Štampani i digitalni broj

AGROBIZNIS MAGAZIN  / mart 2018 / Godina IX / Broj 85

ABM 85 3D Page 01

Ako je suditi prema aktivnostima pojedinih ministara iz Vlade Srbije, Međunarodni Dan žena bio je u znaku žena na selu. To je tema kojom se AGROPRESS bavi od svog osnivanja, dakle 13 godina. Mada nismo uključeni u projekte koje najavljuju ministri i premijerka Ana Brnabić pozdravljamo svaku inicijativu koja će osnažiti žene na selu. AGROPRESS je od svog osnivanja do danas, kroz različitete vidove obuka i afirmaciju ženskog preduzetništva, podržao više od 1.000 žena iz svih krajeva Srbije. Neke od njih su danas predsednice Udruženja poljoprivrednika, uspešni proizvođači, članice zadruga ili aktivisti stranaka.

Završen je prvi poziv za finansiranje poljoprivrede iz IPARD fonda EU. Prijavilo se 458 projekta što je, ako se uporedi sa Hrvatskom, višestruko jer se kod naših komšija na prvi poziv javilo svega 70 gazdinstava. Kvalitet prijava tek treba da se utvrdi, ali posmatrano u brojevima za očekivati je da ovi projekti povuku investicije veće od 10 miliona evra.

Kada je reč o novom izdanju pripremili smo vam najaktuelnije teme za ovo doba godine, a preporučujemo posebno da obratite pažnju na tekst o ishrani jaradi u prvim danima života. Najveće negativne posledice koje mogu biti i trajnog karaktera su uzrokovane neodgovarajućom ishranom u najranijem periodu uzrasta jaradi. Prva hrana tek rođenog jareta je kolostrum, koji je bogat izvor hranljivih materija, deluje laksativno. Kolostrum, dakle, ima ulogu da zaštiti jarad u prvim danima života od različitih obolenja i infekcija. Ali kako nastaviti ishranu narednih dana savetuju naši stručnjaci.

Zaštita bilja često je veliki izazov, posebno za organsku poljoprivredu. Stručnjaci PSS iz Valjeva obradili su ovu temu za vas.

Na početku smo nove vegetacije, stvaramo nove vrednosti i neka nam je sa srećom!

Nema dobrog domaćina bez Agrobiznis magazina

Dipl. inž. Goran Đaković, glavni i odgovorni urednik

Iz sadržaja broja 85:

 

4. MEĐUNARODNI DAN ŽENA NA SELU

STAMPEDO VLADE SRBIJE NA ŽENE 
SA SELA, AGROPRESS DAO SVOJ DOPRINOS

Ako je suditi prema najavama koje stižu iz Vlade Srbije, Međunarodni dan žena bio je u znaku žena na selu. Teme kojom se AGROPRESS bavi od svog osnivanja. Mada nismo uključeni u projekte koje su organizovali ministri i premijerka, na dva događaja, pozdravljamo svaku inicijativu koja će osnažiti žene na selu.

Piše Goran Đaković

6. AKTUELNO

SRPSKI POLJOPRIVEDNICI U POSETI FABRICI HATTAT U TURSKOJ

Sredinom februara grupa poljoprivrednika, većinom iz vojvođanskih sela i desetak sa juga Srbije, savetodavci iz Poljoprivrednih stručnih službi, predstavnici NLB banke i firme VGP iz Novog Sada kao i dva novinara posetili su fabriku HATTAT u gradu Čerkeskoju u Turskoj.

Piše Svetlana Kovačević

8. FONDOVI

TEORIJA I PRAKSA RURALNOG RAZVOJA

Za zemlje Zapadnog Balkana, posebno za Srbiju, čija je ekonomija u velikoj meri oslonjena na poljoprivredu, strateški su važne, u okviru pristupnih pregovora sa Evropskom unijom, teme koje se odnose na ruralni sektor. Zato je od velikog značaja da se stvore uslovi za primenu IPARD instrumenata pretpristupne pomoći ruralnom razvoju.

Piše Radmila Koprivica


10. DOGAĐAJI

REGIONALI SAJAM POLJOPRIVREDE U ŠAPCU


U Šapcu je 9. i 10. marta održan Regionalni sajam poljoprivrede, posle novosadskog jedan od najvećih u našoj zemlji. Svoje proizvode predstavilo je više od 120 izlagača, a najveće interesovanje poljoprivrednika je bilo za novu mehanizaciju. Kako se čulo, NLB investirala 50 miliona evra u poljoprivredu.

Piše Goran Đaković

12. BAŠTOVANSTVO

MESEC MART IZ UGLA ISKUSNIH BAŠTOVANA


Početak proleća donosi nam toplije i sunčane dane. Priroda se polako budi pa je vreme i za prve radove u bašti. Snega, kažu meteorolozi, ne bi trebalo da bude tokom marta, ali nije nemoguće i da se vrtovi na kratko zabele. Baba marta ume da bude prevrtljiva, pa nemojte da vas iznenadi i po koji mraz tokom noći. Kako bismo vam pomogli da sve važne prolećne baštenske radove obavite uspešno, prikupili smo savete stručnjaka koji će vam sigurno biti od koristi.

Piše Ivana Lilić

14. DOGAĐAJI

SPOJ TRADICIJE I UKUSA - ZEMUN PARK


Svako ko se 24. februara našao u Zemun parku zaustavio se da pogleda šta se to dešava u Mini Mall-u gde je Agrobiznis magazin, uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, organizovao jednodnevu i već dobro poznatu manifestaciju "Sajam hrane, pića i domaćih proizvoda".

Piše Svetlana Kovačević

ABM 85 Page 01

16. AKTUELNO

NA BEOGRADSKIM PIJACAMA 
GRAĐEVINSKA SEZONA TRAJE TOKOM CELE GODINE

Obim građevinskih radova na prestoničkim pijacama ne jenjava ni zimI. Pijace koje se uređuju nalaze se na centralno-gradskom području i u prigradskim naseljima, te rukovodstvo JKP "Gradske pijace" dokazuje da su sve pijace u sastavu preduzeća podjednako važne. Trenutno se obavljaju radovi na sedam lokacija u Beogradu.

18. RADIONICA DUNAV OSIGURANJA


POVRTARI IZ SOVLJAKA SU NAUČILI SVOJU LEKCIJU O PROIZVODNJI I SKUPO PLATILI "ZNANJE"

Prvu ovogodišnju radionicu osiguranja u poljoporivredi koju je u Kolubarskom okrugu i opštini Ub organizovala Kompanija "Dunav osiguranje" i Udruženje "Agropress" okupila je značajan broj povrtara ovog kraja.

20. STOČARSTVO

ISHRANA JARADI U PRVIM DANIMA ŽIVOTA

Ishrana jaradi u prvim danima života od izuzetnog je značaja. Najveće negativne posledice, koje mogu biti i trajnog karaktera, u najvećem delu su uzrokovane neodgovarajućom ishranom u najranijem periodu uzrasta jaradi. Prva hrana tek rođenog jareta je kolostrum koji je bogat izvor hranljivih materija, deluje laksativno. Kolostrum, dakle, ima ulogu da zaštiti jarad u prvim danima života od različitih obolenja i infekcija. Zbog toga je značajno da jarad odmah posle rođenja što pre posisaju kolostrum.

Piše Branislav Radovanović


22. ZAŠTITA BILJA

ZAŠTITA BILJA U PROIZVODNJI 
ORGANSKE HRANE

Organska poljoprivredna proizvodnja je ona koja se zasniva na plodoredu, upotrebi zelenišnog đubriva i biološke kontrole insekata, izboru otpornih sorti, vremenu setve/sadnje i blagovremene obrade zemljišta. Isključena je primena sredstava hemijsko-sintetičkog porekla i mineralnih đubriva, a dozvoljena primena bioloških preparata i stajskog đubriva. Zdravlje i sigurnost su zato osnovni razlozi za uvođenje organske proizvodnje i za nju bi trebalo što manje materijalnih sredstava, a velika ulaganja u znanje i organizaciju proizvodnje.

Piše Slađana Gavrilović

24. RIBARSTVO

RIBARSTVO VELIKI POTENCIJAL OPŠTINE PETROVAC NA MLAVI

Svake godine se u svetu proizvede oko 52,5 miliona tona ribe, vredne više od 100 milijardi dolara sa tendencijom rasta. Stručnjaci iz oblasti ribarstva smatraju da bi ribnjaci, te "vodene njive", mogli prehraniti oko 800 miliona ljudi u svetu. Prosečna potrošnja ribe u Srbiji, po glavi stanovnika, iznosi, međutim, samo sedam kilograma što je daleko ispod proseka Evrope i sveta. Zašto je Srbija među poslednjim zemljama po konzumiranju ribe?

Piše Danijel Grujić

26. VOĆARSTVO

REZIDBA KUPINE U MLADIM I RODNIM ZASADIMA

Da bi se postiglo brže formiranje dobro razvijenog žbuna rezidba kupine sa tim ciljem se izvodi 3-4 godine, dok se ne formira dobro razvijen žbun i kupina ne stupi u punu rodnost. Stalnom obnovom rodnog drveta reguliše se rodnost i kvalitet ploda.

Piše Svetlana Kovačević

28. DIJASPORA

SRPSKI PROIZVODI SVE TRAŽENIJI U DIJASPORI


U Bazelu, u Švajcarskoj, živi i radi Božidar Nikolić, vlasnik prodavnice koja je pretežno snabdevena prehrambenom robom. Nikolić kaže da je u poslednjih nekoliko godina prehrambena roba proizvedena u Srbiji izuzetnog kvaliteta i da uspeva da ispuni sve zahteve koje evropski standardi propisuju.

Piše Danijel Grujić

30. POVRTARSTVO

TIKVA GOLICA ISPLATIVA KULTURA

Tikva ili Cucurbita pepo je biljka poreklom iz Srednje Amerike, iz Meksika, koja je doneta u Evropu 1492. godine. U Meksiku, kao i Južnoj Americi, bundeva i bundevine semenke korišćeni su u ishrani i u lekovite svrhe još u doba Asteka. Uprkos značajnim klimatskim razlikama tikva se veoma brzo prilagodila na uslove u Evropi i proširila se na druge kontinente. Međutim, pogrešno se poistovećuje tikva (stočna, uljana ili muskatna) sa bundevom. Bundeva je sasvim druga sorta (bela bundeva, dulek, pečenka) i treba ih tako i tretirati jer postoje vidne razlike među njima.

Piše Danijel Grujić

32. DOGAĐAJI

SAJAM VINA I VINOGRADARSTVA ENOVITIS U ITALIJI:
 REZULTATI RADA NA PROJEKTIMA INOVACIJA

Italija je druga po proizvodnji vina u svetu, pa i u Evropi, odmah iza Francuske, sa ukupnom površinom pod vinogradima od oko 640 hiljada hektara. Ovaj sektor zapošljava 1,4 miliona radnika. Statistika beleži godišnju proizvodnja od oko 50 miliona hektolitara, od čega se izveze 40 odsto ukupne proizvodnje. Posebno je karakteristično da ova zemlja ima više od 500 vina sa oznakom geografskog porekla.

Piše Goran Đaković

34. RATARSTVO

KADA POČETI I ŠTA SEJATI


Ledeni zimski dani u poslednjoj nedelji februara meseca mnogima su pokvarili planove za prolećnu setvu. Ipak, nijedan dobar ratar neće dozvoliti da mu malo niskih temperatura poremete jedan od najvažnijih poslova u godini. Naprotiv!

Piše Ivana Lilić

36. RATARSTVO

SUZBIJANJE KOROVA U USEVU LUCERKE

Sa nedeklarisanim semenom koje poljoprivredni proizvođači nabavljaju često se poseju i korovi. Takvo seme je vrlo često zaraženo vilinom kosicom (parazitskom cvetnicom) koju je praktično teško ili nemoguće suzbiti. Šta raditi?

Piše Slađana Gavrilović

38. GENEZIS

PETISO-KAN

U toku čitavog procesa gajenja, azot u osnovi određuje vegetativnu masu i količinu prinosa biljaka. Pravi izbor preparata azotnog mineralnog đubriva je važan kao i odgovarajuća količina u kojoj se rasipa.

40. DESIGNLAB

KADA ULOŽITI I KOGA IZABRATI

Da li je mogiće imati uspešan biznis bez dobrog dizajna? Jeste, moguće je. Ali da li je taj rizik opavdan?! "Ako mislite da je dobar dizajn skup, treba pogledati troškove lošeg dizajna" kaže Ralf Spet (Ralph Speth, CEO Jaguar)

Piše Dejan Vukelić

41. AKCIJE

NAJBOLJI PROJEKTI BIĆE NAGRAĐENI SA PO 500.000 DINARA 


NLB Banka Beograd je, sedmu godinu za redom, pokrenula konkurs za najbolje projekte u oblasti proizvodnje i prerade organske hrane. Kako je kvalitet i broj prijavljenih proizvođača u stalnom porastu, nagradni fond od 1.500.000 dinara ove godine biće ravnomerno raspoređen na tri pobednička projekta.

42. ZADRUGARSKE STRANE

UKNJIŽBA ZADRUŽNE IMOVINE

Zakonska regulativa i primeri iz prakse

Piše Nikola Mihailović


44. MLADI POLJOPRIVREDNICI

OD IDEJE DO REALIZACIJE

Istina je da postoji mnogo mladih ljudi koji bi najradije da kupe kartu u jednom smeru za neku veliku svetsku metropolu i zauvek napuste našu zemlju. Ipak, nisu retki ni oni koji su odlučili da ostanu na imanjima svojih predaka i sačuvaju ono što su generacije pre njih stvarale. Zapravo, od kada je Ministarstvo poljoprivrede odlučilo da podstiče mlade poljoprivrednike, sve je više onih koji svoju budućnost vide u srpskim selima.

Piše Ivana Lilić

46. LEKOVITO BILJE

INTEZIVNA PROIZVODNJA LEKOVITOG BILJA: PRIPREMA ZA POČETAK SEZONE

Iako u naslovu stoji lekovito, podrazumeva se i začinsko bilje. Njihov značaj je, iz godine u godinu, sve veći kako u ishrani tako i u korišćenju i primeni u tradicionalnoj-klasičnoj, ali i u narodnoj medicini. Sve češće smo svedoci da lekari sve više preporučuju primenu čajeva i preparata od lekovitog bilja. Prodaja lekovitog i začinskog bilja sve više raste i to naročito u najbogatijim delovima sveta. Možda to pokazuje pravac kuda treba da ide deo naših poljoprivrednih gazdinstava.

Piše Miloš Nikoletić

48. RATARSTVO

ZAKON O OPADAJUĆEM PRINOSU I ZAKON OPTIMUMA

U prošlom broju Agrobiznisa, ako se sećate, bilo je reči o Libigovom zakonu ili zakonu minimuma, ali i najava da ćemo nešto više reći i o zakonu o opadajućem prinosu, odnosno zakonu optimuma.

Piše Dušan Jankov

50. DOGAĐAJI

UKUSI JUGA ITALIJE STIGLI U BEOGRAD

Manifestacija WORKSHOP & B2B - FOOD & BEVERAGE "UKUSI JUGA ITALIJE", u organizaciji beogradske kancelarije Italijanske agencije za spoljnu trgovinu (ICE), a u okviru programa PES2, održana je u beogradskom hotelu Hajat, uz učešće predstavnika 27 kompanija iz prehrambenog sektora iz regija Abruco, Kalabrija, Kampanija, Pulja i Sicilija.

Piše Goran Đaković

51. TRADICIJA I OBIČAJI

ZNATE LI ŠTA SU ČINJARICE?


U životu svih Slovena, pre i posle primanja hrišćanstva, magija je imala veoma važnu ulogu. Ona se koristila najpre za lečenje i zaštitu, ali neretko i za nanošenje štete neprijatelju, osvajanje ljubljene osobe, sticanje blagostanja…

Piše Olivera Mićić

52. SEOSKI TURIZAM

RAZVOJNA ŠANSA HOMOLJA 


Homolje je mala geografska oblast. Nalazi se u istočnoj Srbiji, jedinstvena je i vrlo osobena prirodna i geografska celina čiju osnovu čini izvorišni basen reke Mlave. Čitav homoljski kraj je poznat po veoma lepoj i čistoj prirodi, prepunoj livada i pašnjaka; važi za ekološki najčistiji kraj u Srbiji jer nema nikakve industrije, a planinsko okruženje čuva ovu oazu netaknute prirode.

Piše Danijel Grujić

54. KUĆNI LJUBIMCI

KAKO ODABRATI (NAJ)BOLJE


Pre nego što uzmete i platite štene razgovarajte sa odgajivačima, dreserima, veterinarima, vlasnicima pasa, budite im i dosadni. Idite na izložbe, posebno one specijalizovane za određene rase, dobro osmotrite, pogledajte, uporedite... Ali, ni onda nemojte žuriti sa odlukom o kupovini šteneta, pogotovu ne kod prvog odgajivača ili komšije! Evo zašto…

Piše Dušan Marinović

56. KAKO SE PRAVI

NJENO VELIČANSTVO - PEGLANA PIROTSKA KOBASICA

Peglana kobasica jedan je od domaćih proizvoda koji su u poslednjih nekoliko godina doživeli pravu ekspanziju. Za veoma kratko vreme, ona se našla rame uz rame sa čuvenim pirotskim ćilimom i kačkavaljem i vinula se u svet vrhunskih suhomesnatih delikatesa. Sve su to bili razlozi da se o tajnama neobičnog ukusa ovog popularnog specijaliteta raspitamo detaljnije.

Piše Ivana Lilić

58. KUVAMO S LJUBAVLJU

KUGLOF

Kako se pravi i šta je potrebno za ovaj nadaleko poznati slatkiš?

Piše Nadica Kolarević

.......

Agrobiznis magazin (14.3.2018)