Novom Sadu. Veseli i razdragani mališani sa svojim roditeljima, drugog dana uživali su u tradicionalnom ambijentu Novosadskog sajma. Toga dana Sajam je bio najposećeniji. Raduje nas što su i naši čitaoci i posetioci, došli i do našeg štanda u hali 2. Hvala vam na ogromnom interesovanju i poverenju, koje ste nam ukazali.

U ovom izdanju za sve one, koji nisu bili u mogućnosti da posete Sajam, donosimo interesantne detalje, koje smo za ovaj put probrali u mnoštvu događaja, koji su obeležili prethodni mesec.

Svakako preporučujemo i naše stalne rubrike, u kojima savetujemo voćare, kako se čuvaju
plodovi jagode. Takođe, iz sveta nauke, donosimo informaciju da je tim stručnjaka proizveo kozu pauka. Neverovatna činjenica da je paučina u mleku, svakako će i kod
nas pokrenuti različite polemike. Naša zemlja ima dovoljno površina pod pašnjacima.
Ovakav vid ishrane goveda je dosta jefiniji u poređenju sa drugim načinima proizvodnje stočne hrane. Osim što obezbeđuje dovoljne količine hrane, pašnjačka ishrana podmiruje sve zahteve, koje goveda imaju za hranljivim elementima.

Za naš časopis, eksluzivno govori i Nj. E. Alona Fišer-Kam, ambasadorka Izraela koja je u Srbiju došla nakon Argentine, Francuske i Španije. Sa njom smo razgovarali o dosadašnjim iskustvima, ali i mogućnostima saradnje. Naravno i ovaj put visoka predstavnica Izraela naglasila je da nema ništa od priznanja nezavisnosti Kosova*.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 76:

4. DOGAĐAJI

84. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU

- Više posetilaca nego lane

- Izlagači iz 60 zemalja

- Bik Kokan

- Promocija japanske kuhinje

- Mogućnost saradnje sa Izrealom

- Osam kompanija iz Španije

- NLB Banka na ovogodišnjem sajmu

8. DOGAĐAJI

PIJACE U KOŠTAC SA HIPERMARKETIMA


10. ZADRUGARSKE STRANE

 ZADRUGARIMA USKORO NIZ POGODNOSTI


12. UČESNICI SAJMA

FARMA OVACA "NIKODIJEVIĆ"

GAZDINSTVO "MITIĆ"

ORGANSKA HRANA PORODICE FARAGO IZ KANJIŽE

SLAĐAN SIMONOVIĆ: PČELAR SAM I TO MI JE JEDINO ZANIMANJE

14. STOČARSTVO

PREGONSKA ISPAŠA

Pregoni predstavljaju ograđene pašnjake koji se koriste za napasanje goveda, ovaca, koza, svinja...

Piše Predrag Perić

15. STOČARSTVO

Gazdinstvo "Budimirović"

SIR KOJI JE OSVOJIO I SRBIJU I EVROPU 


Nastao je u okolini Šapca, ali je osvojio i Srbiju i Evropu. Sir od mleka alpskih koza, obogaćen lekovitim travama i hrastovom korom, spada u specijalitet, koji je nagrađen zlatnim medaljama na sajmovima „Arhimed“ u Moskvi i „Eureka“ u Briselu, 2008. godine.

Piše Dejan Davidović

16. PČELARSTVO

POMOZITE PČELAMA, AKO IH NE SELITE NA ISPAŠU

U julu pčelarski nomadi koriste poslednje pčelinje paše

Piše Rodoljub Živadinović 

17. NOVO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA

PČELARSKI PODSETNIK

18. RATARSTVO

ZAŠTITA DUVANA U POLJU

Terenska služba kompanije Japan Tobako iz Sente, već nekoliko godina, na svojim ugovorenim površinama, pod duvanom, sprovodi monitoring štetnih insekata. Dobijeni rezultati se redovno ažuriraju, formiraju se grafikoni, koji pokazuju trendove i neposredno po dostizanju kritične brojnosti insekata, farmerima se signalizira kada i kako uraditi tretman sredstvima za zaštitu bilja.

Piše Dušan Jankov

20. VOĆARSTVO

VEGETATIVNE PODLOGE ZA KALEMLJENJE KAJSIJA

Prof. dr Zoran Keserović

21. STOČARSTVO

POTREBE ZA VODOM KOD DOMAĆIH ŽIVOTINJA 


Merenjima je utvrđeno da je najveća potrošnja u sledećim dnevnim periodima: 5h - 8h, 10h - 14h i 18h - 21h.

Piše Safet Vesnić

23. DOGAĐAJI

VELIKO ZLATO ZA BANJALUČKI ŽITOPRODUKT 


24. POVRTARSTVO

OBEZBEDITE VODU VAŠEM POVRĆU

Povrtarske biljke intenzivno transpirišu, što je jedan od uzroka povećanih potreba ovih useva za vodom. Njihov korenov sistem se nalazi u površinskom sloju zemljišta, gde su rezerve vode male i nestabilne.

Piše Valentina Aleksić

25. ORGANSKA POLJOPRIVREDA

Bio bašta Čikoš iz Kanjiže

ZDRAVA I KVALITETNA HRANA ZA DUG ŽIVOT 


Poljoprivredno gazdinstvo porodice Čikoš nalazi se u Totovom selu u opštini Kanjiža i prostire se na površini od 20 hektara, od čega se na 13 hektara proizvodi sertikovana organska proizvodnja povrća.

Piše Goran Đaković

26. RATARSTVO

JEČAM - KVALITETNIM SEMENOM DO DOBROG RODA 


Kao i druge ratarske kulture, ovu biljku treba gajiti u plodoredu. Dobri predusevi su krompir, suncokret, kukuruz kao i zrnene mahunarke.

Piše Milan Radovanović

28. STOČARSTVO

POSEBNA VRSTA LJUBAVI, KOJU ČOVEK MOŽE DA OSTVARI SA ŽIVOTINJAMA


Konji su pravi biljojedi i jedu pre svega travu a ponekad, u određenoj količini, i lišće kao i druge delove bilja

Piše Dragana Crnomarković

30. INTERVJU

NJ. E. ALONA FIŠER KAM, AMBASADORKA IZRAELA:

OGROMAN POTENCIJAL ZA SARADNJU SRBIJE I IZRAELA U POLJOPRIVREDI I VISOKIM TEHNOLOGIJAMA

"Srbija i Izrael imaju dosta toga zajedničkog, a s obzirom na resurse i kvalitete, koje poseduju na privrednom planu, imaju ogroman zajednički potencijal, kada je reč o poljoprivredi, visokim tehnologijama, turizmu i drugim oblastima", izjavila je za Agrobiznis magazin ambasadorka Izraela u Srbiji Alona Fišer Kam.

Piše Goran Đaković

32. AGROEKONOMIJA

POLJOPRIVREDNICI SU OPTIMISTI, A DA LI IMAJU RAZLOG?

Trenutna ekonomska klima
i očekivanja poslovnog rasta
se posmatraju
u mnogo pozitivnijem svetlu, nego u jesen 2016. godine

Pripremio: Goran Đaković

34. KAKO TO DRUGI RADE

Dve Italijanske istorije

VINO I BICIKLI

Vino italijanskog regiona Toskane „Brunelo iz Montalćina“ ima svoju istoriju, prepoznatljivu po izuzetnom kvalitetu i poznatu širom sveta. Sa vinom se pre dve decenije udružila „Eroika“, neobična biciklistička priča zaljubljenika ove regije u istorijskog dvotočkaša, koja se prvi put ove godine odvijala baš u Montalćinu.

Tekst i foto: Milica Ostojić dopisnik iz Rima

36. RATARSTVO

ŠTA POSLE ŽETVE ŽITARICA? 


Posle najznačajnijeg posla za poljoprivredni- ke, a to je žetva pšenice, naše parcele, one koje su nam dale zrno, bez koga bi mi teško opsta- li, i pored celokupne tehnike i nauke, najčešće ostaju zaboravljene i napuštene. Vrlo je česta slika, čak i pored prometnih puteva, da se vide parcele zarasle u korov, a kada se uđe u njih, ustanovi se da je pšenica poslednji usev. Šta treba raditi posle ubiranja pšenice?

Piše Miloš Nikoletić

37. AKTUELNO

ČEŠKA ZAINTERESOVANA ZA PLASMAN SADNOG MATERIJALA IZ SRBIJE 


Delegacija češke Voćarske unije, na čelu sa predsednikom Martinom Ludvigom, boravila je u poseti našoj zemlji. Tokom posete posetili su i Institut za voćarstvo u Čačku.

38. DOGAĐAJI

VIKEND DOBROG UKUSA 


Agrobiznis magazin, u saradnji sa RODA Megamarketom, uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu "AGROPRESS", organizovao je dvodnevni sajam od 2. do 3. juna pod nazivom "Vikend dobrog ukusa". Na sajmu su učestvovali izlagači iz različitih delova Srbije, sa svojim proizvodima, koje su uspešno prodavali. Takođe, pored kupovine, posetioci su mogli da degustiraju različite vrsta meda, sireva, raznovrsnih zimnica, slatkiša, ali i veoma kvalitetna vina i rakije. Izloženi proizvodi, nisu dostupni u prodaji u Beogradu, pa su bili primamljivi za posetioce RODA Megamarketa. Na sajmu su razmenjivani i recepti za sireve, kobasice, pršutu, peciva, ali i domaće poslastice od čokolade. Više od 20 malih proizvođača, ponudili su ono najbolje sa svojih gazdinstava, radionica i podruma. Za muzički deo manifestacije, i ovaj put, bila je zadužena etno grupa "JUTRO”" iz Beograda.

Pišu Svetlana Kovačević i Milica Lukić

40. ZANIMLJIVOSTI

Bizarno otkriće

NAUČNICI STVORILI KOZU PAUKA 


Kada uđete u tor ovih koza, nikada vam ne bi ni palo na pamet da se radi o GMO kozama. Čak ne biste ni pretpostavili gde se zapravo nalazi protein, koji je zapravo nastao od gena dodatog iz pauka.

Pišu Milica Lukić i Goran Đaković

41. HORTIKULTURA

SUNCOKRET - PRELEP I MOĆAN CVET 


Suncokreti su uglavnom otporni na preveliku toplotu i sušu, a najbolje rastu na lokacijama sa dosta sunčevih zraka, zbog čega im najviše odgovaraju duga topla leta.

Piše Sandra Kojić

42. ZAŠTITA BILJA

SPECIFIČNOST ČUVANJA JAGODA 


Sezona jagoda je uveliko počela. Uspešnost poslovanja porodičnih gazdinstava i poljoprivrednih preduzeća, koja se bave proizvodnjom voća, značajno zavisi od visine prodajnih cena po kojima se plasira. Jagoda je izuzetno rentabilna voćna kultura. Najniže prodajne cene postižu se direktnom prodajom odmah nakon berbe. Pravilnom manipulacijom, transportom i čuvanjem jagode, ostvarujemo konkurentniji proizvod na tržištu i obezbeđujemo veću prodajnu cenu, a samim tim i veći profit.

Piše Jelena Vešović

44. RATARSTVO

Održani Dani polja strnih žita i soje u Bijeljini

OGLEDI ZA PRIMER


Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske organizovalo je u Bjeljini tradicionalnu man- ifestaciju “Dani polja strnih žita i soje 2017. godine”.

Pišu Svetlana Kovačević i Milica Lukić

46. LEKOVITO BILJE

MIRTA - UKRASNA I LEKOVITA BILJKA

U rubrici lekovito bilje uvek vam predstavljamo biljke koje mogu da vam pomognu u lečenju mnogih bolesti, a isto tako i kao preventiva mnogih. Ovoga puta, imamo čast da vam predstavimo MIRTU, biljku koja je u našem narodu poznata pod nazivima poput mrča, murta, mrčika, martina. Pored svojih lekovitih dejstva, ova jedinstvena biljka služi i kao ukrasni cvet u mnogim domovima, odnosno baštama.

Piše Milica Mutavdžić

48. SAVETI NUTRICIONISTE

ALKOHOLNO ILI JABUKOVO SIRĆE?

Sirće je prehrambeni proizvod, dobijen sirćetnom fermentacijom raznih voćnih vina i alkohola, ali i drugih sirovina zavisno od regije u kojoj se ono proizvodi. Najčešće je to sirovina koje ima u izobilju, pa tako u Italiji i Francuskoj preovladava vinsko sirće, u Engleskoj sirće od ječma, u Aziji se proizvodi sirće od pirinča, a u Severnoj Americi jabukovo sirće.

Piše Ana Todorović

50. SAVETI

BERBA I ČUVANJE KUPINE

SPREMANJE SENA I BALIRANJE

ISHRANA ĆURIĆA

Pripremila: Milica Lukić

ODRŽAVANJE ATOMIZERA

Piše Željko Lazić 

52. TRADICIJA I OBIČAJI 


PETROVDAN

Jedan od četiri najveća hrišćanska praznika

Pripremila: Milica Mutavdžić

53. DOGAĐAJI

ZNANJE IMANJE 
U BOJČINSKOJ ŠUMI

PORODICA VUJIĆ U PETLOVAČI ZA ČETIRI DANA UBRALA HILJADU KILOGRAMA MALINA

54. BIZNIS IDEJE

HERCEGOVAČKA RADIONICA "DELIĆ"

Aleksandra Delić iz Trebinja došla je na ideju da izrađuje kozmetičke proizvode na prirodnoj bazi, pa već četiri godine pretvara hercegovačko lekovito bilje u prave eliksire mlade i zdrave kože. Kvalitet sastojaka, od kojih su izrađeni ovi proizvodi, veoma je bitan, pa je Aleksandri na prvom mestu da koristi hladno ceđena ulja i biljke lokalnog porekla.

Piše Milica Lukić

55.  VESTI IZ SRBIJE

"SRPSKI KVALITET“ ZA OSAM PROIZVODA

SRBIJA DOBILA PRVU DOZVOLU ZA IZVOZ JAGNJETINE U KINU

Piše Milica Lukić

56. KUĆNI LJUBIMCI

ZAŠTITA OD OPASNIH SUNČEVIH ZRAKA

Beli i svetli psi, sa ružičastom kožom, kao i oni sa prirodno kratkom dlakom, posebno su osetljivi na jake i opasne sunčeve zrake. Kako ih zaštiti?

Tekst i fotografije Dušan Marinović

59. KUVAMO S LJUBAVLJU

CHESSECAKE OD JAGODE

Recept za ovu divnu poslaticu

........

Agrobiznis magazin (18.6.2017)