Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / febraur 2018 / Godina IX / Broj 84

ABM 84 3D Page 01

Srpska poljoprivreda je na prekretnici razvoja, mogućnost korišćenja podsticajnih sredstava EU iz IPARD fonda, nešto veći agrarni budžet i podrška mladima, samo su neke od tema koje smo, ovim povodom, razmatrali sa ministrom Branislavom Nedimovićem. Otvaranje Nacionalne referentne laboratorije, za koju se mislilo da je otvorena (više ministara, više puta najavljivalo je i obećavalo da će to učiniti ili su navodno otvarali), skromno i bez ikakve pompe, počela je sa radom. Uzorci mleka se već analiziraju.

Sa druge strane treba se prilagođavati, primenjivati nova znanja, stečena u zemlji i inostranstvu. U ovom broju značajna pažnja posvećena je svim sektorima i aktuelnim radovima. Od toga, kako da prepoznate polni žar i steonost goveda, do proizvodnje leske, jabuke, dunje i drugih voćaka.

Posebnu pažnju skrećem vam na temu solitarnih pčela, o kojima se malo zna, a mogu biti izuzetno korisne, naročito u voćarskoj proizvodnji. Za kvalitetno oprašivanje 1 ha voćnjaka pod jabukama, potrebno je 3 - 5 košnica sa oko 60.000 do 100.000 radilica medonosne pčele. Poznato je da biljke oprašuju insekti, neke druge životinje i vetar. Oko 80 odsto biljaka oprašuju razne vrste insekata. Među njima, najefkasniji oprašivač je dobro poznata medonosna pčela - Apis mellifera. Takođe, postoje i brojne druge vrste tzv. solitarnih divljih pčela, zatim bumbari, mnogi leptiri, muve i druge vrste, koje posećuju cvetove biljaka i vrše oprašivanje. Opširnije na stranama koje slede.

Malina je zahtevna voćna vrsta i poslednjih godina izraženo je neplansko, pa čak i „stihijsko“ povećanje proizvodnih površina. Često se sadi na lokalitetima koji ne zadovoljavaju njene zahteve po pitanju agro-ekoloških, tehničko-organizacionih i socio-ekonomskih činilaca. Planiraju se i podižu zasadi na neadekvatnim tipovima zemljišta, nepovoljnoj nadmorskoj visini i ekspoziciji. Konstantno je prisutan i problem sadnica iz rodnih zasada, koje su neproverenog zdravstvenog stanja. O ovoj temi razgovarali smo sa prvim čovekom Instituta za voćarstvo u Čačku.

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik 

Iz sadržaja broja 84:

 

4. INTERVJU

BRANISLAV NEDIMOVIĆ: PODRŠKA MLADIM POLJOPRIVREDNICIMA
I OVE GODINE, STOČARIMA VIŠE NOVCA

Pred početak nove poljoprivredne sezone, kada je u pitanju biljna pro- izvodnja, ali i posle jednog, slobodno možemo reći istorijskog događaja, konačnog otvaranja državne referentne laboratorije, razgovaramo sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem.

Razgovarao Goran Đaković

8. VOĆARSTVO

MALINE IZ EPRUVETE


Kvalitetna, ukusna, sočna malina jedan je od domaćih proizvoda po kojima smo postali poznati širom sveta. Popularnost ovog voća kulminirala je pre tri godine, kada smo po proizvodnji takozvanog crvenog zlata zauzeli lidersku poziciju. Ipak, velika zainteresovanost i sve brojniji zasadi ubrzo su naišli na probleme. Prodavac sadnica postao je svako ko je u tom poslu video priliku da zaradi, pa je i kvalitetnog roda bilo sve manje. Na sreću dobrih i iskusnih voćara, ali i svih domaćina koji žele da to postanu, Ministarstvo poljoprivrede odlučilo je da preuzme problem u svoje ruke i sačuva ugled i ponos sprskog malinarstva. Desna ruka na tom putu biće mu Institut za voćarstvo iz Čačka.

Piše Ivana Lilić

10. POVRTARSTVO

CVEKLA - ELIKSIR ZDRAVLJA

Cvekla (Beta vulgaris ssp.vulgaris var.vulgaris) je korenasto povrće, koje bi s obzirom na njene nutritivne vrednosti i značaj za poboljšanje zdravstvenog stanja trebalo da ima značajan udeo u ishrani ljudske populacije. Skoro da nema dijete ili recepta za popravljanje zdrastvenog stanja, a da u njoj nema cvekle, ili njenih prerađevina. Najčešće je to sok. Iskustva govore da je sok od cvekle, pored lekova, bio česta preporuka i lekara. Iako može da ima ukus zemlje, to je samo privremeno i kratkotra- jno. Korist cvekla je mnogo veća.

Piše Miloš Nikoletić

12. VOĆARSTVO

NAJČEŠĆE GAJENE SORTE DUNJE KOD NAS

Dunja se u Srbiji proizvodi na oko 1.600 hektara, što je više nego pre 10 godina, ali i manje nego osamdesetih. Najveći proizvođači ovog voća su u okolini Blaca, Aleksandrovca i Kraljeva. Iako je posle Španije, Srbija sa 13.000 tona godišnje najveći proizvođač dunja u Evropi, potražnja na srpskom tržištu je veća od ponude. To je prostor za intenziviranje proizvodnje dunja, ali i izvoz prerađevina od tog voća. Najzastupljenije sorte dunja kod nas su leskovačka, vranjska i morava.

Piše Svetlana Kovačević

14. VOĆARSTVO

LESKA - ĐUBRENJE U PRAVO VREME

Leska se uglavnom gaji u vinogradarskoj zoni, odnosno u aridnim rejonima, koji se odlikuju manjom količinom padavina, kako u toku godine, tako i u toku vegetacije. Takvi padavinski uslovi gajenja leske, određuju i način održavanja zemljišta u njenom zasadu.

Piše Svetlana Kovačević

16. SITNE ŽIVOTINJE

NIKOLA JANČIĆ - MLADI UZGAJIVAČ KUNIĆA

Nikola Jančić, iz Sremske Mitrovice, učenik je prehrambeno šumarsko-hemijske škole, smer poljoprivredni tehničar. Bavi se uzgojem sitnih životinja i pravi razne mesne proizvode. Sa uzgojem sitnih životinja počeo je sa sedam, a kuniće uzgaja u poslednjih šest godina. Prvi kunić mu je bio mešanac. Mešanci su dobri za meso i ukras, s obzirom na to da su dosta otporni. Nešto kasnije je nabavio bečko plave kuniće i trenutno uzgaja i njih, a i mešance. Kako nam ističe Nikola, trenutno na svojoj farmi ima ukupno 60 kunića, a planira i da proširi proizvodnju na ukupno 150.

Piše Goran Đaković

17. ZEMLJORADNIČKA ZADRUGA KONOPLJA

CBD ULJE - INDUSTRIJSKA KONOPLJA

Jedna od najintrigantnijih biljaka na ovim prostorima svakako je industrijska kono- plja, koja, bez obzira na razne predrasude, nikada nije bila zabranjena.

18. RATARSTVO

RANA PROLEĆNA SETVA RATARSKIH KULTURA

Piše Miloš Nikoletić

20. ZAŠTITA BILJA

Vreme je za zaštitu

DOBRA PREVENTIVA POLA POSLA

Dobra zaštita voćaka je pola posla u poljoprivredi. Ako se to uradi na vreme, neće biti problema kasnije. Po svemu sudeći, ova zima je blaga i mnogi radovi su započeti, jer vremenske prilike to dozvoljavaju. Zimski pregledi voćaka izvode se u vremenu mirovanja vegetacije (novembar-mart). Pregledaju se jednogodišnje, dvogodišnje, a vrlo često i trogodišnje grančice i rodni kolači.

Piše Svetlana Kovačević

22. ŽENE U AGROBIZNISU

ULOGA ŽENE NA SELU JE IZUZETNO VAŽNA

Veliki broj sela u Srbiji je opusteo i ima sela koja više nemaju nijednog stanovnika. Mahom su to sela u brdsko-planinskim područjima. Odlaskom žena, selo postaje zapušteno pa ne ostaje ni tračak nade za opstanak kulture, tradicije...

Piše Danijel Grujić

24. STOČARSTVO

BERLIN - ZELENA NEDELJA 2018.

Agrarni stručnjaci brinu za budućnost čovečanstva - da li će biti dovoljno za sve?

26. STOČARSTVO

FARMNET

Farmnet je servis poljoprivrednih proizvođača koji ima za cilj povećanje obima proizvodnje i konkurentnosti kroz jedinstven informacioni sistem. Podiže transparentnost u nabavci, proizvodnji i a poljoprivrenih proizvođača. Uz to, Farmnet je besplatna informaciona platforma koja je dostupna svim prozvođačima podjednako.

Piše Goran Đaković 


28. VOĆARSTVO

RIZICI U PROIZVODNJI KRUŠKE I SORTIMENT

Prema podacima prof. dr Zorana Keserovića, ukupne površine pod kruškom su u 2012. godini bile 7.343 ha. U strukturi voćarstva Srbije kruška, u poslednje četiri godine, ima proizvodnju od 69.000 tona, što Srbiju stavlja na deseto mesto u Evropi. Prosečan prinos je oko 7.49 t/ha.

Piše Goran Đaković 


ABM 84 Page 01

29. VESTI

• FORMIRANO PČELARSKO DRUŠTVO "BIJELJINA"

• STIŽU SUBVENCIJE ZA RATARE, MOGUĆE I JEFINIJE GORIVO

30. VOĆARSTVO

ZASNIVANJE MLADOG ZASADA JABUKE

Uz odgovarajuću pripremu zemljišta jabuka može dati dobre rezultate i na nešto težim zemljištima

Piše Danijel Grujić

32. AKTUELNO

KONTROLA MLEKA

Laboratorija za ispitivanje i kontrolu kvaliteta mleka počela je sa radom i to kroz monitoring proizvodnje mleka na celoj teritoriji Republike Srbije. Cilj monitoringa, kao obaveznog dela procesa akreditacije, biće utvrđivanje kvaliteta kod primarnih proizvođača, kako bi se uz dodatne edukacije i rad sa njima unapredila proizvodnja mleka u Republici Srbiji. Monitoring mleka koji se realizuje, biće potpuno besplatan. Direkcija za nacionalne referentne laboratorije (DNRL) očekuje dobijanje akreditacije za laboratoriju do kraja godine, zahvaljujući čemu će od 2019. godine, visina iznosa premija za litar mleka biti isplaćivana prema klasi kvaliteta.

33. DOGAĐAJ

ŠAMPIONIMA PIJACA URUČENA PRIZNANJA ZA IZUZETAN DOPRINOS U SNABDEVANJU GRAĐANA BEOGRADA

Ivan Sočo, direktor JKP "Gradske pijace", uručio je krajem januara priznanja dugogodišnjim poljoprivrednim proizvođačima, "Šampionima pijaca", za izuzetan doprinos u snabdevanju građana Beograda kvalitetnim i zdravstveno ispravnim domaćim poljoprivrednim proizvodima.

34. RATARSTVO

KAKO ELIMINISATI NAJSLABIJU KARIKU I OSTVARITI VEĆI PRINOS

Piše Dušan Jankov, magistar poljoprivrednih nauka zadužen za unapređenje proizvodnje duvana i saradnju sa poljoprivrednicima u kompaniji Japan tobako Internešenal iz Sente

36. designLab

DIZAJN PROCES

Kako se stiže do nekog konkretnog dizajn rešenja koje god da je ono, na primer, dizajn ambalaže?

Piše Dejan Vukelić

37. INTERVJU

SENAD MAHMUTOVIĆ

JAČANJE SARADNJE SA TURSKOM 


U skladu sa unapređivanjem ekonomske saradnje između Republike Srbije i Republike Turske, koju su inicirali predsednici Aleksandar Vučić i Taib Erdogan, posebno u oblasti spoljnotrgovinske razmene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, na poziv Ministra poljoprivrede Ahmeda Fakibabe delagacija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, predvođena državnim sekretarom Senadom Mahmutovićem, bila je gost 13. Međunarodnog poljoprivrednog sajma u gradu Izmiru od 1. do 4. februara.

38. STOČARSTVO

KAKO SE UVOZE ŽIVOTINJE U SRBIJU

Uvoz, odnosno provoz (tranzit) pošiljki životinja, proizvoda životinjskog porekla, hrane životinjskog porekla, hrane za životinje, sporednih proizvoda životinjskog porekla i pratećih predmeta vrši se na osnovu "Rešenja o utvrđivanju veterinarsko sanitarnih uslova za uvoz ili za provoz pošiljaka", koje izdaje Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, Uprava za veterinu, u skladu sa članom 124. Zakona o veterinarstvu.

40. AGROBIZNIS PREPROUČUJE

TRI RAZLOGA DA POSETITE KOVAČICU

Kovačica, na prvi pogled, ne izgleda ništa drugačije od većine naseljenih mesta u Vojvodini. Ali…

42. ZADRUGARSKE STRANE

OCENA ZADRUŽNOG SAVEZA SRBIJE O STANJU U ZADRUGARSTVU NA OSNOVU AKTIVNOSTI I RADA NA TERENU

Piše Nikola Mihailović

44. ŽIVINARSTVO

PROIZVODNJA ŽIVINSKOG MESA IMA POTENCIJALA U SRBIJI

Živinarstvo kao linija stočarske proizvodnje, omogućava da se, u relativno kratkom vremenskom periodu, dobiju značajne količine proizvoda, jaja i mesa

Piše Danijel Grujić

46. LEKOVITO BILJE

ODLIČAN DIURETIK - VILINO SITO 


Čaj od korena vilinog sita je odličan diuretik, povoljno utiče na rad bubrega i bešike, bolesti žučne kese

Piše Svetlana Kovačević

47. CVEĆE

VESNIK PROLEĆA - KROKUS

Lukovice krokusa se sade na sunčana i delimično senovita mesta

Piše Svetlana Kovačević

48. TRADICIJA I OBIČAJI

OTVOREN PRVI MUZEJ GUSALA BLIZU RAŠKE

- Ovo je prvi otvoren muzej gusala u Srbiji. Čak ga u Londonu ima, a od danas i ovde. Ovo nije moj muzej, ovo je muzej svih nas Srba - kaže Slavko Arsović Lićo iz selo Gnjilica kod Raške, malom gradiću na obali Ibra

Piše Svetlana Kovačević


50. PČELARSTVO

PČELINJAK JE OGLEDALO PČELARA

Mladi pčelar Ljubiša Radojković, iz Kamenova kod Petrovca na Mlavi, preporučuje šta sve treba raditi u pčelinjaku u zimskom periodu ali ne zaboravlja da kaže i da je ovo idealan period za sopstveno stručno usavršavanje

Piše Danijel Grujić

51. PČELARSTVO

KORIŠĆENJE SOLITARNIH PČELA VOĆARICA ZA POVEĆANJE PRINOSA

Poznato je da biljke oprašuju insekti, neke druge životinje i vetar. Oko 80 odsto biljaka oprašuju razne vrste insekata. Među njima, najefikasniji oprašivač, je dobro poznata medonosna pčela - Apis mellifera. Takođe, postoje i brojne druge vrste tzv. solitarnih divljih pčela, zatim bumbari, mnogi leptiri, muve i druge vrste, koje posećuju cvetove biljaka i vrše oprašivanje. Poslednjih nekoliko decenija, sve je manje društava medonosne pčele, posebno posle unošenja iz Azije u Evropu grinje - pčelinjeg krpelja, (Varroa jacobsoni) koji je ubrzo potom praktično desetkovao broj pčelinjih društava.

Piše
 prof. dr Ljubodrag Mihajlović, stručni konsultant DOO "VISAN"

54. KUĆNI LJUBIMCI

GDE KUPITI ŠTENE


Kome verovati? I kako nabaviti kvalitetno štene? I da li je rodovnik (pedigre) dovoljna garancija da će kupljeno štene, kad odraste, biti zaista vrhunski pas?

Piše Dušan Marinović

56. KAKO SE PRAVI

SPECIJALITETI MESA IZ NAŠIH KRAJEVA

Kako se pravi poznati sudžuk, baranjska kobasica , slovački i petrovački kulen? I na šta valja posebno obratiti pažnju?

Piše Goran Đaković

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

BRESKVICE

Kako pripremiti ovaj sjajan slatkiš? Evo recepta…

Piše Nadica Kolarević

.......

Agrobiznis magazin (17.2.2018)