Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN /oktobar 2017 / Godina VIII / Broj 80

ABM 80 3D Page 01

Poljoprivrednim proizvođačima nije nikada lako, a naročito u godinama kakva je 2017. Nije ih mimoišla ni poplava, grad, a ni suša. Uprkos svemu, i svima, oni i dalje nekako opstaju, a za mnoge se može reći i napreduju u svojoj proizvodnji. Takvi su recimo proizvođači trešanja, jabuka, pojedini povrtari, kao i pčelari, ovčari i kozari. Ipak, nije lako ni nama novinarima. Naročito ako radite u zemlji kao što je Srbija, gde se svi prave pametni, a malo ko radi svoj posao i gde većina živi u teorijama zavere. Istina je uvek negde između, ali je ovog puta, barem što se tiče toga kakvu hranu jedemo, i zašto ministar Trivan misli da je hrana uzročnik steriliteta, nećemo otkriti. Naizgled prost i jednostavan razlog je to što šumarski inženjer, novopečeni ministar Goran Trivan, odbio da odgovori na pitanja Agrobiznis magazina, jer je tobož zauzet ranije preuzetim obavezama, mada nam nije rekao kojim.

Bilo kako bilo, sto dana njegovog mandata je prošlo, a on je, za to vreme, stigao da putuje u Ameriku, Grčku, a i u Crnu Goru. Dade ministar intervju i Večernjim novostima, i za svu ekološku štetu, našao je glavni razlog – poljoprivreda! Samo je ministar zaboravio da ono što govori mora i da potkrepi činjenicama iza kojih stoje relevantne institucije, a za svoje reči i rad mora da polaže račun građanima, na to ga obavezuje Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja.

Dok se ministar organizuje i odgovori na pitanja, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić za naš magazin je rekao da je uveren da se hrana u Srbiji ne može dovesti u pitanje i da on ne bi izgledao tako kako izgleda, da se u Srbiji jede loše i malo.

O svemu tome šta jedemo, kako proizvodimo i o odličnim proizvodima naših domaćina, na ostalih 58 strana, a o Trivanu ni reč više. Svako čudo tri ili sto dana... 

 Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 80:

4. ORGANSKA POLJOPRIVREDA


ZAJEDNIČKIM PROJEKTIMA DO ORGANSKE PROIZVODNJE

Bržem razvoju organske proizvodnje u Srbiji najviše može doprineti saradnja i učešće poljoprivrednih proizvođača u regionalnim i evropskim projektima. To je način da se povećaju površine pod organskom proizvodnjom koje u Srbiji ne prelaze 16.000 hektara, zajedno sa pašnjacima i utrinama, ali i da se naši poljoprivrednici pripreme za primenu evropske politike u ovoj oblasti, poručeno je sa 11. međunarodnog foruma organske proizvodnje u Selenči, kojem je prisustvovalo oko 250 gostiju iz Srbije, Hrvatske, Slovačke, Moldavije, Češke, Mađarske...

5. VESTI  

NOVI REKORD U SRBIJI: KAČAMAK PREČNIKA JEDAN I PO METAR

Sredinom septembra meseca, u Medveđi je održan, po drugi put, sajam "Dani kukuruza". Sajam se sastojao iz tri dela: nauka, tradicija i kultura.

6. POVRTARSTVO

NAJBOLJI MLADI PROIZVOĐAČ PAPRIKE

Aleksandar Marković, iz sela Velika Drenova, ovogodišnji je dobitnik priznanja za najboljeg mladog proizvođača paprike. Aleksandar, sa svojom porodicom, proizvodi papriku na 1,5 ha, a bavi se i proizvodnjom sadnica voća i vinove loze, kojih proizvode ukupno 170.000 komada.

Piše Goran Đaković

8. INTERVJU

DON DON IZGRADIO NAJVEĆU FABRIKU TOSTA U REGIONU

Strategija lidera je da kreira trendove, da bude inovator, da uvek ponudi nova rešenja i mogućnosti za svoje potrošače. Kreiranje novih navika i želja da se bude na usluzi kupcima tokom 24 h, 365 dana u godini, neke su od osnovnih poslovnih strategija najvećeg proizvođača hleba i peciva u regionu. Nedavno je u Srbiji, u Kragujevcu, otvoren najveći pogon za proizvodnju tosta u ovom delu sveta. Investicija vredna 10 miliona evra, samo je kruna uspešnog razvoja slovenačkog preduzeća, koje je počelo u maloj pekari u Sloveniji, a koje naredne godine obeležava 25 godina postojanja, ali i 10 godina rada u Srbiji. Ovo je bio povod za razgovor sa Alešom Možetičem, direktorom kompanije koja ima čak 11 fabričkih pogona i dva mlina.

Razgovarao Goran Đaković

10. VOĆARSTVO

ZASADI PO EVROPSKIM STANDARDIMA

Malo je ljudi koji u svojoj biografiji mogu da napišu da su učestvovali, na bilo koji način, u podizanju 600 hektara savremenih zasada voćnjaka, ali je to ipak pošlo za rukom Nikoli Milićeviću, inženjeru poljoprivrede, koji već više od 15 godina radi u Delta Agraru. Nikola ima 38 godina i sada nastavlja sa različitim poduhvatima koje možemo svrstati u primenu najsavremenijih znanja u oblasti voćarstva i vinogradarstva. On je do sada radio na projektu voćnjaka u Čelarevu, a od prošle godine bavi se i širenjem intenzivnih zasada u okolini Zaječara, gde Miroslav Mišković, vlasnik Delta Agrara, investira u ovu proizvodnju.

Piše Goran Đaković

12. VOĆARSTVO

LESKA - ZA DOBAR ROD DOBAR OPRAŠIVAČ

Da bi proizvodnja lešnika bila uspešna, prilikom podizanja zasada, potrebno je izbeći mnoge greške koje je kasnije teško ispraviti. Da bi se dobio dobar rod, veliku pažnju treba pokloniti izboru sorti i oprašivanju leske. Biljka je jednodoma. To znači da se na jednoj biljci nalaze razdvojeni muški i ženski cvetovi. Muški cvetovi su rese. One mogu biti duge i do 20 cm, obično je to 4-6 cm, a na njima se nalazi i do 200 prašničkih komora. Ti cvetovi se formiraju tokom meseca juna.

Piše Svetlana Kovačević

14. VOĆARSTVO

IZABERITE PRAVO MESTO ZA SADNJU DUNJE

Za uzgajanje dunje, od velikog su značaja dubina i struktura zemljišta. S obzirom na to da dunja ima dobru razvijenu korenovu mrežu, pogodno je da zemljište ima što dublji sloj.

Piše Milica Lukić

16. ŽENE U AGROBIZNISU

Agrobiznis magazin u Republici Srpskoj

RASTE OSIGURANJE POVRŠINA U BIJELJINI I OKOLINI

Kompanija "Dunav osiguranje" organizovala je u Bijeljini osmu edukativnu radionicu "Žene u agrobiznisu" na kojoj je bilo reči o neophodnosti osiguranja useva. Predstavljene su i brojne pogodnosti osiguranja za poljoprivrednike, pre svega za osiguranje useva, plodova i duvana, osiguranje životinja, ali i za osiguranje imovine.

18. MEHANIZACIJA

ZNAČAJ MAŠINA U MODERNOJ POLJOPRIVREDI


Poljoprivredni radovi bili bi sasvim nezamislivi bez upotrebe moderne poljoprivredne mehanizacije, što je zapravo zbirni naziv za različite mašine. Svi znamo kako je poljoprivreda izgledala nekada, a u budućnosti se očekuje da primat preuzmu autonomni uređaji, odnosno zemljoradne mašine koje bi bile sposobne da rade same, bez vozača. Danas postoje različiti uređaji koji vozačima ovih mašina olakšavaju rad, a to su laserom vođeni kombajni ili traktori koji su vođeni uz pomoć GPS-a (Global Positioning System-a), kao i drugi primeri.

Piše Suzana Todorović 

20. RATARSTVO

ŽUTI ZVEZDAN - VAŽNA KRMNA BILJKA

Najbolja setva je u prvoj polovini septembra, jer 
pri kasnijoj setvi može doći do izmrzavanja, usled nedovoljno razvijenih biljaka. Za ispašu se koristi kada dostigne visinu od 15-25 cm.

Piše Olivera Gavrilović

22. STOČARSTVO  

ZVONČIĆI U PET

Švajcarski region Entlebuch, nalazi se na nadmorskoj visini iznad 750 metara, ali se farme nalaze u letnjem periodu na 1.300 metara, i stoka se napasa u ovim delovima, od sredine maja do sredine septembra meseca, kada se spušta u niže predele. To je poseban dan, kako za stanovnike regiona, tako i za farmere.

Piše Goran Đaković

26. DOGAĐAJ

Festival zimnice u Koceljevi

KISELE LUBENICE NOVO U PONUDI

U Koceljevi je, poslednjeg vikenda septembra, održana deveta po redu, privredno-turistička manifestacija "Festival zimnice" koja je okupila više od 220 izlagača, iz svih krajeva Srbije. Festival zimnice je postao brend Koceljeve koju, za dva dana manifestacije, poseti i do 20.000 gostiju.

Piše Milica Lukić

29. RATARSTVO

SORTIRANJE, PAKOVANJE I SKLADIŠTENJE DUVANA

Cilj sortiranja i pakovanja duvana je obezbediti ujednačenost po insercijama, veličini, boji i kvalitetu, pa olakšati otkup istog, kao i njegovu dalju obradu. Kod navedenih aktivnosti, treba obratiti pažnju da se pakovanje vrši kada list duvana primi dovoljnu vlagu, tako da pri dodiru šušti, može se zgužvati, a ne lomi se. Optimalna vlaga kod duvana tipa Virginija je 16 posto. Nikako ne treba pakovati suviše suv, ali ni prevlažan duvan.

Piše Dušan Jankov

ABM 80 Page 01

30. RATARSTVO

ČIČOKA - LEKOVITI DIVLJI KROMPIR


Čičoka je dostupna svuda. Može se kupiti na pijaci i u supermarketima. Kada kupujete divlji krompir na pijaci birajte onaj koji nije kvrgav jer je slađi. Takođe, manje ćete biljke baciti dok je ogulite. Svežu biljku prepoznaćete i po boji, koja treba da bude svetlo braon. Birajte one bez crnih i tamnih fleka. Preporučeno je čičoku čuvati na hladnom i mračnom mestu, jer će tako zadržati svojstva, čak i do 10 dana. Oguljena će brzo promeniti boju, pa je najbolje da je čuvate u zatvorenoj činiji. Može se oguliti neposredno pre spremanja. Najlakše se guli posle kuvanja.

Piše Olivera Gavrilović

32. DOGAĐAJ

SEPTEMBARSKI SAJAM DOBOG UKUSA


Od slanog do slatkog, spremili su proizvođači iz raznih krajeva Srbije, za dvodnevnu, i već dobro poznatu manifestaciju, septembarski Sajam dobrog ukusa, koju je organizovao Agrobiznis magazin, u saradnji sa AVIV PARK-om, a uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu AGROPRESS. Ova manifestacija promoviše pre svega domaću hranu i tradicionalno privlači veliku pažnju posetilaca. Do sada se na ovim sajmovima predstavilo više od 300 izlagača iz svih krajeva Srbije.

Pišu Svetlana Kovačević i Milica Lukić

34. VINOGRADARSTVO

KADA JE VINO SPREMNO ZA RAZLIVANJE U BOCE?

Razlivanje vina u boce je poslednja faza njegove pripreme za tržište. Kada su razlivena u boce, vina, naročito obična stona vina, pripremljena su za isporuku. Vrhunska vina proizvedena od kvalitetne sirovine, puna, harmonična, u flaši mogu dodatno dozrevati i unapređivati svoj kvalitet.

Piše Milica Lukić

36. AKTUELNO

"WAI WAI" NUDLE IZ RUME ZA ČITAV SVET


U Rumi je, početkom oktobra meseca, otvorena fabrika hrane, kao prva investicija u Evropi nepalske kompanije "CG Foods Europe", koja posluje u okviru "Chaudhary Group", a u koju je uloženo devet miliona evra.

37. MALI OGLASI

38. TRŽIŠTE

KO SU NAJVEĆI PROIZVOĐAČI ŽITARICA?

ŠTA JE BOLJI POSAO: PROIZVODNJA GROŽĐA ILI VINA?

39. USPEŠNI POLJOPRIVREDNICI

Marija Dimitrijević iz sela Popučke

POLJOPRIVREDA JE NJENA BUDUĆNOST

Novinari Agrobiznis magazina, posetili su domaćinstvo Marije Dimitrijević, samohrane majke iz sela Popučke, nadomak Valjeva. Kako nam je u razgovoru rekla Marija, poljoprivredom se bavi čitavog života, to im je porodični biznis.

Piše Snežana Birčanin

40. TEHNOLOGIJA PRERADE

BB KLEKOVAČA - RAKIJA VRHUNSKOG KVALITETA

Svetski poznato preduzeće "BB Klekovača DOO" proizvodi rakiju klekovaču još od davne 1955. godine u Zemljoradničkoj zadruzi Bajina Bašta, čiji je zaštitni znak proizvodnja kvalitetne rakije. Proizvodnja ove rakije datira još od 1905. godine kada se pronalazio pravi recept za proizvodnju ove rakije.

Piše Goran Đaković

41. HORTIKULTURA

ADENIJUM - PUSTINJSKA RUŽA U KUĆI

Adenijum je biljka koje se razlikuje od ostalog cveća. U pustinji raste bez ikakve nege, dok u kućnim uslovima traži ljubav vlasnika. Traži dosta svetla i vazduha. Sporo raste, a po izgledu dosta podseća na lijander.

Piše Milica Lukić

42. ZADRUGARSKE STRANE

POSLOVANJE ZEMLJORADNIČKIH ZADRUGA U 2017. GODINI

44. DOGAĐAJ

KUPUSIJADA U MRČAJEVCIMA

Svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo u čijem spremanju se svake godine na Kupusijadi, timovi kuvara takmiče ko će napraviti što bolji i ukusniji specijalitet. Tajna za vrhunski svadbarski kupus je u dugom kuvanju i različitim vrstama mesa, najčešće junetina i svinjetina, a kao začin dodaje se mala količina jagnjećeg mesa, kaže za Agrobiznis magazin Milun Tošić. Takođe, presudno za ovaj specijalitet je da se isti kuva u zemljanim loncima na tihoj vatri. Najbolje je jelo probati u kombinaciji sa mladim belim sirom i vrućom projom.

Piše Goran Đaković

45. SEOSKI TURIZAM

ETNO KUĆA "ERIĆ"

Etno kuća "Erić", smeštena je u malom ali naveliko poznatom mestu u srcu Šumadije, u Mrčajevcima. Za osam godina rada, postali su prepoznatljivi kako po autentičnom ambijentu, tako i po ukusu domaće srpske kuhinje...

Piše Goran Đaković

46. LEKOVITO BILJE

LEKOVITI KOROV - SLATKA PAPRAT

Koren i izdanak slatke paprati sakupljaju se u proleće i ranu jesen, a cela biljka tokom cvetanja, od juna do septembra meseca.

Piše Milica Lukić

47. LEKOVITO BILJE

BLAŽENI ČKALJ


Čaj ili vino od ove biljke pomažu kod gastritisa, nadimanja, opstipacije i drugih tegoba organa za varenje, protiv žutice, kod oboljenja žuči i jetre. Blaženi čkalj se koristi i u svežem stanju, plodovi se žvaću i gutaju, u slučaju zatvora.

Piše Milica Lukić

48. NOVA IZDANJA AGROBIZNIS MAGAZINA

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

49. VESTI

REPUBLIČKE ROBNE REZERVE ZA POLJOPRIVREDNIKE

50. SAVETI


KAKO NAPRAVITI KOMPOST ZA ŠAMPINJONE?

ČUVANJE CRNOG LUKA I PRAZILUKA

RADOVI NA PČELINJAKU U NOVEMBRU MESECU

Piše Milica Lukić

52. PČELARSTVO

UZIMLJAVANJE PČELINJIH ZAJEDNICA


Znamo da su podnjače regulatori leta i donji deo plodišta najizloženiji propadanju, samim tim ako ima potrebe zameniti iste novim ili bar restauriranim delovima. Dalje, češljevi na regulatorima leta nikako nisu beskorisni. S obzirom na to da pčele tokom zimovanja ne brane ulaz u košnicu, u velikoj meri će nam pomoći da poštedimo pčele neželjenih posetilaca i podstanara.

Piše Željko Pavlović

55. KAKO SE PRAVI

IVANINI UNIKATNI KERAMIČKI PREDMETI


U postupku izrade keramičkih predmeta, važno je biti fokusiran na rad i da su vam ruke vrlo stabilne

Piše Milica Lukić

56. TRADICIJA I OBIČAJI  

MANASTIR RUJNO 
- POSTOJBINA PRVE SRPSKE ŠTAMPANE KNJIGE

Pre 480 godina odštampana je prva knjiga u Srbiji. Bilo je to Rujansko četvorojevanđelje, štampano u manastiru Rujno, samo osam decenija posle Gutembergove Biblije. Jedina dva sačuvana kompletna primerka tog jevanđelja, danas se čuvaju u bibliotekama u Pragu i Sankt Peterburgu, a koliko su važna i cenjena, potvrđuje i činjenica da se u Češkoj poseta mora najaviti pola godine ranije.

57. VESTI

URBANA POLJOPRIVREDA - PRILIKA ZA ZAPOŠLJAVANJE MLADIH U BANJALUCI

Poljoprivredni fakultet sprovodi projekat urbane poljoprivrede koji bi trebalo da obezbedi posao za stotinu nezaposlenih Banjalučana sa biroa.

59. KUVAMO S LJUBAVLJU

KUGLICE SA PIRINČEM

Evo recepta kako spremiti ovaj specijalitet

Pripremila Svetlana Kovačević 

 .......

Agrobiznis magazin (12.10.2017)