Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /Jul 2017 / Godina VII / Broj 77

Agrobiznis magazin broj 77, jul 2017. 

Dok je za većinu leto period kada se razmišlja o tome gde će se otići na more, za većinu proizvođača u poljoprivredi o tome nema ni govora do septembra. Uprkos činjenici da nas čeka jedna od sušnijih godina i da se može desiti da prinosi ratarskih kultura ne ostvare očekivani rezultat, neki ipak i ove godine imaju razloga za zadovoljstvo, naročito oni koji se bave proizvodnjom jagode i borovnice. Na našoj facebook stranici Agrobzinis magazin Srbija, objavili smo priču kolega sa B92 o Šapčanima, koji su zahvaljujući prihodu od jagode, počastili svoje porodice automobilima jednog poznatog brenda. Nadamo se da su već ranije sagradili hladnjače i da neće dozvoliti sebi da dospeju u istu poziciju poput malinara, koji su novac iz godina, kada im je lepo išlo, ulagali u kuće, stanove i automobile. A sada, nekoliko godina kasnije, muku muče sa cenom. Kada smo već kod digitalnih medija, ovom prilikom najavljujemo naše novo digitalno izdanje „Lekovito i začinsko bilje“ koje je u prodaji, o čemu možete čitati na strani 40 našeg časopisa. Podsećamo vas i da smo ranije izdali digitalno izdanje „Pčelarski podsetnik”. 

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 77:

4. DOGAĐAJI

BEOGRADSKI NOĆNI MARKET U ZEMUNU


Muzičko-gastronomski festival „Beogradski Noćni Market“ pod sloganom „Svi za Dunav“ po prvi put održan je 16. juna, na pijaci „Zemun“, koju je „BBC Travel“ uvrstila u turističku ponudu glavnog grada.

Pripremila Milica Lukić

6. NAŠA AKCIJA

KOLIKO KOŠTA OSIGURANJE U POLJOPRIVREDI?

Kompanija „Dunav osiguranje“, u saradnji sa Udruženjem novinara za poljoprivredu AGROPRESS, realizovala je nekoliko ciklusa radionica na kojima je potencijalnim osiguranicima predstavljala vidove osiguranja poljoprivrede: osiguranje useva i plodova, stoke i mehanizacije. Peta interaktivna radionica u novom ciklusu održana je u Šidu, u Sremu, na poljoprivrednom gazdinstvu Trivanović. Predstavnici Glavne filijale Srem Kompanije „Dunav osiguranje“ prezentovali su ponudu Kompanije u oblasti osiguranja poljoprivrede – useva, plodova i stoke, kao i osiguranje imovine.

8. AKTUELNO

ŠKOLSKI PRIMER USPEŠNOG BAVLJENJA POLJOPRIVREDOM

Brestovik se nalazi nadomak Beograda u gradskoj opštini Grocka. Ovo mesto poznato je po izuzetno razvijenoj voćarskoj proizvodnji. Zajedno smo sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem, posetili nedavno otvorenu hladnjaču, koja nosi ime po mestu u kojem se nalazi.

11. DOGAĐAJI

DR PEŠIĆU ZLATNA MEDALJA ZA NAUČNI PROJEKAT


12. DOGAĐAJI

LORIST I SAJAM TURIZMA
 U NERASKIDIVOJ VEZI

Jesenje priredbe na Novosadskom sajmu – Sajam lova, ribolova i sporta i Sajam turizma dokazaće da su u „najboljim godinama“. U Jubilarnoj 50- toj podsetiće na domete iz prethodne polovine veka, a doneće i novine, koje će u brzom tempu života, biti putokaz za beg u letnju ili zimsku oazu i uspostavljanje iskonske ravnoteže duha i tela.

14. AGROEKONOMIJA

KOLIKO NOVCA TROŠIMO NA HRANU?


Republički zavod za stitistiku saopštio je da su prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji, u novcu i naturi, u prvom kvartalu ove godine, iznosili 60.065 dinara, dok su prosečni izdaci iznosili 61.370 dinara. 

16. PČELARSTVO

ČUVANJE REZERVNIH MATICA U PČELINJAKU


Optimalan vremenski period za čuvanje matica u bankama je oko 10-15 dana.

Pripremila Milica Lukić

18. PČELARSTVO

PAKOVANJE, SKLADIŠTENJE I ČUVANJE IZVRCANOG MEDA

Posle vrcanja tj. centrifugiranja meda, potrebno je obratiti posebnu pažnju o smeštaju i čuvanju meda.

Pripremila Milica Lukić

20. VOĆARSTVO

PLJOSNATE BRESKVE NA NAŠIM PIJACAMA


Ovih dana, na našim pijacama se, pored domaće breskve i nektarine, pojavila i pljosnata sorta breskve, koja je još poznata i pod nazivom tanjirasta breskva. Iako često kažemo da najviše verujemo domaćem kvalitetu, na pijaci ima dosta voća i povrća iz uvoza, koje takođe rado kupujemo.

Pripremio Goran Đaković

22. MEHANIZACIJA

MITAS PNEUMATICI U ISTRAŽIVANJU ZALEĐENOG BAJKALSKOG JEZERA

Mitas pneumatici pouzdani i efikasni, u svim vremenskim uslovima, čak i na Bajkalskom jezeru pri zahtevnim uslovima. Mitas pneumatici su pouzdan partner, na koje se farmeri mogu osloniti.

Pripremila Milica Lukić

24. POVRTTARSTVO

KELJ


Za razliku od kupusa, kelj bolje podnosi visoke temperature i sušu, kao i niske temperature i mraz

Pripremio Milan Radovanović

26. RATARSTVO

LUCERKA

Za uzgoj lucerke najbolja su duboka humozna zemljišta, sa većom količinom krečnjaka. Ne podnosi teška, kisela, nepropusna i podvodna zemljišta.

Pripremio Aleksandar Radenović

28. RATARSTVO

DUVAN - ZALAMANJE I KONTROLA ZAPERKA


Za maksimalan prinos i kvalitet, biljke treba da budu zalomljene u pravo vreme i na pravu dubinu, a zaperci uklonjeni, mehaničkim ili hemijskim putem.

Pripremila Svetlana Kovačević

30. DOGAĐAJI

U ZEMUN PARKU FONTANA OD LUBENICA


Agrobiznis magazin je uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu AGROPRESS, organizovao dvodnevnu i već dobro poznatu manifestaciju Sajam hrane i pića „VIKEND DOBROG UKUSA” u ZEMUN PARKU. Ova manifestacija promoviše pre svega domaću hranu i tradicionalno privlači veliku pažnju posetilaca. Do sada se na ovim sajmovima predstavilo više od 300 izlagača iz raznih krajeva Srbije.

32. HORTIKULTURA

UKRASNI LUK

Ukrasni luk, biljka raskošnih lopti veličine 2,5 centimetra, uspeva u svim toplim oblastima istočne Evropre i Azije. Biljka dostiže visinu čak do 1,5 metra.

Pripremila Milica Lukić

34. ZAŠTITA BILJA

NEGA I ZAŠTITA CVEĆA


Bolesti biljaka najčešće prouzrokuju gljivice, bakterije i insekti. Najbolja zaštita je preventiva, ali je bitan i pravilan izbor staništa za biljku. Ponekad se infekcija ili napad štetočina ne mogu sprečiti. U takvoj situaciji, najvažnije je postaviti pravu dijagnozu i nabaviti odgovarajući lek.

36. INTERVJU

ŽARKO RADAK

Uprava za agrarna plaćanja (UAP) predstavlja svojevrsni „trezor” poljoprivrede, tehničko telo Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, koje je u najbližem kontaktu sa poprivrednim proizvođačima - korisnicima podsticaja. Naime, mi u delo sprovodimo poljoprivrednu politiku, koju donosi Ministarstvo, tako što omogućavamo poljoprivrednim proizvođačima da ostvare subvencije na koje imaju pravo i obezbeđujemo kasnu i brzu isplatu sredstava gazdinstvima - kaže za naš list Žarko Radak, direktor Uprave za agrarna pitanja.

38. IZ KOMŠILUKA

LJUBLJANA

Kako nam je istakla Tatjana, dok je obavljala svoj posao novinara i posećivala poljoprivredna gazdinstva, došla je na ideju da otvori prodavnicu zdrave hrane. Uz pomoć kolega sa fakulteta i vrednih poljoprivrednika, svoj višegodišnji rad, smestila je u prodavnicu domaćih zdravih proizvoda.

Pripremio Goran Đaković

39. NOVO SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

• Priručnik za one koji vole zdraviji i ukusniji život • Format A4 • 166 strana • Gajenje i sakupljanje bilja
 • Lekovitost i osobine • Priprema biljnih preparata • Melemi, čajevi i obloge • Kreme i ulja • Recepti narodne medicine • Kako koristiti začine • Saveti stručnjaka...

Pripremio Dušan Marinović

41. HORTIKULTURA

KADIFICA

Kadfica je cvet iz roda jednogodišnjih ili višegodišnjih biljaka. Pripada porodici suncokreta. Ima stabljiku 30 cm visine, sa tamno zelenim listovima u obliku pera. Cvetovi su obično prečnika od 1 cm do 6 cm, javljaju se u zlatnoj, narandžastoj, žutoj i beloj boji. Mogu biti jednostavnije građe, ali ima i vrste sa duplim cvetovima. Ova biljka se može uzgajati u saksiji, kao baštenska biljka i kao rezano cveće. Kadifa dugo cveta, od početka juna, pa sve do prvih ranih mrazeva.

Pripremila Milica Lukić 


42. ZADRUŽNE STRANE

OKUPILI SE ZADRUGARI NA TRGU REPUBLIKE

Prvi sajam zadrugarstva u Srbiji pod nazivom "Zadruge – budućnost privrednog i ekonomskog razvoja", održan je 30. juna na Trgu republike u Beogradu. Sajam je otvorio Milan Krkobabić, ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije, zadužen za regionalni razvoj. Pored ministra, prisutnima se obratio i Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije i Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine.

44. ZADRUGARSTVO U SLOVENIJI

SA PLANINA NA TRADICIONALAN NAČIN

Da su zadruge najbolji način organizovanja malih poljoprivrednih proizvođača, odavno se govori u literaturi, a potvrđeno je i u praksi. Dok se u Srbiji tek sada ponovo daje značaj zadrugama, u Sloveniji su zadruge okosnica razvoja poljoprivrede i osnovni način organizovanja, posebno malih poljoprivrednih proizvođača.

Pripremio Goran Đaković

46. LEKOVITO BILJE

MAROKANSKO ZLATO IZ KOŠTICE ARGANA

Argan je endemsko drvo koje uspeva u jugozapadnom Maroku. Raste u sušnim, polupustinjskim predelima. Starosedeoci Maroka su uz pomoć ove biljke obezbeđivali sebi drva za ogrev, lišćem hranili koze koje su gajili, hranili se plodovima i sušili ih za mirisna ulja za jelo i lečenje.

Pripremila Milica Lukić

48. SAVETI NUTRICIONISTE

KLICE U ISHRANI

Zašto baš isklijalo semenje?
 Biljne klice predstavljaju jednu od najvrednijih vrsta hrane, kako po obimu bioaktivnih materija, tako i po lakoći svarljivosti i brzini kojom hranljive i zaštitne materije ulaze u krv i tako direktno utiču na zdravlje i životni vek čoveka. Životna energija, kojom raspolaže proklijalo seme, stimuliše i prečišćava organizam od toksina.

Piše Ana Todorović

50. SAVETI

  • KAKO PREPOZNATI TOPLOTNI STRES KOD MLEČNIH KRAVA

  • ISHRANA OVACA U LETNJEM PERIODU

  • KAKO POVEĆATI PRINOS MLEKA KOD KRAVA

  • NAJBOLJI NAČINI ZA ČUVANJE ZRNA PŠENICE

52. TRADICIJA I OBIČAJI 


SVETI ILIJA

Svetog
 Iliju u narod 
još nazivaju i Ilija gromovnik, a prema običajima, na njegov praznik ne treba da se radi u polju jer će se tako navući gnev svetitelja

Pripremio Milan Radovanović

53. ORGANSKA POLJOPRIVREDA

URUČENE NAGRADE UČESNICIMA NLB ORGANIC KONKURSA

NLB Banka Beograd je 6. jula 2017. godine proglasila najbolje projekte organskih proizvođača na već tradicionalnom šestom NLB Organic konkursu, i uručila autorima projekata nagrade u ukupnom iznosu od milion i šesto hiljada dinara. Pored tri nagrade, koliko je predviđeno konkursom, NLB Banka je uručila i specijalno priznanje za uvođenje savremenih tehnologija u organsku proizvodnju.

54. KAKO SE PRAVI


VESNINA "FABRIKICA"

Sve je počelo sa simpatičnim srcem na štapiću koje sadrži različite natpise, dok danas uspešno posluje sa cvećarama

Pripremila Milica Lukić

55. VESTI

POSAO ZA ĐAKE POLJOPRIVREDNE ŠKOLE PK BEOGRAD

Praktična nastava je najbrži put do posla, što je potvrdilo i potpisivanje ugovora o radu, kojima su IDEA, Roda i Mercator prodavnice, na dan podele diploma, obezbedile posao za učenike Poljoprivredne škole PK "Beograd".

56. KUĆNI LJUBIMCI

KAKO DA NAUČIMO PSA DA PLIVA

Letnji meseci su idealna prilika za to, a evo i kako da to pokušamo...

Piše Dušan Marinović

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

SLATKO OD ŠLJIVA SA ORASIMA

Koji su sastojci neophodni i kako pripremiti ovo ukusno slatko?

........

Agrobiznis magazin (15.7.2017)