Novi štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /avgust 2017 / Godina VII / Broj 78

ABM 78 Page 01

Gori more, tope se planine, ali ne od lepote i blizine već, od "Luciferove vreline", kako su ne baš tako domišljate kolege nazvale, pojavu suše, u sred leta, kao da se to do sada nije dešavalo. S druge strane, domišljate komšije, nastavljaju tradicionalne odnose po principu da komšiji crkne krava. Pa je tako Hrvatska donela odluku da dodatno optereti uvoz proizvoda od komšija, koje su se pobunile, i odmah detaljno počele za uzvrat da pregledaju, hrvatsku robu. Usijali žabar samo što nije proključao, što će naravno ostalima u Evropi dobro doći, jer odavno je poznata ona stara narodna "zavadi pa vladaj". Ali ako se od te uzavrele atmosfere izmaknemo, i zasučemo rukave, bićemo kao i Vesna Bogosavljević iz Mrčajevaca, porodica Ognjanović iz Zablaća kod Čačka, kao i Dragan Fišćag iz Dolova, ali i generacije pčelara Despotović, koji su primeri opstanka kako sela, tako i poljoprivrede, na ovim prostorima. Ugledajmo se i na porodicu Tomić, iz sela Bašenovo kod Sremske Mitrovice. Nadamo se da ćemo, u narednim godinama, imati više ukinutih nameta, i navodnjavanih površina, a manje gorućih tema. 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 78:

4. AKTUELNO

BEOGRADSKE PIJACE U NOVOM SJAJU I UZLETU

Sa pojavom supermarketa i hipermarketa, na beogradskim pijacama u prethodnoj deceniji, i početkom ove je prodaja prepolovljena. Kako smo pisali u februarskom broju Agrobiznis magazina, dolaskom na čelo gradskih pijaca dr vet. med. Ivana Soča, situacija se drastično menja. JKP "Gradske pijace", u periodu od avgusta 2014. godine do jula 2017. godine, izvršile su rekonstrukciju i reoorganizaciju velikog broja pijaca. Kako je za Agrobiznis magazin izjavio Ivan Sočo, na velikom broju pijaca su uspeli da postave nove ili rekonstruisane tezge. Trude se da od pijaca naprave najatraktivnija mesta, gde će ljudi rado da dolaze da kupuju hranu. Pored kupovine, "JKP Gradske pijace" se trudi da obezbedi i konzumiranje proizvoda, kako bi potrošači imali priliku da se upoznaju sa proizvodom, a kasnije i da ga kupe.

7. ŽENE U AGROBIZNISU

OSIGURANJE USEVA 


8. DOGAĐAJI: DANI KAJSIJE U MIOKOVCIMA

GDE PLASIRATI SVEŽU KAJSIJU? 


Većina voćara kajsiju će predavati otkupljivačima, ali će značajne količine biti iskorišćene za pravljenje rakije

10. AKTUELNO

AGRO IRIS

Socijalna zadruga okupila proizvođače

Pripremila: Milica Lukić

11. VINOGRADARSTVO

RETKE I ZABORAVLJENE SORTE VINOVE LOZE

Uopšte nije lako pronaći i piti vina, od manje poznatih sorti, koje se čuvaju i gaje na manjim površinama (Thomas Riedl – vinski amater).

Piše prof. dr Dragan Nikolić

12. RATARSTVO

SUŠENJE DUVANA

Duvan tipa Virdžinija suši se toplim vazduhom, u posebno napravljenim sušarama. Duvan koji smo stavili u sušaru treba da bude po svojstvima ujednačen i u tehničkoj zrelosti.

14. STOČARSTVO

KO JE KRIV ZA POGIBIJU OVACA? 


Kako Agrobiznis magazin saznaje iz turskih medija, u turskom gradu Muradije je 80 ovaca izvršilo masovno samoubistvo, skočivši sa litice u provaliju. Kako se navodi, prvo je jedna ovca skočila u provaliju, nakon čega je još 79 ovaca uradilo isto. Pastir, koji je čuvao ovce, rekao je da je pokušao da spreči ovu tragediju, ali je, kako kaže, zakasnio. "Odveo sam ovce na ispašu. Međutim, jedna se odvojila i došetala do litice, nakon čega je skočila. Odmah za njom su to učinile i sve ostale ovce. Pokušao sam da presečem put jednom broju ovaca, ali kako sam im prišao, one su sve skočile", požalio se on. Mediji navode i da je pastir potražio pomo od lokalnih vlasti, zbog ovog slučaja.

15. STOČARSTVO

DOBRA HRANA ZA BOLJI PRIPLOD 


Pripremila Ljiljana Đurčić

16. PČELARSTVO

STRES I PČELINJE DRUŠTVO 


Za razliku od mnogih drugih životinja koje savremeni čovek gaji zbog ekonomske koristi, medonosna pčela je mnogo više povezana sa prirodnom sredinom. U prirodnim uslovima i van kontrole pčelara, ponaša se isto kao i u staništima (košnicama) specijalno za njih napravljenim. Odbegli pčelinji roj u nekom prirodnom staništu (šuplje drvo, udubljenje u steni i slično) opstaće bez teškoća ako u okolini ima dovoljno izvora nektara i polena.

18. MEHANIZACIJA

SAMOUTOVARNE PRIKOLICE 


Samoutovarne prikolice su namenjene za utovar i transport sveže zelene biomase, za svakodnevnu ishranu domaćih životinja, ali prvenstveno za utovar i transport sena sakupljenog u otkose. Samoutovarne prikolice sa noževima, mogu da se koriste i za spremanje travne senaže.

Piše Željko Lazić

19. MEHANIZACIJA

PRAVILNO ČUVANJE AKUMULATORA 


20. VESTI 


SUŠA OBRALA ROD

NOVE CENE ČEKAJU MALINARE

21. VOĆARSTVO

PODIZANJE ZASADA BOROVNICE 


Borovnica je relativno nova kultura, i kod nas još uvek nedovoljno poznata. Borovnica je voćna vrsta, čiji je vek trajanja preko pedeset godina. Zbog svojih lekovitih svojstava, veoma je tražena vrsta, naročito u zapadim zemljama. I pored povećanja svetske proizvodnje, njena cena je i dalje visoka. Gajenje borovnice može proizvođačima doneti profit, ali zahteva veoma ozbiljna ulaganja u proizvodnju iste. Procene su da cena borovnice narednih pet godina može biti od 4 - 6 evra za kilogram.

26. POVRTARSTVO

OD 600 DO 700 TONA KUPUSA GODIŠNJE 


Gazdinstvo "Povrće Ognjenović” je počelo sa radom 2015. godine, u Zablaću kod Čačka, čija je osnovna delatnost proizvodnja i kiseljenje kupusa. Aleksandar Ognjenović, na površini od 7,5 ha gaji kupus. Ukupna proizvodnja kupusa kreće se oko 600 do 700 tona na godišnjem nivou. Kako nam je istakao Aleksandar, u celokupni sistem proizvodnje, uloženo je oko 50.000 evra.

Piše Goran Đaković

27. POVRTARSTVO

VELIKA GOSPOĐA - SOMBORKA PAPRIKA 


Paprika koja se koristi za punjenje pavlakom mora biti isključivo bele boje. Samo nekoliko dana sa jakim suncem i počeće da dobija boju, što ne sme da se desi, za specijalitet koji pravi Vesna Bogosavljević iz Mrčajevaca.

28. HORTIKULTURA

LANTANA 


Lantana je grmolika biljka, koja potiče iz oblasti Srednje Amerike, gde slobodno raste u tropskim šumama. Nije zahtevna biljka, otporna je i slabo podložna bolestima i štetočinama.

Pripremila Milica Lukić

29. ZAŠTITA BILJA

EM - TEHNOLOGIJA U SLUŽBI BILJNE PROIZVODNJE 


Korisni mikroorganizmi su u stanju razgraditi i sintetičke hemikalije kao što su rezidue pesticida i to u roku od mesec dana do jedne godine, zahvaljujući sposobnosti antioksidacije.

Piše Nenad Ilić

30. POVRTARSTVO

REN - VRETENASTI KOREN ZA UKUSNE ZAČINE

Poljoprivredno gazdinstvo "Fišćag", iz sela Dolovo kod Pančeva, na svom poljoprivrednom gazdinstvu, gaji ren na površini od 40 ari. Dragan Fišćag, nosilac poljoprivrednog gazdinstva, 2010. godine želeo je da promeni posao koji mu je dosta oduzimao vremena, pa je počeo da istražuje čime bi mogao da se bavi, i gde da uloži novac. U potrazi za nečim novim i profitabilnim, došao je na ideju da zasadi ren, pošto, kako nam kaže Dragan, ovo povrće dobro podnosi klimatske promene, i može da se prerađuje. Tokom 2013. godine, poljoprivredno gazdinstvo je počelo sa proizvodnjom. Od jednog kilograma rena dobija se pet teglica gotovog proizvoda težine 370 ml
.

32. PROPISI

KABINA ČUVA GLAVU

Agencija za bezbednost saobraćaja podseća na propise

Pripremio Goran Đaković

34. ZAŠTITA BILJA

NEGA I ZAŠTITA UKRASNOG DRVEĆA 


Pripremila Milica Lukić

35. AKTUELNO

OTOREN PRVI POLJOPRIVREDNI KLUB U SRBIJI 


U prostorijama Uprave za agrarna plaćanja u Beogradu, 18. jula 2017. godine, otvoren je prvi Poljoprivredni klub u Srbiji, koji će biti mesto organizovanog okupljanja, razmene iskustava i uspostavljanja saradnje poljoprivrednih proizvođača, udruženja, prerađivača, investitora i ostalih činilaca u poljoprivrednom lancu.

36. STOČARSTVO

DOMAĆE PLANINSKO GOVEČE - BUŠA

Buša je autohtona rasa goveda koja predstavlja značajan genetski resurs balkanskog podneblja. Poznata je i pod nazivom domaće planinsko goveče ili ilirsko goveče. Po proizvodnom tipu, buša spada u kombinovane rase goveda, sa niskim proizvodnim sposobnostima. Međutim, inteziviranjem proizvodnje u govedarstvu i uvođenjem produktivnijih rasa, izgubio se interes za gajenjem buše. Tako je buša u velikoj meri potisnuta pa se danas retko mogu naći primeri u čistoj rasi. Izvršena je procena ugroženosti populacije buša, koja je ukazala na rizičan status populacije i neophodnost primene programa očuvanja.

Pripremio Goran Đaković

38. VINOGRADARSTVO I VOĆARSTVO

DRŽAVA PODSTIČE SUBVENIJAMA RASADNIČKU PROIZVODNJU

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović ukazao je u Trsteniku, na sastanku sa rukovodstvom opštine, i proizvođačim kalemova iz tog kraja, da je u budžetu Srbije po prvi put ubačena stavka koja se odnosi na pomoć proizvođačima sadnica - kalemarima.

40. PČELARSTVO

VRHUNSKO PČELARSTVO TRADICIJA PORODICE DESPOTOVIĆ

Piše Goran Đaković

42. ZADRUGARSKE STRANE

POSLOVNI PRIHODI ZEMLJORADNIČKIH ZADRUGA


Poslednji dostupni podaci finansijskih pokazatelja poslovanja zemljoradničkih zadruga evidentirani su u 2015. godini, u kojoj su zemljoradničke zadruge ostvarile poslovni prihod od oko 68 milijardi dinara. Ovaj prihod iskazan je kod 905 zemljoradničkih zadruga koje su podnele finansijske izveštaje sa iskazanim rezultatima poslovanja.

Piše Nikola Mihailović

44. VOĆARSTVO

RASPORED SORTI KRUŠAKA U VOĆNJAKU


Treba izbegavati više različitih sorti u jednom redu

Piše Milan Radovanović

46. LEKOVITO BILJE

LAVANDA


Lavanda je odlična protiv alergija, astme, bronhitisa, kašlja, upale sinusa, migrene, glavobolja...

Pripremila Milica Lukić

48. SAVET NUTRICIONISTE

KOMBINOVANJE NAMIRNICA

Jedan od važnih segmenata jeste i pravilno kominovanje pojednih grupa namirnica. Osim učenja dece o pravilnim principima i vrsti hrane, važno je naučiti ih da hranu ispravno kombinuju.

Piše Ana Todorović

50. SAVETI

KAKO OTKLONITI PROBLEME KOD MAŠINSKE MUŽE?

PRIPREMITE PČELE ZA HLADNE DANE

SILAŽA U ISHRANI DOMAĆIH ŽIVOTINJA

Pripremila Milica Lukić

52. TRADICIJA I OBIČAJI

PREOBRAŽENJE 


Preobražava se i voda i gora

Pripremila Milica Lukić

53. DOGAĐAJI

SEDAMSTO GODINA MANASTIRA KRUPE 


Izložba fotografija fotoreportera Darka Dozeta, povodom 700 godina Manastira Krupe, održala se u Kulturnom centru Novog Sada. Prisutne je pozdravio i poželeo dobrodošlicu Njegovo preosveštenstvo Episkop bački gospodin Irinej, a izložbu je prigodnom besedom otvorio Njegovo preosveštenstvo Episkop dalmatinski Fotije.

54. KAKO SE PRAVI

ANINA UNIKATNA KERAMIKA

Pripremila Milica Lukić

55. VESTI IZ SVETA

FER USLOVI ZA EKONOMIJU

SKANDAL SA DVOSTRUKIM RECEPTIMA TRESE EU

56. HORTIKULTURA

LIZIJANTUS SVE POPULARNIJI NA NAŠEM TRŽIŠTU

U poslednje vreme proizvodnja cveća u plastencima je sve više zastupljena. Veliki broj domaćinstava počeo je sa ozbiljnom proizvodnjom cveća i sadnog materijala, a neke vrsta nije ni moguće proizvesti van zaštićenog prostora. Aleksandra i Igor Tomić, u selu Bešenovo kod Sremske Mitrovice, uzgajaju cveće, a najviše su zastupljeni lizijantusi, dok na manjoj površini imaju ruže. Kako nam je rekao Igor, lizijantus je dugotrajan cvet koji podseća na ruže. Ima duge stabljike, dobro zatvorene pupoljke i cvetove različitih boja. Izuzetno je dekorativan i u poslednje vreme jako popularan, naročito na venčanjima za bidermajer i dekoraciju stolova.

Pripremio Goran Đaković

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

DŽEM OD ŠIPKA

Priprema i potrebni sastojci

57. SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

.......

Agrobiznis magazin (17.8.2017)