Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / januar 2018 / Godina IX / Broj 83

ABM 83 3D Page 01

Još jedna godina je za nama. Tokom praznika, svako je na svoj način sumirao rezultate. Bilo kakav zbir da je na kraju, svi smo u nekom plusu, jer ćemo i ove godine živeti i raditi.

Redakcija Agrobiznis magazina i ovog puta se potrudila, da vam obezbedi najkorisnije savete iz svih oblasti poljoprivrede, a naročito vam skrećemo pažnju na temu đubrenje vinograda, kao i tekstove namenjene proizvođačima povrća. Ovoga puta, govorimo o proizvodnji zelene salate i tikvica. Koliko nauka ide napred, možete videti iz tekstova prof. dr Brane Radenković, čiji serijal o nanočesticama nastavljamo i u ovom izdanju.

Prvi put, kako bi neki rekli u „novijoj istoriji“, mladi poljoprivrednici dobili
 su podsticaj od države, njih čak 80 odsto od ukupnog broja, koliko se prijavilo na konkurs. Najviše se novca tražilo za sisteme za navodnjavanje, plastenike i priključne mašine. Efekti ove mere koju je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, mogu se očekivati
već tokom predstojeće sezone, a da li će sa ovakvom praksom nastaviti, saznaćemo uskoro, kada ministar Nedimović bude saopštio kako planira
da utroši budžet namenjen poljoprivredi za 2018. godinu.

Da poljoprivreda postaje sve atraktivnija i zanimljivija, čak i onima koji su se potvrdili u nekim drugim vodama, pokazuju i primeri porodica poznatih pevača, sportista, glumaca... Kako su se u ovome snašli i da li su uspešni čitajte na stranicama vašeg omiljenog časopisa za poljoprivredu i selo, jer znate i sami...

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 83:

4. AKTUELNO

NEDIMOVIĆ: 667 REŠENJA ZA MLADE POLJOPRIVREDNIKE

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović je krajem decembra 2017. godine u Novom Sadu, obraćajući se mladim poljoprivrednicima, koji su dobili sredstva po konkursu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, naglasio da je ponosan na činjenicu da su konkurisali poljoprivrednici iz cele Srbije. "Odobreno je 667 rešenja za mlade poljoprivrednike do 40 godina starosti i isplaćeno je oko 460 miliona dinara", rekao je ministar Nedimović i dodao da je najviše sredstava usmereno ka voćarstvu, povrtarstvu i stočarstvu. 

5. AKTUELNO

MALINA OD PROBLEMA DO REŠENJA

Stručnjaci smatraju da su najveći problemi u proizvodnji maline u Srbiji nastali pre svega zbog velikog uticaja nepovoljnih vremenskih činila. Među ključnim problemima se navode i kvalitet sadnog materijala, osetljivost svežih plodova na neadekvatan transport, skladištenje i čuvanje. Problem predstavlja i nedostatak novca u vreme otkupa, kao i neblagovremena isplata proizvođačima, neracionalno organizovanje otkupa i prodaje na svetskom tržištu. 

6. AKTUELNO  

Novogodišnje iznenađenje od resornog ministarstva

MLADI POLJOPRIVREDNICI ODLIČNO PROŠLI NA KONKURSU DRŽAVE

Nov program subvencionisanja mladih poljoprivrednika, doneo je podsticaje, na koje su mogli da računaju punoletni mladi poljoprivrednici - nosioci komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstva i mladi preduzetnici, koji su na dan podnošenja prijave na konkurs imali navršenih 18, a najviše 40 godina. Kako se navodi, podsticaji su utvrđeni u procentualnom iznosu od vrednosti realizovane investicije u skladu sa zakonom, kojim se uređuju podsticaji u poljoprivredi i ruralnom razvoju, odnosno posebnim propisom kojim se uređuje raspodela podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju. 

8. AKTUELNO

IZLAZAK I MALIH PROIZVOĐAČA NA TRŽIŠTE

Mali tradicionalni proizvođači mesa i mleka u Srbiji moći će da na potpu- no bezbedan i legalan način izađu na tržište, bilo da se radi o prodaji robe sa kućnog praga, lokalnim pijacama i marketima ili teritoriji cele države, zahvaljujući novousvojenom pravi- lniku, izjavio je sredinom decembra meseca 2017. godine ministar poljo- privrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović. 

10. VOĆARSTVO

BOLESTI I ŠTETETOČINE DUNJE

Dunju napada više bolesti iz grupe mikoza i bakterioza. Najčešće su: monilija (trulež plodova), pegavost lišća, pepelnica dunje, posmeđivanje lišća i bakterijska plamenjača. Kako je navela prof. dr Evica Mratinić, u priručniku koji se odnosi na tehnologiju proizvodnje dunje, iako važi za jednu od otpornijih voćnih vrsta, nije je lako sačuvati od bolesti i štetočina.

Piše Goran Đaković

12. VOĆARSTVO

LEŠNIK: BERBA, SUŠENJE I ČUVANJE

Kako je navodi prof. dr Evica Mratinić, u priručniku koji se odnosi na tehnologiju proizvodnje leske, kako svi plodovi na stablu/žbunu ne sazrevaju istovremeno, berbu leske je poželjno vršiti u dva navrata, naročito, ako se obavlja mašinski, pomoću tresača. Prerano obrani plodovi gube na kvalitetu, jer im je manji radman, jezgra je smežurana i postaje žilava. Najbolji kvalitet plodova imaju u punoj zrelosti, kada se povećava količina oleinske kiseline, od koje zavisi aroma. 

ABM 83 Page 01 velika

14. DOGAĐAJI

Festival kratkog podvodnog filma

NAJLEPŠI PODVODNI DELOVI SVETA

"Nečujno 5" je festival kratkog podvodnog filma koji se organizuje već petu godinu za redom, u organizaciji Asocijacije ronilačkih instruktora i velike podrške Doma omladine Beograda, gde se manifestacija i održala, početkom oktobra 2017. godine. Prikazani su kratki filmovi u trajanju do 12 minuta, iz najlepših podvodnih delova sveta, koje ni ne možete da zamislite da postoje. Pored filmova, tom prilikom predstavljena je i takmičarska izložba podvodnih fotografija... 

16. AKTUELNO

Poljoprivredni proizvodi sa Peštera

ZAŠTIĆENI I BLIŽE EVROPSKOM TRŽIŠTU

Evropska unija i Vlada Švajcarske podržale su brendiranje tri tradicionalna poljoprivredna proizvoda po kojima je Peštersko-sjenička visoravan poznata, što će osim garancije kvaliteta potrošačima, proizvodima dati dodatu vrednost i biće konkurentniji na tržištu

18. DOGAĐAJ

Sajam nacionalnih manjina

"SLOŽNI MOZAIK SRBIJE"

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije, organizovala je drugi Sajam posvećen nacionalnim manjinama pod nazivom "Složni mozaik Srbije", a kojim se i obeležava 10. decembar – Međunarodni dan ljudskih prava

19. Marekting

MALI OGLASI

20. RATARSTVO

PRIHRANA OZIME PŠENICE

Prihrana fosforom i kalijumom se ne preporučuje zbog njihovog neznatnog premeštanja u dubinu, pa koren ostaje na površini, što smanjuje otpornost na poleganje i sposobnost korišćenja vode iz dubljih slojeva 

Piše Violeta Veličković

22. STOČARSTVO

NAJČEŠĆI UZROCI NEPLODNOSTI KRUPNIH PREŽIVARA

Plodnost je sposobnost grla da pravilno izražavaju polni nagon, da se u periodu estrusa blagovremeno osemene, da ostanu steona i da daju potomstvo. Ako dođe do poremećenosti, farmeri treba da zatraže veterinarsku intervenciju. Naravno, na uspešan tok oplodnje u velikoj meri utiču pravilna ishrana i nega. 

Piše Predrag Perić

24. MEHANIZACIJA

ČUVANJE PRIKOLICA I RASIPAČA MINERALNOG ĐUBRIVA

Prikolice su izuzetno važne u procesu poljoprivredne proizvodnje, kako sa aspekta sigurnog i blagovremenog prevoza poljoprivrednih proizvoda, tako i sa aspekta bezbednosti. Posle završene sezone, prva mera je čišćenje i pranje od biljnih ostataka i zemlje, posebno rubova na stranicama, gde je moguće zadržavanje vlage. 

Piše Željko Lazić 

25. MEHANIZACIJA

ČUVANJE MAŠINA I TRAKTORA U ZIMSKOM PERIODU

Opšte je poznato da vlaga i prljavština ubrzavaju oksidaciju metala i prouzorkuju njihovo brže propadanje. Sve mašine u toku zimskog perioda treba da budu uskladištene u zatvorenom, suvom i tamnom prostoru. Dakle, mašine se mogu ispravno čuvati samo u hangarim, garažama, šupama, tremovima i drugom prostoru koji je namenjen za tu svrhu. 

Piše Željko Lazić 

26. POLJOPRIVREDNICI U POSETI ČEŠKOJ REPUBLICI

Jovica Stefanović

POLJOPRIVREDA JE MOJ ŽIVOT 

Nikola Pivić

ZADOVOLJAN SAM KVALITETOM SVOGA STADA

Živorad Pavlović

OD POLJOPRIVREDE SE MOŽE ŽIVETI

29. KONJARSTVO

OD HOBIJA DO ZARADE

Kao specifičan vid stočarstva, konjarstvo je atipično u odnosu na druge grane stočarstva. Naime, za razliku od drugih vrsta domaćih životinja koje se gaje radi dobijanja proizvoda koji prvenstveno služe za ljudsku ishranu, cilj gajenja i držanja konja je najčešće u sportske svrhe i radi zabave. Još ponegde se teške rase konja koriste za radove u poljoprivredi, ali to je zanemarljivo. Nabrojaćemo samo rase kao što su: peršeron, štajerska, nonijus... 

Piše Goran Joksić

30. DOGAĐAJ  

DOMAĆE VINO I RAKIJA NA "VIKENDU DOBROG UKUSA"

Agrobiznis magazin u saradnji sa AVIV PARKOM na Zvezdari, a uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu „AGROPRESS”, organizovao je sredinom decembra meseca Sajam hrane i pića "Vikend dobrog ukusa" u TC AVIV PARK. 

32. NOVOGODIŠNJI BAZAR

AVIV PARK ZVEZDARA


34. NANOTEHNOLOGIJA

VRSTE NANOČESTICA

Nanomaterijali i njihovi učinci se mogu naći u prirodi svuda oko nas. Okvirno razlikujemo tri tipa nano-čestica...

Pišu dr Brana Radenković-Damnjanović, dr Armin Tomašič i dr Silvestra Kobal 

36. POVRTARSTVO

Povrće bogato vitaminima

TIKVICE

Hranljivi sastojci iz tikvica imaju brojna povoljna dejstva na zdravlje: magnezijum pomaže u snižavanju pritiska, vitamini C i A sprečavaju razvoj ateroskleroze, hranljiva vlakna utiču na snižavanje holesterola, kao i na čišćenje toksina iz debelog creva. Tikvice su dobar izvor vitamina C i A, mangana, kalijuma, bakra, magnezi- juma, fosfora, selena, hranljivih vlaka- na, folata i ribo avina. 

38 VINOGRADARSTVO

VINOGRAD - VREME I NAČIN ĐUBRENJA

Kako bismo pravilno planirali i u pravo vreme obavljali agrotehničke mere i mere zaštite, neophodno je poznavanje biološkog ciklusa vinove loze. Iako se biološki ciklus završava zrenjem i berbom grožđa, to ne znači da radovi u vinogradu prestaju. Izreka "da vinograd traži slugu, a ne gospodara", potvrđuje svoju tačnost činjenicom, da ni posle berbe za vinogradare nema odmora. 

Piše Dragoljub Glišić

40. PČELARSTVO

VRSTE PČELINJEG MEDA

Lipov, bagremov, cvetni, lavandin, kestenov, šumski, glogov i suncokretov med imaju svoje zajedničke ali i različite karakteristike po kojima se i prepoznaju. Evo kako da ih razlikujemo...

Piše Željko Pavlović

42. ZADRUGARSKE STRANE

ZADRUGARSTVO U BRDSKO-PLANINSKIM PODRUČJIMA

Piše Nikola Mihailović, predsednik Zadružnog saveza Srbije 

44. POZNATI U AGROBIZNISU

PEVAČICA LEPA BRENA I NJEN SUPRUG BOBA ŽIVOJINOVIĆ - Proizvode kvalitetna vina

ZVONKO BOGDAN, pevač - Od vina stvorio brend

NENAD JEZDIĆ, glumac - Peče šljivovicu

UROŠ TRIPKOVIĆ, košarkaš - Bere borovnice

DARKO MILIČIĆ, košarkaš - Uložio novac u jabuke

VOJIN ĆETKOVIĆ I SLOBODA MIĆALOVIĆ, glumci - Proizvode organsku hranu

MIROSLAV ĐUKIĆ, fudbalski trener - Podigao zasad lešnika

ĐORĐE MARIĆEVIĆ, kik-bokser - Podigao zasad pod malinom 

46. LEKOVITO BILJE

Tropska biljka

VANILA

Mirišljave mahune vanile plod su jedne vrste orhideje, takozvane penjačice, koja raste u tropskim šumama Srednje Amerike i jedina je orhideja čiji su plodovi jestivi. Postoji čak 150 vrsta vanile, a danas se koriste samo dve vrste - Bourbon i Tahitian vanila. Njena upotreba u kulinarstvu je poznata od davnina, a zbog neodoljivog mirisa pronašla je svoju primenu u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. 

47. LEKOVITO BILJE

LOVOR - LEKOVITA I ZAČINSKA BILJKA

Lovor je višegodišnja zimzelena biljka iz porodice lovora. Najviše je rasprostanjena na području Mediterana. Ra- ste u formi žbuna, sa duguljastim listovima dužine oko 10 cm. Lovor cveta sitnim plavobelim do žutim cvetovi- ma. Plod je koštunica, crne boje, koja sadrži samo jednu semenku. 

48. SPECIJALNO DIGITALNO IZDANJE AGROBIZNIS MAGAZINA

LEKOVITO I ZAČINSKO BILJE

49. designLAB

DIZAJN I NJEGOV UTICAJ

Kakav je i koliki značaj dizajna, može se razumeti iz reči profesora Roberta Hejsa koji je, još 1991. godine, nagovestio njegov veliki značaj u poslovnom životu sveta i tom prilikom posebno naglasio da ulaganje u dizajn sopstvenih proizvoda i usluga nije trošak već pre svega - dobra investicaja.

Piše Dejan Vukelić

50. SAVETI

ZAŠTITA VOĆA OD NISKIH TEMPERATURA

KVARENJE VINA

PROIZVODNJA ZELENE SALATE U PLASTENICIMA

52. KUĆNI LJUBIMCI

MENTALITET I NARAV PSA

Šta je to temperament psa? I kako proceniti njegovu narav od koje, pokazuje iskustvo, zavisi njegovo opšte ponašanje i "pogled na svet"? 

Piše Dušan Marinović

54. HORTIKULTURA

Zimska cvetnica

CIKLAMA

Ciklama je sobna biljka koja svojim cvetovima ulepšava dom od novembra do aprila meseca. Uspešna nega ciklame počinje već prilikom kupovine. Zato je potrebno da izaberete biljku, koja ima zdrave listove i mnogo pupoljaka. 

55. KAKO SE PRAVI

SnowyS Art

UNIKATNI PREDMETI OD DRVETA

U toplini svog doma, Snežana Soković iz Beograda, od naplavnog morskog drveta (ono što je more izbacilo na obalu) i starog gvozđa, pravi unikatne predmete, pre- poznatljive i jedinstvene na teritoriji Srbije. 

56. TRADICIJA I OBIČAJI

Sveti Trifun 

ZAŠTITNIK VINOGRADA I POLJSKIH USEVA

Srpska pravoslavna crkva i vernici 14. februara slave Svetog Trifuna, zaštitnika iskrene ljubavi svih hrišćana

Piše Milica Lukić

57. AKTUELNO

KAMENJE KOJE "RASTE"

I dok se nekim poljoprivrednicima u Srbiji zalomilo da im na njivama s proleća raste drago kamenje, drugi muku muče sa uklanjanjem bezvrednog, koje im samo prouzrokuje štetu. 

Piše Milica Lukić

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

BAKLAVA SA SUVIM ŠLJIVAMA I LEŠNICIMA

Evo recepta kako napraviti ovaj specijalitet...

POKLON AGROBIZNIS MAGAZINA

VELIKI ZIDNI KALENDAR ZA 2018. GODINU

.......

Agrobiznis magazin (16.1.2018)